IZRAEL

Post Reply
Kralj Tvrtko XXVIII

#1 IZRAEL

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Image

Evo gledam ovu mapu i ne mogu da vjerujem sta sve drzava Izrael radi tom neduznom narodu. Drze ih kao obicne zivotinje, koje nemaju prava ni da se krecu slobodno. Zaista tragedija. Nije mi jasno kako ocekuju Izraelci na ovakav nacin da naprave mir.
Last edited by Kralj Tvrtko XXVIII on 11/02/2007 20:49, edited 1 time in total.
tempora

#2 Re: IZRAEL

Post by tempora »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Image

Evo gledam ovu mapu i ne mogu da vjerujem sta sve drzava Izrael radi tom neduznom narodu. Drze ih kao obicne zivotinje, koje nemaju prava ni da se krecu slobodno. Zaista tragedija. Nije mi jasno kako ocekuju Izraelci na ovakav nacin da naprave mir.
U koju kartu gledas konkretno? Kartu Bosne i Hercegovine? :?
Kralj Tvrtko XXVIII

Karta zapadne obale. nasao sam je na wikipediji al ne mogu da postavim veliku rezoluciju na forum. Inace ima tacno oznaceno gdje se nalazi zid kojim ogradjuju palestince. I gdje je u planu da se izgradi.
tecumseh

Post by tecumseh »

Nije se ni cuditi kada se Bosanac upetljao i u stvaranje te drzave :-) Onaj David Elazar.
Last edited by tecumseh on 11/02/2007 21:04, edited 1 time in total.
Kralj Tvrtko XXVIII

Cuj bosanac. Nisam znao. :-?
karanana

Post by karanana »

Ma dobro Izrael je okupator i to sto oni rade je zaista fuj i na zalost niko im ne moze stati u kraj. Ali kad vidim palestince kako se biju izmedju sebe smuci mi se i nije cudo sto ih Izraleci tako j..u. Zbog njihove razjedinjenosti u ovakvu su situaciju dosli, isto kao sto su i cifuti dosli u situaciju u kojoj jesu zbog njihove ujedinjenosti. Gledam ove medju palestinske sukobe i bas su stoke, znaju mahat kao divljaci onim m-16-kama i pucati i na svoje, ili na njih ili u zrak, a kad dodju dva izraelska vojnika podviju repove. ja mislim da su vise metaka potrosili rokajuci u zrak i pucajuci jedni na druge u ovih par sedmica nego sto su ikad pucali na cifute koji im ovako parcaju zemlju.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Jess vala karanana, fakat im je ovaj sukob napravio mrlju na njihovoj časnoj borbi i ustrajanju za svoje pravo, barem u očima svjetske nepristrane javnosti (ako jos i ima takve :roll: :oops: )
A valjda i Izrael ima na umu da je to najbolje, zavadi pa vladaj, ionako ih ne stede, eh de ih sad i izmedju zavadi, pa gdje im je onda kraj :-x :-?
gavrilo

Post by gavrilo »

karanana wrote:cifuti
:shock:
biscanka84

Post by biscanka84 »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Cuj bosanac. Nisam znao. :-?
Bosanski jevrej(slabo je on bosanac )
kicky

Post by kicky »

gavrilo wrote:
karanana wrote:cifuti
A rječnika...i onda on priča o diskriminatoskoj državi Izrael... :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

tecumseh wrote:Nije se ni cuditi kada se Bosanac upetljao i u stvaranje te drzave :-) Onaj David Elazar.
Zar postoji Bosanac? :-)
kub lajkan

#12 Re: IZRAEL

Post by kub lajkan »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Image

A sta mislis da stavis jos manju mapu, pa da jos bolje ne vidimo ono sto zelis pokazati?
shin

Post by shin »

SAD-u treba zahvaliti na velikom pomirenju Fataha i Hamasa, koji je ušao u PLO i tako priznao Državi Izrael pravo na postojanje i pregovore s njom. Iz Jeruzalema piše Pavle Kalinić.

Uspješno završeni pregovori između dviju izrazito suprotstavljenih palestinskih frakcija, sekularnog Fataha i religioznog Hamasa, rezultat su pojačanih napora SAD-a da bliskoistočni proces pokrene s mrtve točke. Mirovni proces je pokrenut nedavnim posjetom Condoleezze Rice Bliskom istoku.

Unatoč žestokom oružanom sukobu Fataha i Hamasa u pojasu Gaze, koji je iza sebe ostavio više od devedeset mrtvih i tko zna koliko ranjenih, Palestinci su, pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Abdulaha, privedeni pregovorima u Meki. Trajanje – dok se ne postigne dogovor. Samo mjesto održavanja pregovora pokazuje da su u stranu gurnuti i Egipat i Sirija, pa i Jordan. Sve ono što se dogovori u Meki ne mora ići na potvrdu u Washington, što bi moralo da su pregovori vođeni u Kairu, Damasku ili Amanu.

Dolazak lidera Hamasa Kaleda Mešala iz Damaska, gdje već godinama živi u izbjeglištvu, ojačalo je posredno poziciju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, no ujedno pokazalo i snagu kralja Abdulaha. U Meku su došli i predsjednik Palestinske samouprave i vođa Fataha Mahmud Abas i palestinski premijer, hamasovac Ismail Hanija.

U nastojanju da se formira vlada nacionalnog jedinstva, ključni je prijepor bio za tri mjesta: ministra vanjskih poslova, ministra financija i ministra unutarnjih poslova. Prvog dana pregovora postignuta je suglasnost da ministar financija postane Salam Fajad, bivši član Fataha, sada nezavisni političar, školovan u SAD-u. Dogovoreno je i da ministar vanjskih poslova postane također nezavisni političar Zijad Abu Amar. Ministarstvo vanjskih poslova vrlo je važno, jer u njemu i dalje dominiraju kadrovi koje je postavljao pokojni Jaser Arafat. On je ta mjesta popunjavao uglavnom po modelu poznatom i u Hrvatskoj – po babi i po stričevima.

Treće mjesto, ministarstvo unutarnjih poslova, ključno je zbog odnosa među suprotstavljenim frakcijama i odnosa s Izraelom. Dosad se nije točno znalo tko kontrolira sigurnosni sustav – ministar unutarnjih poslova ili premijer. Kako sada stvari stoje, kontrolirat će ga novi ministar Hamud Džarvan. Predstoji mu težak posao pomirenja Arafatovih kadrova s borbenim jedinicama koje je prije godinu dana Hamas osnovao unatoč izričitoj zabrani predsjednika Abasa.

Tijekom pregovora u Meki Kaled Mašal je zatražio da mu se osigura druga pozicija u PLO-u, čime bi, praktički, Hamas ušao pod kišobran Palestinske oslobodilačke organizacije.

Ulaskom Hamasa u koalicijsku vladu s Fatahom te tako i u PLO, te postavljanjem Kaleda Mašala na mjesto potpredsjednika PLO-a, Hamas je priznao platformu PLO-a, koju je još osamdesetih definirao Arafat. Upravo na osnovi te platforme su potpisani i svi daljnji ugovori između PLO-a i Izraela, uključujući Oslo I. i Oslo II. To znači da Hamas indirektno priznaje i pravo Državi Izrael na postojanje.

Postizanje dogovora za Fatah znači da Hamas prihvaća političku platformu nove vlade utemeljenu na dokumentu Arapske lige iz 2002., tj. prihvaćanje pregovora s Izraelom na osnovi priznavanja granica iz 1967. godine, statusa Jeruzalema kao podijeljenog grada i prava izbjeglica na povratak. S druge strane, Hamas nakon ulaska u vladu očekuje da će međunarodna zajednica odustati od uvjeta zbog kojih je za Palestinsku samoupravu uveden financijski embargo: od priznanja Države Izrael (što je postignuto indirektno, ulaskom Hamasa pod okrilje PLO-a), odustajanja od terorizma (jer terorizma uglavnom neće biti dok s vode pregovori) i priznanja svih dokumenata između Države Izrael i PLO-a, što je riješeno opet indirektno, ulaskom Hamasa pod kišobran PLO-a.

Dogovorom dviju palestinskih frakcija učinjen je velik iskorak. To je preduvjet otpočinjanja dugotrajnih pregovora PLO-a i Države Izrael. Daleko veći posao treba odraditi, kako bi se napokon potpisao obostrano prihvatljiv mir i osnovala država Palestina.

Pavle Kalinić
09.02.2007.
Kralj Tvrtko XXVIII

Image

Evo karte u orginalnom formatu. I izvinjenje zbog prvog posta. 8-)
Hendrix

Post by Hendrix »

Ma ljudi niko tamo nije nevin.Jedino su meni djeca nevina.To područje hiljadama godina služi za sukobe, jedni istjeraju ove onda oni njih i tako ukrug.
Palestinci sami se između sebe tuku , Izraelci njih malo,pa onda eto i Libana to vam je nešto kao Bosna,svak protiv svakoga.Dok im lole zid prave oni puškama u zrak pucaju i nešto se deru po ulicama :?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sinoc gledah prilog na FTV, dvojica brace, jednom 22 jednom 19, jedan u Hamasu jedan u Fatahu, ucestvovali u medjusobnim borbama i sukobima i jedan ranjen u stomak a drugi, mladji, ostao bez oka...
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:Sinoc gledah prilog na FTV, dvojica brace, jednom 22 jednom 19, jedan u Hamasu jedan u Fatahu, ucestvovali u medjusobnim borbama i sukobima i jedan ranjen u stomak a drugi, mladji, ostao bez oka...
Joj gledala sam i ja to!
I to zive u istoj kuci- pod istim krovom a ranjeni su u istoj borbi na suprotnim stranama...ne znas bil se smijao ili bi plako :-?
_sa_

Post by _sa_ »

bar mi bismo trebali znati da se sveobuhvatna slika takvih situacija ne moze sklopiti posmatranjem sa strane..
koliko stranci "razumiju" nasu stvarnost u BiH toliko i mi (ne)razumijemo desavanja u palestini i izraelu.
amrino

Post by amrino »

Hendrix wrote:Ma ljudi niko tamo nije nevin.Jedino su meni djeca nevina.To područje hiljadama godina služi za sukobe, jedni istjeraju ove onda oni njih i tako ukrug.
Palestinci sami se između sebe tuku , Izraelci njih malo,pa onda eto i Libana to vam je nešto kao Bosna,svak protiv svakoga.Dok im lole zid prave oni puškama u zrak pucaju i nešto se deru po ulicama :?
Ma ja! Mi malo cetnike pa onda oni malo nas...to je najveca glupost koju sam u zadnje vrijeme procitala!!! :oops:
Vidis na ovoj karti ovo malo plavo?! e oni su ustvari krivi za sve oni ba ratuju godinama i bore se za to da imaju sto manje teritorije!!! :shock:
shin

Post by shin »

Zna se dole dobro ko pije a ko ceh placa.
Kralj Tvrtko XXVIII

Pogledajte koliko su im sada sa konstrukcijom zida uzeli teritorije. Cijeli Jeruzalem su bukvalno anektirali.
shin

Post by shin »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pogledajte koliko su im sada sa konstrukcijom zida uzeli teritorije. Cijeli Jeruzalem su bukvalno anektirali.
:-D Buraz, reci nam nesta novo. Jel boli dusa kad covjek skonta neke stvari, djeluje ko samar.
kicky

Post by kicky »

Na radikalizam odgovoriti radikalizmom. To je jedino načelo kojeg se drže i jedni i drugi na Bliskom istoku. Mislim da je ovakav PLO sa Hamasom i Fatahom kratkog vijeka...A kako sada stvari stoje u Izraelu Likud je sve jači i jači, srećom izbori su tek za 3 godine. Mislim da je koalicija Kadime i Laburista najbolja opcija za Izrael, a za Psletince bi bilo najbolje da vrate Fatah na vlast. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo kad bi na jednoj strani bio Hamas, a na drugoj Likud u koaliciji sa ortodoksnim strankama ko što su Shas i Mafdal. To bi bila katastrofa.
isfahan

Post by isfahan »

Za one koji zele saznati nesto vise o Izraelu i ulozi SAD - a na tom prostoru, mozda da procitaju Fateuf Triangle, Noam Chomski, uskoro i na bosankom jeziku
isfahan

Post by isfahan »

Fateful Triangle...
Post Reply