Imas ih hiljadu a ne jedan ali po medjunarodnom pravu ne mozes rjesavati vojnim putem probleme u tudjoj avliji ako nisi dobio odobrenje UN-a za takvo sta! Kraj price!parapet wrote:wolf07 wrote: Evo da tu tvoju tvrdnju da je A R BiH neselektivno progonila Hrvate prihvatimo kao tacnu to i dalje ne daje za pravo HV-u da ulazi u BiH i intervenise vojnim putem.
Nisam siguran u ovo. Mozda postoji kakav primjer u svijetu?
Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
-
wolf07
#426 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
-
parapet
#427 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Mislim da nisi u pravu - recimo Cipar je jedan takav primjer. Turska je uletila iako nije imala suglasnost "legalne" vlasti.wolf07 wrote:Imas ih hiljadu a ne jedan ali po medjunarodnom pravu ne mozes rjesavati vojnim putem probleme u tudjoj avliji ako nisi dobio odobrenje UN-a za takvo sta! Kraj price!parapet wrote:wolf07 wrote: Evo da tu tvoju tvrdnju da je A R BiH neselektivno progonila Hrvate prihvatimo kao tacnu to i dalje ne daje za pravo HV-u da ulazi u BiH i intervenise vojnim putem.
Nisam siguran u ovo. Mozda postoji kakav primjer u svijetu?
-
wolf07
#428 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
I sta je ishod? Da li je neko osim Turske priznao nezavisnost tog turskog dijela Kipra? Pa sta mislis sta i dan danas rade "plavi sljemovi" tamo ako je sve OK.parapet wrote:Mislim da nisi u pravu - recimo Cipar je jedan takav primjer. Turska je uletila iako nije imala suglasnost "legalne" vlasti.
-
parapet
#429 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Pa ne, ali ti hocu reci da nije svaki primjer ulaska strane vojske nuzno i agresija...wolf07 wrote:I sta je ishod? Da li je neko osim Turske priznao nezavisnost tog turskog dijela Kipra? Pa sta mislis sta i dan danas rade "plavi sljemovi" tamo ako je sve OK.parapet wrote:Mislim da nisi u pravu - recimo Cipar je jedan takav primjer. Turska je uletila iako nije imala suglasnost "legalne" vlasti.
Sto se tice HR-BiH primjera - pitanje je samo da li je HR prekoracila "nuznu obranu"...
-
cindrlimindrli
#430 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
parapet wrote:Sto se tice HR-BiH primjera - pitanje je samo da li je HR prekoracila "nuznu obranu"...
A sta da ti covjek pozeli nego da ti rodno selo izgleda ovako:
-
parapet
#431 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
cindrlimindrli wrote:parapet wrote:Sto se tice HR-BiH primjera - pitanje je samo da li je HR prekoracila "nuznu obranu"...
"Opca kontrola" ne podrazumijva "partikularnu", ona je ona sto joj govori ime - opca, uopcena, nacelna.
Sumnjam da je HV to cinio - vi ste imali vrlo krvav sukob sa HVO-om.
-
cindrlimindrli
#432 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Sto si tice hvo-oa, mi smo to razjebali za sedam dana, zaboli me qrac sta jedan ustasa sumnja.parapet wrote:Sumnjam da je HV to cinio - vi ste imali vrlo krvav sukob sa HVO-om.
-
parapet
#433 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
cindrlimindrli wrote:Sto si tice hvo-oa, mi smo to razjebali za sedam dana, zaboli me qrac sta jedan ustasa sumnja.parapet wrote:Sumnjam da je HV to cinio - vi ste imali vrlo krvav sukob sa HVO-om.
Da ti nisi Slovenac? I oni se naime hvale da su razjebali protivnika u par dana u onom ratu u kojem su za slobodu Slovenije zivot dali turski vozaci kamiona. Inace, osvajanje doma umirovljenika i Vukojebine Gornje ti se ne smatra "slamanjem kicme neprijatelju"...
Čitam na ovom forumu kako se neki žale na zastave Herceg-Bosne na teritoriji BiH - kako to ako ste "slomili kičmu neprijatelju u 7 dana"?
-
cindrlimindrli
#434 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Fino, trebalo nam brasno. Ili ti mislis da smo vas ostavili takve nakaradne zato sto nam se svidjate?parapet wrote:cindrlimindrli wrote:Sto si tice hvo-oa, mi smo to razjebali za sedam dana, zaboli me qrac sta jedan ustasa sumnja.parapet wrote:Sumnjam da je HV to cinio - vi ste imali vrlo krvav sukob sa HVO-om.
Da ti nisi Slovenac? I oni se naime hvale da su razjebali protivnika u par dana u onom ratu u kojem su za slobodu Slovenije zivot dali turski vozaci kamiona. Inace, osvajanje doma umirovljenika i Vukojebine Gornje ti se ne smatra "slamanjem kicme neprijatelju"...
Čitam na ovom forumu kako se neki žale na zastave Herceg-Bosne na teritoriji BiH - kako to ako ste "slomili kičmu neprijatelju u 7 dana"?
-
parapet
#435 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Nije slucajno da koristis mnozinu. Takvi se obicno skrivaju iza drugih, vise ljudi i organizacija poput "Armija", spominju "nas".cindrlimindrli wrote: Fino, trebalo nam brasno. Ili ti mislis da smo vas ostavili takve nakaradne zato sto nam se svidjate?
Dok ne naucis govoriti u svoje ime a ne skrivati se iza mnozine i umisljati da si glasnogovornik "Armije" mozda i budemo mogli popricati, a ovako - skini mi se sa...

-
cindrlimindrli
#436 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
skini se i ti meni...parapet wrote:Nije slucajno da koristis mnozinu. Takvi se obicno skrivaju iza drugih, vise ljudi i organizacija poput "Armija", spominju "nas".cindrlimindrli wrote: Fino, trebalo nam brasno. Ili ti mislis da smo vas ostavili takve nakaradne zato sto nam se svidjate?
Dok ne naucis govoriti u svoje ime a ne skrivati se iza mnozine i umisljati da si glasnogovornik "Armije" mozda i budemo mogli popricati, a ovako - skini mi se sa...
-
parapet
#437 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
cindrlimindrli wrote:skini se i ti meni...parapet wrote: Dok ne naucis govoriti u svoje ime a ne skrivati se iza mnozine i umisljati da si glasnogovornik "Armije" mozda i budemo mogli popricati, a ovako - skini mi se sa...
Ti si se meni ubacio u raspravu sa drugim ljudima što znači da si se ti prvi popeo...
-
cindrlimindrli
#438 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
ti si se meni popeo kako si se registrovao, ipak si prvi zajah'o...haj sad sjasi.
-
sanjin_1
#439 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Evo i tebi još jednostavnije objašnjenje Hrvatske agresije na BiHparapet wrote: Pa evo ti jednostavno objašnjenje kako se može boriti zajedno sa sa jednom od strana u unutarnjem sukobu i vršiti opću kontrolu:
Afganistan - Amerikanci se bore sa afganistanskim Turkmenima protiv afganistanskih talibana. Dakle dvije strane u sukobu, amerikanci se bore zajedno sa jednima, obučavaju ih, upućuju i vrše "opću kontrolu" (pazi isto tako da opća implicira uopćeno a ne partikularno) - pa da li je Amerika izvršila agresiju na Afganistan?
Irak - isto tako, koaliranje sa jednom stranom, obučavanje, naoružavanje, plaćanje, "opća kontrola"... Da li je Amerika izvršila agresiju?
Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
To ti je to pa ti bježi od činjenica koliko god hoćešveć u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni
-
parapet
#440 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ko je to opisao?sanjin_1 wrote:kakav sam maločas opisao,
Opet prenosiš riječi tužiteljstva? Trebam li ti objašnjavat da je tužiteljstvo samo jedna strana na suđenju i da ima zadatak ocrnit optuženog?
Šta je slijedeće - citirat ćeš isječke iz Šešeljeve knjige "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije"?
-
sanjin_1
#441 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
parapet wrote:Znam, ti si jedan od onih "mlad poludiš čitav ti život prođe u veselju"sanjin_1 wrote:parapet wrote: Ma kakvi..ništa mene ne buni ...
Moja odlika trenutno je da me zamara ova priča. Tebi je očito jedinom jasno iz kojeg razloga je haškim sucima bilo teško napisati tu jedni jedinu riječ "agresija" nasuprot dvije riječi "medjunarodni sukob" ali to uspijevaš objasniti tako što eš staviti citat i to citat u kojem piše - a šta drugo nego - medjunarodni sukob...Naime Haški Tribunal je sve to lijepo objasnio. DakelM, zbunjenost je tvoja odlika.
Šta je bilo u pitanju - da li njih kolektivno zaboli ruka od pisanja riječi agresija?
UZP je postojao i u prvostupanjskoj presudi Gotovini, jel tako? Isto je tako traktoristički svijet po forumima likovao kako će radi hrvatske agresije moći obnoviti Krajinu, još dobit lovu za odštetu i živjeti od te love ko carevi...Ne, UZP ti opet nije isto što i agresija to je jednostavno organizacija sa ciljem pocinjenja kaznenih djela...
naravno da UZP nije isto što i agresija. Valjda je to i tebi napokon jasno pa se sada na to pokušavaš vaditi. Ali eto praviš civilizacijski pomak. Barem si napokon skontao da je postojao UZP.
Ja imam dovoljno intelektualne prisebvnosti da držim opcije otvorenim za razliku od onih koji se pouzdavaju u Džemiline kašike, oni "znaju" ko Mujo&Haso - možda je stvarno postojala ali onda želim čuti jasno tu riječ - agresija a ne da mi se Mujo&Haso nude kao tumači složenica koje oni doživljavaju na svoj, pa recimo - živopisan način.Tako ćeš i "nadoć" u hodu o agresiji Hrvatske na suverenu državu, u ovom slučaju Republiku BiH.
Ne može se tražiti isplata milijuna ili milijardi a da je presuda ovisna o umjetničkom tumačenju - presuda mora biti jasna i _nedvosmislena_. Ne može u pravu biti prepušteno da se tumači prema sklonostima.
Opet - učestvovanje u ratu nije isto što i UZP. To ti je čak i Carla del Ponte objasnila - ona je rekla da za ICTY nije kažnjivo htjeti uzeti teritorij druge zemlje nego je kažnjivo činiti kaznena djela (pritom).Prema tome, UZP u ovom slučaju implicira da su se oni organizirali kako bi činili kaznena djela za koja je ICTY nadležan a to nije djelo agresije.Pa ti si taj koji pravi istorijske pomake u realizaciji činjenica. Krenuvši od ranije diskusije u kojoj si tvrdio npr. da Hrvatska vojska nije učestvovlal u ratu protiv Armije RBiH, došao si do spoznaje da je UZP ipak postojao.
Kao što rekoh - jednom ću ti naplatiti sve ove pravne savjete, nadam se da pamtiš i da zapisivaš iako nisam siguran da imaš sposobnosti usvojiti znanje.
Jok ja sam jedan od onih što vam ne dozvoljava da vrpoljite...Znam, ti si jedan od onih "mlad poludiš čitav ti život prođe u veselju"
Vjeruj, ne zamara te nimalo sada koliko će uskoro.Moja odlika trenutno je da me zamara ova priča. Tebi je očito jedinom jasno iz kojeg razloga je haškim sucima bilo teško napisati tu jedni jedinu riječ "agresija" nasuprot dvije riječi "medjunarodni sukob" ali to uspijevaš objasniti tako što eš staviti citat i to citat u kojem piše - a šta drugo nego - medjunarodni sukob...
Šta je bilo u pitanju - da li njih kolektivno zaboli ruka od pisanja riječi agresija?
Tebi očito jedinom NIJE jasno zašto je Hrvatska označena kao agresor na BiH. Pa evo da naučiš
Naime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
već u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni
I kakve to veze ima sa agresijom Hrvatske na BiH ? Jalov pokušaj bijega od suštine...UZP je postojao i u prvostupanjskoj presudi Gotovini, jel tako? Isto je tako traktoristički svijet po forumima likovao kako će radi hrvatske agresije moći obnoviti Krajinu, još dobit lovu za odštetu i živjeti od te love ko carevi...
Džaba ti vala da si doktoriro pravo na Jelu jer pokušavaš braniti neodbranjivo. Presuda je više već jasna. Do tebee je da li je želiš prihvatiti ili ne..nebitno u potpunosti..Ja imam dovoljno intelektualne prisebvnosti da držim opcije otvorenim za razliku od onih koji se pouzdavaju u Džemiline kašike, oni "znaju" ko Mujo&Haso - možda je stvarno postojala ali onda želim čuti jasno tu riječ - agresija a ne da mi se Mujo&Haso nude kao tumači složenica koje oni doživljavaju na svoj, pa recimo - živopisan način.
Ne može se tražiti isplata milijuna ili milijardi a da je presuda ovisna o umjetničkom tumačenju - presuda mora biti jasna i _nedvosmislena_. Ne može u pravu biti prepušteno da se tumači prema sklonostima.
Kakve kašike i kakve Muje i Hase ? sve što je napisano direktni su citati Haške presude. Evo opet ako si zaboravio
već u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni
Naravno da učestvovanje u ratu nije UZP. Da je tako, onda Hrvatskoj ne bi bilo presuđeno za učestvovanje upravo u tom Udruženom Zločinačkom Poduhvatu...Evo ti opetOpet - učestvovanje u ratu nije isto što i UZP. To ti je čak i Carla del Ponte objasnila - ona je rekla da za ICTY nije kažnjivo htjeti uzeti teritorij druge zemlje nego je kažnjivo činiti kaznena djela (pritom).Prema tome, UZP u ovom slučaju implicira da su se oni organizirali kako bi činili kaznena djela za koja je ICTY nadležan a to nije djelo agresije.
Kao što rekoh - jednom ću ti naplatiti sve ove pravne savjete, nadam se da pamtiš i da zapisivaš iako nisam siguran da imaš sposobnosti usvojiti znanje
Dekle nije ti do meneveć u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske
Kao što i ja rekoh, ja tebi neću ništa naplaćivati. Lično mi je zadovljstvo razvaljivai vaše ublhe koje ni dijete ne bi progutalo.
-
sanjin_1
#442 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
parapet wrote:Ko je to opisao?sanjin_1 wrote:kakav sam maločas opisao,
Opet prenosiš riječi tužiteljstva? Trebam li ti objašnjavat da je tužiteljstvo samo jedna strana na suđenju i da ima zadatak ocrnit optuženog?
Šta je slijedeće - citirat ćeš isječke iz Šešeljeve knjige "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije"?
Treba li objašnjavat da presuda validira snagu i vjerodostojnost dokaza? Ili si zaboravio na 140 godina robijeTokom suđenja koje je završilo 2. marta 2011., Vijeće je uvrstilo u spis skoro 10 000 dokaznih predmeta i saslušalo 145 svjedoka optužbe, među kojima šest vještaka, kao i 61 svjedoka odbrane, među kojima sedam vještaka.
-
sanjin_1
#443 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
parapet wrote:OK, ko je onda agresor u Afganistanu?wolf07 wrote: Ne postoji medjunarodni sukob bez agresora!
Ko je agresor u Iraku?
Ko je agresor kad je Turska usla u Irak?
Upravo tako - ja to pokusavam i njemu objasniti medjutim on inzistira na tome da je to Hag napravio na primjeru Hrvatske i BiH.Jos jednom, ICTY ne sudi drzavama vec pojedincima i grupama te se stoga i ne upusta u kvalifikacije tipa "Srbija je/nije agresor na...", ili "Hrvatska je/nije agresor na...", to jednostavno nije posao ovog suda.
Ne to je glupost... Evo ti primjer - zamisli da zivot Engleza u Nizozemskoj postane ugrozen i pocnu napadati engleske goste u Amsterdamu - ima li pravo Engleska uci na teritorij Nizozemske (bez pristanka nizozemske Vlade) i sacuvati svoje ljude?Sto se tice relacije Hrvatska-BiH tu bi, iako je sam sukob trajao krace, bilo lakse dokazati neke stvari jer Srbija se vazda i uvijek vadila na Srbe iz JNA ostale nakon raspada SFRJ u VRS. Dovoljno je da se pokaze ucesce u ratu bilo koje jedinice HV-a u BiH tokom 1993.g. kad nije bilo odobrenja od strane legalnih vlasti u Sarajevu i time je manje-vise dokazan akt agresije.
Osim toga odnos izmedju BiH i Hrvatske nije tako jednoznacan - od pocetka rata Hrvatska je napadana iz te iste BiH, teritorij BiH se koristio za prijevoz ljudstva, artiljerije i municije za napad na HR.
Znam, to su bili Srbi - ali ima li Hrvatska pravo uci na teritorij te iste BiHi pokusati rijesiti te napade?
Ne, to su dvije odvojene teme - ucesce HV-a i volumen ucesca. Stvar oko ubijenih vojnika HV-a je pitanja _volumena_ ucesca. Ja iz zanemarivog broja mrtvih zakljucujem kako to ucesce nije moglo biti veliko, uostalom i predsjedatelj sudskog vijeca je to naznacio u svom izdvojenom misljenju. Zato, molim te -ne govori da su to "price za malu djecu".Naravno, sad ces poceti da lamentiras nad ovim kako nije dokazano prisustvo HV-a u BiH tokom 1993.g.. Te tvoje bajke o zarobljenim, poginulim pripadnicima HV-a i slicno. To su price za malu djecu.
znaju protiv koga su ratovali na svom kucnom pragu. Da li su Stjepan iz Vinkovaca i Stipan iz Sibenika natjerani u BiH da ratuju protiv A R BiH,
Protiv ABiH? Molim te koji su ti ljudi, gdje su i zasto ih nema sa svojim pricama u medijima?
OK, ko je onda agresor u Afganistanu?
Ko je agresor u Iraku?
Ko je agresor kad je Turska usla u Irak?
A ko je prvi odletio na Mars?
Šta je Hag napravio na primjeru Hrvatske i BiH? Misliš na ovoUpravo tako - ja to pokusavam i njemu objasniti medjutim on inzistira na tome da je to Hag napravio na primjeru Hrvatske i BiH.
Zamisli da se Engleska udruži sa građanima Holandije koju su Engleskog porijekla i skontaju da dio Holandije pripoje Engleskoj...e to ti je ekvivalent a ne ova glupost o zaštiti građana..Ne to je glupost... Evo ti primjer - zamisli da zivot Engleza u Nizozemskoj postane ugrozen i pocnu napadati engleske goste u Amsterdamu - ima li pravo Engleska uci na teritorij Nizozemske (bez pristanka nizozemske Vlade) i sacuvati svoje ljude?
-
sanjin_1
#444 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ko je napadao Hrvatsku iz Gornjeg Vakufa? Niko. Dakle opet prazna relativizacijaparapet wrote:wolf07 wrote:Problem je samo ako se napadaju snage u BiH koje su pod kontrolom centralnih vlasti a one nisu izvrsile nikakav akt agresije prema R Hrvatskoj
Dobro, a zašto ABiH nije spriječila svoje državljane da napadaju Hrvatsku?
Nije mogla?
Ako ona nije mogla - zašto se ne bi HV umiješala da zaštiti sebe i svoje ljude?
-
sanjin_1
#445 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Haški Tribunal se ne slaže sa tvojom proizvoljnom konstatacijom. Naime uvaženi sud kaže sljedećeparapet wrote:wolf07 wrote: Dakle nema nista nejasno. U svakom od tih slucajeva ima neko ko je trebao tuziti i imamo nekog koga je trebalo tuziti, zasto se to nije desilo razmisli malo pa sam sebi odgovori!
Kao sto rekoh - niko relevantan ne spominje te intervencije kao agresije niti se spominju parnice niti obeštećenja u tom smislu.
Ja ti tvrdim da nije svaki medjunarodni sukob automatski i agresija i dao sam ti primjere gdje nitko relevantan te sukobe ne spominje kao agresije niti uopće poteže to pitanje. Ti naravno imaš pravo na svoje mišljenje no toliko je ljudi i različitihmišljenja na ovom svijeta da se vjerojatno ne bi svi složili ni da je nebo plavo.
-
sanjin_1
#446 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
I Bihać je napadan sa teritorije Hrvatske. Historija će pisati da je Hrvatska držala Bihać pod opsadom skoro 4 godine...niđe veze..no_mani=no_fjučr wrote:
Jednostavno mene ne zanima koje su snage pod centralnim ili slicnim vlastima, iz BiH se vrsila agresija na Hrvatsku, iskljucivo to je cinjenica, gadjalo se po civilima, a kada se takve stvari dogadjaju jednostavno te i nije briga, jos kada uzmes da je Fikret Babo bio privrzen Srbima tesko je znati da to nisu i ostali. Povijest ce pisati da se sa teritorija BiH granatirao Dubrovnik i Posavina, ona se nece baviti pitanjem kontrole, to je glupo.
-
sanjin_1
#447 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
I kakve to veze ima sa npr. Gornjim Vakufom ?parapet wrote:I 5. korpus je ulazio na teritorij RH i to nikad nije sporno. Ako si napadan - imas se pravo braniti. Ne moze se napadac skrivati iza granice i govoriti kako ga ne smijes goniti jer je to strani teritorij.wolf07 wrote: Pa isto tako je i Bihac napadan s teritorija R Hrvatske.
-
sanjin_1
#448 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
parapet wrote:Pa ne, ali ti hocu reci da nije svaki primjer ulaska strane vojske nuzno i agresija...wolf07 wrote:I sta je ishod? Da li je neko osim Turske priznao nezavisnost tog turskog dijela Kipra? Pa sta mislis sta i dan danas rade "plavi sljemovi" tamo ako je sve OK.parapet wrote:Mislim da nisi u pravu - recimo Cipar je jedan takav primjer. Turska je uletila iako nije imala suglasnost "legalne" vlasti.
Sto se tice HR-BiH primjera - pitanje je samo da li je HR prekoracila "nuznu obranu"...
ti si čovječe dekno ko šlauf..
Vidiš li ti da su agresija i UZP nastali već u Decembru 1991već u decembru 1991. članovi rukovodstva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (među kojima je Mate Boban, predsjednik Hrvatske zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne) i čelnici Hrvatske (među kojima je Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatske) ocijenili da je za ostvarivanje krajnjeg cilja, to jest za uspostavljanje hrvatskog entiteta kakav sam maločas opisao, neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritorijama za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskog zajednici Herceg-Bosni
-
sanjin_1
#449 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Haški Tribunal ne slaže se sa tvojom proizvoljnom konstatacijom. Naime, uvaženi sud tvrdi sljedećeparapet wrote:cindrlimindrli wrote:parapet wrote:Sto se tice HR-BiH primjera - pitanje je samo da li je HR prekoracila "nuznu obranu"...
"Opca kontrola" ne podrazumijva "partikularnu", ona je ona sto joj govori ime - opca, uopcena, nacelna.
Dakle ne radi se samo o krvavom sukobu sa HVo-om već i sa Hrvatskom Vojskom..jasno rečeno u presudi i to u citatu iznadNaime, iz dokaza se vidi da su se snage hrvatske vojske borile zajedno sa pripadnicima HVO-a protiv ABiH, a da je Republika Hrvatska vršila opštu kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima najprije Hrvatske Zajednice, a potom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.
-
parapet
#450 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro
Ja napisem da je hrvatsko vodstvo vrsilo opcu kontrolu nad HVO-om i on da napise da se haski sud ne slaze sa mnom i da citat gdje pise da je hrvatsko vodstvo vrsilo opcu kontrolu nad HVO?!sanjin_1 wrote:Dakle ne radi se samo o krvavom sukobu sa HVo-om već i sa Hrvatskom Vojskom..jasno rečeno u presudi i to u citatu iznadparapet wrote: "Opca kontrola" ne podrazumijva "partikularnu", ona je ona sto joj govori ime - opca, uopcena, nacelna.
Haški Tribunal ne slaže se sa tvojom proizvoljnom konstatacijom. Naime, uvaženi sud tvrdi sljedeće
Ti si otiso na kvasinu...