...izvinjavam se, da naplatim...

Post Reply

ko ce najbolje zastupati interese gradjana i drzave BIH u procesu odredjivanja i naplate ratne stete

SDS
1
3%
HDZ
0
No votes
SDA
9
25%
SDP
2
6%
ne stranacka expertna komisija
8
22%
ne vjerujem nikome od pomenutih
10
28%
daj sta das, ovce i ne zasluzuju bolje
6
17%

Total votes: 36

Toozla

#1 ...izvinjavam se, da naplatim...

Post by Toozla »

...izgleda da je u balkanskoj kafani dosla na red naplata racuna....mada je u proteklih petnaest godina izgledalo da se nezna ko pije, a ko placa, ako pogledamo u nazad zna se ko je sta popio.....
Crna Gora platit će Hrvatskoj naknadu za dio ratne štete. Obeštećenje vlasnicima stočnog fonda i Ćilipima. Dvije vlade do kraja bi mjeseca trebale dogovoriti konkretne oblike isplate. Srbija i dalje šuti.

Predsjednici Hrvatske i Crne Gore Stjepan Mesić i Filip Vujanović objavili su da se dogovara isplata odštete za uništeni stočni fond u Konavlima, a u drugoj fazi isplata naknade za opremu opljačkanu iz dubrovačke zračne luke Ćilipi.

Dvojica predsjednika nisu govorila o iznosima ni konkretnim načinima i rokovima isplate, ali Novi list neslužbeno doznaje kako se za nadoknadu uništenoga stočnog fonda spominje svota od oko dva milijuna dolara.

Po neslužbenim informacijama, naknada bi se isplaćivala postupno, pa bi najprije bio plaćen uništeni stočni fond, a potom i oprema otuđena iz zračne luke.

O eventualnoj dragovoljnoj naknadi ratne štete Hrvatskoj i BiH u srbijanskoj aktualnoj vlasti za sada nema ni riječi. U vezi s tim samo se jedno vrijeme strahovalo od tužbi te dvije bivše jugoslavenske republike Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu koje bi mogle rezultirati presudom o isplati ratnih reparacija.

Neslužbene izjave iz crnogorskog državnog vrha, da je ta republika spremna nadoknaditi ratnu štetu nastalu u Konavlima, u Beogradu se tumače kao običan marketing, shodno nastojanjima Crne Gore da izađe iz državne zajednice sa Srbijom, piše Novi list.

Predsjednik Vujanović najavio je da će Crna Gora referendum o nezavisnosti održati u ožujku ili travnju sljedeće godine, nastavi li Srbija odbijati razgovor o crnogorskome prijedlogu preustroja SCG u savez neovisnih država, piše Novi list.

IskonInternet
09.07.2005.

Isplata ratne odštete Hrvatskoj znači ekonomsku katastrofu za nas, kažu crnogorski narodnjaci. To je zaprška referendumskoj čorbi, smatra Demokratska srpska stranka.

Službeni posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Crnoj Gori i dogovor koji je tom prilikom postignut o isplati ratne odštete tamošnje prosrpske stranke ocijenile su katastrofalnim za službenu Podgoricu.

Srpska narodna stranka pozvala je predstavnike crnogorskih vlasti da kažu iz kojih će sredstava građani Crne Gore izdvojiti novac za ratnu odštetu Hrvatskoj kada se, kako procjenjuju, tada može očekivati totalni ekonomski kolaps.

Glasnogovornik te stranke Jovan Vučurović ocijenio je kako je crnogorski predsjednik Filip Vujanović po direktivi premijera Mila Đukanovića i ideji ovdašnjih nosilaca hrvatskog velikodržavnog projekta u Crnoj Gori, napravio sporazum s Mesićem.

"Plan je da Crna Gora plati neku navodno ratnu odštetu, a za uzvrat bi Hrvatska lobirala za njezinu nezavisnost. Takva podla računica neće proći jer je pitanje ratne odštete ozbiljna stvar" kazao je Vučurović agenciji MINA.

Mesićev posjet Crnoj Gori osmišljen je kao zaprška crnogorskoj referendum čorbi, smatra Demokratska srpska stranka, navodeći da je taj poznati i priznati razbijač velike Jugoslavije sada došao podržati eventualnu nezavisnost Crne Gore prije svih, pa čak i samih Crnogoraca.

Crnogorski mediji također objavljuju izjavu Luke Kordića, načelnika općine Konavle, koji je izjavio da je šteta koju su crnogorske postrojbe pričnile tijekom rata u tom kraju procijenjena na 100 milijuna eura.

Kordić je za 19. srpnja, prema pisanju crnogorskih medija, najavio susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića, na kojem bi trebala biti dogovorena reparacija za štetu na stočnoj farmi kod Grude sa koje bilo ukradeno 650 grla.

....racun "popijenoga" za bosanskim stolom ce biti ispostavljen u narednih par godina....kakvo je vase misljenje o ucinku i odnosu trenutne vlasti prema procesu repatriacije.....da li je i zasto trenutni HDZ/SDA/SDS triling na vlasti najbolji zastupnik interesa gradjana u ovome procesu....

....treba li razmisljati o nekakvom opste-bosanskom frontu i stranacki ne zavisnoj, ekspertnoj komisiji koja bi se stavila na celo finalizacije ovoga procesa....

...s obzirom na dosadasnja iskustva, mogu li gradjani BIH vjerovati politicarima na vlasti, ma kakva ona bila, da ce zastupati njihove interese i da nece u svrhu usko stranackih interesa praviti rjesenja na stetu drzave BIH....
...ako im se moze vjerovati - zasto.....a ako ne moze, kako kontrolisati i uticati na proces.....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

dobicemo sipak svi....

platicu ti znaci ono DODJEM TI....

a zna se kako to ide na ovim prostorima....

pa CIME CE ijedna zemlja drugoj platiti bilo sta?
No_Comment

Post by No_Comment »

Srbi su nudili izgradnju cjelokupne trase puta 5c samo da drzava Bosna odustane od tuzbe protiv SiCG za agresiju i genocid...

!
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Njemačka je platila samo Jevrejima i to ne odmah nego kada su toliko ojačali da su Nijemci to jednostavno morali a ista ta Njemačka nikada ni pfeninga nije isplatila Jugoslaviji i Poljskoj. Od Poljske čak traže da vrate imovinu Nijemcima iz Poljske dok njima s druge strane ne pada na pamet da Poljake obeštete. Eto kod nas u bivšoj Jugi i pored toliko zla od strane Njemačke i neposredno nakon rata kao strani jezik se učio Njemački. Što se tiče ratne odštete u posljednjem ratu s obzirom da je Srbija goljo šta kažete da Srbija prepusti Bosni i Hercegovini kontrolu nad Kosovom ustvari da to bude naš protektorat.

Kažu na Kosovu ima nafte.
Mx

Post by Mx »

Toozla wrote:...izgleda da je u balkanskoj kafani dosla na red naplata racuna....mada je u proteklih petnaest godina izgledalo da se nezna ko pije, a ko placa, ako pogledamo u nazad zna se ko je sta popio.....

....racun "popijenoga" za bosanskim stolom ce biti ispostavljen u narednih par godina....kakvo je vase misljenje o ucinku i odnosu trenutne vlasti prema procesu repatriacije.....da li je i zasto trenutni HDZ/SDA/SDS triling na vlasti najbolji zastupnik interesa gradjana u ovome procesu....

....treba li razmisljati o nekakvom opste-bosanskom frontu i stranacki ne zavisnoj, ekspertnoj komisiji koja bi se stavila na celo finalizacije ovoga procesa....

...s obzirom na dosadasnja iskustva, mogu li gradjani BIH vjerovati politicarima na vlasti, ma kakva ona bila, da ce zastupati njihove interese i da nece u svrhu usko stranackih interesa praviti rjesenja na stetu drzave BIH....
...ako im se moze vjerovati - zasto.....a ako ne moze, kako kontrolisati i uticati na proces.....

BiH ako dobije presudu u svoju korist za ratnu stetu i odstetu onda interese BH gradjana mora predstavljati neka svebosanska expertna nepoliticka organizacija pod kontrolom medjunarodne zajednice. Na celu te organizcije bi trebali da budu experti iz svih domena: pravnici, ekonomisti i drugi. Taj expertni management mogao bi biti izmjesan sa bosanskim i expertima sa Zapada kao npr F. Boyle i sl. :)

Nikako se ovaj slucaj nebi smjeo dati u ruke tkz BH politickih stranaka jer njihov je cilj podijela BiH na tri dijela i oni bi izmedju sebe mogli napraviti neke tajne dogovore i dilove u svoju licnu korist a ne u korist BH drzave i njenih ostecenih gradjana. :roll: :oops: :x
neutralac

Post by neutralac »

Ako BiH ikada dobije ratnu odstetu od Srbije koliki dio kolaca ce pripasti Srbima u RS kao dijelu BiH ?
Mx

Post by Mx »

neutralac wrote:Ako BiH ikada dobije ratnu odstetu od Srbije koliki dio kolaca ce pripasti Srbima u RS kao dijelu BiH ?
Pa kako ce sta dobiti?. Nemogu nista jer su bili sateliti na agresorskoj strani i oni ce morati da plate BH drzavi ukidanjem kao primjer "rs".

Ovaj novac trebaju naplatiti BH gradjani patrioti koji su branili BiH od stranih agresora i izgubili svoje zivote, porodice, imovinu, zdravlje, buducnost i sl.

Uostalom moze i drugacije, profesionalnije. Da svi BH gradjani koji su osteceni ekonomski (unistena imovina, firme, posao i sl) i svakako drugacije (primjer naruseno zdravlje, pretprljeni strah, invaliditeti i dr) u toku rata i danas kao poslijedice tog rata urade kalkulacije i priloze dokaze sta, kako i koliko su izgubili od rata pa na ovamo. Taj svoj racun svaki pojedinac salje nekoj buducoj nevladinoj pravnoj instituciji da im oni regulisu kostanja stete.
neutralac

Post by neutralac »

Grijesis debelo. Patriote ne naplacuju ratnu odstetu od stranih drzava, nego uzivaju privilegije drzave za koju su se borili.
Cinjenica kaze da je DRZAVA BiH podnijela tuzbu protiv Srbije, a ne nekakve patriote i sl.
Namjerno sam postavio to pitanje da vidim kako ce ljudi reagirati, jer nepobitna istina je da je RS integralni dio BiH i samim tim joj je u interesu da se naplati sto vise novca od brace.
Mx

Post by Mx »

neutralac wrote:Grijesis debelo. Patriote ne naplacuju ratnu odstetu od stranih drzava, nego uzivaju privilegije drzave za koju su se borili.
Cinjenica kaze da je DRZAVA BiH podnijela tuzbu protiv Srbije, a ne nekakve patriote i sl.
Namjerno sam postavio to pitanje da vidim kako ce ljudi reagirati, jer nepobitna istina je da je RS integralni dio BiH i samim tim joj je u interesu da se naplati sto vise novca od brace.
:shock: Pa ko po definiciji cini jednu drzavu. BH gradjani (citaj BH patriote) cine tu drzavu i oni su ta drzava. Drzava bez gradjana samo sa nekim politickim strankama nije nikakva drzava. Gradjani su izabrali odredjene politicke stranke iz jednog jedinog razloga da im ti isti ako su experti u svom poslu rjesavaju odredjene problematike i sl a koje se ticu samig gradjana i organizacije te drzave.

Drugo ti se zezas da je Srbima iz "rs" u interesu da naplate sto vise novca od njihove brace? valjda je njihova zelja da im braca preko grane ne plate nista BH drzavi. Mani se "crnog humora" ovo su bitne i jako vazne stvari. Masa je unesrecenih ljudi sto u BiH sto u dijaspori zbog ovog nametnutog rata. Uzmi Srebrenicu samo za primjer pa onda idi dalje! :(
neutralac

Post by neutralac »

Pazi Mx. Nema ovdje nikakvog humora- ni crnog ni bijelog, jer ga ne moze biti u zemlji koja je iskusila najkrvaviji rat u svojoj povijesti 1992-95. Zelim ti samo reci da je tuzba stvar drzave , a ne nekakvih udruzenja, lovackih drustava, udruzenja taxista i sl.
Istina je sto kazes da drzavu cine gradjani, ali ne zaboravi da su i ONI iz RS gradjani BiH.
Toozla

Post by Toozla »

neutralac wrote:Pazi Mx. Nema ovdje nikakvog humora- ni crnog ni bijelog, jer ga ne moze biti u zemlji koja je iskusila najkrvaviji rat u svojoj povijesti 1992-95. Zelim ti samo reci da je tuzba stvar drzave , a ne nekakvih udruzenja, lovackih drustava, udruzenja taxista i sl.
Istina je sto kazes da drzavu cine gradjani, ali ne zaboravi da su i ONI iz RS gradjani BiH.
...pocev od pitanja hocemol' dobiti ista, do pitanja koje si postavio, mozemo nastaviti sa jos minimum hiljadu otvorenih i ne jasnih....
....sva ova pitanja treba rijesiti u procesu finalizacije procesa naplate ratne odstete....prije svega treba se izboriti za odstetu jer nam je niko nece dodjeliti po "fer" osnovama niti pokloniti na pravdi boga....budi siguran da ce SCG poslati najprofesijonalniji advokatski tim da zastupa njihovu stranu....

...shodno tome pitanje ove teme je mozemol' mi, kao gradjani ove drzave i kao ostecena strana, mirno spavati sa vjerom da ce nam nasi zastupnici (kako ti kazes "drzava") donijeti zeljeni rezultat i nakon toga pravilno izvrsiti raspodjelu dobivenih sredstava....

...da nebude na kraju sudija nas zahebao u devedesetoj minuti....uvijek neko drugi kriv...

ps - na forumu se uglavnom prica o proslosti i onda slijede optuzbe tipa "general poslije bitke".....evo prilike za sve da budu generali prije bitke.....valjda se to tako radi u normalnim drzavama kad je u pitanju kakva znacajna stvar....
neutralac

Post by neutralac »

Ja osobno mislim da ce ishod tuzbe biti teze progutati nego onaj gol u 97. minuti. Ne trazim da se bilo tko slozi sa mnom, ali meni to iz ove perspektive sve stoji na vise nego staklenim nogama.
Jasno da ce Srbija oformiti najtimove odvjetnika, ali daleko opasniji od njih su lobby-ji koji potpomazu Srbiju.
List

Post by List »

neutralac wrote:Ja osobno mislim da ce ishod tuzbe biti teze progutati nego onaj gol u 97. minuti. Ne trazim da se bilo tko slozi sa mnom, ali meni to iz ove perspektive sve stoji na vise nego staklenim nogama.
Jasno da ce Srbija oformiti najtimove odvjetnika, ali daleko opasniji od njih su lobby-ji koji potpomazu Srbiju.
Gol u 97. minuti progutao sam bez problema. Zbog toga jer mi do reprezentacije maltene nije ni stalo zbog desavanja u fudbalu u BiH. I igara koje se vode.
A sto se tice tuzbe, sve sto si rekao stoji. No ipak, RS nece moci uticati na konacan ishod tuzbe. Sud u Haagu vec je raspravio i potvrdio validnost tuzbe i RS ne moze uciniti nista sto bi dovelo do povlacenja tuzbe.

Ono sto je sigurno je da ce Srbija uciniti sve da Haag presudi u njihovu korist. Bit ce gadno. Da ne kazem sta gore.
Ali ipak, sve je na strani BiH. Osim lobija. A o tuzbi ce presudjivati minimalno 12 sudija (apokalipsa:-) :D ) iz svih dijelova svijeta. Tesko da ce lobi presuditi. Jer sav dokazni materijal ne ide u prilog Srbiji. Cak i kad je rijec o svim predratnim desavanjima.
Jedan od "razarajucih" dokaza bit ce boravak Veljka Kadijevica u Moskvi 13.03.1991. kad se sreo sa Antom Markovicem (neplanirano).
Ne znam koliki je lobi potreban da bi BiH izvukla deblji kraj iz te tuzbe. Ni Grcka ne bi dobila tuzbu da je umjesto Srbije. Mozda jedino Izrael. Ako vec pricamo o lobiju.
Jer kad neko iz visokorazvijenih zemalja kaze nesto protiv Izraela odmah ga svi osude i upinju se da ga smijene. To moze samo Izrael.
Ne sjecam se kolko je tacno sudija presudjivalo o validnosti tuzbe protiv SCG. Ali bilo ih je oko 12. Mozda cak i vise. Cini mi se da su dvojica bila protiv tuzbe. Tanak je to lobi ipak.
Ako ipak bude presudjeno u korist SCG :roll: to ce znaciti da na ovom svijetu zaista nema pravde.
List

Post by List »

Ali ipak, sanse da sud presudi u njihovu korist jako su male.

Mada, i kad sud presudi (a vjerovatno ce presuditi) u nasu korist slaba ce fajda biti od toga.
Novac nece moci nadoknaditi bol i tugu koju osjecaju oni koji Bosnu i Hercegovinu vole vise od svega.

Ishod tuzbe bi meni licnio bio potpuno nebitan da je Armija BiH bila u mogucnosti da oslobodi zemlju i izadje na njene medjunarodno priznate granice. Neprijatelji bi tada sa filozofskog aspekta bili u poziciji u kojoj su sada Bosnjaci i nekolicina ostalih koji BiH dozivljavaju kao jedinu domovinu i identifikuju se s njom.

Tada bi oni patili i znojili se pri pomenu Bosne kao sto se Bosnjaci i nekolicina odtalih preznojavaju na pomen Srbije.

Ovako, Bosna ga pusi i ako dobije tuzbu. Pusi ga sa filozofskog aspekta.
Jer Srbi su ti koji najvecim dijelom u svojim glavama posljednjih 15-tak godina dozivljavaju kao trijumfalan i slavan period. A i Hrvati. Ako ih posmatramo sveobuhvatno. A ne samo one koji su zaplatili zbog Franceka.
A Bosnjaci su ti koji su porazeni. U svakom pogledu. A najbitniji je psihicki aspekt. Te rane ne moze izlijeciti vrijeme. A pare jos manje.

Ishod tuzbe nece promijeniti svijest u glavama vecine Srba. To ce biti samo jos jedna od ko zna koliko zavjera.
List

Post by List »

Toozla, glupa ti je anketa. Smrdi na Senada Avdica & Bakira Hadziomerovica.
Mx

Post by Mx »

neutralac wrote:Ja osobno mislim da ce ishod tuzbe biti teze progutati nego onaj gol u 97. minuti. Ne trazim da se bilo tko slozi sa mnom, ali meni to iz ove perspektive sve stoji na vise nego staklenim nogama.
Mislim da ce Srbi traziti (i pokusati kupiti) svoj najjaci lobby medju tkz Bosnjackim politicarima i sa njima razvodniti tuzbu za ratnu stetu i odstetu.

Mi danas imamo vrlo malo ili skoro nikako 100% probosanskih politicara ili politickih stranaka. BH srpski predstavnici su na strani Srbije a i vecina hrvatskih na strani Hrvatske. Izmedju njih ostao je jedan dio tkz BH politicara i politickih stranaka koje kao prezentiraju Bosnjake a ne BOSANCE. Ovi ce danasnji kao i oni prijasnji tkz Bosnjacki politicari, ja mislim, lako pristati na dogovor sa Srbijom i zbog svojih sitnih i licnih interesa zajedno u "talu" sa srbima pokusati razvodniti i tuzbu i stetu i odstetu.

Svima njima je u interesu teritorijalna podijela BiH na tri dijela sto su vec do sada vise puta pokazali raznim dogovorima i svojim potpisima. Zato ipak mislim da BiH i njene gradjane mora zastupati neki expertni tim sastavljen od nasih i stranih experata i pod medjunarodnom kontrolom. To bi bila jedna vrsta preventive da interesi BiH i njenih gradjana nebi bili izdani na kraju balade od svojih tkz BH predstavnika na vlasti.

Mozda bi se trebao napraviti i neki referendum na ovu temu medju BH gradjanima i u BH dijaspori o raspodjeli eventualno dobijenog novca za ratnu stetu i odstetu ako presuda bude donesena u korist BiH i njenih ostecenih gradjana. Znaci referendum da BH gradjani odluce kako i na koji nacin ce se raspodjeliti taj eventualno dobijeni novac uz konsultaciju svojih expertnih timova.

Mislim da bi se u isto vrijeme paralelno sa ovim trebalo zahtjevati od medjunarodne zajednice ukidanje i tkz "rs" i "federacije" te vracanje na snagu Republike BiH i njenog validnog Ustava od prije ´92 sa malo modificiranim sadrzajem o ustroju iste po regijama i decentralizovane drzave.
I_am_back

Post by I_am_back »

CENZURISANO :D
p_e
List

Post by List »

:D

Suplja prica. Uobicajena.

Optuzivati Bosnjake za tragediju tokom rata je apsurdno. Ili bolje receno vrhunac apsurda.

Sve moze. Za lopovluke i ostalo. Al optuzivat Bosnje za potpisivanje bilo kojeg sporazuma tokom rata je apsurdno. Jer Bosnjake tada niko nije pitao. I nisu imali izbora. Najtragicnije je kad Bosnjake optuzuju i za Srebrenicu. S takvim se ljudima nema sta pricati. Jer zna se da je u biti medjunarodna zajednica dopustila da Srebrenica padne. I da Bosnjaci s tim nemaju nista. Ali eto, pojedinci se satrase da dokazu suprotno.

A kad je u pitanju ova tuzba, nema sanse da dodje do bilo kakve nagodbe. Doci ce do sudjenja. I do sudske presude. Sve ce ovisiti od toga kakva ce biti presuda.
Mada znam da bi neki voljeli da se sve zavrsi povlacenjem tuzbe ili nagodbom. To se nece desiti.

Moje licno misljenje je da bi nagodba bila izvjesnija da nas na sudjenju predstavlja Borogovac ili neko blizak njemu. A zna se koja mu je garnitura bliska.
danas

Post by danas »

List wrote: Moje licno misljenje je da bi nagodba bila izvjesnija da nas na sudjenju predstavlja Borogovac ili neko blizak njemu. A zna se koja mu je garnitura bliska.
de mi ovo objasni, ne shvatam...

... a mislim da je Mx postavio dobro pitanje i treba o ovome dobro razmisliti. mi mislimo da ce dobijanje tuzbe automatski znaciti unistenje RS-a, ali to nije neminovono tako. cak i ako se RS ukine, ima u njoj kojekakvih andana i slicnih koji ce profitirati od te odstete (ako se ikada isplati). sta onda?

...samo da dodam: mislim da je jedan od argumenata SiCG protiv tuzbe i isplate da ce se deisiti kao neka apsurdna situacija u kojoj ce "muslimani iz sandzaka isplacivati ratnu odstetu srbima u banja luci"...
List

Post by List »

Danas, bolje je da ti ne objasnjavam.

Vezano za presudu....presuda nece dovesti do unistenja RS-a. Ali za to nece snositi krivicu oni koji nas budu zastupali na sudjenju. Vec oni koji budu presudjivali. Isti oni koji su i 1995. presudili u korist RS-a.

Ne moze doci do presude kojom se ukida RS. Jer RS moze biti ukinuta samo vojnom invazijom. U ovom slucaju, takvu presudu mogao bi izvrsiti samo NATO. A valjda znas i sama kakve su sanse da se to desi.

Argument za Sandzak ne stoji. Odsteta ce se isplacivati iz budzeta a ne ece je placati biznismeni iz Sandzaka. Osim ukoliko to bude predvidjeno nekim zakonom iz Beograda po sistemu "zub za zub". :-)
danas

Post by danas »

List wrote:Danas, bolje je da ti ne objasnjavam.

Vezano za presudu....presuda nece dovesti do unistenja RS-a. Ali za to nece snositi krivicu oni koji nas budu zastupali na sudjenju. Vec oni koji budu presudjivali. Isti oni koji su i 1995. presudili u korist RS-a.

Ne moze doci do presude kojom se ukida RS. Jer RS moze biti ukinuta samo vojnom invazijom. U ovom slucaju, takvu presudu mogao bi izvrsiti samo NATO. A valjda znas i sama kakve su sanse da se to desi.

Argument za Sandzak ne stoji. Odsteta ce se isplacivati iz budzeta a ne ece je placati biznismeni iz Sandzaka. Osim ukoliko to bude predvidjeno nekim zakonom iz Beograda po sistemu "zub za zub". :-)
dobro, ne objasnjavaj mi nista -- mozda je bolje da nista i ne znam...

mislis da neka revizija dejtona zaista nije moguca?

za sandzak -- ovo nije moj argument, nego sam cula da ga koriste srpski advokati u tuzbi. valjda je logika sljedeca: placace i ti sandzacki muslimani porez i od toga ce novca ici odsteta u banja luku; ili ce i njih u sandzaku ostetiti ova nadoknada jer ce biti manje novca za skole/bolnice itd... poenta je da tvrde da ce ljudi koji nisu imali nista sa agresijom biti kaznjeni ovom tuzbom, a de ce neki istinski zlocinci (u RS) profitirati. ja licno mislim da je ovo glupost, jer ima dosta ljudi u srbiji koji nisu imali nista sa agresijom i koji nisu muslimani iz sandzaka. plus, ovo je tuzba drzave na drzavu a ne licna imovinska rasprava... ono cega se bojim je da ce nasi vajni "predstavnici" nasjesti na ovakve gluposti...
List

Post by List »

Ne znam zasto bi nasi predstavnici nasjeli na to. Kao sto si rekla taj argument je glup. Bas kao i argumrnt Slobe koji je Sefera Halilovica pokusao upotrijebiti kao kontra-argument na dokaze o umijesanosti Srbije u rat u BiH. Njegov argument je bio i da je Sefer iz Srbije a Sefer je rodjen u BiH. Ili je u pelenama dosao u BiH. Uglavnom, odrastao je ovdje.

Da, mislim da je revizija Dejtona nemoguca. Moguca je ali samo silom.

A evo objasnit cu ti i za Borogovca i garnituru koja stoji iza njega. Naime, pomenuta garnitura grize za uho Bosnje sto potpisase Dejton. Ali u biti, sve se svodi na izjednacavanje svih strana u ratu. Zato mislim da bi prije s njim na celu tuzba zavrsila na smetljistu. S njim ili sa nekim ko mu je blizak.
digger

Post by digger »

Mx wrote:Mislim da ce Srbi traziti (i pokusati kupiti) svoj najjaci lobby medju tkz Bosnjackim politicarima i sa njima razvodniti tuzbu za ratnu stetu i odstetu.
Ja ne vjerujem da ce ikakav lobi da pomogne Srbiji. Srbija je mozda imala neku sansu za BiH (isprika na Karadzica), ale se dodatno zapetljala i oko Kosova. Tesko je na sve ovo odmahivati rukom.

BiH treba da bude placena odsteta. Ali Mx ispravno postavlja: kako ce NASI politicari ovo da izvedu? Nije li nad Alijom veliki oblak sumnje da je izdao Bosnjake jer je bio veliko Jugosloven? U ovoj politicki podijeljenoj klimi, kladim se da ce RS da navedu zlocine protiv Srba, i tako ce da daju Srbiji sansu da se izvuce sa minimalnom nadoknadom. A i Hrvati se mogu s pravom umijesati u ovu situaciju. Naravno, uvijek postoji mogucnost stare i dobre razmjene na brzaka: ja tebi--ti meni, i gotovo.

Za ovakvo nesto valja biti uporan i raditi u timu koji nece biti lako zamajan politickim pritiscima i vezama. Ali, bojim se da mi za ovakav poduhvat nemamo ni ljude, ni taktiku, a mozda ni strepljenja.
danas

Post by danas »

List wrote:Ne znam zasto bi nasi predstavnici nasjeli na to. Kao sto si rekla taj argument je glup. Bas kao i argumrnt Slobe koji je Sefera Halilovica pokusao upotrijebiti kao kontra-argument na dokaze o umijesanosti Srbije u rat u BiH. Njegov argument je bio i da je Sefer iz Srbije a Sefer je rodjen u BiH. Ili je u pelenama dosao u BiH. Uglavnom, odrastao je ovdje.
samo mogu da kazem da se nadam da si u pravu. mene vise nista ne moze iznenaditi...
List wrote: Da, mislim da je revizija Dejtona nemoguca. Moguca je ali samo silom.
mi te sile nemamo, a mislim da nikakav NATO nece doci u pomoc -- nije ih bilo kad su nam najvise trebali, a kamoli sada. a da budem iskrena, ne bih da gledam jos bosanske mladosti kako gine. ali slazem se da bi otpor za neku reviziju bio ogroman iz RS-a, i da to ne bi islo politickim procesom... ne znam vise sta je rjesenje, sva sam sludjena da ti pravo kazem.
List wrote: A evo objasnit cu ti i za Borogovca i garnituru koja stoji iza njega. Naime, pomenuta garnitura grize za uho Bosnje sto potpisase Dejton. Ali u biti, sve se svodi na izjednacavanje svih strana u ratu. Zato mislim da bi prije s njim na celu tuzba zavrsila na smetljistu. S njim ili sa nekim ko mu je blizak.
nije mi ovo previse poznato, ali koliko cujem oni dosta guraju ovu tuzbu. ne znam da li njihovo prozivanje alije automatski znaci i izjednacavanje svih strana u ratu... ali da ne zacatavam ovdje. nisam upoznata, zaista ne mogu govoriti ovde (pa zato nisam ni skontala sta si htio da kazes, ne poznajem situaciju dovoljno da mogu suditi...)
List

Post by List »

:D
Moje licno misljenje o Borogovcu je da covjek izjednacava sve tri strane. Stavlja znak jednakosti. A to je samo po sebi negativno kad je u pitanju ishod tuzbe.
Vezano za "argumente" koje ce Srbija izloziti na njih moze samo nasjesti sudsko vijece. Nema sanse da nasjednu oni koji zastupaju tuzbu.

Eto to ti je. Nemoj bez veze bit sludjena. Jer tvoja sludjenost nece nista promijeniti. Osim sto ces biti sludjena.
Post Reply