Izrada WEB-a!!!???

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Skvidji
Posts: 278
Joined: 04/02/2005 20:24
Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"
Contact:

Izrada WEB-a!!!???

Post by Skvidji » 05/11/2006 19:40

Zna li neko neki dobar a jednostavan za korištenje, program za izradu web stranica???


Pozdrav


User avatar
Abu FEED el-Castro
Posts: 1662
Joined: 19/04/2006 11:41
Location: BH Teheran

Post by Abu FEED el-Castro » 05/11/2006 20:15

Vidi Macromediu.. doduse ne znam sta ti znaci "jednostavan", ako si skroz pocetnik onda ovaj sigurno nije, mada dosta mozes napipat

Dont Let
Posts: 190
Joined: 05/07/2005 11:03

Post by Dont Let » 05/11/2006 20:43

Microsoft: FrontPage

Za početnika. Bez puno karafeka.

Shamrock
Posts: 380
Joined: 31/10/2006 12:13

Post by Shamrock » 06/11/2006 10:03

najbolje ti je skinuti html template i uredit ga u front pageu :thumbup:

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 06/11/2006 10:39

dobar i jednostavan?? hm.. notepad?

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 07/11/2006 12:12

car-x wrote:dobar i jednostavan?? hm.. notepad?


Preseravanje? Kad kaze jednostavan to nije misljeno da mora poznavati CSS i HTML kod ... Capyshi :)

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 12:14

Serif WebPlus preporučujem 6.0(besplatna)

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 12:17

rashid wrote:
car-x wrote:dobar i jednostavan?? hm.. notepad?


Preseravanje? Kad kaze jednostavan to nije misljeno da mora poznavati CSS i HTML kod ... Capyshi :)


preseravanje?
pogledaj prvi post u ovoj temi:
"Zna li neko neki dobar a jednostavan za korištenje, program za izradu web stranica"

nisam htio upisati neki "napredni" tekst editor (npr. ultraEdit) ili cak neki IDE (npr. eclipse ili npr. komodo), nego bas jednostavan za koristenje..

nigdje ne pise da zna ili ne zna CSS i HTML..

zmijaIzmaj
Posts: 2577
Joined: 12/08/2006 13:28

Post by zmijaIzmaj » 07/11/2006 12:31

car-x wrote:
rashid wrote:
car-x wrote:dobar i jednostavan?? hm.. notepad?


Preseravanje? Kad kaze jednostavan to nije misljeno da mora poznavati CSS i HTML kod ... Capyshi :)


preseravanje?
pogledaj prvi post u ovoj temi:
"Zna li neko neki dobar a jednostavan za korištenje, program za izradu web stranica"

nisam htio upisati neki "napredni" tekst editor (npr. ultraEdit) ili cak neki IDE (npr. eclipse ili npr. komodo), nego bas jednostavan za koristenje..

nigdje ne pise da zna ili ne zna CSS i HTML..


:lol: e care, ne zezaj

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 12:37

zmijaIzmaj wrote: :lol: e care, ne zezaj


ja zezam?!

pa pogledaj prijedloge prije mene, FrontPage, Dreamweaver!!!!
ako je to jednostavno, ja povlacim sve sto sam reko na ovoj temi..

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 12:38

car-x wrote:
zmijaIzmaj wrote: :lol: e care, ne zezaj


ja zezam?!

pa pogledaj prijedloge prije mene, FrontPage, Dreamweaver!!!!
ako je to jednostavno, ja povlacim sve sto sam reko na ovoj temi..

Potpisujem.

bih_finest
Posts: 283
Joined: 27/06/2006 23:24
Location: Sarajevo

Post by bih_finest » 07/11/2006 12:51

Jedan od jednostavnijih, prejednostavnih programa za izradu Web stranice ti je Cool Edit (možeš ga skinuti sa http://www.3dize.com). Problem je sto je shareware, ali možeš napraviti ok stranicu...
Frontpage, zar se to još koristi...
Naravno najbolje ti je Macromedia Dreamweaver, koristiti ga zajedno sa Flashom, Fireworksom... 8-)

zmijaIzmaj
Posts: 2577
Joined: 12/08/2006 13:28

Post by zmijaIzmaj » 07/11/2006 12:54

car-x wrote:
zmijaIzmaj wrote: :lol: e care, ne zezaj


ja zezam?!

pa pogledaj prijedloge prije mene, FrontPage, Dreamweaver!!!!
ako je to jednostavno, ja povlacim sve sto sam reko na ovoj temi..


zar nije jednostavnije koristiti frontpage nego uciti html jezik, napisati se kodova da bi dobio italic tekst crvene boje?

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 12:57

zmijaIzmaj wrote:
car-x wrote:
zmijaIzmaj wrote: :lol: e care, ne zezaj


ja zezam?!

pa pogledaj prijedloge prije mene, FrontPage, Dreamweaver!!!!
ako je to jednostavno, ja povlacim sve sto sam reko na ovoj temi..


zar nije jednostavnije koristiti frontpage nego uciti html jezik, napisati se kodova da bi dobio italic tekst crvene boje?


ako se neko misli baviti izradom web stranica, neminovno je da kad tad nauci i html i css..

prije ili kasnije, jednostavno mora.. zato je dobar start najvazniji.. umjesto da uci sta koji meni u frontpage-u radi, bolje je da uci sta znaci <td>, sta <i>, itd..

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 13:06

<i><font color="red">itralic crvene boje</i></font color="red">

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 13:09

arman1 wrote:<i><font color="red">itralic crvene boje</i></font color="red">


nije dobro.. :D

ispravno bi bilo:
<font color="red"><i>itralic crvene boje</i></font>

a nesto elegantnije:
<span style="font-style: italic; color: #f00;">italic crvene boje</span>

;)

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 13:12

car-x wrote:
arman1 wrote:<i><font color="red">itralic crvene boje</i></font color="red">


nije dobro.. :D

ispravno bi bilo:
<font color="red"><i>itralic crvene boje</i></font>

a nesto elegantnije:
<span style="font-style: italic; color: #f00;">italic crvene boje</span>

;)

Tačno
na brzinu sklep'o
ali princip je jasan.Za početnika samo je važno da nauči baratati tagovima, a poslije je ostalo nadogradnja.
Jesam li u pravu?

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 13:17

arman1 wrote:
car-x wrote:
arman1 wrote:<i><font color="red">itralic crvene boje</i></font color="red">


nije dobro.. :D

ispravno bi bilo:
<font color="red"><i>itralic crvene boje</i></font>

a nesto elegantnije:
<span style="font-style: italic; color: #f00;">italic crvene boje</span>

;)

Tačno
na brzinu sklep'o
ali princip je jasan.Za početnika samo je važno da nauči baratati tagovima, a poslije je ostalo nadogradnja.
Jesam li u pravu?


za pocetnika je najvaznije da se konceptualno upozna sa izradom web-a, kako to sve fercera, sta je web server, itd.. tagovi se mogu naci svuda po internetu (ko umije njemacki ovo je dobra stranica za sve: http://de.selfhtml.org/)..

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 13:20

a ko umije samo bosanski :shock: :roll: :-) :lol: :lol: :lol: :lol:

rashid
Posts: 932
Joined: 02/12/2005 01:21
Location: Sarajevo-Anarhija

Post by rashid » 07/11/2006 13:26

arman1 wrote:a ko umije samo bosanski :shock: :roll: :-) :lol: :lol: :lol: :lol:


E jbg sad ... nemoze pita i tepsija ... :)

User avatar
arman1
Posts: 3924
Joined: 06/11/2006 12:06
Location: Na selu čuvam stoku. U gradu se čuvam od stoke.
Contact:

Post by arman1 » 07/11/2006 13:47

rashid wrote:
arman1 wrote:a ko umije samo bosanski :shock: :roll: :-) :lol: :lol: :lol: :lol:


E jbg sad ... nemoze pita i tepsija ... :)


a kokice

zmijaIzmaj
Posts: 2577
Joined: 12/08/2006 13:28

Post by zmijaIzmaj » 07/11/2006 13:53

car-x wrote:
arman1 wrote:<i><font color="red">itralic crvene boje</i></font color="red">


nije dobro.. :D

ispravno bi bilo:
<font color="red"><i>itralic crvene boje</i></font>

a nesto elegantnije:
<span style="font-style: italic; color: #f00;">italic crvene boje</span>

;)


:D ja predpostavljam da hoce covjek na brzinu da sklepa neku web stranicu, da nema pojma sta su tagovi, iz dosade cisto da klika :D pa onda ga mozda zagolica kako on sam da promjeni boju slova, da ne bude neki semple stranica...isto ko kad bi pito kako kopirati jednostavnije nesto i vi mu objasnjavate odes u DOS, uzmes copy source destination, jer bi onda shvatio koncept :D

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 07/11/2006 13:55

zmijaIzmaj wrote: :D ja predpostavljam da hoce covjek na brzinu da sklepa neku web stranicu, da nema pojma sta su tagovi, iz dosade cisto da klika :D pa onda ga mozda zagolica kako on sam da promjeni boju slova, da ne bude neki semple stranica...isto ko kad bi pito kako kopirati jednostavnije nesto i vi mu objasnjavate odes u DOS, uzmes copy source destination, jer bi onda shvatio koncept :D


pa onda moze i word-u napisati dokument, save as.. website i gotova prica..

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 07/11/2006 14:04

Najlakse ti je nauciti html ako otvoris blog na http://www.blogger.ba pa na podesavanjima odaberes opciju "izmijeni html kod" i onda skontas sta je za sta. :D
a neko ti vec rece skines html kod i uredjujes ga u front page :D

tako i ja, duduk za programiranje, naucih dzidze razne...

[email protected]@
Posts: 251
Joined: 06/11/2005 23:13

Post by [email protected]@ » 07/11/2006 14:42

E pa ako si pocetnik i neznas nista o programiranju onda nema tog programa koji ce biti jednostavan za tebe. Prvo moras da naucis neke osnovne stvari moras nauciti osnovne html kodove toga imas na internetu kolko hoces. Ali moras dobro zagrijati stolicu i biti uporan inace nista od tebe :D .

Evo otvaramo skolu webbdesign :D

Prvo da ti objasnim sta znaci html

HyperText Markup Language sve sam ti objasnio :D

Html upotrebljavas da napravis neku stranicu onda kasnije npr internet explorer cita te kodove koje si ti napiso.

Jedna stranica se sastoji iz dva djela (glave i tjela).

I to ti ovako izgleda:

<html>

<head>

<title>moja prva stranica</title>

<!-- ovo je glava i ime stranice-->

</head>

<body>

ovo je tjelo stranice i tu stavljas sve sto hoces da se pokaze na tvojoj stranici

</body>

</html>

Eh sad treba da naucis ostale html kodove npr za text pa onda za tabele sto je jako vazno jer bez tabela nemozes ni napraviti starnicu mozes ali bice mu*o od stranice pa onda da naucis kako se postavljaju slike, linkovi
hmm hmm ima toga kolko hoces ali ovi gore nabrojani kodovi su ti najbitniji. sad se malo potrudi pa nauci te kodove onda instaliraj sebi ms frontpage 2003 i osini po prasini majstore uci se.

Post Reply