Izvod sa racuna

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eborg

#1 Izvod sa racuna

Post by Eborg »

Pozdrav!

Imam shtednu knjizhicu u RB pa onako kada dodje koja devizna kinta sa strane utaknem je tu da se nadje... :D

E sad me slijedece interesuje.Dobio sam honorarno neshto love u GBP za neki poslic i uplatili su mi to iz inostranstva na shtednu knjizhicu josh prije pola godine i nisam dirao tu lovu niti taj rachun.Jedino je kasnije doshla josh jedna uplata u EUR ali ona je na posebnom izvodu i kao shto rekoh rachun je mirovao nekih pola godine.

I trazhim ja izvod da predam za vizu kad vidim slijedece.Naime,iznos GBP koji je tu je OK po mojoj gruboj procjeni samo me buni neshto.Na ovoj "Analitichkoj kartici komitenta" pod ovo KM bruka nekih iznosa na "Duguje i potrazhuje.".I to sve pod "Kursne razlike" od januara do marta 2009.Te dugujem 26.39 KM te potrazhujem 14.50 KM slijedeceg dana,pa nakon sedmicu potrazhujem 11.08,nakon sedmicu potrazhujem 11.84 KM pa onda dugujem 14.92 KM i tako redom.

Meni ovo nikako nije jasno.Pa nemam hiljade na rachunu da ovoliko gubim ili dobijam kursnim promjenama.Ima li iko ideju shta je ovo? :?

Shtedna je knjizhica,nema kartice niti nikakvih naknada ni izvjeshtaja...

Hvala! :thumbup:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#2 Re: Izvod sa racuna

Post by anjusha »

Eborg wrote:Pozdrav!

Imam shtednu knjizhicu u RB pa onako kada dodje koja devizna kinta sa strane utaknem je tu da se nadje... :D

E sad me slijedece interesuje.Dobio sam honorarno neshto love u GBP za neki poslic i uplatili su mi to iz inostranstva na shtednu knjizhicu josh prije pola godine i nisam dirao tu lovu niti taj rachun.Jedino je kasnije doshla josh jedna uplata u EUR ali ona je na posebnom izvodu i kao shto rekoh rachun je mirovao nekih pola godine.

I trazhim ja izvod da predam za vizu kad vidim slijedece.Naime,iznos GBP koji je tu je OK po mojoj gruboj procjeni samo me buni neshto.Na ovoj "Analitichkoj kartici komitenta" pod ovo KM bruka nekih iznosa na "Duguje i potrazhuje.".I to sve pod "Kursne razlike" od januara do marta 2009.Te dugujem 26.39 KM te potrazhujem 14.50 KM slijedeceg dana,pa nakon sedmicu potrazhujem 11.08,nakon sedmicu potrazhujem 11.84 KM pa onda dugujem 14.92 KM i tako redom.

Meni ovo nikako nije jasno.Pa nemam hiljade na rachunu da ovoliko gubim ili dobijam kursnim promjenama.Ima li iko ideju shta je ovo? :?

Shtedna je knjizhica,nema kartice niti nikakvih naknada ni izvjeshtaja...

Hvala! :thumbup:
Nemam pojma sta se desava, nemam odgovor na tvoje pitanje, ali sad si me uplasio. :-? Moram da vidim sta je sa mojim devizama u banci. Samo moje nisu na stednoj, vec na deviznom racunu.
Mozda malo glupo pitanje, ali jesi li pitao nekog u banci da ti to objasni? :?
Eborg

#3 Re: Izvod sa racuna

Post by Eborg »

Ma bio sam u zhurbi pa sam mislio da je kamata.Tek kad dodjoh kuci vidio sam iznose pa me zabrinulo... :?

BTW,ovo je samo u KM stupcu,ovaj GBP stupac samo ima taj uplaceni iznos shto je OK...
mila1

#4 Re: Izvod sa racuna

Post by mila1 »

E ovako trebas vidjeti ugovor o štedji na koju si valutu otvorio taj racun, i drugo očigledno da konvertibilna marka nije tako stabilna kako kažu jer je inflacija u porastu , moj ti je savjet da otvoriš samo deviznu štednju sa naglaskom da će promet ovca ići samo u eurima jer ipak ce se eur brže oporaviti nego KM. Ocito je uglavnom da su to oscilacije inflacije a ne deviznog tečaja. :shock:
Eborg

#5 Re: Izvod sa racuna

Post by Eborg »

mila1 wrote:E ovako trebas vidjeti ugovor o štedji na koju si valutu otvorio taj racun, i drugo očigledno da konvertibilna marka nije tako stabilna kako kažu jer je inflacija u porastu , moj ti je savjet da otvoriš samo deviznu štednju sa naglaskom da će promet ovca ići samo u eurima jer ipak ce se eur brže oporaviti nego KM. Ocito je uglavnom da su to oscilacije inflacije a ne deviznog tečaja. :shock:
Kada sam otvorio shtednu knjizhicu na njoj sam imao samo dolare.Kasnije su doshle funte te euri.Dakle sve tri valute su i dalje prisutne na shtednoj knjizhici.Ako shta znachi,dolare sam lichno uplatio dok su funte i euri prebacheni sa inostranih rachuna.A koliko sam ja upucen u to shtedne knjizhice su sve iste,mozhesh drzhati koju god hocesh valutu na njima...Nijedan jedini KM nije "dotakao" ovaj rachun,uvijek je bilo u devizama,jedino sam nekad trazhio isplatu u KM-ovima ali od oktobra kada je stiglo neshto eura nije bilo nikakve aktivnosti na rachunu od strane "uplatnika" niti mene...A ove oscilacije januar - mart ove godine... :?

Oscilacije ove vrste vidim u KM stupcu izvoda o dolarima i funtama ali ne i eurima...
mila1

#6 Re: Izvod sa racuna

Post by mila1 »

tacno tako , da ćeš vidjeti oscilacije u stupcu dolara funti jer se valutni kurs uvijek mjenja a naročito dolarski, euro ti se nemjenja zato što ti je 1,975 KM je 1 E konstanta od kad ti je euro došao u Bosnu. A koliko ja znam možeš tražiti isplatu u valuti sa kojom ćeš dobiti više novca, a de ovako logično ti ako tražiš da ti se isplati u dolarima gdje ćeš potrošiti taj novac kod nas , nego ćeš ga morati konvertovati u KM zato ti je valuta dolar i funte nemogu biti neovisne o valutnom tecaju koji ti je sigurno fluktuirajući.Znači sav polog koji imaš trebaš konvertovati u euro ili da bude KM i izbjećeš te oscilacije.
To ti je malo povezano sa vrijednošću novca. To znači da za 1 $ nećeš više moć dobiti istu količinu novaca kao prije ako dolar pada i ako je bio 100 $ je npr 150 KM ako padne dolar onda za 100 $ je 120 KM ako raste dobiješ 200 KM ovo ti je bezveze primjer samo da shvatis vrijednost novca.Moj ti je savjet da zatvoriš tu štednju jer su banke sve manje likvidne pa da ti nebi nešto po njihovom pravu zaustavili itd.
rebus

#7 Re: Izvod sa racuna

Post by rebus »

Radi se o kursnim razlikama, tačno je da KM ne oscilira prema Euru, ali Euro, a samim tim i KM osciliraju prema GBP. Banka preračunava tvoju štednju prema kursu i knjiži ga u tvoju korist ili štetu zavisno o kursu valute u kojoj imaš štednju. Ako GBP pada prema Euru-gubiš, ako raste ti dobijaš na kursnoj razlici.
Post Reply