Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ineskaxx

#1 Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by ineskaxx »

Zdravo svima,

internet je jako stur sto se tice informacija o izvozu robe u Hrvatsku nakon ulaska u EU. STA mi mozemo izvoziti u Hr nakon tog datuma?

Da li je neko upoznat? Hvala!
dustaban

#2 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by dustaban »

Trebalo bi napraviti jednu generalnu temu "Hrvatska nakon 01.07.2013"

Mene dakle interesuje ovaj glupi uslov oko para. Sta to znaci da moram izlistati stanje na kartici?! Ili se samo kesh pika?!
Peryton_

#3 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by Peryton_ »

dustaban wrote:Trebalo bi napraviti jednu generalnu temu "Hrvatska nakon 01.07.2013"

Mene dakle interesuje ovaj glupi uslov oko para. Sta to znaci da moram izlistati stanje na kartici?! Ili se samo kesh pika?!

Evo friško sa Kamenskog.Nisam pogledao na kalendar ali meščini da još nije 1. juli.
Gospon granicar dalmatinac mi je treazio na uvid 150 eura, ali me nije pitao koliko cu dana biti tamo ili sta.Znaci, morao sam imat 150 eura.Ne kontam :-?
dustaban

#4 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by dustaban »

Peryton_ wrote:
dustaban wrote:Trebalo bi napraviti jednu generalnu temu "Hrvatska nakon 01.07.2013"
Evo friško sa Kamenskog.Nisam pogledao na kalendar ali meščini da još nije 1. juli.
Gospon granicar dalmatinac mi je treazio na uvid 150 eura, ali me nije pitao koliko cu dana biti tamo ili sta.Znaci, morao sam imat 150 eura.Ne kontam :-?
Ja u evropu putujem najmanje dvaput godisnje i nikad mi niko nije trazi nikakve pare. Bojim se da je ovo jedan od onih uvjeta koji su prepusteni "umjetnickom dojmu". Ako carinik pomisli da je putnik fukara (a kako da to ne pomisli kad mu se na rampi pojavi golf dvojka!) mozda ce mu zatraziti i ovaj dokaz.
Ali, sve u svemu, yebo ti to. Klinca mog prijatelja su skidali do gola jer im se dijete ucinilo narkomanom.
A mozda su to sve radili da mu vide osunecenu chunu :|

Ne znam sta da vam kazem. Ja ovdje ne vidim neke EU norme, sve me ovo podsjeca na postratne check-pointe i slutim nova ponizavanja od strane nakurchenih carinika kojima propisi omogucavaju da rade sto ih je volja.

Jedino se uzdam u ove kamerice i youtube. Pa ce valjda nekoliko snimljenih ponizavanja imati efekta kad se postave gore.
Šunj

#5 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by Šunj »

Peryton_ wrote:

Prije pet dana sam granicaru na Bregani odgovorio ovako: "Sretan sam da cu se u Hrvatskoj zadrzati samo par sati koliko mi treba da dodjem do Orasja."
Nije nas ni pozdravio, niti je pogledao sta imamo u autu, niti je otvorio USA pasose da vidi da li smo to mi (ja i supruga), samo je pitao da li imamo dovoljno novca za ostanak u Hrvatskoj.
Ja vise ni gorivo necu sipati u Hrvatskoj, ima drugih prijteljskih zemalja i dobrih domacina turistima i putnicima u tranzitu, gdje se moze provesti odmor, ali nazalost moram da vozim kroz Hrvatsku do kuce.
dustaban

#6 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by dustaban »

Šunj wrote: Prije pet dana sam granicaru na Bregani odgovorio ovako: "Sretan sam da cu se u Hrvatskoj zadrzati samo par sati koliko mi treba da dodjem do Orasja."
Nije nas ni pozdravio, niti je pogledao sta imamo u autu, niti je otvorio USA pasose da vidi da li smo to mi (ja i supruga), samo je pitao da li imamo dovoljno novca za ostanak u Hrvatskoj.
Ja vise ni gorivo necu sipati u Hrvatskoj, ima drugih prijteljskih zemalja i dobrih domacina turistima i putnicima u tranzitu, gdje se moze provesti odmor, ali nazalost moram da vozim kroz Hrvatsku do kuce.
Cekaj malo... ti dakle iz Slovenije (EU) ulazis u Hrvatsku (jos malo pa EU) i on te pita imas li dovoljno para za Hrvatsku ?!?!?

E pa yebime ako kontam. Ispade da je lakse uci u EU nego u Hrvatsku!
dragan.s

#7 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by dragan.s »

dustaban wrote: Ja u evropu putujem najmanje dvaput godisnje i nikad mi niko nije trazi nikakve pare. Bojim se da je ovo jedan od onih uvjeta koji su prepusteni "umjetnickom dojmu". Ako carinik pomisli da je putnik fukara (a kako da to ne pomisli kad mu se na rampi pojavi golf dvojka!) mozda ce mu zatraziti i ovaj dokaz.
Ali, sve u svemu, yebo ti to. Klinca mog prijatelja su skidali do gola jer im se dijete ucinilo narkomanom.
A mozda su to sve radili da mu vide osunecenu chunu :|
Naravno da je to do carinikove procjene. I nije taj zakon od juče, ne znam što se svi čude. Kad je otvoren prelaz prema Dubrovniku kod Ivanice tamo još nekolike godine iza rata to je odmah počelo. Neko ti traži 100 EUR-a na pokaz, neko ne traži. Ako ti traži i nemaš ih, lijepo u rikverc bez mnogo rasprave. Mom su prijatelju htjeli da vade gorivo iz golfa da provjere da nije loža usuta (a tad je kod nas nije uopšte ni bilo), ali nisu imali crijevo. Tada je nastao onaj čuveni vic:
- Šta rade dva Trebinjca u Dubrovniku?
- Jedan se kupa, drugi čuva 200 evra.
Zakon je i tada bio isti, samo šte se na Ivanici namjerno primjenjivao, a na drugim prelazima nije.
Ne znam sta da vam kazem. Ja ovdje ne vidim neke EU norme, sve me ovo podsjeca na postratne check-pointe i slutim nova ponizavanja od strane nakurchenih carinika kojima propisi omogucavaju da rade sto ih je volja.

Jedino se uzdam u ove kamerice i youtube. Pa ce valjda nekoliko snimljenih ponizavanja imati efekta kad se postave gore.
Sve dok carinik postupa po propisima i zakonima ti mu ništa ne možeš. To za snimanje možeš samo nahebati jer je snimanje na graničnim prelazima koliko znam zabranjeno.
A propisi kažu da ako mu se neko učini sumnjiv, da ga može pretresti do gole kože, a auto rastaviti na komade. Pošto za rastavljanje auta na prelazu nema uslova onda zove vučnu službu i u garažu policije. Sve po zakonu.
Za ponašanje na granici generalno važi ona stara "sa rogatim se nije bost".

Svi ste čuli za priče kako se sa nekadašnjim crvenim pasošem moglo svugdje. Ali, Englezi i Ameri su imali svoje propise. Za Englesku nije trebala viza, za Ameriku jeste. Mđt. carinik na aerodromu je i pored svih urednih papira mogao da ti odbije ulazak u zemlju i nije to morao da objašnjava. I masi ljudi se to desilo i onda čekaj prvi let nazad i kući.
dragan.s

#8 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by dragan.s »

dustaban wrote:
Cekaj malo... ti dakle iz Slovenije (EU) ulazis u Hrvatsku (jos malo pa EU) i on te pita imas li dovoljno para za Hrvatsku ?!?!?

Hrvatska ulazi u EU, ali ne ulazi u Šengenski sporazum još. Tako da se od 1.jula sa granica povlače carinici (jer nema carina između članica EU), ali ostaju pogranični policajci.
Šunj

#9 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by Šunj »

dustaban wrote:
Šunj wrote: Prije pet dana sam granicaru na Bregani odgovorio ovako: "Sretan sam da cu se u Hrvatskoj zadrzati samo par sati koliko mi treba da dodjem do Orasja."

Sve sto sam napisao je potpuno tacno, nemam ni jednog jedinog razloga za izmisljanje ili laz!
Ricken

#10 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by Ricken »

ineskaxx wrote:Zdravo svima,

internet je jako stur sto se tice informacija o izvozu robe u Hrvatsku nakon ulaska u EU. STA mi mozemo izvoziti u Hr nakon tog datuma?

Dosta se Vanjsko Trgovinska Komora bavi informisanjem javnosti glede ovoga pitanja, zato preporučujem da njih kontaktiraš i da pročitaš novi broj Infokoma koji je mislim besplatan časopis dostupan na njihovoj stranici.
strong69

#11 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by strong69 »

ineskaxx wrote:Zdravo svima,

O cemu vi pisete? Procitaste li sta je covjek pitao? Koje ROBE mozemo izvoziti u HR nakon 01.07.2013?

Ono sto sa sigurnoscu znam je da se NE MOGU izvoziti namirnice zivotinjskog porijekla (meso, mlijeko i mlijecni proizvodi) mada i tu ima nekih izuzetaka sa odredenim kvotama (med, riba, rasplodna jaja koka i koža). Ovo valjda jasno govori da ono sto im treba u EU nije problem izvoziti.

Za ostalo ne znam. HR "ispada" iz CEFTA-e, ne znam kakve su carinske barijere za izvoz u EU. Znam da smo prije 5 godina potpisali ugovor o postepenom smanjenju i ukidanju carina za uvoz i izvoz robe iz EU.
ineskaxx

#12 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by ineskaxx »

Hvala naljepsa momci, i nije covjek nego djevojka :D Ovi mi ispamase temu... stvarno me ne zanima za 100 eura dnevno, NEGO SAMO POSLOVNE informacije!
desperate housewife

#13 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by desperate housewife »

ne daju izvozit meso, mlijeko i mliječne proizvode...tek će nam sad razvalit bh ekonomiju al totalno
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#14 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by JoseMujica »

od ovih prehrambenih sranja moremo izvoziti ribu, med i ne sjećam se više šta je treći proizvod :oops:

a i riba i med moraju biti certificirani...mislim da su za ribu sve oni norvežani sredili, a ko će medarima dat certifikat bog te pito....toliko smo spremni da nas stvarn satrat treba :oops: :( :roll:
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#15 Re: Izvoz u Hrvatsku nakon 1.og Jula

Post by UltrasNaBaterije »

Ne može se izvozit krompir jer pobogu nemamo certifikat da je zemljište na kojem je uzgojen nema otrova... :-) Znači možemo izvest bosansku ćundaru samo i pumpat nedozrele Hrvatice. :evil:
Post Reply