Za početak, zamolila bih sve koje imaju vremena da odgovore na upitnik vezan za moj magistarski rad:
https://docs.google.com/forms/d/1xW7HfF ... Q/viewform
Hvala unaprijed.
Upitnik je popunjenErnolina wrote:Ljudi, ovo bi mogla biti tema na kojoj bi mogli diskutovati o problemima i ograničenjima prilikom izrade naših radova. Ja sam spremna da odgovorim na sva pitanja i da svima pomognem.
Za početak, zamolila bih sve koje imaju vremena da odgovore na upitnik vezan za moj magistarski rad:
https://docs.google.com/forms/d/1xW7HfF ... Q/viewform
Hvala unaprijed.
To je nažalost posljedica činjenice da su skale iz ankete preuzete iz drugih istraživanja, tako da je meni preostao prevod. Opet da bi i prevod ostao vjerodostojan izvornoj skali i da se postigne taj efekat da se skala s bosanskog može prevesti na engleski i da rezultat bude jednak orginalnoj skali je malo ograničavao moju slobodu u formulisanju pitanja.filozofija wrote:Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
To u principu znači da kompanije trebaju žrtvovati svoj profit kako bi adekvatno odgovorile na etička pitanja koja se pojave u njihovom djelovanju.atorniji putnik wrote:ovo pitanje da kompanije moraju dopustiti da eticka poitanja negativno uticu na ekonomski rezultat mi nije bas najjasnije.
ostatak sam uspjesno popunio.
dze sam ja ovdje![]()
kako se ja mogu ugraditi
Kako sam relativno dugo u nauci i istraživanjima, onda jedno direktnije pitanje da prostiš: Radiš li ti na samostalnom naučno-istraživačkom radu ili samo prevodiš tuđi? Naučni rad treba biti orginalan! Također, ako si kako navede kopirala/o ili prevela/o pitanje, onda jasno treba da navedeš izvor u samoj anketi, tipa: anekta je preuzeta od toga i toga i prevedena od strane toga i toga. Nemoj ovo shvatiti kako omalovažavanje tvoga rada, nego kao upitnost stručnosti tvoga mentora s naučnog aspekta. Ti si student i radiš na svojoj edukaciji i to se cijeni, međutim, nije mi jasno kako ovako nešto može da dopusti stručna osoba (asistent, profesor, itd.).Ernolina wrote:To je nažalost posljedica činjenice da su skale iz ankete preuzete iz drugih istraživanja, tako da je meni preostao prevod. Opet da bi i prevod ostao vjerodostojan izvornoj skali i da se postigne taj efekat da se skala s bosanskog može prevesti na engleski i da rezultat bude jednak orginalnoj skali je malo ograničavao moju slobodu u formulisanju pitanja.filozofija wrote:Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
Hvala na odgovoru.
Naravno da se sve referencira što se koristi od drugih autora, no besmisleno je u anketi koja je usmjerena ka ispitanicima staviti izvor, jer to njima u principu ništa ne znači. To bi bilo još samo više bespotrebnih stvari koje bi smanjivale želju ispitanika da odgovore. Ne znam koliko si upoznat/a s istraživačkim radovima, ali ako ima razvijen istraživački instrument za određenu tematiku kojeg primjenjuju brojni stručni autori, ne treba izmišljati toplu vodu. Autori rade 20-30 godina na razvijanju nekog instrumenta koji mjeri određene varijable, mislim da se taj nečiji rad ne treba omaložavati, već baš naprotiv primjenjivati u praksi. Ja u svom radu ne radim na kreiranju instrumenta već na istraživanju percepcije.filozofija wrote:Kako sam relativno dugo u nauci i istraživanjima, onda jedno direktnije pitanje da prostiš: Radiš li ti na samostalnom naučno-istraživačkom radu ili samo prevodiš tuđi? Naučni rad treba biti orginalan! Također, ako si kako navede kopirala/o ili prevela/o pitanje, onda jasno treba da navedeš izvor u samoj anketi, tipa: anekta je preuzeta od toga i toga i prevedena od strane toga i toga. Nemoj ovo shvatiti kako omalovažavanje tvoga rada, nego kao upitnost stručnosti tvoga mentora s naučnog aspekta. Ti si student i radiš na svojoj edukaciji i to se cijeni, međutim, nije mi jasno kako ovako nešto može da dopusti stručna osoba (asistent, profesor, itd.).Ernolina wrote:To je nažalost posljedica činjenice da su skale iz ankete preuzete iz drugih istraživanja, tako da je meni preostao prevod. Opet da bi i prevod ostao vjerodostojan izvornoj skali i da se postigne taj efekat da se skala s bosanskog može prevesti na engleski i da rezultat bude jednak orginalnoj skali je malo ograničavao moju slobodu u formulisanju pitanja.filozofija wrote:Popunjeno. Neka pitanja su malo nejasna i preklapaju se sa drugima, ali je anketa je u principu okay. Svako dobro i uspješan studij!
Hvala na odgovoru.
Za diplomski znam da moras ponovo upisati godinu.alma24 wrote:Jel neko zna kakve su procedure ako se master rad ne zavrsi do septembra (do kraja sk.god. u kojoj je dobijena tema)?