Izrada roštilja
- BlueBlood
#1 Izrada roštilja
Pozdrav,
planiram ovih dana napraviti (izidati) roštilj a kako nisam nikad do sad to radio volio bih ako ima neko sa iskustvom da mi se javi i uputi me kako i šta otprilike treba. U planu mi je neki obićni,manji, bez nekih dodataka. Imam prostora nekih 1,5m X 1,5m i planiram potrošiti do nekih 250KM ako je moguće
Interesuje me slijedeće, sa kojim materijalom je najbolje raditi, cigla, blokovi ili izlivati beton? Ima li negdje na internetu gdje mogu naći neke nacrte za izgradnju roštilja? Ako je neko zidao molio bih da im se javi ?
Hvala
planiram ovih dana napraviti (izidati) roštilj a kako nisam nikad do sad to radio volio bih ako ima neko sa iskustvom da mi se javi i uputi me kako i šta otprilike treba. U planu mi je neki obićni,manji, bez nekih dodataka. Imam prostora nekih 1,5m X 1,5m i planiram potrošiti do nekih 250KM ako je moguće
Interesuje me slijedeće, sa kojim materijalom je najbolje raditi, cigla, blokovi ili izlivati beton? Ima li negdje na internetu gdje mogu naći neke nacrte za izgradnju roštilja? Ako je neko zidao molio bih da im se javi ?
Hvala
- Danguba
#2 Re: Izrada roštilja
znas li guglati?BlueBlood wrote:Pozdrav,
Hvala
http://www.google.nl/search?q=pecenjare ... LJOYC2gJgM
Nije bas lako napraviti u sopstvenoj reziji pogotovu kada od toga nista ne znas.
-
#3 Re: Odg: Izrada roštilja
Davno sam napravio rostilj,veliki od betonskih blokova i cigle i lijepo omalterisan,imam rešetke,jednom sam ga davno pravio i zaboravio.Razvojem prilika,opet sam ga očistio i upalio po prvi put nakon 5 godina.
Ovih par puta nedavno smo stavljali samo kobasice i ćevape,sve je to ok,ali kako smo puno kupovali,ostajalo je i danima nakon pa smo 4-5 dana bili samo na tom mesu.Omrzlo mi je.
Ali opet mi je drag taj rostilj.
Sad mene zanima sta se jos stavlja na rostilj od hrane,da se moze jesti,da je lakse za stomak,da je prava hrana...
Pozzz
Ovih par puta nedavno smo stavljali samo kobasice i ćevape,sve je to ok,ali kako smo puno kupovali,ostajalo je i danima nakon pa smo 4-5 dana bili samo na tom mesu.Omrzlo mi je.
Sad mene zanima sta se jos stavlja na rostilj od hrane,da se moze jesti,da je lakse za stomak,da je prava hrana...
Pozzz
- pink floydd
#4 Re: Izrada roštilja
sve je na roštilju moguće, bacaj šta god ti dođe pod šaku
- S4mpion
#5 Re: Odg: Izrada roštilja
Možeš paprike, a šampinjone da ne spominjem, strašni su na roštilju.Bolesni Doktor wrote:Davno sam napravio rostilj,veliki od betonskih blokova i cigle i lijepo omalterisan,imam rešetke,jednom sam ga davno pravio i zaboravio.Razvojem prilika,opet sam ga očistio i upalio po prvi put nakon 5 godina.
Pozzz
-
#7 Re: Izrada roštilja
tek da se upišem, čitam i učim...
ehhh, da mi je dočekati da imam svoje dvorište, drvo i zidani roštilj.
ehhh, da mi je dočekati da imam svoje dvorište, drvo i zidani roštilj.
-
#8 Re: Izrada roštilja
Na kojoj udaljenosti mora rostilj biti odmaknut od vatre za nesto sto se brzo pece,jer me je ovaj house bas pogodio u glavu,ja stavim dvije duge crvene cigle na krajeve i resetku na njih i ispod bude žera
- insomnia78
#9 Re: Izrada roštilja
Cuj sta stavljati
Povrce skoro svo, skoro sve vrste crvenog mesa, ribu i plodove mora...
Francuzi npr ubace u zar citav ovaj sir
Poslije samo rastvore koru i umaci hljeb, predobro
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Povrce skoro svo, skoro sve vrste crvenog mesa, ribu i plodove mora...
Francuzi npr ubace u zar citav ovaj sir
Poslije samo rastvore koru i umaci hljeb, predobro
- pink floydd
#10 Re: Izrada roštilja
pa to ti je dovoljna visina za otprilike sve, ostalo je sve u vremenuBolesni Doktor wrote:Na kojoj udaljenosti mora rostilj biti odmaknut od vatre za nesto sto se brzo pece,jer me je ovaj house bas pogodio u glavu,ja stavim dvije duge crvene cigle na krajeve i resetku na njih i ispod bude žera
-
#11 Re: Izrada roštilja
Ma dobro,hvala,da znam lijepo ide SP,televizija se izvadila sa tavana,imam nesto stare antene i digitalni resiver,produžni isto negdje iz naftalina i skupit štogod para i uživaj u julskim noćima
-
#12 Re: Izrada roštilja
kako misliš -rastvore koru-, pojasni...insomnia78 wrote: Poslije samo rastvore koru i umaci hljeb, predobro
- insomnia78
#13 Re: Izrada roštilja
Pa u zaru se ova kora skoriradostan dan wrote:kako misliš -rastvore koru-, pojasni...insomnia78 wrote: Poslije samo rastvore koru i umaci hljeb, predobro
Ugljenise se
Poslije to otvoris nozem i unutra ostane topljeni sir
-
#14 Re: Izrada roštilja
aha, aha, posvađan sam sa kuhinjom, al imam namjeru da se sprijateljimo...
šta još običavaju francuzi bacati na roštilj?
šta još običavaju francuzi bacati na roštilj?
- insomnia78
#15 Re: Izrada roštilja
Isto ko i mi
Kobasice, mesinu, piletinu, ribu, plodove mora...
Kobasice, mesinu, piletinu, ribu, plodove mora...
- spree
#16 Re: Izrada roštilja
i ja imam u planu nekada napraviti ovaj rostilj (kad bude love malo vise), pa cu samo da se tuspasim
-
#17 Re: Izrada roštilja
e jebat ih onda, i oni seljačine kO mi...Kobasice, mesinu, piletinu...
ovo sa sirom je 5+, moram to negdje da probam...
- Ajatolah_
#18 Re: Izrada roštilja
Šampinjoni su vrh vrhova na roštilju. A čak ih i nisam neki ljubitelj inače.
A dobro se nekad sjetiti i kukuruza, za usput.
- pink floydd
#19 Re: Izrada roštilja
nije teško ko se imalo razumije, najteži dio je dimnjak i kako riješiti dim ako je negdje u zatvorenoj ili poluzatvorenoj prostoriji. Najvažnije je da otvor ne bude mali a ni prevelik nije dobar, što veća visina to bolje i po želji regulator protoka/klapna/luft
- LaLuna
#20 Re: Izrada roštilja
sampinjoni definitivno izvadis onu drsku a klobuk naopako okrenes i u svaki mrvu soli i komadic putera. neces se pokajatiAjatolah_ wrote:Šampinjoni su vrh vrhova na roštilju. A čak ih i nisam neki ljubitelj inače.
-
#21 Re: Izrada roštilja
jbg, ovo je jedini roštilj koji imam...
i često me tjeraju da im spremim šampinjone.
jednom mi bilo dosadno, haj da probam...nešto experimentisao...i za.ebO se - svima se dopalo.
ja uzmem luk i šampinjone, odvojim drške, sve to uvalim u ulje, posolim, a one rupe u šampinjonima popunim kajmakom.
i sve to -natakarim- na žice...komadić luka, pečurka, komadić luka, drška, komadić luka, pečurka, i tako do vrha.
skvo spremi salatu, i tako...baš bude osvježenje od teške hrane.
i često me tjeraju da im spremim šampinjone.
jednom mi bilo dosadno, haj da probam...nešto experimentisao...i za.ebO se - svima se dopalo.
ja uzmem luk i šampinjone, odvojim drške, sve to uvalim u ulje, posolim, a one rupe u šampinjonima popunim kajmakom.
i sve to -natakarim- na žice...komadić luka, pečurka, komadić luka, drška, komadić luka, pečurka, i tako do vrha.
skvo spremi salatu, i tako...baš bude osvježenje od teške hrane.
- LaLuna
#22 Re: Izrada roštilja
@radostan dan - gdje se moze kupit takva spravica? nisam vidjala ranije
-
#23 Re: Izrada roštilja
ovo je u stvari roštilj za giros, otac je bog zna kad kupio takav filipsov...
ovi noviji kao na slici - ne znam gdje ima kupiti, ali za pretpostaviti je da ima u nekoj od boljih prodavnica teh. robe.
stvar je prosta - u sredini je običan grijač, a oko njega se postavlja u krug 8 žica. na žicu bodeš šampinjone, meso, itd.
sve te žice stoje uspravno spram grijača, i sve su povezane mehanizmom, tako da se stalno i jednakomjerno okreću oko svoje ose, a svaka je, kažem, spram grijača...
tako da...tvoje je samo da spremiš i postaviš na žice...nema prevrtanja, okretanja, ova strana bolje ispečena, ona nije, i sl.
ovi noviji kao na slici - ne znam gdje ima kupiti, ali za pretpostaviti je da ima u nekoj od boljih prodavnica teh. robe.
stvar je prosta - u sredini je običan grijač, a oko njega se postavlja u krug 8 žica. na žicu bodeš šampinjone, meso, itd.
sve te žice stoje uspravno spram grijača, i sve su povezane mehanizmom, tako da se stalno i jednakomjerno okreću oko svoje ose, a svaka je, kažem, spram grijača...
tako da...tvoje je samo da spremiš i postaviš na žice...nema prevrtanja, okretanja, ova strana bolje ispečena, ona nije, i sl.
- insomnia78
#24 Re: Izrada roštilja
Dobra stvarcica
-
#25 Re: Izrada roštilja
e moram ti se zahvaliti, dao si mi super ideju...
sledeći put kad budem radio šampinjone, umotaću ih u one tanke listiće od sira, što se kupuju za tople sendviče.
sledeći put kad budem radio šampinjone, umotaću ih u one tanke listiće od sira, što se kupuju za tople sendviče.