Izračunavanje postotka?
Moderator: anex
-
lolol
- veljaca
#2 Re: Izračunavanje postotka?
lolol wrote:Imam pitanje u vezi s tim kako se izračunava postotak:
1. Ako jedan proizvod kosta 1KM i želimo mu sniziti cijenu na 0,75KM za koliko posto moramo sniziti cijenu?
2. Ako jedan proizvod košta 1,50 KM a drugi 1,20 KM za koliko postotaka je prvi proizvod skuplji od drugog?
Molim detaljnu izradu. Hvala
1. A = 1KM; B=0,75 KM - nova cijena
Postotak snizenja = ( B - A ) / A = ( 0,75 - 1 ) / 1 = -0,25 , tj. umanjenje ( snizenje ) za 25%
2. A = 1,50 KM, B = 1,20 KM
a) ( A - B ) / B = ( 1,5 -1,2 ) / 1,2 = 0,25 - Proizvod A je skuplji u odnosu na B za 25 % cijene B
b) ( A - B ) / A = ( 1,5 - 1,2 ) / 1,5 = 0,20 - Proizvod A je skuplji u odnosu na B za 20 % cijene A
-
GaRGa
#3 Re: Izračunavanje postotka?
ne mogu da vjerujem sta ljudi pitaju...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#4 Re: Izračunavanje postotka?
I ova bi da radi u DM-u.. Nemoj ziva bila, idi cuvaj ovce...
-
lajk
#5 Re: Izračunavanje postotka?
Kako si ti zavrsila ekonomiju u SARAJEVU ? 
- Arteta
#6 Re: Izračunavanje postotka?
Srednjoskolac koji ovo ne zna neka se ubije.
-
convict
#7 Re: Izračunavanje postotka?
Ma haj' to, nego kako je završila osnovnu školu? Ovo je gradivo otprilike za 5. razred.lajk wrote:Kako si ti zavrsila ekonomiju u SARAJEVU ?
- Tesla10
#8 Re: Izračunavanje postotka?
Vjeruj mi, ja sam se nagledao svakakvih mentola u svome životuArteta wrote:Srednjoskolac koji ovo ne zna neka se ubije.
Last edited by Tesla10 on 12/07/2013 15:07, edited 1 time in total.
- Arteta
#9 Re: Izračunavanje postotka?
Ovo je prvo pitanje i ubjedljivo najlakse pri upisu na ekonomski fakultet.
-
Smajic.smajo
#10 Re: Izračunavanje postotka?
joooj wrote:Prva godina mastera na ekonomiji, dolazim iz manjeg, industrijskog mjesta i vjeruj da bih radije radila u svom gradu, jela ono sto mama spremi i zivjela u kuci u kojoj otac placa racune. Posto u takvim firmama, treba vise injzinjera masinstva, elektrotehnike i sl, za mene posla nema odnosno ja nemam nikog da me "preporuci". Umjesto toga, radim honorarno u Sarajevu, pola plate dam za rezije i hranu i sta imam od togafidoremilienko wrote:- stavku u CV-u za nekad kasnije.
bem ti drzavu
- mist
#11 Re: Izračunavanje postotka?
Jeste kvarnjaci 
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#12 Re: Izračunavanje postotka?
Il je sisata, il je plava, ali bice da je i jedno i drugo cim sa ovakvim znanjem studira

-
convict
#13 Re: Izračunavanje postotka?
kol'ko sam ja upratio diplomirala i čak očekuje da je neko zaposli.JOINT_1921 wrote:Il je sisata, il je plava, ali bice da je i jedno i drugo cim sa ovakvim znanjem studira![]()
![]()
-
MadFrog
#14 Re: Izračunavanje postotka?
sestro draga, kako si ti polozila matematiku, ekonomiku preduzeca, statistiku, kvantitativne metode, operaciona istrazivanja, zadatke iz poslovnih finansija, racunovodstvo? ma na stranu to, kako si se upisala na ekonomiju u sarajevu? nevjerovatno.lolol wrote:Imam pitanje u vezi s tim kako se izračunava postotak:
1. Ako jedan proizvod kosta 1KM i želimo mu sniziti cijenu na 0,75KM za koliko posto moramo sniziti cijenu?
2. Ako jedan proizvod košta 1,50 KM a drugi 1,20 KM za koliko postotaka je prvi proizvod skuplji od drugog?
Molim detaljnu izradu. Hvala
- Arteta
#15 Re: Izračunavanje postotka?
Ima i treca varijanta.JOINT_1921 wrote:Il je sisata, il je plava, ali bice da je i jedno i drugo cim sa ovakvim znanjem studira![]()
![]()
Da joj Babo ima puno para, ali s obzirom da trazi da je neko zaposli, to bas i nema smisla.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Izračunavanje postotka?
prvi se zna napamet a drugi sa proporcijama... mislim da bih se preznojio drugi završiti 
elem cura u jednoj pitari
ne zna da izračuna koliko mi treba dati grama pite ako sam joj rekao daj mi za 2 marke sira i 2 marke krompira
uvijek kolega mora
elem cura u jednoj pitari
uvijek kolega mora
- JThomas
#17 Re: Izračunavanje postotka?
što kaže moja stara: ovo je čudo da funkcioniše i ovako kako funkcioniše...
-
safran
#18 Re: Izračunavanje postotka?
Ja mislila neko dijete se priprema za popravni iz matematike pa pita
- apsidejzi
#19 Re: Izračunavanje postotka?
Ima nesto jos cudnije u svemu ovome a to je nasa potreba da ismijemo nekoga samo zato sto je postavio pitanje. Ne postoji glupo pitanje, postoji samo glup odgovor a na ovoj temi smo imali priliku vidjeti ovakvu statistiku: 1 postavljac pitanja, 1 daje odgovor, 10 ili 11 se ismijava sa postavljenim pitanjem. 90% naseg drustva ismijava drugog i drugacijeg i onda ocekuje da drzava funkcionise.JThomas wrote:što kaže moja stara: ovo je čudo da funkcioniše i ovako kako funkcioniše...
Ako pogledas jedini odgovor koji je ponudjen uvidices da forumas koristi formulu: (A-B)/A i (A-B)/B. Zasto jednom djeljenik A a u drugom slucaju B? Postoje ljudi koji imaju problema u razumjevanju toga i umjesto da im se da odgovor, hajm im se smijati. Ne postoji glupo pitanje, postoje samo glupi odgovori a bosna je puna ljudi koji daju glupe odgovore praveci se pametni.
Odgovor: kada se racuna % razlika izmedju dva broja onda se oni oduzmu jedan od drugog (nebitan je redoslijed ali moze veci minus manji kako bi rezultat bio pozitivan)i onda se taj rezultat podijeli u odnosu na prvi ili drugi broj u zavisnosti s cim ga poredis. U prvom slucaju pocetna pozicija ti je sadasnja cijena od 1KM i zato se rezultat dijeli sa 1. Konacna cijena - pocetna cijena jednako je nesto. To nesto dijelis sa pocetnom cijenom jer gledas u odnosu na nju.
U drugom slucaju imas dvije alternative i fazon je skontati sta te neko pita jer u zavisnosti od toga zavisi i odgovor.
Jedna cijena: 1,5
Druga cijena: 1,2
Oduzmes ih: 1,5-1,2=0,3
0,3 se sada moze podijeliti sa 1,5 gdje dobijes 0,2 (tj 20 % jer postotak dobijes kada konacni rezultat pomnozis sa 100)
0,3 se sada moze podijeliti sa 1,2 gdje dobijes 0,25 (tj 25%)
Ako gledas drugu cijenu u odnosu na prvu cijenu onda je 20% a ako gledas drugu cijenu u odnosu na prvu cijenu onda je 25%. To je u principu odgovor. Kod ovakvih problema uvijek imas 2 odgovora, samo treba znati na koji se cilja pri postavljenom pitanju a nasa matematika je postavljena tako da uvijek namjerno zbunjuje onog ko treba odgovoriti umjesto da ga navodi na rjesenje.
Nadam se da sam makar malo pomogao u razumjevanju ovoga te da i ovaj moj odgovor nije u domenu glupih odgovora.
PS: evo i online kalkulatora za isto: http://www.crazysquirrel.com/finance/pe ... lator.jspx
Testiraj sa malo izmisljenih primjera da udjes lakse u fazon.
Last edited by apsidejzi on 12/07/2013 16:14, edited 1 time in total.
- JThomas
#20 Re: Izračunavanje postotka?
ako si završio ekonomski fakultet, a ne znaš izračunati postotke, to nije "drugi i drugačiji", nego "katastrofa".
-
mirzet87sa
#21 Re: Izračunavanje postotka?
Kakvi pacenici, ono bi nekoga ismijavalo, a 90% ih lezihljebovci zive od maminih i tatinih para.
Cuj komentara, idi ubi se, kako zavrsi skolu.. svasta.
-
Smajic.smajo
#22 Re: Izračunavanje postotka?
Normalno da cu ismijati.apsidejzi wrote:Ima nesto jos cudnije u svemu ovome a to je nasa potreba da ismijemo nekoga samo zato sto je postavio pitanje. Ne postoji glupo pitanje, postoji samo glup odgovor a na ovoj temi smo imali priliku vidjeti ovakvu statistiku: 1 postavljac pitanja, 1 daje odgovor, 10 ili 11 se ismijava sa postavljenim pitanjem. 90% naseg drustva ismijava drugog i drugacijeg i onda ocekuje da drzava funkcionise.JThomas wrote:što kaže moja stara: ovo je čudo da funkcioniše i ovako kako funkcioniše...
Ako pogledas jedini odgovor koji je ponudjen uvidices da forumas koristi formulu: (A-B)/A i (A-B)/B. Zasto jednom djeljenik A a u drugom slucaju B? Postoje ljudi koji imaju problema u razumjevanju toga i umjesto da im se da odgovor, hajm im se smijati. Ne postoji glupo pitanje, postoje samo glupi odgovori a bosna je puna ljudi koji daju glupe odgovore praveci se pametni.
Odgovor: kada se racuna % razlika izmedju dva broja onda se oni oduzmu jedan od drugog (nebitan je redoslijed ali moze veci minus manji kako bi rezultat bio pozitivan)i onda se taj rezultat podijeli u odnosu na prvi ili drugi broj u zavisnosti s cim ga poredis. U prvom slucaju pocetna pozicija ti je sadasnja cijena od 1KM i zato se rezultat dijeli sa 1. Konacna cijena - pocetna cijena jednako je nesto. To nesto dijelis sa pocetnom cijenom jer gledas u odnosu na nju.
U drugom slucaju imas dvije alternative i fazon je skontati sta te neko pita jer u zavisnosti od toga zavisi i odgovor.
Jedna cijena: 1,5
Druga cijena: 1,2
Oduzmes ih: 1,5-1,2=0,3
0,3 se sada moze podijeliti sa 1,5 gdje dobijes 0,2 (tj 20 % jer postotak dobijes kada konacni rezultat pomnozis sa 100)
0,3 se sada moze podijeliti sa 1,2 gdje dobijes 0,25 (tj 25%)
Ako gledas drugu cijenu u odnosu na prvu cijenu onda je 20% a ako gledas drugu cijenu u odnosu na prvu cijenu onda je 25%. To je u principu odgovor. Kod ovakvih problema uvijek imas 2 odgovora, samo treba znati na koji se cilja pri postavljenom pitanju a nasa matematika je postavljena tako da uvijek namjerno zbunjuje onog ko treba odgovoriti umjesto da ga navodi na rjesenje.
Nadam se da sam makar malo pomogao u razumjevanju ovoga te da i ovaj moj odgovor nije u domenu glupih odgovora.
PS: evo i online kalkulatora za isto: http://www.crazysquirrel.com/finance/pe ... lator.jspx
Testiraj sa malo izmisljenih primjera da udjes lakse u fazon.
Zamisli dodjes doktoru treba ti transplatacija bubrega sta znam, legnes ti fino, taman da uspavaju cujes doktora kako pita dze dodje taj bubreg, et to ti je isto ko i ovo, jes da se ti tad ne bi smijo. Dakle ismijavamo je jer je buduci master ekonomije a ne zna osnove, cime ona ismijava i sebe i taj faks i obrazovni sistem i sve nas redom...
Last edited by Smajic.smajo on 12/07/2013 16:20, edited 1 time in total.
- Arteta
#23 Re: Izračunavanje postotka?
Svaka tebi cast ako se tako razumijes u privatni zivot svih forumasa.mirzet87sa wrote:Kakvi pacenici, ono bi nekoga ismijavalo, a 90% ih lezihljebovci zive od maminih i tatinih para.Cuj komentara, idi ubi se, kako zavrsi skolu.. svasta.
-
mirzet87sa
#24 Re: Izračunavanje postotka?
Olaksaj, ne otezaj. Svaka ti cast na odgoju. Pametan ce pitat i naucit, budala ce sutit i pravit se da znaArteta wrote: Svaka tebi cast ako se tako razumijes u privatni zivot svih forumasa.
U ostalom, svaka tebi cast kad osudujes nekoga na prvu, pocni prvo od sebe.
- apsidejzi
#25 Re: Izračunavanje postotka?
Pa sta i ako je katastrofa? Ne postoje glupa i katastrofalna pitanja. Svakome moze omaci nesto, pogotovo ako si bombardovan sa masom nepotrebnih informacija kao sto sam ja bio bombardovan dok sam studirao ekonomiju. Sad tek vidim koliko je citav fakultet bio ubleha jer mi nikad niko nije objasnio sta radi jedan PM ili jedan AFM ili SM i sl....JThomas wrote:ako si završio ekonomski fakultet, a ne znaš izračunati postotke, to nije "drugi i drugačiji", nego "katastrofa".
Gomila novih termina na koje sam naletio u praksi a sve sam ih ko biva trebao znati jer sam zavrsio ekonomiju. Sve sto sam znao je blefirati u tom trenutku i ponavljati u sebi ove termine te cekati kacu se docepati googla i istraziti malo vise o isitma.
Uopste nije bitno da li nesto znas ili ne, bitno je koliko brzo mozes naci odgovor. Zivimo u dobu velikog protoka informacija i sad neko treba pamtiti i drzati u glavi budalastine. Klasicni ostaci socijalistickog nacina razmisljanja u kapitalistickom drustvu.