Izvor umjetnosti

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
StLouis

#1 Izvor umjetnosti

Post by StLouis »

sto je za vas izvor umjetnosti; moc zapazanja, bol, strah od smrti, umjetnikom se radja, postaje...
black

Post by black »

izvor umjetnosti nije jasna misao – nego vizija... cin stvaranja umjetnickog djela, je vise promatranje unutar sebe nego svijeta oko sebe... :oops:

svasta se moze reci na ovu temu :D
shtula

#3 Re: Izvor umjetnosti

Post by shtula »

ima ona Djurina
"necemo dozvoliti
da smo isti kao svi
sitni, glupi, prljavi"

umjetnost je taping in colective conciousnes, prepoznavanje Zeitgeista based on ones peronal intuitive perception
modesti

#4 Re: Izvor umjetnosti

Post by modesti »

Izvor umjetnosti je, po meni, nezadovoljstvo.

Nezadovoljstvo državom u kojoj umjetnik živi, nezadovoljstvo neuzvraćenom ljubavi, raznorazni kompleksi, nezadovoljstvo dotadašnjim okruženjem (bližim)...

Sretan i zadovoljan čovjek nema potrebu da stvara.
Zlata M.

#5 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zlata M. »

modesti wrote:Izvor umjetnosti je, po meni, nezadovoljstvo.

Nezadovoljstvo državom u kojoj umjetnik živi, nezadovoljstvo neuzvraćenom ljubavi, raznorazni kompleksi, nezadovoljstvo dotadašnjim okruženjem (bližim)...

:thumbup:
Zox

#6 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zox »

G.G. Marquez kaze da pise zato da bi ga ljudi voljeli. Otprilike mi je to najbolja definicija izvora umjetnosti.
sve_za_pet

#7 Re: Izvor umjetnosti

Post by sve_za_pet »

modesti wrote:Izvor umjetnosti je, po meni, nezadovoljstvo.

Ja se ne bih bas slozila. To bi znacilo da su svi umjetnici nezadovoljni. Sad bi trebalo definirati zadovoljstvo i srecu pa da mozemo odgovoriti na takvu postavku.
Ipak, mislim da je izvor umjetnosti propitivanje, razmatranje, istrazivanje svijeta, sebe u njemu i u sebi... koje vodi u kreaciju neceg novog kao odgovor. Ili tako nesto :-?
Zlata M.

#8 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zlata M. »

sve_za_pet wrote: Ipak, mislim da je izvor umjetnosti propitivanje, razmatranje, istrazivanje svijeta, sebe u njemu i u sebi... koje vodi u kreaciju neceg novog kao odgovor. Ili tako nesto :-?
Naravno.
... ali, u to se rijetko upusta popunjen zeludac ... ili corazón ... glad, u svom bukvalnom ili prenesenom znacenju ... glad je pokretac. :wink:
bpsang

#9 Re: Izvor umjetnosti

Post by bpsang »

Izvor umjetnosti je izazov, koji moras ostvariti da bi bio neko/netko...

Da se upustis u avanturu i dobro razmislis... ili ti ili Umjetnost...mislim da na ovim prostorima ima potencijala za to ali niko nije zainteresovan, jer tesko je naci sponzora da ako imas potencijal i imas sta da dokazes...Niko ti ne vjeruje,
Zbog toga i mladi odlaze odavde trazeci mjesto da iskazu svoju UMJETNOST
Zox

#10 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zox »

100_KA wrote:Izvor umjetnosti je izazov, koji moras ostvariti da bi bio neko/netko...

Da se upustis u avanturu i dobro razmislis... ili ti ili Umjetnost...mislim da na ovim prostorima ima potencijala za to ali niko nije zainteresovan, jer tesko je naci sponzora da ako imas potencijal i imas sta da dokazes...Niko ti ne vjeruje,
Zbog toga i mladi odlaze odavde trazeci mjesto da iskazu svoju UMJETNOST
Vjeruj mi, tesko je bilo gdje naci sponzora. Svijet je inace pun gradova koji jedva cekaju na bosanskog umjetnika kojeg bi sponzorisali.
Ja se polako realizujem kao umjetnik upravo u Sarajevu... Nakon godina provedenih u nekim od svjetskih glavnih gradova umjetnosti. Ako zelis pare, nek ti je Bog na pomoci. Ako ne zelis, Sarajevo je savrseno dobar grad za umjetnike.
(A ako IPAK zelis pare, moram napomenuti primjer Shobe, jednog od najvecih umjetnika sa Balkana, koji zivi u svjetskom glavnom gradu umjetnosti... i sljaka neke skulpture po narudzbi da zaradi lovu.) Na danasnjem vaktu cak i najveci umjetnici ne zive bas od svoje umjetnosti, vec rade peto i deseto da prezive. Kod nas prosperiraju upravo oni koji se NE upustaju u avanturu. Oni koji vec godinama, neki cak i desetljecima, rade jedno te isto.
K
black

#11 Re: Izvor umjetnosti

Post by black »

Zox wrote: Na danasnjem vaktu cak i najveci umjetnici ne zive bas od svoje umjetnosti, vec rade peto i deseto da prezive.
sto se ne bi moglo reci npr za Damien Hirsta, mada se meni licno bas i ne svidja ono sto on radi
Zox

#12 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zox »

Naravno, on je proporcionalno bogatiji i od Ticijana, kazu neki. I ima jos par takvih (Catelan, na primjer), ali tu stvarno moras biti top topova.
black

#13 Re: Izvor umjetnosti

Post by black »

Zox wrote:Naravno, on je proporcionalno bogatiji i od Ticijana, kazu neki. I ima jos par takvih (Catelan, na primjer), ali tu stvarno moras biti top topova.
to je onaj italijanski skulptor ?
Zox

#14 Re: Izvor umjetnosti

Post by Zox »

black wrote:
Zox wrote:Naravno, on je proporcionalno bogatiji i od Ticijana, kazu neki. I ima jos par takvih (Catelan, na primjer), ali tu stvarno moras biti top topova.
to je onaj italijanski skulptor ?
Da. Takodjer milijarder.
ja mislim da nije

#15 Re: Izvor umjetnosti

Post by ja mislim da nije »

1. ideja
2. ideja
3. ideja
...
197. ideja
Post Reply