Izrabljivaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

howdy

#76 Re: Izrabljivaci

Post by howdy »

i_ja_na_forumu wrote:Mene su ovi izrabljivaci i otjerali iz drzave.

2 godine radila sto treba i sto ne treba, sto je u opisu radnog mjesta i sto nije, sto je placeno i neplaceno, nekad i po 12 sati. Za 388 KM.
Da ne spominjem stajanje nad glavom, urlanje, deranje, zvanje na mobitel subotom u 21h od strane direktorice. Za 388 KM.
Pauza za jelo od pola sata je bila jedenje u kancelariji na stolu kad uspijes. Za 388 KM.
Godisnji odmor od 5 radnih dana kad se smiluje da ti da, iako ga najavis 3 sedmice unaprijed. Za 388 KM.

I onda stanes, skontas da nisi to zasluzio, da vrijedis puno vise, da ne zelis da ti jednog dana dijete odrasta u ovakvom sistemu..das otkaz,namucis se neko vrijeme sa vizama, ambasadama i spakujes kofere. Neprocijenjivo.

I hvala ti grozna zeno sto si mi dala snagu da odem. MRS !

:wink: :thumbup:
Vitezanin

#77 Re: Izrabljivaci

Post by Vitezanin »

Dajte imenujte te firme i šupke koji su vas tretirali tako pa da se zna u ovoj zemlji s kim se ima posla.
Hakiz

#78 Re: Izrabljivaci

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:Jest, samo sto radnik koji nema nikakvih posebnih vjestina niti kvalifikacija tesko moze postavljati uslove. U granapu moze raditi svako

S moje sokoćalo
Ama to ti je čovjek i napisao u postu.

Kada je onomad Roza Parks sjela u autobusu, pa se digla frka, pa su svi crnci odustali od korištenja autobusa za odlazak na posao, stvari su se promijenile. Ali, to je uspjelo zato što su svi odustali, nije se desilo da u autobus ne uđe crnac kojem je radno mjesto kilometar od kuće, a uđe onaj kojem je 10 kilometara. I onaj kojem je radno mjesto bilo 10 km od kuće je bojkotovao autobus.

Pa tako kada ni taj nekvalifikovani radnik ne bi htio da radi u granapu za 350KM, bez obzira koliko mu je novac potreban, vlasnik i granapa bi morao dati veću platu, plaćati doprinose, poštovati odmore itd.

NIje problem u kvalifikacijama radnika, to jeste lakoj zamijenjivosti malo kvalifikovanih radika, nego u tome što radnici nisu složni i što uvijek postoji dovoljan broj radnika koji će raditi koliko god loši uslovi rada bili.

Dok se to ne promijeni, neće se ni gazde promijeniti.
insomnia78

#79 Re: Izrabljivaci

Post by insomnia78 »

Lako je to izvesti u teoriji samo sto je u praksi nemoguce
Lakse je natjerati drzavu da obezbjedi postivanje zakona

S moje sokoćalo
Kiki_Musampa

#80 Re: Izrabljivaci

Post by Kiki_Musampa »

Hakiz wrote:
insomnia78 wrote:Jest, samo sto radnik koji nema nikakvih posebnih vjestina niti kvalifikacija tesko moze postavljati uslove. U granapu moze raditi svako

S moje sokoćalo
Ama to ti je čovjek i napisao u postu.

Kada je onomad Roza Parks sjela u autobusu, pa se digla frka, pa su svi crnci odustali od korištenja autobusa za odlazak na posao, stvari su se promijenile. Ali, to je uspjelo zato što su svi odustali, nije se desilo da u autobus ne uđe crnac kojem je radno mjesto kilometar od kuće, a uđe onaj kojem je 10 kilometara. I onaj kojem je radno mjesto bilo 10 km od kuće je bojkotovao autobus.

Pa tako kada ni taj nekvalifikovani radnik ne bi htio da radi u granapu za 350KM, bez obzira koliko mu je novac potreban, vlasnik i granapa bi morao dati veću platu, plaćati doprinose, poštovati odmore itd.

NIje problem u kvalifikacijama radnika, to jeste lakoj zamijenjivosti malo kvalifikovanih radika, nego u tome što radnici nisu složni i što uvijek postoji dovoljan broj radnika koji će raditi koliko god loši uslovi rada bili.

Dok se to ne promijeni, neće se ni gazde promijeniti.
Ja mislim da se to vec desava,gdje god krenem naljepnice potreban konobar,prodavac,pekar itd....

Sent from mTalk
graue_maus

#81 Re: Izrabljivaci

Post by graue_maus »

Klitemnestraaa wrote:Treba kao u Njemackoj zakon uvesti da se prekovremeni duplo placa pa da vidim bil' drzali radnike mimo 8h. .
dugo sam u njemackoj ali ovo cujem prvi put ...... nije istina ..
zavezata-vreca

#82 Re: Izrabljivaci

Post by zavezata-vreca »

99% radnika nikad nije procitalo zakon o radu nit zna svoja prava a nesto bi uvodili i mijenjali .... Radnik sam sebe ne cijeni a ocekuje da ga neko zastiti ... Ovaj gore sto prica doprinosima to nije istina ... U ogromnoj vecini firmi doprinosi se redovno uplacuju ... Probaj 1 mjesec fuliti podnosenje mipa pa ces vidjeti svog boga .... Kafici buregdzinice trafike i zelenare ne treba gledati tu uglavnom rade studenti i sezonski radnici
Hakiz

#83 Re: Izrabljivaci

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:Lako je to izvesti u teoriji samo sto je u praksi nemoguce
Spomenuta Roza Parks i sve ono šta se desilo pokazuju da je moguće. Barem nekim boljim ljudima nego što smo mi.
insomnia78 wrote:Lakse je natjerati drzavu da obezbjedi postivanje zakona

S moje sokoćalo
E, to je, barem nama, nemoguće :)
insomnia78

#84 Re: Izrabljivaci

Post by insomnia78 »

Jah Roza. Kol'ko je trajalo to sa Rozom i oko Roze? Od cega zivjeti do tad?
Lako je onima koji zive kod staraca reci trebaju svi odbiti da rade. Ima ljudi koji jednostavno moraju raditi
Kad imas djecu, kredit, kiriju il sta vec nije to bas tako jednostavno

S moje sokoćalo
Hakiz

#85 Re: Izrabljivaci

Post by Hakiz »

zavezata-vreca wrote:99% radnika nikad nije procitalo zakon o radu nit zna svoja prava a nesto bi uvodili i mijenjali .... Radnik sam sebe ne cijeni a ocekuje da ga neko zastiti ... Ovaj gore sto prica doprinosima to nije istina ... U ogromnoj vecini firmi doprinosi se redovno uplacuju ... Probaj 1 mjesec fuliti podnosenje mipa pa ces vidjeti svog boga .... Kafici buregdzinice trafike i zelenare ne treba gledati tu uglavnom rade studenti i sezonski radnici
A od onih 1% što je pročitalo, 99% se plaši da traži prava koja znaju da imaju a uskraćena su im.

Samo, kafiće, zelenare, trafike, buregdžinice... ne treba gledati odvojeno. Osim nekih u turističkim mjestima, nisu to firme koje rade samo u sezoni. Evo, kafić u kojem trenutno sjedim radi cijele godine i konobari u njemu rade već godinama. U čemu je onda razlika između tog kafića i na primjer tržnog centra ili neke druge firme? I to su na sudu registrovane firme, imaju zaposlene, i trebaju se ponašati kao i sve druge firme što se tiče zakona o radu i ostalog.

I njih pogotovo treba gledati, jer oni zapošljavaju mnogo ljudi. Malo ljudi po objektu, ali puno ukupno jer je puno objekata. A tu su kršenja radnih prava najveća.
Hakiz

#86 Re: Izrabljivaci

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:Jah Roza. Kol'ko je trajalo to sa Rozom i oko Roze? Od cega zivjeti do tad?
Lako je onima koji zive kod staraca reci trebaju svi odbiti da rade. Ima ljudi koji jednostavno moraju raditi
Kad imas djecu, kredit, kiriju il sta vec nije to bas tako jednostavno

S moje sokoćalo
OK, kako god ti kažeš. Onda, šuti i trpi.
The 51st State

#87 Re: Izrabljivaci

Post by The 51st State »

Problem je deindustrijalizirano trziste rada, elektricara, bravara, masinskih majstora ne mozes naci za uposliti. Dakle, kad bude mnogo vise kompanija koje proizvode nesto, tad ce svanuti i ovim tercijarcima na najnizem nivou.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#88 Re: Izrabljivaci

Post by Hame_ »

Pa dobro ljudi, šta sindikat radi?!

Hladi jajca, jel, i uzima pare na ime zaštite radničkih prava.

Pu!
CaneBos

#89 Re: Izrabljivaci

Post by CaneBos »

apsidejzi wrote:
nadžak wrote:
KB9 wrote:nasem narodu je svako ko mu da poso izrabljivac

nezahvalnost i kraj price

idi na biro ako ti se ne radi pa kukaj do mile volje
A ja ti teorije! Svaka čast, nema šta! Tako i razmišljaju upravo ovi zlotvori koji ti daju "poso", samo što to oni ne vide kao želju da pomognu tebi već način da zarađuju puno više i brže nego što je pošteno i zakonito!

Oni su mnogo svjesni činjenice da uvijek ima dovoljan broj insana kojima je NEOPHODAN njihov POSO i onda ih bezobrazno ucjenjuju! Fino ti kažu, isto kao i ti, ako ti se ne sviđa ti idi gdje ima bolje.

Dočepali si naši pohlepnici i krkani prilike da postanu neke gazde pa sad divljaju i uživaju a jadni, da im nije bilo rata sad bi i dalje skakali sa kravama po livadama i vrletima ili kopali njive. Sad su gospoda ljudi, šta ćeš!

Edit: zaboravih napisat iskustva meni poznatih ljudi. Zaštitari rade bezobrazno mnogo. Izađeš iz noćne smjene u trajanju od 12 sati i odmaraš samo taj dan pa onda u prvu opet, 12-ka. i što je najgore prečesto se angažuju i u to vrijeme kad "odmaraju" na neke vanredne aktivnosti.

Prevent nekad bila poželjna firma i malo po malo dođe na nivo lokalnog granapa, ne zahvaljujući strancima već našim pohlepnim i bezobraznim "stručnjacima".
Uvijek imas dvije strane medalje. Ja imam medju prijateljima (veoma bliskih prijatelja) onih koji imaju vlastiti biznis ali i onih koji su i zaposleni kod nekog drugog. Ova tvoja paradigma odgovara ljudima koji su zaposleni kod drugog. Medjutim, "gazde" pricaju sasvim drugu pricu jer oni su generalno nezadovoljni radom i zalaganjem radnika. Radnici gledaju kako da se izvuku i ne urade posao, kako da ukradu i zakinu gdje mogu. Ako im dadnes sluzbeno auto koriste ga za privatne potrebe, ako imaju priliku maznuti litar benzina to i urade. Ako rade na lageru uvijek nadju nacin da zakinu i sl. Znas, veoma je tesko naci postenog radnika. Medjutim, kada ga nadju (licno znam dva slucaja) onda cine sve da ih zadrze.

Djevojka, veoma sposobna u poslu koji obavlja. Osigurana na puno radno vrijeme na neodredjeno, plata redovna, doprinosi uplaceni. Zatrudnila prosle godine i rodila dijete. Otisla na porodiljsko godinu dana. Posao je ceka. Cak joj i firma doplacuje mjesecno neki iznos iako trenutno ne radi. Naravno, ovo sto ona ima je nesto sasvim normalno i tako bi trebalo biti svuda. Nije nista posebno, vec kao sto rekoh, normalno. Medjutim, ona je dobar i posten radnik i prema njoj se odnose dobro. Ja licno mislim da ce svaki gazda dobro platiti i paziti dobrog radnika. To mislim na osnovu iskustva kojeg imam sa ljudima koji imaju pirvatni biznis.
U pravu si sto se tice ovoga. Sve pod uslovom da se radi o normalnom gazdi/vlasniku koji ne tezi da se preko noci obogati, dajuci mizerno niske plate.
Dakle, ako si normalan vlasnik i zelis da ti posao ide u kontinuitetu i uspjesno, izuzetno je tesko naci postenog i pouzdanog radnika danas. Izuzetno tesko..
lajkujMe

#90 Re: Izrabljivaci

Post by lajkujMe »

Ne mogu da vjerujem da postoji diskusija oko toga ko je kriv radnik ili gazda, za onoga koji je rekao kako mu se privatnici prijatelji zale kako su mu radnici kradljivci, ne radnici i ne posteni to mi samo govori da je on kao gazda los.

Radim evo vec godinama kod privatnika, nagledao sam se raznih radnika i odnosa gazde prema njima. Ima slucajeva gdje su radnici stvarno lijeni i takvi nece nikada raditi dobro nisu odgojeni za radnika i gotovo ali vecina ipak se trudi na pocetku i poslije malo mjeseci skontaju da nema hajra od tog truda.
Koliko god se trudio kod takvih gazdi ti ces ispasti neradnik, glup i nesposoban i naslusaces se kako je neki drugi radnik bolji od tebe ili kako bi trebao da radis, greske se ne oprastaju nego se desavaju ekscesi. A najbolje mi je kad gazda dodje i otvoreno se hvali kako je on najbolji gazda a drugi ne valjaju nista. Dajem platu redovno jel tako? sta hoces vise....

Kod nas nije vise ni problem sto su plate toliko male nego je problem sto gazde pokusavaju da ustede velike novce tako sto ce im 2 radnika raditi posao od 4 radnika, u raznim poljima rada i profesija.

Tako da dobijes dva premorena i ne produktivna radnika koje rade za ispod minimuma, bez dovoljno slobodnih dana po 10-12 sati dnevno. Razne vrste poslova koje zna i ne zna a jos je pritisak na radniku da ne grijesi, da ne bude bolestan i nedo bog da pokaze slabost da je premoren.
To je nista drugo nego robovlasnistvo drzava te ne stiti, ti se sam ne mozes zastiti, idi se zali gazdi 10 ljudi ceka ispred vrata da te zamjeni.

Tako da je prosjecan radnik kod nas u privatnom sektoru ovakav.

A imao sam sanse da sjedim s mnogim privatnicima mnogi lazu mnogo lazu ali ne samo narod oko sebe nego i sami sebe uvjere u lazi da su oni dobre gazde, znate onu izreku prvo ubistvo je tesko drugo je vec lakse, poslije nekoliko mjeseci laz je istina a istina je laz tako oni zive sami sa sobom.

Ali ja kao radnik tu mogu samo sljegnuti ramenom mogu ja ici inspekciji ali oni nemaju nikakve ovlasti ne mogu ti pomoci a niti zele. Sindikat je prosirena ruka SDA barem ovi u Sarajevu.
Suti i trpi i radi samo radi dok ne crknes.
insomnia78

#91 Re: Izrabljivaci

Post by insomnia78 »

Nemoguce. A merak, cejf, rostilj, ovo, ono?
Nije valjda k'o na trulom zapadu, pidjama i radno odjelo?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
pesimist

#92 Re: Izrabljivaci

Post by pesimist »

salihh wrote: 11/07/2016 23:19 Ne znam da li postoji slicna tema, ali evo... iako podrzavam i promoviram kampanju kupujmo domace imam i jednu dilemu zbog koje pocinjem sumnjati u neke domace proizvodjace i pocinjem zaobilaziti njihove proizvode... naime radi se o izrabljivackom odnosu prema radnicima i zgrtanju bogatstva na muci istih...
Volio bih da podijelite vasa iskustva ili saznanja pozitivna ili negativna... ja sam licno bio negativno iznenadjen losim odnosom kompanije Ovako prema radnicima... uzasne place i uvjeti rada, ukradeni dani godisnjeg, a i ono sto radnici mogu koristiti poslodavac odredjuje kada se koristi... vlasnici su truhlo bogati... posljednji put kada sam kupio njihov proizvod sam imao osjecaj da bi bilo bolje da izqberem nesto drugo... s druge strane imam informacije da u Orbiku imaju zadovoljavajuci odnos prema uposlenim.... mozda je vrijeme da se pokazu zubi i domacim gulikozama... za prosperitet drustva trebamo i ljde koji mogu zivjeti od svog rada te da im se postuju osnovna radnicka prava... napisite vasa iskustva
Last edited by pesimist on 31/03/2022 16:37, edited 1 time in total.
dr_Evil

#93 Re: Izrabljivaci

Post by dr_Evil »

pesimist wrote: 30/03/2022 13:28

Evo u domenu plocastog namjestaja
Firma domvija jako lose iskustvo mobing nema godisnjeg duzan mi pare ostao itd......nedo bog nikome
Ostale primus linea metovic eco u 5 deka
Meni se cini da te taj primitivac dobro opekao, cim vadis temu 6 godina poslije iz naftalina. Neka, hB i hT, nema im vise ko radit.
Post Reply