izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Bosanac in Lederhosen

#1 izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Bosanac in Lederhosen »

Image
Sanja Jagesic (22)

od izbjeglice iz Zenice (u kom kao katolkinja u ratnom periodu nije mogla ostat), preko Njemacke do najboljeg ucenika 2008 godine na prestiznom elitnoj (pardon !) skoli Wellesley u Bostonu(USA). Poznati absolventi skole su naprimjer Hillary Clinton i prijasnja americka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright.

»from child refugee to research wunderkind«, slave novine u Wellesley – to je prava americka prica. Prica o jednoj maloj djevojcici sa celicnom odlukom do bude uspjesna.

Za one sto znaju njemacki mogu dalje citat: http://www.zeit.de/2008/25/P-Sanja-Jagesic?page=all
Last edited by Bosanac in Lederhosen on 17/06/2008 23:45, edited 4 times in total.
crvena26

#2 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by crvena26 »

SVAKA CAST,sve pohvale za nasu sugradjanku,,,,ovakvim ljudima trebamo da se divimo i da podrzavamo jedne druge,tezak je njen zivot bio,ali djevojka je ipak uspjela da se izvuce iz svega,i da napravi od sebe licnost! Omladino,ugledajmo se na nju i na ovakve kao sto je ona,,,,volite knjige ,volite ljude,prirodu djecu,jedan je zivot,,,,, jos jednom CESTITAM :)
jefferson

#3 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by jefferson »

Bosanac in Lederhosen wrote:Image
Sanja Jagesic (22)

od izbjeglice iz Zenice (u kom kao katolkinja u ratnom periodu nije mogla ostat), preko Njemacke do najboljeg studenta sociologije 2008 godine na prestiznom elitnom Univerzitetu Wellesley u Bostonu(USA). Poznati absolventi univerziteta su naprimjer Hillary Clinton i prijasnja americka ministrica vanjskih poslova Madeleine Albright.

»from child refugee to research wunderkind«, slave novine u Wellesley – to je prava americka prica. Prica o jednoj maloj djevojcici sa celicnom odlukom do bude uspjesna.

Za one sto znaju njemacki mogu dalje citat: http://www.zeit.de/2008/25/P-Sanja-Jagesic?page=all
Svaka cast na uspjehu, however (ono boldirano):
WTF???
ahuseino

#4 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by ahuseino »

Ne kontam.... :-) :-)
Amela

#5 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Amela »

Ni ja ne kontam ovo boldirano :? Mozda malo detalja prije nego perje pocne letjeti na sve strane - a nakon ove obzervacije, za ocekivati je. 8-)

Generalno mi nisu jasni ovi topici. Svaka cast djevojci, ali dok ne 'ispadne' na CNN-u 'ne odajem pocast'. :D Eto koliko je samo raje koja je i na ovom forumu pozavrsavala poznate univerzitete, pa i bili najbolji u klasama .... ne bi bilo lose da svako sebi topic posveti. :D

I mala digresija, zar ne bi trebalo "talenat u US", cisto zato jer je malo kontradiktorno poslije toga napisati Bosanka. Naravno, ovo ja samo 'onako' komentarisem. :oops:
Eborg

#6 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Eborg »

Svaka chast!

No ovaj tekst je sa linka: Die Jagesics kamen aus dem bosnischen Zenica, wo sie als katholische Kroaten nicht bleiben konnten.

Nidje veze,cijeli zhivot sam u Zenici i ako je ikome falila dlaka s glave za vrijeme rata ili poslije onda stvarno ja nisam dobar... :?
jefferson

#7 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by jefferson »

Eborg wrote:Svaka chast!

No ovaj tekst je sa linka: Die Jagesics kamen aus dem bosnischen Zenica, wo sie als katholische Kroaten nicht bleiben konnten.

Nidje veze,cijeli zhivot sam u Zenici i ako je ikome falila dlaka s glave za vrijeme rata ili poslije onda stvarno ja nisam dobar... :?
Zato sam i pitao. ja sam se zabavljao sa katolkinjom tokom rata u Zenici!!! WTF??
Znam katolike (hrvate) koji su bili u ARBiH i borili se protiv HVO-a.
Ova mala se ni nesjeca rata, ali zato ima jezik ko da je licno ucestvovala u njemu!
Bosanac in Lederhosen

#8 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

ahuseino wrote:Ne kontam.... :-) :-)
:) nema sta kontat. cista informacija...Nek svak za sebe razmotri vijest. Nisam zelio da je "obojim" svojim razmisljanjem. Mislim da je vijest vrijedna da se pomene kad se gore navedena osoba, koja je iz BiH, spominje u najrenomiranim novinama Njemacke.
Bosanac in Lederhosen

#9 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

jefferson wrote: Zato sam i pitao. ja sam se zabavljao sa katolkinjom tokom rata u Zenici!!! WTF??
Znam katolike (hrvate) koji su bili u ARBiH i borili se protiv HVO-a.
Ova mala se ni nesjeca rata, ali zato ima jezik ko da je licno ucestvovala u njemu!
Znas kako to dijasporci. Kaze n.p. da je iz Sarajeva pa pitas odakle, pa ti odgovori: iz Visokog... :roll:
Neznam, nepoznajem bas taj kraj. Mozda je iz Busovace ili Viteza. Al pusti to nacijonalno.

Vecina nasih politicara, koji vode ovu zemlju treba prevodilac kad dobiju sluzbenu posjetu stranih gostiju (ali zato imaju lijepe kravate i najnoviji Audi A8). Mozda je to pravac kojom bi tema trebali da vodi !

Zar nisu osobe kao Sanja, ogromni gubitak za BiH ?
Last edited by Bosanac in Lederhosen on 17/06/2008 23:39, edited 2 times in total.
ahuseino

#10 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by ahuseino »

Bosanac in Lederhosen wrote:
ahuseino wrote:Ne kontam.... :-) :-)
:) nema sta kontat. cista informacija...Nek svak za sebe razmotri vijest. Nisam zelio da je "obojim" svojim razmisljanjem. Mislim da je vijest vrijedna da se pomene kad se gore navedena osoba, koja je iz BiH, spominje u najrenomiranim novinama Njemacke.
Pa evo sta je, ja znam jedno 20-ak ljudi dijasporaca bas ovdje u USA, koji su jedno 10 puta uspjesnijih nego dati primjer. Ljudi pozavrsavali MS, PhD, MD, JD, MBA... i vechinom na vrhu njihove generacije, a neki su apsolutni valedictorian, neki "samo" summa cum laude ili magna cum laude i sta ti ja znam kakva sranja :-? ...

Mislim, ne da omalovazavam - svaka chast :thumbup: za zavrshen koledz, nego me interesuje sta je znachaj priche. Valjda, jer ne znam njemacki pa me interesuje sta ima specijalno u tom clanku :D ...
Bosanac in Lederhosen

#11 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Amela wrote:Eto koliko je samo raje koja je i na ovom forumu pozavrsavala poznate univerzitete, pa i bili najbolji u klasama .... ne bi bilo lose da svako sebi topic posveti. :D
Nisam znao da smo tako jaki na svjetskim univerzitetima. Eto ja nepoznajem nijednu osobu...
Amela wrote:I mala digresija, zar ne bi trebalo "talenat u US", cisto zato jer je malo kontradiktorno poslije toga napisati Bosanka. Naravno, ovo ja samo 'onako' komentarisem. :oops:
Gdje si procitala "Bosanka" u mom komentaru ? Da nebude zabune: nepoznajem Sanju !
Luke Perry

#12 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Luke Perry »

Svaki slucaj treba posmatrati posebno. Fizicka neugrozenost ne znaci i da je neko pozeljan.
Eborg

#13 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Eborg »

Luke Perry wrote:Svaki slucaj treba posmatrati posebno. Fizicka neugrozenost ne znaci i da je neko pozeljan.
U danashnjoj Prvog gimnaziji Zenica radi zhena koja je (navodno) prije rata bila kucni prijatelj sa Karadzhicem i koja i dan-danas TJERA uchenike da pishu cirilicom.Njena stvar...Medjutim,stvar je u tome da je ona o(p)stala u Zenici za vrijeme rata shto govori o tome koliko su "drugi" ugrozheni (smatram da je Zenica bila i ostala nacionalno neobiljezhen grad,bez obzira na danashnju strukturu stanovnishtva).
BSn

#14 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by BSn »

Amela wrote:Eto koliko je samo raje koja je i na ovom forumu pozavrsavala poznate univerzitete, pa i bili najbolji u klasama .... ne bi bilo lose da svako sebi topic posveti. :D
Nisam znao da smo tako jaki na svjetskim univerzitetima. Eto ja nepoznajem nijednu osobu...
Amela wrote:I mala digresija, zar ne bi trebalo "talenat u US", cisto zato jer je malo kontradiktorno poslije toga napisati Bosanka. Naravno, ovo ja samo 'onako' komentarisem. :oops:
Gdje si procitala "Bosanka" u mom komentaru ? Da nebude zabune: nepoznajem Sanju !
Pa, ako se potencira da je to US-talent, a ne bosanski talent u US, onda ne vidim svrhu teme. Svaka zemlja ima svoje talente, hocemo li ih sada sve reklamirati?
Bosanac in Lederhosen

#15 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

ahuseino wrote: Mislim, ne da omalovazavam - svaka chast :thumbup: za zavrshen koledz, nego me interesuje sta je znachaj priche. Valjda, jer ne znam njemacki pa me interesuje sta ima specijalno u tom clanku :D ...
u clanku pise: Sanja je dosla kao izbjeglica iz BiH u Njemacku. Cjelo vrijeme u Njemackoj je bila smjestena u azilantskim kontejnerima sa ostalim izbjeglicama i na kraju je dobila takozvani "Abschiebung" (Izgon). Otisla je sa familijom u Ameriku. Tamu su u skoli prepoznali njezin talenat i dobila je elitno skolovanje. Sada pise doktorat na univerzitetu u Cikagu. Tema je u kratko: visoko obrazovanje sa pozadinom socijalne nepravde. Tema je momentalno u Njamackoj aktuelna jer fali visoko obrazovnih strucnjaka u njemackoj privredi...
paratrooper

#16 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by paratrooper »

Bosanac in Lederhosen wrote: Tema je momentalno u Njamackoj aktuelna jer fali visoko obrazovnih strucnjaka u njemackoj privredi...
a sta je tu lose, kada si potreban uvijek si dobro placen, zar ne ?
Šeha

#17 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by Šeha »

Ako dobro kontam svabe pisu o njoj kao o svojoj gresci. U smislu da su oni napravili gresku, nisu prepoznali njen talenat i ostavili je sebi. Umjesto toga oni su je otjerali, ona otisla u Ameriku i tamo postaje strucnjak i svoje znanje/kvalitet/potencijal ce dati Amerikancima umjesto njima?
USAblues

#18 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by USAblues »

U USA na desetitne BH djece kao Sanja....u svakom slucaju cestitke SAnji.
PS: uskoro cemo dobiti i jednog astrofizicara rodjenog u Bosni.
mojgrad

#19 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by mojgrad »

ahuseino wrote: Mislim, ne da omalovazavam - svaka chast :thumbup: za zavrshen koledz, nego me interesuje sta je znachaj priche. Valjda, jer ne znam njemacki pa me interesuje sta ima specijalno u tom clanku :D ...
u clanku pise: Sanja je dosla kao izbjeglica iz BiH u Njemacku. Cjelo vrijeme u Njemackoj je bila smjestena u azilantskim kontejnerima sa ostalim izbjeglicama i na kraju je dobila takozvani "Abschiebung" (Izgon). Otisla je sa familijom u Ameriku. Tamu su u skoli prepoznali njezin talenat i dobila je elitno skolovanje. Sada pise doktorat na univerzitetu u Cikagu. Tema je u kratko: visoko obrazovanje sa pozadinom socijalne nepravde. Tema je momentalno u Njamackoj aktuelna jer fali visoko obrazovnih strucnjaka u njemackoj privredi...
A kakve veze ima sto je ona katolkinja s njenim talentom??
jefferson

#20 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by jefferson »

mojgrad wrote:
Pa to se i ja cudim. S obzirom na nivo novina jedino ostaje da je ona to naglasila!
ljubav_aha

#21 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by ljubav_aha »

Die Jagesics kamen aus dem bosnischen Zenica, wo sie als katholische Kroaten nicht bleiben konnten. :!:

Bis heute erinnert sich Sanja an die Bomben. :!:

raja,radila sam volonterski na jednom projektu za novine u vezi BiH imigranta,pa mogu slobodno reci,postoji osnovno pravilo,a to je,autor clanka je legalno obavezan pokazati materijal prije odobrenja stampanja clanka od strane osoba ukljucenih u projekat
slanje clanka sa univerziteta u zeit ,je sasvim ocekivajuci i prost proces,nimalo sokirajuci,jer zeit ima odjeljak upravo posvecen ovakvim temama,a clanak ao sanji je objavljen od strane fakutleta i lokalinih novina,i zeitje jendostavno osjecao potrebu istaknuti slucaj djevojke koja je zivjela u njemackoj

prica jeste ipmresivna,ali nista durgacija od prethodnih
Last edited by ljubav_aha on 17/06/2008 23:43, edited 1 time in total.
Bosanac in Lederhosen

#23 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Šeha wrote:Ako dobro kontam svabe pisu o njoj kao o svojoj gresci. U smislu da su oni napravili gresku, nisu prepoznali njen talenat i ostavili je sebi. Umjesto toga oni su je otjerali, ona otisla u Ameriku i tamo postaje strucnjak i svoje znanje/kvalitet/potencijal ce dati Amerikancima umjesto njima?
ja...
Bosanac in Lederhosen

#24 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

mojgrad wrote:
nikakve...
paratrooper

#25 Re: izuzetni US-Talenat: Sanja Jagesic

Post by paratrooper »

ljubav_aha wrote:raja,radila sam volonterski na jednom projektu za novine u vezi BiH imigranta,pa mogu slobodno reci,postoji osnovno pravilo,a to je,autor clanka je legalno obavezan pokazati materijal prije odobrenja stampanja clanka od strane osoba ukljucenih u projekat
trebas to prenjeti domacim novinarima jer se bosanski novinari ponasaju kao da nikakve skole nisu zavrsili - ne bitno da li rade za avaz , oslobodjenje, dane, bosnu, start ...
Post Reply