Izrael pregazio Liban

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
haptika
Posts: 13
Joined: 12/08/2006 02:05

Izrael pregazio Liban

Post by haptika » 14/08/2006 01:52

Osvojio je vrlo vaznu kotu zasadjenu datulama i jednu farmu koza.
____________________________________________________________
Bush 'helped Israelis attack on Lebanon'

Dan Glaister in Los Angeles
Monday August 14, 2006
The Guardian


The US government was closely involved in planning the Israeli campaign in Lebanon, even before Hizbullah seized two Israeli soldiers in a cross border raids in July. American and Israeli officials met in the spring, discussing plans on how to tackle Hizbullah, according to a report published yesterday.
The veteran investigative journalist Seymour Hersh writes in the current issue of the New Yorker magazine that Israeli government officials travelled to the US in May to share plans for attacking Hizbullah.

Quoting a US government consultant, Hersh said: "Earlier this summer ... several Israeli officials visited Washington, separately, 'to get a green light for the bombing operation and to find out how much the United States would bear'."

The Israeli action, current and former government officials told Hersh, chimed with the Bush administration's desire to reduce the threat of possible Hizbullah retaliation against Israel should the US launch a military strike against Iran.

"A successful Israeli Air Force bombing campaign ... could ease Israel's security concerns and also serve as a prelude to a potential American pre-emptive attack to destroy Iran's nuclear installations," sources told Hersh.

Yesterday Mr Hersh told CNN: "July was a pretext for a major offensive that had been in the works for a long time. Israel's attack was going to be a model for the attack they really want to do. They really want to go after Iran."

An unnamed Pentagon consultant told Hersh: "It was our intention to have Hizbullah diminished and now we have someone else doing it."

Officials from the state department and the Pentagon denied the report. A spokesman for the National Security Council told Hersh that "The Israeli government gave no official in Washington any reason to believe that Israel was planning to attack."

Hersh has a track record in breaking major stories. He was the first to write about the abuses at Abu Ghraib prison in Iraq and has written extensively about the build-up to the war in Iraq. He made his name when he uncovered the massacre at My Lai during the Vietnam war. Most recently he has written about US plans for Iran, alleging that US special forces had already been active inside the country.
User avatar
hrabren miloradovic
Posts: 372
Joined: 24/07/2006 20:39

Post by hrabren miloradovic » 14/08/2006 02:54

Mora imati pravde na ovom svetu,a pomenuta je na strani arapa i gotovo.
Jevreji su toliko zaludjeni u svojoj nadmoci da nemaju spoznaju da ako ovako nastave ni evropa na kraju balade ih nece primiti.
Arapski svet je sludjen od zapadnog uticaja , ako S.A.D i nenormalne JESHE don't BACK OFF , ima da bude "veselite boze pecurka"(od ludaka sa peskirima oko glave), a onda nek' nam je BOG na pomoci svima nama jadnim Balkancima.

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 15/08/2006 13:51

Izrael u zadnjem sukobu definitivno nije ostvario ono sto je imao namjeru - primarno unistiti Hezbolah u Libanu i sekundarno uvuci Siriju u sukob. Armija koja je nekoc u par sati bucala po nekoliko arapskih divizija danas je ipak posrnula na gerilcima Hezbolaha. Hezbolah je iz ovogo rata izasao kao moralni pobjednik, opstao je i to je za sada dovoljno za pobjedu. Nije mi jasno kako to da ona dva oteta jadnika (vojnika IDF-a) dana niko vise i ne spominje? Zvanicni uzrok nedavnom sukobu nije otklonjen a Izrael je pristao na mir.

haptika
Posts: 13
Joined: 12/08/2006 02:05

Post by haptika » 15/08/2006 18:17

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Izrael u zadnjem sukobu definitivno nije ostvario ono sto je imao namjeru - primarno unistiti Hezbolah u Libanu i sekundarno uvuci Siriju u sukob. Armija koja je nekoc u par sati bucala po nekoliko arapskih divizija danas je ipak posrnula na gerilcima Hezbolaha. Hezbolah je iz ovogo rata izasao kao moralni pobjednik, opstao je i to je za sada dovoljno za pobjedu. Nije mi jasno kako to da ona dva oteta jadnika (vojnika IDF-a) dana niko vise i ne spominje? Zvanicni uzrok nedavnom sukobu nije otklonjen a Izrael je pristao na mir.


sve je isplanirano u martu mjesecu a oni su namjesteni,ko ce ga znati mozda su presli preko granice brati jagode a ovi ih zarobili.slazem se da je moralni pobjednik,ali ipak ova pobjeda ima mnogo vece znacenje.

\/\/\/
Posts: 115
Joined: 04/11/2005 17:28
Location: Ta divna BiH

Post by \/\/\/ » 15/08/2006 18:50

Ovaj je dobro kazo':

Božji izabran narod

Jostein Gaarder1, Aftenposten 05.08.06-
Nema povratka. Vrijeme je da se nauči nova lekcija: ne priznajemo više državu Izrael. Nismo priznavali ni južnoafrički aparthejdski režim, niti smo priznavali Talibane. Bilo je mnogo onih koji nisu priznali Saddamovu diktaturu u Iraku niti srpska etnička čišćenja. Moramo se naviknuti na tu zamisao: u svojoj trenutnoj formi država Izrael je dio historije.

Mi ne vjerujemo u priču o božjem izabranom narodu. S podsmjehom gledamo na tu ljudsku izmišljotinu i zgražavamo se nad njihovim zločinima. Ne samo da je glupo i oholo ponašati se kao božji izabran narod, nego je uz to još i zločin protiv čovječnosti. Mi to zovemo rasizmom.

Granice tolerancije

Postoje granice našeg strpljenja i granice naše tolerancije. Mi ne vjerujemo u božje obećanje kao opravdanje za okupaciju i aparthejd. Prevazišli smo Srednji Vijek. Podsmijavamo se onima koji vjeruju da je Bog svemira, životinjskog i biljnog carstva izabrao jedan narod i dao im dozovolu za ubijanje.
Ubice djece nazivamo “ubicama djece” i nikada nećemo prihvatiti da oni imaju božji nalog ili historijski mandat kojim opravdavaju svoje nasilje. Naša poruka je: neka je sramota na aparthejd, sramota na etničko čišćenje, sramota na svaki teroristički napad protiv civila, ma ko god ga izveo. Bila to hamas, hizbolah ili država Izrael!

Beskrupulozan način ratovanja

Priznajemo i njegujemo evropsku odgovornost za patnje Jevreja, za pogrome i za holokaust. Bila je historična i moralna neophodnost za Jevreje da dobiju svoju državu. Ali Izrael sa svojim beskrupuloznim načinom ratovanja i svojim odvratnim oružjem je masakrirao svoju sopstvenu legitimaciju. Izrael je sistematski kršio međunarodna prava, međunarodne konvencije i bezbrojne UN rezolucije i više se ne može nadati pomoći od tih institucija. Izrael je bombardovao svjetsku blagonaklonost sebi. Ali ne treba se brinuti! Uskoro će proći vrijeme nevolja. MI smo sada na prekretnici. Nema povratka. Izrael neće imati mira sve dok ne odloži oružje.

Bez odbrane, bez kože

Moj duh i moja riječ razbijaju izraelske zidove aparthejda. Država Izrael ne postoji. Sada je ona bez zaštite, bez kože. Neka se svijet smiluje cviilnom stanovništvu. Naša prognoza se ne odnosi na njih.
Stanovnicima Izraela želimo svako dobro, ali za sebe zadržavamo pravo da ne jedemo Jaffa narandže dokle god su truhle i otrovne. I bez grožđa aparthejdske Južne Afrike se također preživjelo.

Oni hvale svoje uspjehe

Ne vjerujemo da je Izraelu više žao 40 ubijene libanske djece, nego što žale svoj 40-godišnji boravak u pustinji za vrijeme svoje 3.000 godišnje historije. Primjećujemo da mnogi Izraelćani slave takve trijumfe i pozdravljaju ovo kao “pravednu kaznu” za Egipćane. (U toj bajci se Gospd, Bog Izraela, pojavljuje kao nezasitan sadista.)
Pitamo se zbog čega većina Izraelćana misli da je jedan izraelski život vrijedniji od 40 palestinskih ili libanskih.
Vidjeli smo slike male izraelske djevojčice koja po bombama, koje će biti bačene na civilno stanovništvo Palestine i Libana, ispisuje poruke mržnje. Male izraelske djevojčice nisu slatke kada sa zadovoljstvom podržavaju smrt i patnju.

Krvna osveta

Ne priznajemo retoriku države Izraela. Ne podržavamo spiralu nasilja putem krvne osvete principom “oko za oko, zub za zub”. Ne priznajemo princip jednog ili hiljade arapskih očiju za jedno izraelsko oko. Ne priznajemo kolektivnu kaznu niti izgladnjavanje čitavog naroda kao političko oružje. Ne priznajemo državu osnovanu na nehumanim postulatima i na ruševinama arhaičkih nacionalnih i vjerskih ratova. Ne priznajemo Davidovo Carstvo kao model za kartu 21. stoljeća na Bliskom Istoku.

Već 2.000 godina učimo lekcije humanizma, ali Izrael se ne obazire na to. Ne pozdravljamo otimanje vojnika. Ali isto tako osuđujemo deportaciju cjelog naroda ili otimanje pravno izabranih izaslanika u parlamentu. Priznajemo državu Izrael u granicama od 1948. ali ne i 1967. godine. Sama država Izrael nije priznala svoje granice od 1948. godine. Oni žele više: više vode i više naselja. Da bi postigli ovo proklamiraju ‘konačno riješenje’ za Palestince; oni imaju mnogo zemalja u koje se mogu iseliti, Izraelci samo jednu.

Smirenost i milosrdnost

Ne priznajemo državu Izrael. Ne danas, kada ovo pišem, ne u času naše patnje i gnjeva. Ako se cjela država Izrael raspadne i njegovo stanovništvo moradne napustiti okupirane djelove Palestine, onda kažemo: neka druge zemlje budu smirene i neka pokažu milosrdnost. Dignuti ruku na izbjeglice i ljude bez države je zločin bez olakšavjućih okolnosti.
Ne ubijajte one koji bježe! Ne ciljajte na njih! Oni su sada nezaštićeni kao puževi bez kuće, povrjedljivi kao spore karavane palestinskih i libanskih izbjeglica, bespomoćni kao žene i starci u Kana-i, Gazi, Sabri i Šatili. Dajte ovim izbjeglicama sklonište, ponudite im med i mlijeko!
Neka se ne uzme ni jedan život izraelskog djeteta. Ubijeno je isuviše mnogo djeca i civila.

Izvor: Aftenposten

Ljuci
Posts: 567
Joined: 23/06/2019 05:12

Re: Izrael pregazio Liban

Post by Ljuci » 01/09/2019 22:06

Prije nekoliko dana su zapoceli sukobi izmedju Hezbollaha i drzave Izrael. Izrael je prvo bombardirao hezbollahove ciljeve u Bejrutu a danas je Hezbollah uzvratio i spalio jedan tenk zajedno sa posadom.
Hezbollah je gorak plije za Izrael jer je Hezbollah uspjesno ratovao protiv Izraela u proslom ratu. Hezbollah je jedna vojna stranka koja uspjesno ponizava izraelsku vojsku. Bravo za Hezbollah. :)

Post Reply