Znam, ti si jedan od onih "mlad poludiš čitav ti život prođe u veselju"sanjin_1 wrote:parapet wrote: Ma kakvi..ništa mene ne buni ...
Moja odlika trenutno je da me zamara ova priča. Tebi je očito jedinom jasno iz kojeg razloga je haškim sucima bilo teško napisati tu jedni jedinu riječ "agresija" nasuprot dvije riječi "medjunarodni sukob" ali to uspijevaš objasniti tako što eš staviti citat i to citat u kojem piše - a šta drugo nego - medjunarodni sukob...Naime Haški Tribunal je sve to lijepo objasnio. DakelM, zbunjenost je tvoja odlika.
Šta je bilo u pitanju - da li njih kolektivno zaboli ruka od pisanja riječi agresija?
UZP je postojao i u prvostupanjskoj presudi Gotovini, jel tako? Isto je tako traktoristički svijet po forumima likovao kako će radi hrvatske agresije moći obnoviti Krajinu, još dobit lovu za odštetu i živjeti od te love ko carevi...Ne, UZP ti opet nije isto što i agresija to je jednostavno organizacija sa ciljem pocinjenja kaznenih djela...
naravno da UZP nije isto što i agresija. Valjda je to i tebi napokon jasno pa se sada na to pokušavaš vaditi. Ali eto praviš civilizacijski pomak. Barem si napokon skontao da je postojao UZP.
Ja imam dovoljno intelektualne prisebvnosti da držim opcije otvorenim za razliku od onih koji se pouzdavaju u Džemiline kašike, oni "znaju" ko Mujo&Haso - možda je stvarno postojala ali onda želim čuti jasno tu riječ - agresija a ne da mi se Mujo&Haso nude kao tumači složenica koje oni doživljavaju na svoj, pa recimo - živopisan način.Tako ćeš i "nadoć" u hodu o agresiji Hrvatske na suverenu državu, u ovom slučaju Republiku BiH.
Ne može se tražiti isplata milijuna ili milijardi a da je presuda ovisna o umjetničkom tumačenju - presuda mora biti jasna i _nedvosmislena_. Ne može u pravu biti prepušteno da se tumači prema sklonostima.
Opet - učestvovanje u ratu nije isto što i UZP. To ti je čak i Carla del Ponte objasnila - ona je rekla da za ICTY nije kažnjivo htjeti uzeti teritorij druge zemlje nego je kažnjivo činiti kaznena djela (pritom).Prema tome, UZP u ovom slučaju implicira da su se oni organizirali kako bi činili kaznena djela za koja je ICTY nadležan a to nije djelo agresije.Pa ti si taj koji pravi istorijske pomake u realizaciji činjenica. Krenuvši od ranije diskusije u kojoj si tvrdio npr. da Hrvatska vojska nije učestvovlal u ratu protiv Armije RBiH, došao si do spoznaje da je UZP ipak postojao.
Kao što rekoh - jednom ću ti naplatiti sve ove pravne savjete, nadam se da pamtiš i da zapisivaš iako nisam siguran da imaš sposobnosti usvojiti znanje.