Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
nellington

#26 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by nellington »

Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=89084
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#27 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu :D

Pa gdje ga na politiku staviše, ja tamo ne zalazim :D
nellington

#28 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by nellington »

Šta'š, to su temeljna ljudska prava :D
Hipatija

#29 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Hipatija »

E, nellingtone, nemožemo tako u Evropu! (Ne umijem uočiti onog što namiguje, pa zato :-D )
Moramo poslušati ove pametne ( što bolje umiju sastaviti reprezentaciju od Osima, što umiju razriješiti i političku i pravnu zavrzlamu bolje od političara i pravnika, što ekonomiju imaju "u malom prstu", što sve znaju o demokratiji i ljudskim pravima,...).
nellington

#30 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by nellington »

Majstore moj, mi smo najčudnije mjesto na svijetu - svi su stručnjaci za sve - dok se ne nađu na odgovornoj funkciji u državnom aparatu :)

Ljudska prava ugrožena odlukom ministra Suljagića - šta tek reći za Njemačku koja još rigoroznije usmjerava đaka od najranije dobi? Sloboda, dragi moji borci za ljudska prava, nije isto što i anarhija (iako gajim neke simpatije prema Miši Bakunjinu :D)
Klodovik

#31 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Klodovik »

Podržavam odluku, ali ne znam koliko će polučiti rezultate. U KS ima gotovo 70,000 nezaposlenih. Koje su opcije čovjeku koji nije završio srednju ili fakultet kad su i sa fakultetom slabe? Ne moraju svi u gimnazije, ali i mehaničara, limara i varilaca treba toliko treba, nije ni to beskonačan broj. Ne trebaju svi na pravo i FPN, ali i inžinjeri imaju dosta male plate (sudeći po nedavno objavljenim podacima). Bez novih radnih mjesta, možemo se samo vrtiti ukrug.

A što se tiče privatnih fakulteta i škola... ne vidim zašto ih toliko kritizirati. Na državi je da postavi kriterije osnivanja i rada i osigura da se oni poštuju. Ako postoji potražnja, otvarat će se i privatne srednje škole i fakulteti.
mumy

#32 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by mumy »

Uskoro necemo morati brinuti o tome,jer nece biti djece.Osnovaca je sve manje.
LieToMe

#33 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by LieToMe »

Pera Trta wrote:
nellington wrote:Ne brini Pero, ima vatrene diskusije na tu temu :D

Pa gdje ga na politiku staviše, ja tamo ne zalazim :D
Nisam je "stavila" :D nego je moderatori prebacise na politiku, bila je inace otvorena na nauci i edukaciji, gdje sam i mislila da joj je mjesto.
Hipatija

#34 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Hipatija »

Ma sve može, ali mi u vjero-NAUKU ne dirajte! :mrgreen: Tu ne smije biti štednje niti može biti viška kadrova! Inače...
mahalik

#35 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by mahalik »

mumy wrote:Uskoro necemo morati brinuti o tome,jer nece biti djece.Osnovaca je sve manje.
nažalost je tako
Hipatija

#36 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Hipatija »

A ovi što ostavljaju oglase (da pojeftino prave i mušku i žensku djecu)?! Nije im, valjda, marketing zakazao?!
Ja ono o vjero-NAUCI mislio ozbiljno?! Mogli bi još nekoliko fakulteta i srednjih šlola otvoriti ( pa sav neupisani kadar upisati - nek uče i obrazuju se, pa šta košta neka košta - tu štednje ne smije biti - jer...INAČE....odosmo u helać).
Sreća da nisam ministar, niti politički radnik, pa smijem pomenuti i vjeronauku!
Hendrix

#37 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Hendrix »

Treba povećati kvotu na fakultete za menadžere, po mogućnosti ove seoske u Busovači , Kiseljaku... to nama treba u budućnosti, danas je to moderno biti , svaka firma treba makar 10 menadžera da bi radila kako treba.
Irm@

#38 Re: Izmjene plana upisa na fakultete-sjajna odluka ministarstva!

Post by Irm@ »

hadzinicasa wrote:u svakom slučaju, stvari su se pomjerile s mrtve tačke - s novim kriterijima upisa u srednje škole i sada ovom odlukom o kvotama na fakultetima. Dalje se prati stanje i efekti odluke, pa se ista u onim dijelovima u kojima ne funkcionira - mijenja.

Čisto sumnjam da ministar(stvo) nije uzelo u obzir vrijeme potrebno da se iznjedre novi kadrovi a to je period 3-5 godina. Dakle, dugoročno ova odluka bi trebala donijeti rezultate
naravno da ce dugorocno imati efekta..u svakom slucaju se nakon vishe od 10 godina potpune nebrige ministarstva oko hiperprodukcije nista ne moze ni promjeniti za 2 mjeseca..ali za nekoliko godina ce ova odluka pokazati dobre rezultate :thumbup: :bih:
Post Reply