IZUZETNO ZADOVOLJAN. KUPITE!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

džetro

#1 IZUZETNO ZADOVOLJAN. KUPITE!

Post by džetro »

Kupio sam Logan, prvi u Mostaru. Vozim ga već 4 mjeseca. Bordo metalik, felge.Isti kao iz kataloga, puna oprema, izisao 20.500 sa kaskom, mult-tlockom i alarmom.
Zadovoljan. Veci je i puno udobniji od Fabije, koju koristim na poslu. Limuzina u usporedbi s njom. Klasa više. Motor je 1.6, pun snage. Isao sam vec na duza putovanja, 800KM i nazad, bez ikakvih problema, sa visokom putnom brzinom i sjajnom udobnošću. Novo auto je novo auto. Izuzetno mekane komande, kao pero. Odličan putni kompjuter. Mjenjač fantastičan (nova LAGUNA, to se i osjeti, iako je maskiran ručicom iz starog Meganea).Radio CD nema komande na volanu, ali navikne se čovjek. Ništa ne škripi, čak šta više, tih je u potpunosti. Klima je fenomenalna. Brza i jednostavna za upotrebu. Prostora oko motora ima koliko hoćeš, tako da će garažni majstori imati mjesta za eventualne popravke nakon isteka garancije. Robusan je. Imaš utisak da se tu i nema šta pokvariti, jer izgleda jednostavno. Svakog dana pređem i dio makadamske ceste, pune rupa. Ne osjetiš ih. Uglavnom petica za izgled, cijenu i upotrebljivost. mana mu može biti samo jednostavna tvrda plastika, ali nije baš toliko ružna da se ne može živjeti s njom, super precizno sastavljena i ne škripi ništa. To je glavno. Jebo plastiku, šta imaš od nje ustvari? :)
rumenko

Post by rumenko »

u zdravlju i rahatlokumu je izdero....
Ralfson

Post by Ralfson »

Uzdravlje!
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

neću, nije honda :D :D :D
Qler

Post by Qler »

ma vala je ruzna :roll:
svaka cast za sve ostalo nabrojano, i vjerujem da je tako, samo je izled bas ruzan, ali opet, to je moje misljenje.

Da Bog da to ona sluzila savrseno, i da se nikad ne pokvari :D
džetro

Post by džetro »

Jebiga, auto mi je bio potreban hitno, a kako sam dosta velik čovjek,Fabijica mi mala, ionako se svako malo skupim u njoj. A i fakat je tvrda ko opanak.Imao sam opciju kupiti polovnog A4 ili Golfa IV, ali imam negativnog iskustva sa Audijem sa A4 1,9 TDi sa 130.000 km, kad sam u jednoj godini dao 7.000 maraka na servis svega što možeš zamisliti na vješanju i osovinama naprijed.ldem rek'o kupit novo, jer ga kontam voziti dok ne rikne. Ne mislim prodavati auto za pet, šest godina sigurno, pa ni za deset (svakako će tad nestat nafte).Brat mi vozi Stojadina iz '79-te pa ništa, nit se kvari, nit mu šta otpada. Boli ga neka stvar, po gradu mu ništa drugo i ne treba.Sredio mu limariju, ofarbao ga i ide k'o zvrk. Održava ga redovno doduše, ali to je sića lova. Što bi onda Logan bio lošiji? Ja sam ekstra zadovoljan, iako sam, pošteno rečeno, mislio da sam se zajebo kad sam uplatio auto. Sjevnulo mi, reko ajde ko ga jebe. I tako me poslije bilo strah, ali...Ali za razliku od prethodnih iskustava s autima polovnjacima (hoće li ga ko ukrast, hoće li ga ko ogrebat, pakne, osovine, lafete, krajnice, dokle će koliko će?) sad sam miran bar 2 godine.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

E pa moj jarane ako ti je Fabia tvrda i neudobna, ti si poseban sluačaj! Ja sam Fabiu vozio na polaganju i ekstra je udobna (da se razumijemo, ja vozim udobnije auto od Fabije), da je plastika ekstra sklopljena i to sumnjam jer ni Renault nije nešto posebno po tom pitanju. Uglavnom nek je sa srećom, a vozi ti tog Logana 2-3 godina pa ćemo vidjeti. Uglavnom ja nikad za to ne bih dao 20000, ni u bunilu! To što na njemu piše "By Renault" nije neka garancija, vjeruj mi, jer što se tiče pouzdanosti Renault je jedna od najgorih marki, iza njega su samo VW i Fiat.
Qler

Post by Qler »

1. Fabia vala i nije bas udobna. Ja imam Corsu '98 god. i mnogo je udobnija, a navozo sam se fabie.
2. Slazem za za pare za logana
3. Sad kad si reko da je VW nepouzdan, i jos ga stavio u isti kos sa Fiat-om, nahebo si :D:D:D:D
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Da napomenem da je ova Fabia već bila prešla blizu 50000 km. I još nešto: I Daewoo (ovaj Chevrolet :-) ) Matiz je udoban pravo kad je nov. I sad reci Matiz auto. A kad malo isfuraš amortizere na našim cestama, vjeruj mi, suosječaćeš sa svojim autom i dijelovima podvozja kad god pređeš malo grublju neravninu.
Možda ono što ti govoriš da je udobnost vožnje to nije. Npr. od dosta raje sam čuo "Moj Golf dvica je pravo udoban, ekstra je širok nazad". To nije udobnost nego prostranost. U udobnost ti se ubrajaju sjedišta, udobnost ovjesa, buka i ergonomija i naravno količina opreme.
Ralfson

Post by Ralfson »

20 000 KM... moj brate...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Stavio ga je Auto Bild sa Fiatom, ja sam samo to naveo.
horoz

Post by horoz »

Novo je ipak novo!

Mislim da ne treba biti nešto puno kritičan o pitanju Dacia, Fabije itd. Ja sam u fabiji i super sam zadovoljan (nakon golfa dvice i nije neko čudo biti zadovoljan :D)

Bitno je da je pouzdan i da je udoban (a nov mora takav biti)

Izder'o i bolje promijenio!
horoz

Post by horoz »

Novo je ipak novo!

Mislim da ne treba biti nešto puno kritičan o pitanju Dacia, Fabije itd. Ja sam u fabiji i super sam zadovoljan (nakon golfa dvice i nije neko čudo biti zadovoljan :D)

Bitno je da je pouzdan i da je udoban (a nov mora takav biti)

Izder'o i bolje promijenio!
Ralfson

Post by Ralfson »

Kolko` je pozudan ne zna se jos.. a udobnosti u tako malom autu bas i nema pa tako da je 20 000 previse... Znaci klimu platis otprilike 3-4 hiljada KM...
džetro

Post by džetro »

Sve to stoji, ali ja sam imao 20.000 u džepu i nisam htio polovno auto, jer neću više polovno i gotovo! Vozo ga Švabo, mrcvario, nabio 100 milja minimum i evo ga tebi pa se sekuiraj. Neću! Mislio sdam još čekati i skupit love za neki Peugeot, Ford ili Mazdu 3, ali ipak je to previše love, a i žurilo mi se. Kupio sam, dao pare, zaboravio, imam novo auto, miriše na novo, nigdje otisaka tuđih prstiju, garancija, dobar servis (Renault) s kojim imam iskustva, uglavnom gradska i prigradska vožnja, ponekad more,BiH i Hrvatska, možda malo i vani i to je to. Skontao sam da od većeg auta nemam ništa osim troškova, ovaj mi je taman. I stvarno imam osjećaj da je auto dobar. Ako i ne bude, jebiga, sam pao, sam se ubio. Ali, imam osjećaj, imam iskustva.
džetro

Post by džetro »

A Fabija je tvrda, garantiram, po gradu se to ne primjeti, čvrsta je i onako nabijena, ali na relaciji Mostar - Sarajevo - Mostar ti šupak otpadne. Da znaš koja je razlika kad uđem iz Fabije nakon puta u Logana? Velika, iskreno..velika.
Ralfson

Post by Ralfson »

Iskreno, navozo se ti ako bog da...
RPM

Post by RPM »

sva su vozila manje vise dobra kad su nova, mislim dobra za ulozeni novac ... no samo neka ostanu nova i poslje pet godina ... :roll: ... nekako mi se Logan cinio da nece preci 15k i sa klimom jer 20,000 tesko da je bas ono budzet cijena ... :?

djetro na sta si konkretno dao 7,000 KM, bas me interesuje ... :?
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Fabija jest prilicno tvrda, nazad nema mjesta, sjedala su kratka za vise ljude i naprijed i nazad... Al iskreno, 20500 mi je puno za Daciu, vjerujem da je dobar autic, ali kakav ce biti gubitak vrijednosti, vjerovatno puno veci nego kod Skodilaka...

Od tih pristupacnih vozila (a samo takva me i zanimaju) ovo mi je prilicno zanimljivo... Nova KIA Rio, povoljno, a nije vise ni ruzna, pogotovo iznutra, jos 3 godine garancije - sta mislite ?

http://www.auto-motor-und-sport.de/d/83550
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ja sam (zapravo, stari je) kupio Daihatsu Gran Move ('97 godište), pet godina star za 12000 maraka, bio je prešao nepunih 50000 km, od opreme ima klimu, kasetofon sa cd-izmjenjivačem, električne prozore i ogledala, centralno, 2 zračna jastuka, ABS...Uglavnom, cijena njega novog je '97 u Hrvatskoj bila preko 30000 maraka. Do sada sam s njim prešao 20000 km, znači sada je na 70000, i ništa mu ne fali! Podvozje je kao da je tek izašao na cestu, svi elementi podvozja su tako reći novi, samo amortizere trebam promijeniti. Kakve kugle, lafete i sl., ne znam šta je to! Motor takođe, za svojih 90 KS i 4 ventila po cilindru ide i vuče odlično, a do sada sam samo dva puta promijenio ulje a sada ću filter zraka i goriva. Kad bi mu promijenio amortizere, koji su istrošeni, bio bi udobniji od nove Fabije, što je i bio kad sam ga tek kupio.
džetro

Post by džetro »

Ovako, auto (Audi A4 Avant 1,9 TDi, 1998.)je uvezen iz Njemačke negdje u proljeće 2002. godine,sa 105.700 km na satu, koštao 20.000 maraka tamo prošao tehnički mjesec prije, sve provjereno i po propisu, kupljen od prijatelja. Nakon godinu dana umjerene eksploatacije sve je bilo u redu, auto udoban, atraktivan, a onda krenulo u zimu 2003: kugle, ležajevi, amortizeri (vec su mijenjani na 78.000 u Njemackoj, znači drugi put), pa stalo jedno dva mjeseca. Pa onda pregorio brizač zadnjeg stakla (zapalio se u vožnji), iskočio cijeli strujni krug, auto bio u servisu 3 dana. Nije brisač popravljen nikada, nepoznat razlog kvara, jer je i novi motor brisača opet izgorio. Mjenjao senzor zračnog jastuka, jer je stari javljao da nešto nije u redu, a sve u redu. Onda mijenjao poluosovine, kočione cilindre i neki senzor na ABS -u. Kiler od klime crko nakon toga. Mijenjao. Original kasetofon se naglo sam pojačavao u vožnji. Nikad rješen problem. Elektromotor suvozačkog prozora izgorio. Mjenjao još dosta potrošnog materijala, sijalica, dihtunga itd... moram reći da je motor s mjenjačem fantastičan i tu ništa nisam dirao, ali na vješanju uvijek nešto svako malo lupne i propadne, pa moraš mijenjati. Servis je užasno skup i otud 7000 maraka ukupno.Auto sada služi kao službeni, jer se ne isplati fizičkom licu. Da ne kažem da je tokom 2003. svaki mjesec dana bio u servisu. To živcira.
car-x

Post by car-x »

Alfons Kauders wrote:Fabija jest prilicno tvrda, nazad nema mjesta, sjedala su kratka za vise ljude i naprijed i nazad... Al iskreno, 20500 mi je puno za Daciu, vjerujem da je dobar autic, ali kakav ce biti gubitak vrijednosti, vjerovatno puno veci nego kod Skodilaka...

Od tih pristupacnih vozila (a samo takva me i zanimaju) ovo mi je prilicno zanimljivo... Nova KIA Rio, povoljno, a nije vise ni ruzna, pogotovo iznutra, jos 3 godine garancije - sta mislite ?

http://www.auto-motor-und-sport.de/d/83550
alfonse, ovo mi dodje ko malo ruzniji fiat stilo.. :D

a sto se tice kia-e, ako dodjem do kakvih para, kupicu sebi sorrento, akobogda a mi zivi i zdravi.. mocan je skroz..
džetro

Post by džetro »

Mislim da je Kia Rio strašan auto. sad ih još gura Hyundai. Ovaj stari Rio se lijepo prodavao i kod nas, ima ih u Mostaru sedam ili osam ako ne i više. Dobro služe, nisu ni ružne. Moj prijatelj je sa Kia Sephiom, odnosno njegov stari, prešao 150.000 bez ikakvog velikog kvara.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

To je tipicno za nas svijet, i ja imam auto srednje klase, staro 15 godina...

Na prvi pogled takva auta su povoljna, ali odrzavanje, redovni servisi, potrosni materijal, de zamijeni 4 gume na nekom ogromnom autu, ili na nekom gradskom...

Uglavnom, nisu dzaba jeftina veca auta - nisu stranci budale, a mi pametni...

Uzmes novo kosooko i imas 3 godine garanciju, a neki vec pocinju nuditi i 5... Rahatluk...
horoz

Post by horoz »

A šta je sa novim focusom, jel' ono za 22.000 u Merkatoru?

Nisam expert pa me zanima isplati li se, a vidim da ste s epravo raspucali :D
Post Reply