Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post Reply
res publica

#151 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by res publica »

Umalo popisivac wrote: Ako nismo otisli za ovih 20 godina mozes biti siguran da ni danas necemo. :wink: Mislim da upravo broj Bosnjaka najvise opada i uz to se sve vise centrira oko Sarajeva.
Ima u tome nešto. Hrvati su eksperti za život pod muslimanskom vlašću. I da igraju rahat igre, pa možda čak i da ih dobijaju. Srbi bi se ili iselili ili zaratili.
Danguba

#152 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Danguba »

Bystand wrote: ...
P.S Zašto se je**m oko Bosne? Žao mi je onih Hrvata i Srba koji još moraju živjeti na istim prostorima sa vama, kratko jasno.
to ti kazem...dzaba se natezu sa nama...trebaju na tebe da se ugledaju :wink:

p.s. ima u sarajevu jedna fondacija koja placa putne troskove za ubrzani odlazak :D
fakat

#153 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by fakat »

Dok normalan svijet dodje da uziva u SFF i hvali provod u Sarajevu, ovi provincijalci se tjese kako jos nije sve izgubljeno...
Seoskivaralica

#154 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Seoskivaralica »

romeomoraprezivjeti wrote:
ma jok wrote:
romeomoraprezivjeti wrote: Oni sto su davali podrsku erdoanu za vrijeme izbora,su turci,al' pravi. Vecinom sa koledza iz Sarajeva,pravih sarajlija tu nije ni bilo,koliko znam.;-) Nismo mi toliko opsjednuti turskom koliko ti mislis
Image
A ko sv ovi,jesu li placeni mozda za ovo?????
Ma bilo pri ruci zastavica a muhe navalile......valjda.
I drugi mašu tuddjim pa šta....
Pa u nas je narod mah'o sa svakak'im zastavama , sve dok im iste u srce ne zabiše, nakon toga ti nikad više ......ali drugi da...
Danguba

#155 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Danguba »

Bystand wrote:
Danguba wrote:
to ti kazem...dzaba se natezu sa nama...trebaju na tebe da se ugledaju :wink:

p.s. ima u sarajevu jedna fondacija koja placa putne troskove za ubrzani odlazak :D
Upravo to, to je i moje mišljenje, no jbg, neki stariji ljudi još žive u Jugi pa misle da ima neke šanse za suživot sa vama :sad:
Ja kada bi ti ispricao pricu kako je jedan Marko iz Orasja otisao u Hrvatsku misleci da je dovoljno samo da kaze da je Hrvat i prica zavrsena. Napravio kucu tamo ali susjedi ga nikako nisu prihvatali. Prihvatili su oni njega ali ne na nacin kako je to Marko dozivljavao u svome rodnom mjestu. Povuci-potegni prodao Marko kucu budzasto i nazad u Orasje.

Desetine sela oko Tuzle, Bihaca, Zenice...puna su Hrvata. Cinjenica da smo svi ugrozeni od iste bolesti pa omladina kao i svaka ide za boljim zivotom a stariji i ne pomisljaju. Ne daju oni tako grudu bosansku. Za kamen je laHko. :D
romeomoraprezivjeti

#156 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by romeomoraprezivjeti »

Ja znam da smo generalno svi ugrozeni,kao ljudi prije svega.
sanjin_1

#157 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by sanjin_1 »

Bystand wrote:

Hrvati su ovdje jako dugo i nigdje neće ići.Ono što treba uraditi je prestati pričati o suživotu i nekoj toleranciji jer toga nikada neće biti.Svakom njegovo i mirna Bosna.
Ova mi je najgolemija...čuj neće nigdje otići ??? Pa već su otišli :-) Od prijeratnog broja Hrvata u BiH, manje je skoro 60%. Jeli ti razumiješ kakva je to tragedija za jedan narod?
Za drugu rečenicu se u potpunosti slažem i zato si ti dobio Hrvatsku a Srbi bivšu Srbiju (tzv. "srbijicu")
Stoner

#158 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Stoner »

sanjin_1 wrote:
Bystand wrote:

Hrvati su ovdje jako dugo i nigdje neće ići.Ono što treba uraditi je prestati pričati o suživotu i nekoj toleranciji jer toga nikada neće biti.Svakom njegovo i mirna Bosna.
Ova mi je najgolemija...čuj neće nigdje otići ??? Pa već su otišli :-) Od prijeratnog broja Hrvata u BiH, manje je skoro 60%. Jeli ti razumiješ kakva je to tragedija za jedan narod?
Za drugu rečenicu se u potpunosti slažem i zato si ti dobio Hrvatsku a Srbi bivšu Srbiju (tzv. "srbijicu")
Nisu otišli nego je nad njima vršeno etničko čišćenje. Polovina naroda ne odlazi jer mu je ćejf.
sanjin_1

#159 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by sanjin_1 »

Umalo popisivac wrote:
Ako nismo otisli za ovih 20 godina mozes biti siguran da ni danas necemo. :wink: Mislim da upravo broj Bosnjaka najvise opada i uz to se sve vise centrira oko Sarajeva.
Pa već ste otišli, to ti se stalno i govori. 60% manje u odnosu na 91-vu..pa ti sad vidi..

Eh a što se tiče centriranja oko Sarajeva...vidi 95-te u Sotcu nisi mogao naći Bošnjaka. Danas Bošnjaci čine dvotrećinsku većinu u gradu Stocu. U Jajcu 95-te nisi mogao naći ni jednog Bošnjaka dok su danas nadpolivčna većina , u novoformranoj opštini Žepče 95-te živjelo je oko 34% Bošnjaka a danas ih je oko 45%, u gradu Brčko 95-te nije bilo niti jednog Bošnjaka. Danas su i tu Bošnjaci nadpolovična večina....itd..itd.. ovakvih primjera ima još dosta..
A ti nastavi o "centriranju"... :-D
sanjin_1

#160 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by sanjin_1 »

Stoner wrote:
sanjin_1 wrote:
Bystand wrote:

Nisu otišli nego je nad njima vršeno etničko čišćenje. Polovina naroda ne odlazi jer mu je ćejf.
Djelimično si u pravu ali kako prići problematici etničkog čišćenja Hrvata kad im se svo ratno zlo desilo od ruke vojno-političkog rukovodstva koje su oni sami izabrali?
Dva najveća stradališta Hrvatskog naroda u BiH su Posavina i srednja Bosna.
Posavske Hrvate prodao Tuđman (a ovjerio Boban čuvenim sporazumom sa Karadžićem u Gratz-u) a Hrvate srednje Bosne progonio HVO što je jasno dokumentovano i dokazano presudom tzv. "hrvatskoj šestorci". Jedna stavka njihove presude odnosi se upravo na progon Hrvata srednje Bosne.
ma jok

#161 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

Rezultata popisa ni u najavi a svi već znaju u 1% koliko je koga gdje.
detroit-mercy

#162 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by detroit-mercy »

ma jok wrote:
tandmand wrote:
ma jok wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/oko-5-00 ... /140423077

155 Kako odlaze. Pa na razne nacine. Neko kao na ovom gore primjeru zeni mladu iz inostranstva, neko ovako, neko onako, snalaze se ljudi. Uglavnom cinjenica je da mladi Bosnjaci iz ove drzave masovno odlaze i taj trend je kratkorocno nemoguce zaustaviti.
Treba gledati kako odlazak utice na one koji ostaju. Ako "recimo" ode u toku jedne godine 100000 Bosnjaka i isto toliko Hrvata, to u procentima iznosi 6% od ukupnog broja Bosnjaka i 20% od ukupnog broja Hrvata.
Zamisli da ih i iducu godinu ode po 100k. To bi bilo porazno za Hrvate.
Moj utisak se odlasci Hrvata i Bosnjake ne mogu ni porediti, Srba pogotovo.
Dovoljno je obici forume i viditi da se svaki drugi Bosnjak javlja iz dijaspore. Neko otisao u ratu, neko odmah poslije rata, neko prije godinu, dvije, tri.... Bosnjaci caruju dijasporom. Stotine hiljada ljudi koji su glavom bez obzira pobjegi iz ovog jada od drzave.
Pogledaj samo broj upisanih prvacica kako se smanjuje.
Na prvu bi se reklo da je tako mada moras uzeti u obzir i cinjenicu da pored velikog broja mladih Srba i Hrvata koji su se otisnuli na Zapad, dosta njih je otislo u Srbiju ili Hrvatsku gdje su se u potpunosti integrisali u ta drustva i fakticki ih nista vise ne veze za BiH, jer htio ne htio, Srbija i Hrvatska su veoma slicni BiH pa ih tako ne puca "nostalgija" da vise na domacim forumima. Osim toga, Zagreb i Beograd us magneti za Srbe i Hrvate, svako ko iole malo uspije u bilo kom obliku javnog zivota ( umjetnici, sportisti, glumci, pisci i da ne nabrajam) gleda da se otisne tamo. Tako da veci problem za ove dvije zajednice predstavlja odlazak elite nego bilo sta drugo.
I trece, sto sam ja u dosta slucajeva primjetio, ziveci vec dugo godina na Zapadau je kada sretnes mlade Srbe i Hrvate iz BiH i pitas ih odakle su, uglavnom ti kazu iz Srbije ili Hrvatske. Jednostavn vise vide sebe u tom krugu nego sto imaju pripadnost BH zajednici.
A glede teme, o kakvoj izolaciji mi stvarno pricamo, koliko znam, izolacija bi bila da ne mozes mrdnuti preko granice. U nasem slucaju vize nam ne trebaj za zemlje Sengena tako da ne zna o kojoj se to izolaciji radi.
ma jok

#163 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

detroit-mercy wrote: Na prvu bi se reklo da je tako mada moras uzeti u obzir i cinjenicu da pored velikog broja mladih Srba i Hrvata koji su se otisnuli na Zapad, dosta njih je otislo u Srbiju ili Hrvatsku gdje su se u potpunosti integrisali u ta drustva i fakticki ih nista vise ne veze za BiH
To je prosto nemoguce jer svaki covjek iza sebe nešto ostavi, kucu, bracu, sestru, roditelje. Jedno je kad se svi ljudi izmjeste područja tipa Posavine ili Zapadne Krajine ili Istočne Bosne pa ih više ništa ne veže za taj kraj a sasvim drugo kad pojedinac napusti zemlju.
detroit-mercy

#164 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by detroit-mercy »

ma jok wrote:
detroit-mercy wrote: Na prvu bi se reklo da je tako mada moras uzeti u obzir i cinjenicu da pored velikog broja mladih Srba i Hrvata koji su se otisnuli na Zapad, dosta njih je otislo u Srbiju ili Hrvatsku gdje su se u potpunosti integrisali u ta drustva i fakticki ih nista vise ne veze za BiH
To je prosto nemoguce jer svaki covjek iza sebe nešto ostavi, kucu, bracu, sestru, roditelje. Jedno je kad se svi ljudi izmjeste područja tipa Posavine ili Zapadne Krajine ili Istočne Bosne pa ih više ništa ne veže za taj kraj a sasvim drugo kad pojedinac napusti zemlju.
Ja ti opet govorim o integraciji u drustvo, jer jedan Srbin porijeklom Sarajlija, koji sada npr zivi u N.Sadu ili Beogradu ce prije visiti na novosadskom forumu nego na banjaluckom ili sarajevskom. Jednostavno, on je u istom kulturnom miljeu i ne osjeca potrebu da se vraca na Zavidovici ili Zvornik.com ili Sarajevo ili Bijeljina.com. On/ona oko sebe ima domacu raju i u Beogradu i u Zagrebu, prema tome nema potrebe da komunicira u nekoj vecoj mjeri sa virtuelnom rajom u Banjoj-Luci, Bijeljini ili Posusju. Nadam se da razumijes moju poentu.
Dozer

#165 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Dozer »

Meni je zaista, ali zaista neshvatljivo da jos uvijek postoje ljudi koji zaista misle da su narodi u BiH, obicni ljudi, u nekoj stvarnoj zavadi...

Ovdje su u zavadi samo nedoreceni balavci koji nemaju pojma ni o cemu i koji su odrasli ili se cak rodili pa odrasli i odrastaju u nebulozi zvanoj "BHS matrica". Ko ima imalo pameti u glavi, pa cak i veliku vecinu onih koji zaista jesu ratovali jedni protiv drugih, vecinom zaboli qrac za sve to.
Popusili foru, skontali da su nasankani, i jendi i drugi i treci, i sad vecinom @ebu majku upravo "svojima". I na onome od ranije, a pogotovo na svemu ovome danas.

Samo balavurdija koja puske i rova nije ocima vidjela, kao ni osjetila detonaciju 120-ke na svojoj kozi, ili necega tezeg, danas laprda o tome kako su B/H/S u BIH ugrozeni od B ili H ili S, zavisno gdje je ko.

A, da sve bude gore, najcesce to laprdaju iz neke pi*de materine daleke hiljadama km... Pa kakve vi mentalne sklopove imate, djeco draga...
detroit-mercy

#166 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Meni je zaista, ali zaista neshvatljivo da jos uvijek postoje ljudi koji zaista misle da su narodi u BiH, obicni ljudi, u nekoj stvarnoj zavadi...

Ovdje su u zavadi samo nedoreceni balavci koji nemaju pojma ni o cemu i koji su odrasli ili se cak rodili pa odrasli i odrastaju u nebulozi zvanoj "BHS matrica". Ko ima imalo pameti u glavi, pa cak i veliku vecinu onih koji zaista jesu ratovali jedni protiv drugih, vecinom zaboli qrac za sve to.
Popusili foru, skontali da su nasankani, i jendi i drugi i treci, i sad vecinom @ebu majku upravo "svojima". I na onome od ranije, a pogotovo na svemu ovome danas.

Samo balavurdija koja puske i rova nije ocima vidjela, kao ni osjetila detonaciju 120-ke na svojoj kozi, ili necega tezeg, danas laprda o tome kako su B/H/S u BIH ugrozeni od B ili H ili S, zavisno gdje je ko.

A, da sve bude gore, najcesce to laprdaju iz neke pi*de materine daleke hiljadama km... Pa kakve vi mentalne sklopove imate, djeco draga...
Nisu u zavadi ali kao kolektiviteti imaj dijametralno suprotne ciljeve i mislim da je glupo ignorisati i tu cinjenicu.
Hajvan

#167 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Hajvan »

detroit-mercy wrote: Nisu u zavadi ali kao kolektiviteti imaj dijametralno suprotne ciljeve i mislim da je glupo ignorisati i tu cinjenicu.
činjenica, jbg. :cry:
ma jok

#168 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by ma jok »

Iznosenje cinjenica znaci prihvatanje realnosti.
A prihvatanje realnosti je smrtni grijeh i vjeciti strah za svakog SDPovca.
Umalo popisivac

#169 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Umalo popisivac »

sanjin_1 wrote:
Djelimično si u pravu ali kako prići problematici etničkog čišćenja Hrvata kad im se svo ratno zlo desilo od ruke vojno-političkog rukovodstva koje su oni sami izabrali?
Posavske Hrvate prodao Tuđman (a ovjerio Boban čuvenim sporazumom sa Karadžićem u Gratz-u) a Hrvate srednje Bosne progonio HVO što je jasno dokumentovano i dokazano presudom tzv. "hrvatskoj šestorci". Jedna stavka njihove presude odnosi se upravo na progon Hrvata srednje Bosne.
Sto je ovo odvratno. Vjerovatno ih je HVO i pobio po Grabovici i Bugojnu? Svi krivi osim vas. Koji samo planovi HVO-a i Tudjamana, a vi eto merhmetli ni mrava niste zgazili. Etnicko ciscenje je izvrseno, to si u pravu. Al u Posavini od Srba (niko Posavinu nije ni lud prodavao, tik do RH, VRS je jednostavno tu bio jaci, to im je bila vazna tocka za osvojiti). S. Bosnu i tamosnje Hrvate su cistili Bosnjaci, odnosno Armija i razni mudjahedini koji su radili pod tom Armijom.

Sto je zanimljivo da se vi uvijek bavite samo prodajom hrvatskih krajeva, a nikad svojih.
Stoner

#170 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Stoner »

Mjesto gdje imam vikendicu - sve i jedna kuca od Hrvata je porusena, cim vidis porusenu kucu znas da su Hrvati u njoj zivjeli.

Stoga, logika je ova - Hrvati su sami spakovali kofere i otisli, ali su prije toga zapalili svoju imovinu da bi je kasnije obnovili kao povratnici.

Nevjerovatno je koliko su ljudi spremni da sami sebe obmanjuju i izvode svakakve vratolomije sa zdravim razumom samo da im se iluzije ne sruse.
Danguba

#171 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Danguba »

Stoner wrote:Mjesto gdje imam vikendicu - sve i jedna kuca od Hrvata je porusena, cim vidis porusenu kucu znas da su Hrvati u njoj zivjeli.

Stoga, logika je ova - Hrvati su sami spakovali kofere i otisli, ali su prije toga zapalili svoju imovinu da bi je kasnije obnovili kao povratnici.

Nevjerovatno je koliko su ljudi spremni da sami sebe obmanjuju i izvode svakakve vratolomije sa zdravim razumom samo da im se iluzije ne sruse.
...pa sto taj problem ne izneses Dodiku?

Znam, reci ces da je to na podrucju Federacije BiH. Sve i da je tako, vjerovatno da se negdje nalazi na nekoj liniji razdvajanja.
Znas li gdje je ubijeno najvise Hrvata u protekloj agresiji i ratu? Znas li odakle ih je najvise protjerano?

Velike brojke ste vec halalili, teritoriju halalili i sada ovdje kmecite za neki komad teritorije. Mozete dobiti ali kako se nose drva u naramku.
spreca

#172 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by spreca »

joj tebe covjece.......ma pusti ga nek kmeci....to im je nacionalno vid sporta :mrgreen: :lol: :lol:
sanjin_1

#173 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by sanjin_1 »

Umalo popisivac wrote:
sanjin_1 wrote:
Sto je ovo odvratno. Vjerovatno ih je HVO i pobio po Grabovici i Bugojnu? Svi krivi osim vas. Koji samo planovi HVO-a i Tudjamana, a vi eto merhmetli ni mrava niste zgazili. Etnicko ciscenje je izvrseno, to si u pravu. Al u Posavini od Srba (niko Posavinu nije ni lud prodavao, tik do RH, VRS je jednostavno tu bio jaci, to im je bila vazna tocka za osvojiti). S. Bosnu i tamosnje Hrvate su cistili Bosnjaci, odnosno Armija i razni mudjahedini koji su radili pod tom Armijom.

Sto je zanimljivo da se vi uvijek bavite samo prodajom hrvatskih krajeva, a nikad svojih.
Lijepo to objasniš Haškom Tribunalu. Objasni im njihove zablude i iznesi "pravu istinu"...zaista je ogavno koliko puta mislite pokušati proturiti istu laž.
U presudi tzv. "hrvatskoj šestorci" odnosno vojno-plitičkom rukovodstvu bivše tzv. "hrhb" jasno i nedvomsileno stoji da su Hrvati srednje Bosne protjerani od strane HVO-a a sa namjerom da ih se naseli u Hercegovinu i tako sprovede etnički inžinjering i stvori hrvatski etnički prostor.

Ili treba da po milioniti put postavljam tu tačku presude za Udruženi Zločinački Poduhvat koji je sproveden od strane vodstva bivše "hrhb" a na čijem čelu se nalazio niko drugi već Franjo Tuđman?
Tvoje neprihvatanje te činjenice ne predstavlja moj problem već tvoj.
sanjin_1

#174 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by sanjin_1 »

Stoner wrote:Mjesto gdje imam vikendicu - sve i jedna kuca od Hrvata je porusena, cim vidis porusenu kucu znas da su Hrvati u njoj zivjeli.

Ovdje jedino "vi" sami sebe obmanjujete. Da i tebi ponovim da je etničko čišćenje Hrvata srednje Bosne izvršeno od strane HVO-a i čelništva bivše "hrhb".
Ne vjeruješ? Ili da i tebi postavim presudu tzv. "hrvatskoj šestorci" na čelu sa Franjom Tuđmanom ?

Informišite se ljudi za vaše dobro. U protivnom ista fašistička bagra otjerat će vas i iz Gruda a vi ćete kukati o "zlim balijama"...
Stoner

#175 Re: Izolacija Bosne? Hrvati dobili EU papire, Srbi uskoro

Post by Stoner »

Danguba wrote:

...pa sto taj problem ne izneses Dodiku?

Znam, reci ces da je to na podrucju Federacije BiH. Sve i da je tako, vjerovatno da se negdje nalazi na nekoj liniji razdvajanja.
Znas li gdje je ubijeno najvise Hrvata u protekloj agresiji i ratu? Znas li odakle ih je najvise protjerano?

Velike brojke ste vec halalili, teritoriju halalili i sada ovdje kmecite za neki komad teritorije. Mozete dobiti ali kako se nose drva u naramku.
Ne radi se ovdje toliko o politici i teritoriji koliko o licemjerstvu i duplim arsinima.

Kada desetine hiljada Bosnjaka biva protjerano iz Istocne Bosne onda je to srpski zlocin, eh, kada su u pitanju desetine hiljada Hrvata Centralne Bosne onda se treba javiti Dodiku, to su zlocini pojedinaca.
Nemaju Bosnjaci pravo glumiti zrtve i prosipati floskule o srpskoj genocidnosti ako im je odgovor na hrvatske zrtve " mozete kmecati" " mozete dobiti drva" .

Radi se o pricipima i postovanju prema ljudima sa kojima dijelis drzavu i krojis buducnost.

I ja nisam Hrvat ja sam Bosnjak od oca Bosnjaka i majke Bosnjakinje.
Post Reply