http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=89084
Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
- nellington
#26 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#27 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Pa gdje ga na politiku staviše, ja tamo ne zalazimnellington wrote:Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu
- nellington
#28 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Šta'š, to su temeljna ljudska prava 
-
Hipatija
#29 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
E, nellingtone, nemožemo tako u Evropu! (Ne umijem uočiti onog što namiguje, pa zato
)
Moramo poslušati ove pametne ( što bolje umiju sastaviti reprezentaciju od Osima, što umiju razriješiti i političku i pravnu zavrzlamu bolje od političara i pravnika, što ekonomiju imaju "u malom prstu", što sve znaju o demokratiji i ljudskim pravima,...).
Moramo poslušati ove pametne ( što bolje umiju sastaviti reprezentaciju od Osima, što umiju razriješiti i političku i pravnu zavrzlamu bolje od političara i pravnika, što ekonomiju imaju "u malom prstu", što sve znaju o demokratiji i ljudskim pravima,...).
- nellington
#30 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Majstore moj, mi smo najčudnije mjesto na svijetu - svi su stručnjaci za sve - dok se ne nađu na odgovornoj funkciji u državnom aparatu
Ljudska prava ugrožena odlukom ministra Suljagića - šta tek reći za Njemačku koja još rigoroznije usmjerava đaka od najranije dobi? Sloboda, dragi moji borci za ljudska prava, nije isto što i anarhija (iako gajim neke simpatije prema Miši Bakunjinu
)
Ljudska prava ugrožena odlukom ministra Suljagića - šta tek reći za Njemačku koja još rigoroznije usmjerava đaka od najranije dobi? Sloboda, dragi moji borci za ljudska prava, nije isto što i anarhija (iako gajim neke simpatije prema Miši Bakunjinu
-
Klodovik
#31 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Podržavam odluku, ali ne znam koliko će polučiti rezultate. U KS ima gotovo 70,000 nezaposlenih. Koje su opcije čovjeku koji nije završio srednju ili fakultet kad su i sa fakultetom slabe? Ne moraju svi u gimnazije, ali i mehaničara, limara i varilaca treba toliko treba, nije ni to beskonačan broj. Ne trebaju svi na pravo i FPN, ali i inžinjeri imaju dosta male plate (sudeći po nedavno objavljenim podacima). Bez novih radnih mjesta, možemo se samo vrtiti ukrug.
A što se tiče privatnih fakulteta i škola... ne vidim zašto ih toliko kritizirati. Na državi je da postavi kriterije osnivanja i rada i osigura da se oni poštuju. Ako postoji potražnja, otvarat će se i privatne srednje škole i fakulteti.
A što se tiče privatnih fakulteta i škola... ne vidim zašto ih toliko kritizirati. Na državi je da postavi kriterije osnivanja i rada i osigura da se oni poštuju. Ako postoji potražnja, otvarat će se i privatne srednje škole i fakulteti.
-
mumy
#32 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Uskoro necemo morati brinuti o tome,jer nece biti djece.Osnovaca je sve manje.
- LieToMe
#33 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Nisam je "stavila"Pera Trta wrote:Pa gdje ga na politiku staviše, ja tamo ne zalazimnellington wrote:Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu
-
Hipatija
#34 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Ma sve može, ali mi u vjero-NAUKU ne dirajte!
Tu ne smije biti štednje niti može biti viška kadrova! Inače...
-
mahalik
#35 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
nažalost je takomumy wrote:Uskoro necemo morati brinuti o tome,jer nece biti djece.Osnovaca je sve manje.
-
Hipatija
#36 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
A ovi što ostavljaju oglase (da pojeftino prave i mušku i žensku djecu)?! Nije im, valjda, marketing zakazao?!
Ja ono o vjero-NAUCI mislio ozbiljno?! Mogli bi još nekoliko fakulteta i srednjih šlola otvoriti ( pa sav neupisani kadar upisati - nek uče i obrazuju se, pa šta košta neka košta - tu štednje ne smije biti - jer...INAČE....odosmo u helać).
Sreća da nisam ministar, niti politički radnik, pa smijem pomenuti i vjeronauku!
Ja ono o vjero-NAUCI mislio ozbiljno?! Mogli bi još nekoliko fakulteta i srednjih šlola otvoriti ( pa sav neupisani kadar upisati - nek uče i obrazuju se, pa šta košta neka košta - tu štednje ne smije biti - jer...INAČE....odosmo u helać).
Sreća da nisam ministar, niti politički radnik, pa smijem pomenuti i vjeronauku!
-
Hendrix
#37 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
Treba povećati kvotu na fakultete za menadžere, po mogućnosti ove seoske u Busovači , Kiseljaku... to nama treba u budućnosti, danas je to moderno biti , svaka firma treba makar 10 menadžera da bi radila kako treba.
- Irm@
#38 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!
naravno da ce dugorocno imati efekta..u svakom slucaju se nakon vishe od 10 godina potpune nebrige ministarstva oko hiperprodukcije nista ne moze ni promjeniti za 2 mjeseca..ali za nekoliko godina ce ova odluka pokazati dobre rezultatehadzinicasa wrote:u svakom slučaju, stvari su se pomjerile s mrtve tačke - s novim kriterijima upisa u srednje škole i sada ovom odlukom o kvotama na fakultetima. Dalje se prati stanje i efekti odluke, pa se ista u onim dijelovima u kojima ne funkcionira - mijenja.
Čisto sumnjam da ministar(stvo) nije uzelo u obzir vrijeme potrebno da se iznjedre novi kadrovi a to je period 3-5 godina. Dakle, dugoročno ova odluka bi trebala donijeti rezultate