Izraelsko okruzenje

seln

#1 Izraelsko okruzenje

Post by seln »

Otvaram temu "Izraelsko okruzenje", na kojoj apologete izraelskih zlocina mogu do volje pisati o diktaturama koje okruzuju jedinu demokratiju na najblizem istoku.
славянин wrote:
seln wrote:
Ne znam zasto svaki apologeta izraelskih zlocina uvijek pocne sa kenjanjem "pogledaj okruzenje".
Bujrum, otvori temu "Izraelsko okruzenje", pa udari... ima se o cemu pisati.
Ovo je tema o izraelskim zlocinima; dokazanim, provedenim ascare, oni to vise i ne kriju.
Naravno da smo pristrasni. Svaki covjek sa malo casti ce biti pristrasan u izboru izmedju zrtve i zlocinca.
Ne znam pamtis li rahmetli Titu, ali i onda smo bili "pristrasni".
Tito musliman?
Ako uzimas ovo sada u zadnjih 20-30 godina kao referencu onda mozes imati i neki utisak da je uzrok problema sam Izrael.Ali ako gledas od kada su osnovali drzavu - zapravo od kada je pocelo naseljavanje Jevreja - ja bih rekao da obje strane imaju oraha u dzepu ako ne jednako onda priblizno jednako.

Upravo o cemu govorim- zasto ti nebi otvorio temu "Izraelsko okruzenje" ? Zato sto kad vec pricas o apologetizmu - mozes se naci u istom jer ti i nije toliko bitno sto je vise eto muslimana poginulo u Siriji nego u 50 godina Izraelskih ratova.
Eto, sad imate playground, pa opletite. I jebem u prkno onog ko mi spomene poginule u Siriji, a o istoj otvorena vec treca tema i napisano hiljade postova.
AmiĐa_Idriz

#2 Re: Izraelsko okruzenje

Post by AmiĐa_Idriz »

Mati mila :mrgreen:
славянин

#3 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

AmiĐa_Idriz wrote:Mati mila :mrgreen:
:lol:

Evo otvarac teme bi se komotno uklopio u Izraelsko okruzenje - posebno sa kulturom Izrazavanja i etiketiranjem neistomisljenika....
seln

#4 Re: Izraelsko okruzenje

Post by seln »

славянин wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:Mati mila :mrgreen:

Evo otvarac teme bi se komotno uklopio u Izraelsko okruzenje - posebno sa kulturom Izrazavanja i etiketiranjem neistomisljenika....
Jebi ga, sta cu kad me nerviraju uhljupi bez karaktera.
Hajvan

#5 Re: Izraelsko okruzenje

Post by Hajvan »

ja bih volio da se bosnjOci ponashaju prema vlastitom okruzenju ko Izaraelitis spram svoga…
bas me zanima kako bi na takvo ponasanje ovi ljubitelji izrealskih chuna reagovali.
славянин

#6 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

Hajvan wrote:ja bih volio da se bosnjOci ponashaju prema vlastitom okruzenju ko Izaraelitis spram svoga…
bas me zanima kako bi na takvo ponasanje ovi ljubitelji izrealskih chuna reagovali.
Znaci Bosnjaci nebi ukinuli RS,kantone i centralizovali drzavu silom da se to moze - I da imaju najjacu zemlju na svijetu iza sebe.

Opet ponavljam bitno je jel da je kultura izrazavanja na nivou :roll:
Hajvan

#7 Re: Izraelsko okruzenje

Post by Hajvan »

славянин wrote:
Hajvan wrote:ja bih volio da se bosnjOci ponashaju prema vlastitom okruzenju ko Izaraelitis spram svoga…
Znaci Bosnjaci nebi ukinuli RS,kantone i centralizovali drzavu silom da se to moze - I da imaju najjacu zemlju na svijetu iza sebe.

ehe carkonja moj donji…malo je to
sve do granice sa bugarskom na moravi bosnjacima… srvbe i hrvate u ggeto…
cuj centralizirana baznija- pa to je sasma normalno za jednu gradjansku drzavu, te jedinu demokratsku zemlju zapadnog balkona.

seln

#8 Re: Izraelsko okruzenje

Post by seln »

славянин wrote:

Znaci, ukidanje tvorevine stvorene silom i genocidom je isto kao i okupacij atudje zemlje? :-)

Trolu moj mali, trolu moj mali.... trolaj, trolaj, pa i za pojas zadjeni.

I naravno da je kultura izrazavanja vazna. Nije problem napraviti genocid, problem je nazvati ga tako, jelde?
SmokingMan

#9 Re: Izraelsko okruzenje

Post by SmokingMan »

"Paralelizmi i sudbine između naroda Izraela i Republike srpske,i njihovim izazovima u okruženju",tako mi se nameće odgovor između redova. :D
славянин

#10 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

Poenta koju ocito neki ne mogu dokuciti jeste da sve zemlje/narodi rade u svom interesu svim sredstvima.Igra se bez pravila - Srbiji da se ukaze prilika sutra bi napala Kosovo,Hrvatskoj da se ukaze prilika zgrabili bi sta mogu u Hercegovini da ne idem dalje.

Ali zasto to objasnjavati - bolje prepustiti da kukate o Izraelskim zlocinima i da se ceka neki Andjeo ili vec ko pa da se jevreji kriju iza kamenja i drva i tako.

Isto kao i u BiH , kuka se i krevelji a ne moze se organizovati dobra uprava i razviti ekonomski dijelovi gdje su u vecini Bosnjaci i kroz to + razvijanje namjenske industrije i neku politicku igru dje bi se vojni rok i rezerva uvela da se osigura opstanak zemlje - bolje se kreveljiti.
славянин

#11 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

SmokingMan wrote:"Paralelizmi i sudbine između naroda Izraela i Republike srpske,i njihovim izazovima u okruženju",tako mi se nameće odgovor između redova. :D
RS radi na tome da se otcijepi od BiH za 20-30-40 godina, zasto i nebi kada sa druge strane imamo pravo pametno vodstvo... da Bogdom ima se pameti kao sto to Izrael ima do sada bi RS molila za ujedinjenje policije,skolstva,zdravstva itd.
animals

#12 Re: Izraelsko okruzenje

Post by animals »

Srbi teze Srbima a Hrvati Hrvatskoj..
nigdje veze :mrgreen: :D :D
kiligonzales

#13 Re: Izraelsko okruzenje

Post by kiligonzales »

Izrael se iscrtao na tome komadu zemlje uz pomoc svijetskih sila. To je bio nacin da Evropa rijesi svoje probleme sa nepozeljnim elementom. Antisemitizam je u Evropi i dalje izrazen.

Među Arapima antisemitizam je besmislen pojam jer su sami po pripadnosti semiti, za njih postoji izrazena antiizraelska politika i anticionistička, upravo zbog načina kako je Izrael nastao i zbog onoga sto Izrael radi Palestincima.

Jevreji kao narod dosta svoga historijskog naslijedja, te odredjeni broj populacije bastine po zemljama Arapa i uopste kod muslimana. Do sukoba izmedju Izraelaca i Arapa, broj jevrejske populacije u arapskim zemljama bio je daleko veci. Danas te zajednice su malobrojne, postoje od Ismihana do Marakeša. Refleksije toga sukoba su manje osjetljive sto smo dalje od epicentra sukoba.

Republika Srpska nema nikakvo historijsko uporiste za razliku od Izraela, koji se za prostor Bliskog Istoka veze od davnina. Iako je obnovljen silom, na tome prostoru su Izraelci u svojoj dalekoj historiji bili narodom koji se borio za svoje postojanje stotinama godina. Ubijali su ih sto Perzijanci, sto Rimljani, da bi predahnuli sa Arapima. Opet dobili po nosu sa Krizarima, pa opet zivjeli sa Osmanlijama, pa tako do prvog i drugog svijetskog rata koji su promjenili tadasnju historiju svijeta.
hamza_sa

#14 Re: Izraelsko okruzenje

Post by hamza_sa »

seln wrote:
славянин wrote:

Znaci, ukidanje tvorevine stvorene silom i genocidom je isto kao i okupacij atudje zemlje? :-)

Trolu moj mali, trolu moj mali.... trolaj, trolaj, pa i za pojas zadjeni.

I naravno da je kultura izrazavanja vazna. Nije problem napraviti genocid, problem je nazvati ga tako, jelde?
Druze,

bez obzira na vas sukob misljenja oko zadane teme, vjeruj mi da skroz pogresne epitete upucujes za "славянин"-a.

Poznajem ga licno, tako da ti preporucujem da pomno citas sta pise.

I samo da znas da nije nimalo glup, cak sta vise.

A, o BiH i njegovom odnosu prema istoj je bezpredmetno i pisati.
kiligonzales

#15 Re: Izraelsko okruzenje

Post by kiligonzales »

славянин wrote:Poenta koju ocito neki ne mogu dokuciti jeste da sve zemlje/narodi rade u svom interesu svim sredstvima.Igra se bez pravila - Srbiji da se ukaze prilika sutra bi napala Kosovo,Hrvatskoj da se ukaze prilika zgrabili bi sta mogu u Hercegovini da ne idem dalje.

Ali zasto to objasnjavati - bolje prepustiti da kukate o Izraelskim zlocinima i da se ceka neki Andjeo ili vec ko pa da se jevreji kriju iza kamenja i drva i tako.

Isto kao i u BiH , kuka se i krevelji a ne moze se organizovati dobra uprava i razviti ekonomski dijelovi gdje su u vecini Bosnjaci i kroz to + razvijanje namjenske industrije i neku politicku igru dje bi se vojni rok i rezerva uvela da se osigura opstanak zemlje - bolje se kreveljiti.
Ako ti je cilj price da pokazes da zemlje opstaju na misicima, znanju, snazi i kroz to da pricas o savremenom Izraelu, koji treba biti primjerom otpora nekome i opet zemlja koja nekome ulijeva strah, onda je to ok.

Izrael ima jednu veliku boljku, jaki su, ali sva snaga im se krije u snazi cionistickog rezima koji je beskompromisan i dok tu drzavu budu vodili ljudi poput Natanjahua koji je vojnik i neko je ko je predeverao porodicne tragedije poput gubitka brata u ratu, do tad ce i uspijevati da budu ovo sto jesu. Toliko su beskompromisni da svoj narod koji se zalaze za bolji odnos prema Palestincima ponekad jednako tretiraju kao pomenute. Pored toga isti su veliki sovinisti i rasisti, diskriminatori i to je nesto sto u buducnosti moze iznutra donjeti dosta nemira.
славянин

#16 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

kiligonzales wrote:
славянин wrote:Poenta koju ocito neki ne mogu dokuciti jeste da sve zemlje/narodi rade u svom interesu svim sredstvima.Igra se bez pravila - Srbiji da se ukaze prilika sutra bi napala Kosovo,Hrvatskoj da se ukaze prilika zgrabili bi sta mogu u Hercegovini da ne idem dalje.

Ako ti je cilj price da pokazes da zemlje opstaju na misicima, znanju, snazi i kroz to da pricas o savremenom Izraelu, koji treba biti primjerom otpora nekome i opet zemlja koja nekome ulijeva strah, onda je to ok.

Izrael ima jednu veliku boljku, jaki su, ali sva snaga im se krije u snazi cionistickog rezima koji je beskompromisan i dok tu drzavu budu vodili ljudi poput Natanjahua koji je vojnik i neko je ko je predeverao porodicne tragedije poput gubitka brata u ratu, do tad ce i uspijevati da budu ovo sto jesu. Toliko su beskompromisni da svoj narod koji se zalaze za bolji odnos prema Palestincima ponekad jednako tretiraju kao pomenute. Pored toga isti su veliki sovinisti i rasisti, diskriminatori i to je nesto sto u buducnosti moze iznutra donjeti dosta nemira.
Upravo , ali na zalost neki na forumu to gledaju kao navijanje za ove ili one.Ja samo izrazavam misljenje da se politika svugdje formira kroz neki vid straha/sile/deterencije.Nece niko nikome pomoci ako u tome ne vidi neku korist.Ocekivati i uzdati se u neku medjunarodnu pravdu/pravo - BiH je osjetila to na svojoj kozi.Zato i navodim primjer Izraela koji bez pardona,na sve nacine radi ono sto njima ide u korist.I to rade veoma pametno i uspjesno - po njih.
Last edited by славянин on 24/07/2018 20:25, edited 1 time in total.
SmokingMan

#17 Re: Izraelsko okruzenje

Post by SmokingMan »

славянин wrote:
SmokingMan wrote:"Paralelizmi i sudbine između naroda Izraela i Republike srpske,i njihovim izazovima u okruženju",tako mi se nameće odgovor između redova. :D
RS radi na tome da se otcijepi od BiH za 20-30-40 godina, zasto i nebi kada sa druge strane imamo pravo pametno vodstvo... da Bogdom ima se pameti kao sto to Izrael ima do sada bi RS molila za ujedinjenje policije,skolstva,zdravstva itd.
Očekivanja između mogućeg i nemogućeg.Pat pozicija "Dejtonskog sporazuma".
Last edited by SmokingMan on 24/07/2018 20:27, edited 1 time in total.
Fudo387

#18 Re: Izraelsko okruzenje

Post by Fudo387 »

славянин wrote:
kiligonzales wrote:

Upravo , ali na zalost neki na forumu to gledaju kao navijanje za ove ili one.Ja samo izrazavam misljenje da se politika svugdje formira kroz neki vid straha/sile/deterencije.Nece niko nikome pomoci ako u tome ne vidi neku korist.Ocekivati i uzdati se u neku medjunarodnu pravdu/pravo - BiH je osjetila to na svojoj kozi.Zato i navodim primjer Izraela koji bez pardona,na sve nacine radi ono sto nja ide u korist.
Pa i Adolf je radio iste stvari, sljedeci tvoju teoriju, sasvim opravdano...budibogsnama.
славянин

#19 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

Staljin je pobio vise Rusa nego Njemci,Mao je pobio vise Kineza nego sto je bilo zrtava u 2. Sv ratu - pa se rijetko uzimaju za primjere zla - za razliku od Hitlera i holokausta.Tu vidimo opet Jevrejsko/Izraelski lobi koji ima vjerovatno najveci uticaj u Americi. I slusat cemo o Hitleru sledecih 200 godina-.Hitlera nije slijedio Njemacki narod - to kao oni bili ludi,slijepi,propaganda - kako da ne 60 miliona ljudi retardirano.Znali su oni dobro i isli beskrupulozno da ojacaju svoju zemlju i da je postave kao primarnu supersilu.To sto su se preracunali / to je odgovornost Hitlera i co - Da su pobijedili danas bi slusali drugu historiju koja bi bila sasvim ok i vjerovatno velicala “spasenje” Njemaca od “zidovskih podlaca”
славянин

#20 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

SmokingMan wrote:
Da Federacija danas ima 10x jacu ekonomiju od RS,5x bolju infrastrukturu,pare da lobira po EU i USA i jasne politicke,ekonomske i druge planove - nebi tu bilo pat pozicije.
BarbaDue

#21 Re: Izraelsko okruzenje

Post by BarbaDue »

Imaju neki procesi (ja ću ih nazvati tako) kao što je sukob Izrael > Palestina, na koje ne mogu uticati, ali kao i svaki normalan stanovnik planete koji ima imalo merhameta trebam pokazati da se ne slažem šta se tamo dešava. Jel mogu?

Osuditi bar virtualno ponašanje cionističkih okupatora, moram!
Fudo387

#22 Re: Izraelsko okruzenje

Post by Fudo387 »

славянин wrote:Staljin je pobio vise Rusa nego Njemci,Mao je pobio vise Kineza nego sto je bilo zrtava u 2. Sv ratu - pa se rijetko uzimaju za primjere zla - za razliku od Hitlera i holokausta.Tu vidimo opet Jevrejsko/Izraelski lobi koji ima vjerovatno najveci uticaj u Americi. I slusat cemo o Hitleru sledecih 200 godina-.Hitlera nije slijedio Njemacki narod - to kao oni bili ludi,slijepi,propaganda - kako da ne 60 miliona ljudi retardirano.Znali su oni dobro i isli beskrupulozno da ojacaju svoju zemlju i da je postave kao primarnu supersilu.To sto su se preracunali / to je odgovornost Hitlera i co - Da su pobijedili danas bi slusali drugu historiju koja bi bila sasvim ok i vjerovatno velicala “spasenje” Njemaca od “zidovskih podlaca”
I, je li to ok tako?
Ubijati, protjerivati, zatirati?
славянин

#23 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

BarbaDue wrote:

Imaju neki procesi (ja ću ih nazvati tako) kao što je sukob Izrael > Palestina, na koje ne mogu uticati, ali kao i svaki normalan stanovnik planete koji ima imalo merhameta trebam pokazati da se ne slažem šta se tamo dešava. Jel mogu?

Osuditi bar virtualno ponašanje cionističkih okupatora, moram!
Naravno da mozes , ali na Palestincima,Jordancima,Sirijcima i Libanoncima je da misle i rade a ne da pricaju inace mogu da kukaju koliko oce nista im to nece pomoci.Isto kao insto nama nece pomoci da pozivamo na medjunarodna prava,zakone,da se zalimo visokim predstavnicima i ambasadama.Moramo raditi na tome da ostvarimo ciljeve svojim znanjem,sposobnoscu,pameti,radom i svim sredstvima sto imamo i nemamo - drugo na zalost u svijetu u kojem zivimo nece pomoci ..
славянин

#24 Re: Izraelsko okruzenje

Post by славянин »

Fudo387 wrote:
славянин wrote:Staljin je pobio vise Rusa nego Njemci,Mao je pobio vise Kineza nego sto je bilo zrtava u 2. Sv ratu - pa se rijetko uzimaju za primjere zla - za razliku od Hitlera i holokausta.Tu vidimo opet Jevrejsko/Izraelski lobi koji ima vjerovatno najveci uticaj u Americi. I slusat cemo o Hitleru sledecih 200 godina-.Hitlera nije slijedio Njemacki narod - to kao oni bili ludi,slijepi,propaganda - kako da ne 60 miliona ljudi retardirano.Znali su oni dobro i isli beskrupulozno da ojacaju svoju zemlju i da je postave kao primarnu supersilu.To sto su se preracunali / to je odgovornost Hitlera i co - Da su pobijedili danas bi slusali drugu historiju koja bi bila sasvim ok i vjerovatno velicala “spasenje” Njemaca od “zidovskih podlaca”
I, je li to ok tako?
Ubijati, protjerivati, zatirati?
Naravno da nije - ali izbor je = jedi ili ces biti pojeden.Predlazem stivo tipa Machiavelli “Princ” da malo mozda izbjegnemo da diskutujemo o politici.
SmokingMan

#25 Re: Izraelsko okruzenje

Post by SmokingMan »

славянин wrote:
SmokingMan wrote:
Da Federacija danas ima 10x jacu ekonomiju od RS,5x bolju infrastrukturu,pare da lobira po EU i USA i jasne politicke,ekonomske i druge planove - nebi tu bilo pat pozicije.
Jedino bi otpala mogućnost postojanosti RS.a,druga opcija ne bi bila moguća uz jak lobi.

E sada kada bi rekli da smo bili spremnijii 92.možda RS danas i ne bi postojala...

Treća opcija je da MZ donese svoj konačan sud na štetu BIH i bošnjaka i postupi kao što je postupila i sa Kosovom.Ne bi rekao od toga što su se umorili od naših neslaganja,već zbog svoje politike,pa možda i da u maloj "bošnjaškjoj enklaci" uspostave svoj veći utjecaj nego što je to sada slučaj.Srbija se nikako ne bi bunila na ovakav scenariji.Ali on je manje ostvariv.

Umalo da zabpravim i na "one treće",sa njima je tek postalo zabavno,kako ćemo prvo riješit injihovo pitanje.Kaže Vožd da preustroj RS.a ne dolazi u slučaju riješavanja pitanja "majoriziranih".

Oj kako je BIH na kraju postala kompleksno pitanje. :mrgreen:
Post Reply