Izrada diplomskih i magistarskih radova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ernolina

#1 Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Ernolina »

Ljudi, ovo bi mogla biti tema na kojoj bi mogli diskutovati o problemima i ograničenjima prilikom izrade naših radova. Ja sam spremna da odgovorim na sva pitanja i da svima pomognem. :)

Za početak, zamolila bih sve koje imaju vremena da odgovore na upitnik vezan za moj magistarski rad:

https://docs.google.com/forms/d/1xW7HfF ... Q/viewform

Hvala unaprijed. :)
Tesla10

#2 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Tesla10 »

Ernolina wrote:Ljudi, ovo bi mogla biti tema na kojoj bi mogli diskutovati o problemima i ograničenjima prilikom izrade naših radova. Ja sam spremna da odgovorim na sva pitanja i da svima pomognem. :)

Za početak, zamolila bih sve koje imaju vremena da odgovore na upitnik vezan za moj magistarski rad:

https://docs.google.com/forms/d/1xW7HfF ... Q/viewform

Hvala unaprijed. :)
Upitnik je popunjen :) . Sretno !
filozofija

#3 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by filozofija »

Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
mefistofilis

#4 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by mefistofilis »

ovo pitanje da kompanije moraju dopustiti da eticka poitanja negativno uticu na ekonomski rezultat mi nije bas najjasnije.
ostatak sam uspjesno popunio.
dze sam ja ovdje :lol: :lol: kako se ja mogu ugraditi :lol:
Ernolina

#5 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Ernolina »

filozofija wrote:Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
To je nažalost posljedica činjenice da su skale iz ankete preuzete iz drugih istraživanja, tako da je meni preostao prevod. Opet da bi i prevod ostao vjerodostojan izvornoj skali i da se postigne taj efekat da se skala s bosanskog može prevesti na engleski i da rezultat bude jednak orginalnoj skali je malo ograničavao moju slobodu u formulisanju pitanja.

Hvala na odgovoru. :)
Ernolina

#6 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Ernolina »

atorniji putnik wrote:ovo pitanje da kompanije moraju dopustiti da eticka poitanja negativno uticu na ekonomski rezultat mi nije bas najjasnije.
ostatak sam uspjesno popunio.
dze sam ja ovdje :lol: :lol: kako se ja mogu ugraditi :lol:
To u principu znači da kompanije trebaju žrtvovati svoj profit kako bi adekvatno odgovorile na etička pitanja koja se pojave u njihovom djelovanju. :)

Hvala. :)
Amazonka27

#7 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Amazonka27 »

+1 :)
Ernolina

#8 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Ernolina »

:thumbup:
filozofija

#9 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by filozofija »

Ernolina wrote:
filozofija wrote:Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
To je nažalost posljedica činjenice da su skale iz ankete preuzete iz drugih istraživanja, tako da je meni preostao prevod. Opet da bi i prevod ostao vjerodostojan izvornoj skali i da se postigne taj efekat da se skala s bosanskog može prevesti na engleski i da rezultat bude jednak orginalnoj skali je malo ograničavao moju slobodu u formulisanju pitanja.

Kako sam relativno dugo u nauci i istraživanjima, onda jedno direktnije pitanje da prostiš: Radiš li ti na samostalnom naučno-istraživačkom radu ili samo prevodiš tuđi? Naučni rad treba biti orginalan! Također, ako si kako navede kopirala/o ili prevela/o pitanje, onda jasno treba da navedeš izvor u samoj anketi, tipa: anekta je preuzeta od toga i toga i prevedena od strane toga i toga. Nemoj ovo shvatiti kako omalovažavanje tvoga rada, nego kao upitnost stručnosti tvoga mentora s naučnog aspekta. Ti si student i radiš na svojoj edukaciji i to se cijeni, međutim, nije mi jasno kako ovako nešto može da dopusti stručna osoba (asistent, profesor, itd.).
Ernolina

#10 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by Ernolina »

filozofija wrote:
Ernolina wrote:

Kako sam relativno dugo u nauci i istraživanjima, onda jedno direktnije pitanje da prostiš: Radiš li ti na samostalnom naučno-istraživačkom radu ili samo prevodiš tuđi? Naučni rad treba biti orginalan! Također, ako si kako navede kopirala/o ili prevela/o pitanje, onda jasno treba da navedeš izvor u samoj anketi, tipa: anekta je preuzeta od toga i toga i prevedena od strane toga i toga. Nemoj ovo shvatiti kako omalovažavanje tvoga rada, nego kao upitnost stručnosti tvoga mentora s naučnog aspekta. Ti si student i radiš na svojoj edukaciji i to se cijeni, međutim, nije mi jasno kako ovako nešto može da dopusti stručna osoba (asistent, profesor, itd.).
Naravno da se sve referencira što se koristi od drugih autora, no besmisleno je u anketi koja je usmjerena ka ispitanicima staviti izvor, jer to njima u principu ništa ne znači. To bi bilo još samo više bespotrebnih stvari koje bi smanjivale želju ispitanika da odgovore. Ne znam koliko si upoznat/a s istraživačkim radovima, ali ako ima razvijen istraživački instrument za određenu tematiku kojeg primjenjuju brojni stručni autori, ne treba izmišljati toplu vodu. Autori rade 20-30 godina na razvijanju nekog instrumenta koji mjeri određene varijable, mislim da se taj nečiji rad ne treba omaložavati, već baš naprotiv primjenjivati u praksi. Ja u svom radu ne radim na kreiranju instrumenta već na istraživanju percepcije.

Nadalje, kada bih želila da razvijem "pravi" istraživački instrument onda bih prije sprovođenja istraživanja morala testirati upitnik itd. što je svakako trenutno preko opsega ovog rada. Nije samo doprinos i orginalnost u istraživanju kada napraviš istraživački instrument, već kada primjeniš postojeće instrumente na neko konkretno polje ili područje koje nije još na taj način istraživano.

Imaju web stranice, u mojoj oblasti, koje prodaju gotove skale, koje se koriste u istraživanjima. Npr:

https://www.marketingscales.com/
lajk

#11 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by lajk »

Ako neko ima raspolozen da mi pomogne ako nekih nejasnoca u vezi pisanja zavrsnog rada MOLIM da mi se javi na pp :sad:
alma24

#12 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by alma24 »

Jel neko zna kakve su procedure ako se master rad ne zavrsi do septembra (do kraja sk.god. u kojoj je dobijena tema)?
mirsek

#13 Re: Izrada diplomskih i magistarskih radova

Post by mirsek »

alma24 wrote:Jel neko zna kakve su procedure ako se master rad ne zavrsi do septembra (do kraja sk.god. u kojoj je dobijena tema)?
Za diplomski znam da moras ponovo upisati godinu.
Ne znam da li za master isto važi.
Post Reply