Pozdrav.Treba da izolujem potkrovlje u kom će se stanovati.Krov je jednovodni i sastoji se počevši od vana od sledećih slojeva: Lim trapezni, letva i kontra letva(ventilacioni kanal od 3 cm),knauf vodonepropusna-paropropusna folija,daska i rogovi 14 cm debljine.U potkrovlju imam dve sobe ,hodnik i kupatilo.Između soba je pregradni zid od cigle koji ide skroz do daske(izmedju cigle i daske pur pjena).Majstor koji je zidao kuću mi predlaže da on uradi izolaciju sa 15 cm staklene vune između rogova ,pa kontra letva na rogove, pa na letve 5 cm stiropora ,pa onda mrezica i fasada.
1.da li je gore opisani način ispravan,čitao sam forume i upute proizvođača mineralne vune i uglavnom se savjetuje izolacija sa mineralnom vunom između rogova pa metalni profili između kojih ide drugi sloj min.vune(da pokrije toplotne mostove-rogove),pa parna brana i rigips ploče.Majstor kaže da rigips ploče vremenom popucaju na spojevima zato što rogovi dišu,a sa stiroporom neće jer je elastičan .Da li stiropor može zamijeniti parnu branu.
2.rogovi i daske nisu premazani zaštitnim sredstvom protiv crva i buđi.Daske na sebi imaju buđi .Da li je neophodno premazati daske i rogove nekim zaštitnim sredstvom.Majstor kaže da to nije neophodno.
3.da li da između dasaka i izolacije ostavim ventilacioni kanal.Na knaufovoj stranici piše da ako su daske razmaknute bar pola cm onda ne treba vent.kanal.Kod mene su uglavnom stisnute jedna do druge,po negdje ima pola cm između.
4.da li je pravilno da pregradni zid između soba ide do daske, tj.da li između zida i daske treba izolacija.
5.treba li vodonepropusna folija biti zaljepljena za dimnjak.Kod mene je samo isječena oko dimnjaka.
Hvala unaprijed na pomoći.
izolacija potkrovlja
- supercali
#2 Re: izolacija potkrovlja
Ma samo pukni izolir traku i dihtovace
-
VjecitiStudent
#3 Re: izolacija potkrovlja
Slušaj proizvođača. Rigips je takodjer ok, parobrana se mora pažljivo postaviti, svi preklopi moraju biti zalijepljeni trakom. Umjesto metalnih profila možeš koristiti i letve 3x5.BrkMrk wrote:Pozdrav.Treba da izolujem potkrovlje u kom će se stanovati.Krov je jednovodni i sastoji se počevši od vana od sledećih slojeva: Lim trapezni, letva i kontra letva(ventilacioni kanal od 3 cm),knauf vodonepropusna-paropropusna folija,daska i rogovi 14 cm debljine.U potkrovlju imam dve sobe ,hodnik i kupatilo.Između soba je pregradni zid od cigle koji ide skroz do daske(izmedju cigle i daske pur pjena).Majstor koji je zidao kuću mi predlaže da on uradi izolaciju sa 15 cm staklene vune između rogova ,pa kontra letva na rogove, pa na letve 5 cm stiropora ,pa onda mrezica i fasada.
1.da li je gore opisani način ispravan,čitao sam forume i upute proizvođača mineralne vune i uglavnom se savjetuje izolacija sa mineralnom vunom između rogova pa metalni profili između kojih ide drugi sloj min.vune(da pokrije toplotne mostove-rogove),pa parna brana i rigips ploče.Majstor kaže da rigips ploče vremenom popucaju na spojevima zato što rogovi dišu,a sa stiroporom neće jer je elastičan .Da li stiropor može zamijeniti parnu branu.
Ovako postavljen stiropor ne može zamijeniti parobranu.
Trebalo bi, no ako je krov vec postavljen, onda je ne mozes zastiti kako bi trebalo, zastita sa samo tri strane, nije zastita.2.rogovi i daske nisu premazani zaštitnim sredstvom protiv crva i buđi.Daske na sebi imaju buđi .Da li je neophodno premazati daske i rogove nekim zaštitnim sredstvom.Majstor kaže da to nije neophodno.
Ok je da ostavis ovako.3.da li da između dasaka i izolacije ostavim ventilacioni kanal.Na knaufovoj stranici piše da ako su daske razmaknute bar pola cm onda ne treba vent.kanal.Kod mene su uglavnom stisnute jedna do druge,po negdje ima pola cm između.
Trebala bi izolacija, da bi se eliminisao toplotni most na tom mjestu.4.da li je pravilno da pregradni zid između soba ide do daske, tj.da li između zida i daske treba izolacija.
Obavezno5.treba li vodonepropusna folija biti zaljepljena za dimnjak.Kod mene je samo isječena oko dimnjaka.
Hvala unaprijed na pomoći.
-
BrkMrk
#4 Re: izolacija potkrovlja
Hvala na brzom odgovoru student 
- golfiista
#5 Re: izolacija potkrovlja
Moje mišljenje.
Izolacija stiroporom ni pod razno. Stiropor ne propušta višak vlage iz prostorije i kondenzacija u prostoru je neizbježna. Drugo, stiropor "trpi" temperature do 70 C, dok u potkrovlju zna biti i preko 100 C.
Ja sam uradio izolaciju nedavno s tim da je limeni krov, pa letva, kontra letva, parapropusna folija, daska i rogovi od 14 cm. Između rogova je postavljena mineralna vuna od 10 cm, pa metalni profili i kontra vuna od 5 cm. Na kraju su došle rigips ploče. Parnu branu nisam stavljao jer nisam siguran sta se može desiti ako dođe do kondenzacije sa gornje strane, jer parapropusna folija sa gornje strane je nepropusna, dok višak vlage sa donje strane može nesmetano odlaziti vani i u folija nema funkciju.
Dakle, 15 cm vune je sasvim dovoljno, jer je do prije par godina standard bio 10 cm vune i to po Knauf sistemu izolacije.
Izolacija stiroporom ni pod razno. Stiropor ne propušta višak vlage iz prostorije i kondenzacija u prostoru je neizbježna. Drugo, stiropor "trpi" temperature do 70 C, dok u potkrovlju zna biti i preko 100 C.
Ja sam uradio izolaciju nedavno s tim da je limeni krov, pa letva, kontra letva, parapropusna folija, daska i rogovi od 14 cm. Između rogova je postavljena mineralna vuna od 10 cm, pa metalni profili i kontra vuna od 5 cm. Na kraju su došle rigips ploče. Parnu branu nisam stavljao jer nisam siguran sta se može desiti ako dođe do kondenzacije sa gornje strane, jer parapropusna folija sa gornje strane je nepropusna, dok višak vlage sa donje strane može nesmetano odlaziti vani i u folija nema funkciju.
Dakle, 15 cm vune je sasvim dovoljno, jer je do prije par godina standard bio 10 cm vune i to po Knauf sistemu izolacije.