Iznajmljivanje garaze ?
-
DonieBrasco
#1 Iznajmljivanje garaze ?
Da li neko od vas ima iskustva sa iznajmljivanjem garaze drugoj osobi, kako to ide, koliko se para moze uzeti (mjesecno) ? Uskoro bi jedan clan moje familije trebao da proda auto pa bi mu ostala prazna garaza, ne zeli da je proda nego iznajmljuje, pa moze li se to iznajmljivati da li neko slicno radio ?
Treba li se upustiti u takve stvari ?
Treba li se upustiti u takve stvari ?
-
kB27
#2 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Naravno da može, slično kao stan - samo mnogo lakše. Ako je lokacija iole akraktivna.
Gdje je garaža i koliko očekujete da bi mogao ubirati mjesečno?
EDIT: Naravno, zavisi i od toga kolika je garaža, kakav je prilaz, itd.
Gdje je garaža i koliko očekujete da bi mogao ubirati mjesečno?
EDIT: Naravno, zavisi i od toga kolika je garaža, kakav je prilaz, itd.
-
DonieBrasco
#3 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Prilaz je vise nego dobar, duzina i visina garaze je standardna za sedan - duza limuzina, karavan, i SUV moze bez problema stati.
U centru Sarajeva, a veze nemam koliko para bi to bilo, kako se krecu cjene iznajmljivanja garaza inace ?
U centru Sarajeva, a veze nemam koliko para bi to bilo, kako se krecu cjene iznajmljivanja garaza inace ?
- SmoLe
#4 Re: Iznajmljivanje garaze ?
definitivno ispod 100km da je zlatna
- drndalo
#5 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Zavisi i gdje u Centru... 80-100 KM/mjesecno moze dobiti koliko ja znam. Kad se rentaju garaze cesto je uobicajeno i da se izdaju na 6-12 mjeseci unaprijed... Naravno sa placanjem odmah, mada je to vec stvar dogovora...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: Iznajmljivanje garaze ?
na ilidzi je oko 50
ali treba paziti je li odgovara autu
ali treba paziti je li odgovara autu
- madner
#7 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Oko 150 su mjesecni parkinzi sa fiskalnim racunom, tako da to limitira cijenu koja se moze dobiti.
Centar je sirok pojam.
Centar je sirok pojam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Kakve veze ima lokacija?
- MOSALJOZE
#9 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Itekako bato_BataZiv_0809 wrote:Kakve veze ima lokacija?
Na Ilidzi za nekih 50 km,Dobrinja,Otoka i sve do M.Dvora 60 km.Na Ciglanama se plaća msm 80 km.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#10 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Od cega to zavisi? Broja dostupnih ili?MOSALJOZE wrote:Itekako bato_BataZiv_0809 wrote:Kakve veze ima lokacija?
Na Ilidzi za nekih 50 km,Dobrinja,Otoka i sve do M.Dvora 60 km.Na Ciglanama se plaća msm 80 km.
Garaza je pomocna prostorija, mislim nije njena cijena vezana za lokaciju na isti nacin kao sto je za stan.
Jer sta meni na Malti znaci garaza na Dzidzikovcu npr.
Vidi se da se druzim sa respom
- Haris.ba
#12 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Koji parkinzi u zatvorenu garažu, ili parking mjesto u centru su toliko?madner wrote:Oko 150 su mjesecni parkinzi sa fiskalnim racunom, tako da to limitira cijenu koja se moze dobiti.
Centar je sirok pojam.
Ako je široka garaža, i dobra joj lokacija - može i 150 KM bez problema. Ostaje pitanje hoće li se ići na crno ili na ugovor koji se mora ovjeriti (potpisi npr. može u općini) pa prijaviti porenoj. Porez je 10% i mislim dodatno još neki kantonalni - sad ne mogu sa se sjetim koliko.
Čudno je tržište zakupa u Sarajevu. Garaža naročito. A u određenim dijelovima grada ima sasvim dovoljno javnih besplatnih parking mijesta - te je garaža ustvari samo radi čuvanja od atmosferalija auta. Više garaža - manja cijena._BataZiv_0809 wrote:Kakve veze ima lokacija?
Onda, neke su lokacije atraktivnije, i tako. Otprilike razog je - tržište u svoj svojoj ljepoti.
- Truba
#13 Re: Iznajmljivanje garaze ?
pa zavisi cijena gdje živi više ljudi, gdje ima više firmi gdje je sve skučeno i zbijeno
ponuda i potražnja
ona na markalama kod stepenica za jedno auto vrijedi oko 150 sigurno
do 200
ponuda i potražnja
ona na markalama kod stepenica za jedno auto vrijedi oko 150 sigurno
do 200
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#14 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Haris.ba-tako je, najbolja rijec je cudno.
Ja placam stoju za parking mjesto u podzemnoj garazi.
Ja placam stoju za parking mjesto u podzemnoj garazi.
- supercali
#15 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Nije cudno
Gdje je nedostatak parkinga garaza je skuplja s tim da je bascarsija ilidza razlika u nekih 40-50 maraka
Otprilike bas marijin 80-100 zavisno od kolicine parkinga okolo
Marijin otoka oko 60- 90
I onda dalje 0d 50 do nekih 70
Naravno sve zavisi koliko ima parkinga okolo
Gdje je nedostatak parkinga garaza je skuplja s tim da je bascarsija ilidza razlika u nekih 40-50 maraka
Otprilike bas marijin 80-100 zavisno od kolicine parkinga okolo
Marijin otoka oko 60- 90
I onda dalje 0d 50 do nekih 70
Naravno sve zavisi koliko ima parkinga okolo
- Haris.ba
#16 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Ne želim da napravimo nauku od iznajmljivanja garaže. Ali tržište zakupa jeste čudno u Sarajevu.
Kad kažem čudno - onda mislim da kažem da osim ponude-potražnje igraju i neki drugi faktori. Naravno lokacija određuje ponudu i potražnju. Jer za lokaciju se vežu određene aktivnosti koje povećavaju ili smanjuju cijenu.
Dok nisam kupio garažu, i time riješio parkiranje, bilo je raznih iskustava. Sa fetistički vezanim za garažu vlasnicima koji smatraju da je bolje da garaža stoji prazna nego se iznajmi. I danas viđam bruku garaža koje su prazne i koje se ne koriste.
To je meni čudno. Nigdje nisam vidio grad u kojem se više isplati da nekretnina stoji onako. A samim time što mnoge garaže ostaju prazne - utiče na cijenu iznajmljivanja ostalih garaža (dobro - ima tu sad i politike tolerisanja parkiranja gdje ne bi smelo se dopustitit).
Recimo ima dosta praznih garaža na Ilidži, Malti, Koševskom brdu, na Grbavici mnogo manje - ali ima.
Miks nelegalnog parkiranja, nesređenog odnosa zakupac i zakupodavac u praksi, bruka nelegalnih sklepanih garaža (pa i u centru grada) su neki faktori koji meni odgovaraju da to sve nazovem čudnim.
Kad kažem čudno - onda mislim da kažem da osim ponude-potražnje igraju i neki drugi faktori. Naravno lokacija određuje ponudu i potražnju. Jer za lokaciju se vežu određene aktivnosti koje povećavaju ili smanjuju cijenu.
Dok nisam kupio garažu, i time riješio parkiranje, bilo je raznih iskustava. Sa fetistički vezanim za garažu vlasnicima koji smatraju da je bolje da garaža stoji prazna nego se iznajmi. I danas viđam bruku garaža koje su prazne i koje se ne koriste.
To je meni čudno. Nigdje nisam vidio grad u kojem se više isplati da nekretnina stoji onako. A samim time što mnoge garaže ostaju prazne - utiče na cijenu iznajmljivanja ostalih garaža (dobro - ima tu sad i politike tolerisanja parkiranja gdje ne bi smelo se dopustitit).
Recimo ima dosta praznih garaža na Ilidži, Malti, Koševskom brdu, na Grbavici mnogo manje - ali ima.
Miks nelegalnog parkiranja, nesređenog odnosa zakupac i zakupodavac u praksi, bruka nelegalnih sklepanih garaža (pa i u centru grada) su neki faktori koji meni odgovaraju da to sve nazovem čudnim.
- supercali
#17 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Zaboravljas da to nije isto kao i iznajmljivanje stana
Ti kad kupis stan zivis u njrmu svaki sljedeci koji kupis ne mozes zivjeti u 2 istodobno dok je sa garazama drugacije jer u isto vrijeme mogu imati vise auta a ne mogu ih vozati odjednom
Ako imam golfa kojeg vozam svaki dan mozda imam 508 za duza putovanja terenca za sela i bekog kabrioleta za ljeta i sl
Sasvim svejedno je gdje ce ti garaza biti sve dok je sigurna jedna moze biti pored mjesta stanovanja dok ostale mogu biti bukvalno svuda po gradu
Ti kad kupis stan zivis u njrmu svaki sljedeci koji kupis ne mozes zivjeti u 2 istodobno dok je sa garazama drugacije jer u isto vrijeme mogu imati vise auta a ne mogu ih vozati odjednom
Ako imam golfa kojeg vozam svaki dan mozda imam 508 za duza putovanja terenca za sela i bekog kabrioleta za ljeta i sl
Sasvim svejedno je gdje ce ti garaza biti sve dok je sigurna jedna moze biti pored mjesta stanovanja dok ostale mogu biti bukvalno svuda po gradu
-
condy
#18 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Ta ti usporedba ne valja. Zivjeti u dva stana mozes, imati dva auta mozes, biti u isto vrijeme u dva stana i voziti istovremeno dva auta ne mozes, osim ako imas brata blizanca
Btw. Cijenu garaze odredjuje i stanje garaze, da li ima grijanje, da li je garaza ili zakupljeno mjesto, da li je potpuno zatvorena, koliko je zasticenja, imali video nadzor, da li je prostrana itd. Pored toga i lokacija. I garaza je nekretnina. Pa je usporedba sa stanom sasvim logicna. Bolja lokacija veca cijena nekretnina.
U Zenici cijene najma garaze idu od 40 KM do 80 KM.
Btw. Cijenu garaze odredjuje i stanje garaze, da li ima grijanje, da li je garaza ili zakupljeno mjesto, da li je potpuno zatvorena, koliko je zasticenja, imali video nadzor, da li je prostrana itd. Pored toga i lokacija. I garaza je nekretnina. Pa je usporedba sa stanom sasvim logicna. Bolja lokacija veca cijena nekretnina.
U Zenici cijene najma garaze idu od 40 KM do 80 KM.
-
DonieBrasco
#19 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Garza se nalazi 5 minuta setnje od BBI Centra, u pitanju je podzemna garaza jedne stambene zgrade. Nadam se da to moze utjecati na cijenu a i sigurnija je od ovih povrsinskih garaza.
-
mirzet87sa
#20 Re: Iznajmljivanje garaze ?
100kmDonieBrasco wrote:Garza se nalazi 5 minuta setnje od BBI Centra, u pitanju je podzemna garaza jedne stambene zgrade. Nadam se da to moze utjecati na cijenu a i sigurnija je od ovih povrsinskih garaza.
-
DonieBrasco
#21 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Jos cu se ja raspitati za ovo ali 100-150 uglavnom.
-
mirzet87sa
#22 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Da, to je realna cijena. Slicnu placam 120km, s tim da je malo blize centru grada ali nije podzemna
- Truba
#23 Re: Iznajmljivanje garaze ?
Ako je 300 u jadranci
Mogo bi i 150 izvuci
S tim da bi se morao sondirati pristup i prohodnost ceste do garaze
Mogo bi i 150 izvuci
S tim da bi se morao sondirati pristup i prohodnost ceste do garaze
-
mirzet87sa
#24 Re: Iznajmljivanje garaze ?
100 km ide na samu lokaciju, sve ostalo od "opreme" je bonus na tu cifru.. Ovi sto pisu treba imat grijanje, klimu, sta ti je balvane 
- Truba
#25 Re: Iznajmljivanje garaze ?
dzaba garaza ako se neko ispred stalno parkira ( dugo nijje bila u upotrebi pa navikli) ili je lokacija takva...pored pijace, suda, opcine,mjesne, kafica, buregdzinice
takva garaza nikome ne treba
takva garaza nikome ne treba