Ja koliko znam, fizičko lice mora platiti porez 10% na iznos rente + 5km po m2 poslovnog prostora(godišnje)?
Šta se dešava u slučaju kada iznos rente na godišnjoj bazi prelazi 50 000km?
PDV
Moderator: anex
HAVANA wrote:Zna li neko šta se dešava ukoliko fizičko lice iznajmljuje poslovni prostor pravnom licu?
Ja koliko znam, fizičko lice mora platiti porez 10% na iznos rente + 5km po m2 poslovnog prostora(godišnje)?
PDV
koliko ja znam pdv-a nema, ipak je rijec o fizickom licu...HAVANA wrote:Zahvaljujem.
hm... znaci ugovor cca 60k... a ovamo trpas jedno 200k godisnje u dzep...HAVANA wrote:Levat![]()
Alfons Kauders wrote:hm... znaci ugovor cca 60k... a ovamo trpas jedno 200k godisnje u dzep...HAVANA wrote:Levat![]()
sram te bilo...
HAVANA wrote:Klevete i laži.![]()
Nije ozbiljno ,sve ide regularno ali me to malo buni jer sam negdje nešto čitao u vezi prihoda koji su preko 50000km ali ne mogu da se sjetim gdje![]()
![]()
Moram potpisati ugovor i na osnovu toga trebaju da mi odobre lizing(pušing) za završetak objekta![]()
Našao sam danas čovjeka koji će mi sutra sve završiti i razjasnitiKo pita(i plati), ne skita
ma to je bilo prije, kad fizicko lice predje odredjenu prihodovnu granicu u toku godine (mene su jednom klepili)... ali da je to ukinuto prije 2 godine... ako mislimo na isti porez... u svakom slucaju sretnoHAVANA wrote:Klevete i laži.![]()
Nije ozbiljno ,sve ide regularno ali me to malo buni jer sam negdje nešto čitao u vezi prihoda koji su preko 50000km ali ne mogu da se sjetim gdje![]()
![]()
Moram potpisati ugovor i na osnovu toga trebaju da mi odobre lizing(pušing) za završetak objekta![]()
Našao sam danas čovjeka koji će mi sutra sve završiti i razjasnitiKo pita(i plati), ne skita
Matea30 wrote:HAVANA wrote:Zna li neko šta se dešava ukoliko fizičko lice iznajmljuje poslovni prostor pravnom licu?
PDV
Placas porez na dohodak i porez na imovinu. Porez na dohodak placas po okoncanju godine, a porez na imovinu placas u naprijed za godinu dana. Ako ti je prihod od zakupa veci od 50 000 km godisnje ti si sretniki ne brini se za pdv-e
Može može, i što ne bi moglo. Naravno da fizičko lice koje iznajmljuje poslovni prostor, skladište i slično, u godišnjoj vrijednosti zakupa preko cenzusa, ima obavezu se registrovati kao obveznik indrektnih poreza. U suprotom imamo klasični primjer poremećaja tržišta, i svi bi iznajmljivali prostore kao fizička lica.JThomas wrote:istina, ali "na pružanje dobara i usluga u okviru obavljanja djelatnosti".
meni rekoše da se ne plaća, i mislim da se ne može oporezivati i porezom na prihod od imovine i PDVom.
Na ovu temu sam nedavno kontaktirao UIO i ovako rekoše. Nebitno da li se radi o fizičkoj osobi ili firmi, kad kupi novosagrađeni stan, ulazni pdv može korititi kao odbitni ako će stan iznajmljivati raznim osobama do maksimalo 60 dana i duuugo godina. Ako i prenamjeni stan u poslovni prostor opet ne može kristiti odbitni pdv jer u trenutku kupovine to nije bio poslovni prostor. Ako će stanovati direktor ili radnik ili netko treći ista stvar opet ne može koristiti ulazni pdv. Sve ovo pišem jer bi svi htjeli kupiti stan na firmu i odbiti ulazni pdv kroz firmu, a u stanu bi živjela djeca.Ricken wrote:Može može, i što ne bi moglo. Naravno da fizičko lice koje iznajmljuje poslovni prostor, skladište i slično, u godišnjoj vrijednosti zakupa preko cenzusa, ima obavezu se registrovati kao obveznik indrektnih poreza. U suprotom imamo klasični primjer poremećaja tržišta, i svi bi iznajmljivali prostore kao fizička lica.JThomas wrote:istina, ali "na pružanje dobara i usluga u okviru obavljanja djelatnosti".
meni rekoše da se ne plaća, i mislim da se ne može oporezivati i porezom na prihod od imovine i PDVom.
Znači ako si fizičko lice, porez na dohodak + porez na imovinu + pdv (ako pređeš cenzus u toku fiskalne godine).
I firma se oporezuje sa porezom na dobit, PDV-om i porezom na imovinu. Izuzetak su samo zakupodavci stanova koji iznajmljuju stanove za stanovanje, jer je najam stana preko 60 dana izuzet od oporezivanja PDV-om.
Moj Mario hajde dokaži da kupuješ stan za iznajmljivanje do 60 danamariovid wrote:Na ovu temu sam nedavno kontaktirao UIO i ovako rekoše. Nebitno da li se radi o fizičkoj osobi ili firmi, kad kupi novosagrađeni stan, ulazni pdv može korititi kao odbitni ako će stan iznajmljivati raznim osobama do maksimalo 60 dana i duuugo godina. Ako i prenamjeni stan u poslovni prostor opet ne može kristiti odbitni pdv jer u trenutku kupovine to nije bio poslovni prostor. Ako će stanovati direktor ili radnik ili netko treći ista stvar opet ne može koristiti ulazni pdv. Sve ovo pišem jer bi svi htjeli kupiti stan na firmu i odbiti ulazni pdv kroz firmu, a u stanu bi živjela djeca.Ricken wrote:Može može, i što ne bi moglo. Naravno da fizičko lice koje iznajmljuje poslovni prostor, skladište i slično, u godišnjoj vrijednosti zakupa preko cenzusa, ima obavezu se registrovati kao obveznik indrektnih poreza. U suprotom imamo klasični primjer poremećaja tržišta, i svi bi iznajmljivali prostore kao fizička lica.JThomas wrote:istina, ali "na pružanje dobara i usluga u okviru obavljanja djelatnosti".
Znači ako si fizičko lice, porez na dohodak + porez na imovinu + pdv (ako pređeš cenzus u toku fiskalne godine).
I firma se oporezuje sa porezom na dobit, PDV-om i porezom na imovinu. Izuzetak su samo zakupodavci stanova koji iznajmljuju stanove za stanovanje, jer je najam stana preko 60 dana izuzet od oporezivanja PDV-om.
Ma ja sam samo iznio teoretski kako bi se moglo, naravno da je to teško dokazivo...he heRicken wrote:Moj Mario hajde dokaži da kupuješ stan za iznajmljivanje do 60 danamariovid wrote:Na ovu temu sam nedavno kontaktirao UIO i ovako rekoše. Nebitno da li se radi o fizičkoj osobi ili firmi, kad kupi novosagrađeni stan, ulazni pdv može korititi kao odbitni ako će stan iznajmljivati raznim osobama do maksimalo 60 dana i duuugo godina. Ako i prenamjeni stan u poslovni prostor opet ne može kristiti odbitni pdv jer u trenutku kupovine to nije bio poslovni prostor. Ako će stanovati direktor ili radnik ili netko treći ista stvar opet ne može koristiti ulazni pdv. Sve ovo pišem jer bi svi htjeli kupiti stan na firmu i odbiti ulazni pdv kroz firmu, a u stanu bi živjela djeca.Ricken wrote:istina, ali "na pružanje dobara i usluga u okviru obavljanja djelatnosti".
I firma se oporezuje sa porezom na dobit, PDV-om i porezom na imovinu. Izuzetak su samo zakupodavci stanova koji iznajmljuju stanove za stanovanje, jer je najam stana preko 60 dana izuzet od oporezivanja PDV-om.Da bog da druže. I kakva bi to djelatnost bila onda, hotelsko-ugostiteljska?
A tu onda tek imamo komplikacije.