Izvoz u EU kada je paritet DDP

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Subili

#1 Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by Subili »

Potpisali smo Glavni ugovor sa firmom iz Mađarske a koja ima svoje kćerke firme u još 8 država koje su uglavnom u EU. Paritet isporuke je DDP što znači da je naša obaveza sve i carina i PDV. Da li je neko imao isti slučaj, na koji način je vršen izvoz, kako je plaćena carina i PDV u zemlji u koju se uvozi i na koji način se vrši povrat PDV?
Hvala.
rekla-kazala

#2 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by rekla-kazala »

Subili wrote:Potpisali smo Glavni ugovor sa firmom iz Mađarske a koja ima svoje kćerke firme u još 8 država koje su uglavnom u EU. Paritet isporuke je DDP što znači da je naša obaveza sve i carina i PDV. Da li je neko imao isti slučaj, na koji način je vršen izvoz, kako je plaćena carina i PDV u zemlji u koju se uvozi i na koji način se vrši povrat PDV?
Hvala.
Ne znam za porez tamo, to morate provjeriti sa špediterom koji će robu rascariniti. Možda postoji opcija da se plati samo carina i navede da je "ocarinjeno neoporezovano".
Što se tiče povrata PDV-a u BiH on se vrši na osnovu zahtjeva za povrat i ovjerene JCI da je roba napustila BiH.
Subili

#3 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by Subili »

rekla-kazala wrote:
Subili wrote:Potpisali smo Glavni ugovor sa firmom iz Mađarske a koja ima svoje kćerke firme u još 8 država koje su uglavnom u EU. Paritet isporuke je DDP što znači da je naša obaveza sve i carina i PDV. Da li je neko imao isti slučaj, na koji način je vršen izvoz, kako je plaćena carina i PDV u zemlji u koju se uvozi i na koji način se vrši povrat PDV?
Hvala.
Ne znam za porez tamo, to morate provjeriti sa špediterom koji će robu rascariniti. Možda postoji opcija da se plati samo carina i navede da je "ocarinjeno neoporezovano".
Što se tiče povrata PDV-a u BiH on se vrši na osnovu zahtjeva za povrat i ovjerene JCI da je roba napustila BiH.
A kome se podnosi zahtjev za povrat PDV-a?
luxferre

#4 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by luxferre »

DDP - Isporučeno ocarinjeno (na naznačenu destinaciju): prodavac pokriva sve troškve transporta i carinjenja robe kao i troškove carine i pripadajućeg poreza te snosi sav rizik sve do dostave robe.
http://www.general-logistic.ba/en/incotrems/

Znači: "Delivered Duty Paid" = "iIsporučeno ocarinjeno"
Tj. cijena uključuje vrijednost robe + vrijednost transporta + iznos carine na to oboje.
Prodavac snosi plaća sve obaveze do mjesta isporuke (osiguranje,prevoz,carinu i PDV)

Zahtjev za povrat PDV-a se podnosi regionalnom centru Uprave za Indirektno oporezivanje. U zavisnosti od regije (Tuzla,Sarajevo,Mostar, Banja Luka)
Subili

#5 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by Subili »

luxferre wrote:DDP - Isporučeno ocarinjeno (na naznačenu destinaciju): prodavac pokriva sve troškve transporta i carinjenja robe kao i troškove carine i pripadajućeg poreza te snosi sav rizik sve do dostave robe.

Tj. cijena uključuje vrijednost robe + vrijednost transporta + iznos carine na to oboje.
Prodavac snosi plaća sve obaveze do mjesta isporuke (osiguranje,prevoz,carinu i PDV)

Zahtjev za povrat PDV-a se podnosi regionalnom centru Uprave za Indirektno oporezivanje. U zavisnosti od regije (Tuzla,Sarajevo,Mostar, Banja Luka)
Hvala na pomoći, znam i ja šta DDP podrazumjeva, samo me zanima na koji način izvesti, koja papirologija treba, kako rasacariniti u zemlji u koju se izvozi? Da li možda znate nešto od toga?
rekla-kazala

#6 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by rekla-kazala »

U svakom slučaju ti treba špediter koji će uraditi izvozno carinjenje i koji će ti moći odgovoriti na sva pitanja. ;-)
Drugi put dogovarajte bolji paritet, npr. DDU .
Last edited by rekla-kazala on 14/02/2014 10:53, edited 2 times in total.
luxferre

#7 Re: Izvoz u EU kada je paritet DDP

Post by luxferre »

Subili wrote:
luxferre wrote:DDP - Isporučeno ocarinjeno (na naznačenu destinaciju): prodavac pokriva sve troškve transporta i carinjenja robe kao i troškove carine i pripadajućeg poreza te snosi sav rizik sve do dostave robe.

Hvala na pomoći, znam i ja šta DDP podrazumjeva, samo me zanima na koji način izvesti, koja papirologija treba, kako rasacariniti u zemlji u koju se izvozi? Da li možda znate nešto od toga?
Potraži nekog špeditera, sve će ti objasniti....
Kontatiraj više njih, ne rade svi po istim cijenama i propisima.Špediter će ti to najbolje objasniti. U zavisnosti na koji granični prelaz/izlazak sa carine ćeš raditi izvozno carinjenje mogi ti takođe preporučiti neke.
Post Reply