@ dimu, iako sam rekao da necu vise...
kad polazes vozacki onda naucis osnove zakona o saobracaju. po tim zakonima svi automobili su ravnopravni dok nemaju upaljenu rotaciju - svi postujemo sva pravila. policijska vozila i hitnu pomoc ne propustas na raskrsnici ako ti imas prednost, a oni nemaju upaljenu rotaciju, je li tako? e kad je frka onda se pale rotacije i onda se moze voziti preko ogranicenja, po trotoaru, po livadi, kroz crveno... rotacija se ne pali kad ti se prohtje nego kad stvarno treba (i to bi trebalo biti kontrolisano - i bilo je nakad od strane EUPMa). to je ujedno i odgovor na pitanje koje si vise puta postavio: kako onda da parkiraju kad idu na intervenciju? lako, upale rotaciju i parkiraju i ja ih sigurno necu poseravati zbog toga.
a sad malo o nepropisnom parkiranju... moja namjera definitivno nije bila da se borim za kvadrate asfalta da bih mogao da prodjem sa djecijim kolicima: jednostavno ima suvise nas obicnih vozaca sa lose parkiranim autima, visokih trotoara i rupa. ja se cak i ne nerviram zbog svega toga jer bih sigurno poludio. Ali ako hoces da nesto promjenis na bolje u ovom nasem kurcevom sistemu, a mali si obicni covjek, onda izaberi nesto, neku sitnicu i bori se za nju. ja sam izabrao ovo jer je ovo borba protiv loseg mentaliteta. ako drot moze da parkira protiv zakona onda je vrlo tesko da mozemo naci granicu kada on treba stati sa prekoracenjem ovlasti: recmo, ja cu biti kaznjen ako nekoga opalim sakom, a on nece jer je policajac? je li to takodjer dozvoljeno? on moze voziti pijan jer je policajac? mislim, kako cemo postaviti granice normalnog i nenormalnog prekoracenja ovlasti?
a posebna je prica to da ja zelim da policajac bude autoritet kojeg se plasi svako ko prekoraci zakonske granice. moralni autoritet moze biti samo neko ko je najmoralniji u raji, zakonski autoritet moze biti samo neko ko savrseno postuje zakon. umjsto toga mi odgajamo nove generacije policajaca koji stave kapu u auto i znaju da nikad nece biti kaznjeni sta god uradili i nove generacije glavatih kriminalaca u crnim dzipovima koji kontaju da mogu parkirati nama na glavu kad drot moze parkirati na pjesacki.
i ne kontam zasto ne vjerujes da policija ne moze raditi drugdje to sto kadi kod nas? pa ukucaj u google 'kako policija parkira' i naci ces gomilu clanaka i slika iz hrvatske i slovenije. ljudi se jebi ga bore. evo ti clanak iz britanije: (
http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... eding.html) i amerike (
http://www.washingtonexaminer.com/local ... 66662.html)
""Police department policy is clear: If officers don't have a good reason to be speeding they have to pay tickets, same as everyone else," said County Executive Ike Leggett's spokesman, Patrick Lacefield."
Mi ih kao peglamo, potparoli se izvinjavaju, komandiri im prijete otkazima jer se ljudi zale... tako to ide u normalnim zemljama