izvori tople vode
Moderator: anex
-
encian
#1 izvori tople vode
jucer me jedna japanka u cudu upita odakle nam izvori tople vode kad nemamo vulkana, pa i mene zbuni. ja o ovome skoro nista ne znam, pa ako ima neko uceniji, rado cu procitati
.
-
Eborg
#2 Re: izvori tople vode
Mozhda i imamo samo ih josh nismo nashli...
Hm,ja jedino znam za onaj pored ceste neposredno prije Kaknja i naravno na Ilidzhi...Toliko nashih BH ljepota je neistrazheno tako da me to uopshte ne chudi...
Hm,ja jedino znam za onaj pored ceste neposredno prije Kaknja i naravno na Ilidzhi...Toliko nashih BH ljepota je neistrazheno tako da me to uopshte ne chudi...
- Epitop
#3 Re: izvori tople vode
Ja ti to objašnjavam tako što kod nas ljudi mnogo roštiljaju pa se onaj otpad od uglja i drva zapali i grije vodu.encian wrote:jucer me jedna japanka u cudu upita odakle nam izvori tople vode kad nemamo vulkana, pa i mene zbuni. ja o ovome skoro nista ne znam, pa ako ima neko uceniji, rado cu procitati.
Stvarno je čudno, ali vjerujem da ima veze sa ugljem jer kako objasniti da se nalaze te vode u Sarajevsko-Zeničkom bazenu koji je jedno od najbogatijih nalazišta uglja u BiH.
- karanana
#4 Re: izvori tople vode
ja mislim da izvori tople vode i vulkani ne moraju da budu povezani i da jedno ne mora ukljucivati drugo.
- kofi anan
#5 Re: izvori tople vode
Ja znam samo za izvore hladne vode

- Jara
#6 Re: izvori tople vode
Temperatura Zemlje raste s dubinom. Voda je toplija što je bušotina dublja, tj. što je bliže užarenoj jezgri Zemlje.
-
Eborg
#7 Re: izvori tople vode
Tachno...Ako se ne varam svakih 1 km raste temperatura po 1 stepen celzijusa ili tako nekako...Jara wrote:Temperatura Zemlje raste s dubinom. Voda je toplija što je bušotina dublja, tj. što je bliže užarenoj jezgri Zemlje.
- Baby Jane
#8 Re: izvori tople vode
I, sta mozemo zakljuciti ? Da je Bosna blize uzarenom jezgru Zemlje nego drzave koje su lisene takvih izvora?
Neko spomenu ugalj gore. Cini mi se da to ima najvise smisla. Bas se sjetih slucaja koji sam procitala na Sa-x-u prije nekoliko dana o djecaku kojemu su spaljena stopala dok se igrao, i naucnici to objasnjavaju kao zagrijavanje uglja ili sta vec.
Neko spomenu ugalj gore. Cini mi se da to ima najvise smisla. Bas se sjetih slucaja koji sam procitala na Sa-x-u prije nekoliko dana o djecaku kojemu su spaljena stopala dok se igrao, i naucnici to objasnjavaju kao zagrijavanje uglja ili sta vec.
- Jara
#9 Re: izvori tople vode
Baby Jane wrote:I, sta mozemo zakljuciti ? Da je Bosna blize uzarenom jezgru Zemlje nego drzave koje su lisene takvih izvora?![]()
- Baby Jane
-
Eborg
#11 Re: izvori tople vode
Mozhda su nam izvori otishli malo "dublje"...Nisu mogli u shirinu,vize ih koche...Baby Jane wrote:I, sta mozemo zakljuciti ? Da je Bosna blize uzarenom jezgru Zemlje nego drzave koje su lisene takvih izvora?![]()
- Jara
#12 Re: izvori tople vode
Termalni izvori - izvori koji imaju temperaturu višu od srednje godišnje temperature vazduha određenog mjesta. Voda termalnih izvora može biti juvenilnog porijekla (nova ili mlada voda - nastala kondenzacijom iz magme) ili vodoznog (od atmosferske vode koja je dospijela na dubinu, zagrijala se i vratila na površinu). Sve te vode obično su bogate mineralnim materijama, pa se koriste kao lječilišta - banje.
- Baby Jane
#13 Re: izvori tople vode
Ma pojma ja nemam, vec me asocira clanak, ali sad ce Kipar da objasni i time nam opravda 8-icu iz ispita.Eborg wrote:Mozhda su nam izvori otishli malo "dublje"...Nisu mogli u shirinu,vize ih koche...Baby Jane wrote:I, sta mozemo zakljuciti ? Da je Bosna blize uzarenom jezgru Zemlje nego drzave koje su lisene takvih izvora?![]()
- cyprus
#14 Re: izvori tople vode
Ne, temperatura raste za 1°C sa povećanjem dubine prosječno za svakih 33m, ali razmišljanje je u dobrom pravcuEborg wrote:Tachno...Ako se ne varam svakih 1 km raste temperatura po 1 stepen celzijusa ili tako nekako...
-
Eborg
#15 Re: izvori tople vode
Davno geografija bijashe...cyprus wrote:Ne, temperatura raste za 1°C sa povećanjem dubine prosječno za svakih 33m, ali razmišljanje je u dobrom pravcuEborg wrote:Tachno...Ako se ne varam svakih 1 km raste temperatura po 1 stepen celzijusa ili tako nekako....
- Baby Jane
#16 Re: izvori tople vode
E, jaki nam ovi geografi. Zivio google! Zivjela Wikipedia!cyprus wrote:Ne, temperatura raste za 1°C sa povećanjem dubine prosječno za svakih 33m, ali razmišljanje je u dobrom pravcuEborg wrote:Tachno...Ako se ne varam svakih 1 km raste temperatura po 1 stepen celzijusa ili tako nekako....
- cyprus
#17 Re: izvori tople vode
Naši termalni izvori se vežu za rasjedne zone kojih ima dosta na području naše države. Na rasjedima podzemna voda lakše dolazi u kontakt sa užarenim masama iz unutrašnjosti Zemlje i na na taj način se zagrijava više od "običnih voda". Inače status termalnog izvora ima svaki izvor kojemu je temperatura vode veća od prosječne godišnje temperature zraka u tom području.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#18 Re: izvori tople vode
Inhaliranje, ...

.... pri temperaturi termalnog izvora od, ....

.... pri temperaturi termalnog izvora od, ....

-
encian
#19 Re: izvori tople vode
znaci u biti voda ide tako duboko da se zagrije od topline samog zemljinog jezgra, i onda se nekako vrati na povrsinu. kako se vrati? je li samo zato sto je topla voda laksa od hladne pa ide gore, ili postoji kakav komplikovaniji proces? koliko to duboko sezu nasi rasjedi? par kilometara? ovo me podsjeti na pricu iz citanke o rasjedu koji nema dno ...
ej, interesantno ovo
ej, interesantno ovo
- Blade
#20 Re: izvori tople vode
kada sam isao u srednju pa iz geografije sam ucio kako gejziri se probijaju na povrsinu, e tako na slica nacin i ova topla voda samo bez tog pritiska koji ih baca
P.S. nadam se da sam pomogao
P.S. nadam se da sam pomogao
-
paratrooper
#21 Re: izvori tople vode
mora da je neko potpalio ugljen dole pod zemljom pa grije voduEpitop wrote:vjerujem da ima veze sa ugljem jer kako objasniti da se nalaze te vode u Sarajevsko-Zeničkom bazenu koji je jedno od najbogatijih nalazišta uglja u BiH.encian wrote:jucer me jedna japanka u cudu upita odakle nam izvori tople vode kad nemamo vulkana,.
- Skyfox
#22 Re: izvori tople vode
Zar Treskavica nije vulkan, doduse ugasli...
- Skyfox