Izmislio diplomu i fakultet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Šunj
Posts: 1560
Joined: 13/02/2010 04:02
Location: American Samoa

Izmislio diplomu i fakultet

Post by Šunj » 24/07/2015 16:21

Code: Select all

http://www.index.hr/vijesti/clanak/smijenjen-bivsi-merzelicin-a-danas-cacicev-suradnik-izmislio-diplomu-i-fakultet/832549.aspx

Image

Smijenjen bivši Merzeličin, a danas Čačićev suradnik: Izmislio diplomu i fakultet
Image
ŽELJKO MARJANOVIĆ, predsjednik sisačke organizacije Reformista Radimira Čačića smijenjen je s mjesta ravnatelja Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije.

Razlog smjene je, tvrde u Sisačko-moslavačkoj županiji, izmišljena potvrda o stručnoj spremi. Naime, kako doznajemo iz SMŽ, Marjanović koji je na toj funkciji bio od ožujka 2012. godine, nikad nije pohađao Višu tehničku školu na Strojarskom fakultetu Sveučilišta Đuro Pucar Stari u Banja Luci jer on ni ne postoji, što je potvrdio Univerzitet u Banja Luci.

Za mjesto ravnatelja u županijskim cestama bila je potrebna viša stručna sprema, a Marjanović je kao dokaz ispunjenja uvjeta predočio rješenje Općinskog suda u Zagrebu od dana 28. siječnja 1993. kojim je utvrđeno da je Marjanović 1989. u Banja Luci diplomirao na Višoj tehničkoj školi pri Strojarskom fakultetu i stekao zvanje ing. strojarstva.

Međutim, kako su nam rekli u SMŽ, postojale su indicije da je diploma lažna te su zatražili potvrdu i provjeru na spomenutom fakultetu.

Univerzitet u Banja Luci: Marjanović nije bio naš student

Dana 10. srpnja 2015. Mašinski fakultet Univerziteta u Banja Luci izdao je potvrdu kojom utvrđuju da Željko Marjanović nije upisan u matičnu knjigu studenata Mašinskog fakulteta niti mu je izdana navedena diploma.

Pet dana kasnije, točnije 15. srpnja 2015. godine Mašinski fakultet Univerziteta u Banja Luci je izdao i drugu potvrdu u kojoj stoji da od osnivanja Univerziteta u Banja Luci, dakle od 7. studenog 1975. godine, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci nikad nije postojala "Viša tehnička škola na strojarskom brodograđevnom fakultetu Sveučilišta Đuro Pucar Stari" u Banja Luci.
Image
Župan Žinić: Marjanović je radio i za Marinu Lovrić Merzel

Prije dolaska na čelo Županijske uprave za ceste Marjanović je od listopada 2009. radio u SMŽ u Upravnom odjelu za infrastrukturu kao referent za infrastrukturu, a od 2010. godine je zaposlen u kabinetu tadašnje županice Lovrić Merzel na radnom mjestu referenta za informatički sustav.

"Obavljao je od 2010. godine i to po usmenom nalogu bivše županice i poslove predstojnika kabineta bivše županice gdje je koordinirao protokole, programe, pripremao analize i izvješća pročelnika Upravnih odjela prema bivšoj županici, pripremao sastanke te prikupljao podatke Upravnih odjela za sastanke. Sve navedeno je radio do 1. prosinca 2011. godine, kada ga je na radnom mjestu predstojnika kabineta bivše županice zamijenila Jasmina Jovev, a javnosti je opće poznata činjenica koliko je Jovev svojim hrabrim javnim istupom utjecala na činjenicu uništenja mreže političke korupcije nastaloj u režiji Marine Lovrić Merzel", rekao je za Index župan SMŽ Ivo Žinić.

Marjanović najprije u ožujku 2012. godine postaje vršitelj dužnosti ravnatelja županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, da bi u srpnju 2012. godine bio imenovan za ravnatelja navedene ustanove Odlukom tadašnjeg Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste.

Županijska uprava za ceste ima godišnji proračun od 55 milijuna kuna, a po statutu ustanove za radno mjesto ravnatelja se traži viša stručna sprema.

Tadašnje Upravno vijeće ustanove pod predsjedanjem Željka Kardaša (HSP) je prihvatilo kao dokaz ispunjenja uvjeta glede propisane stručne spreme za radno mjesto ravnatelja rješenje Općinskog suda u Zagrebu broj R1-36/93 od dana 28. siječnja 1993. godine.

Upravno vijeće je bilo obvezno ga i upozoriti, kažu u SMŽ, jer prema Zakonu o dokazivanju stečene školske spreme ( NN broj 27/1976) stručna sprema sudskim putem može dokazivati samo u slučaju ako je arhiv odgojno-obrazovne organizacije uništen ili nestao te se iz navedenog razloga ne može izdati isprava o stečenoj školskoj spremi, a u Banja Luci taj arhiv, kažu, postoji.

Marjanović: Ne mogu komentirati potvrde pribavljene na taj način

Međutim, tadašnje Upravno vijeće ustanove je imenovalo Marjanovića za ravnatelja ustanove u srpnju 2012. godine, a prethodno ga je imenovalo za vršitelja dužnosti ravnatelja u ožujku 2012. godine.

"Mi ćemo prijaviti slučaj za to nadležnim tijelima, a tražit ćemo i naknadu cjelokupne štete koju je ŽUC kao ustanova pretrpio uslijed ovakvog oblika političke korupcije", rekao je Žinić.

Također kaže kako su odmah po primitku potvrda o izmišljenoj diplomi Marjanovića razriješili dužnosti ravnatelja Županijske uprave za ceste SMŽ.

Na upit da li provjeravaju sad sve zaposlenike i njihove diplome, glasnogovornik SMŽ Stjepko Zelić nam je kasnije rekao da od dolaska nove HDZ-ove vlasti na čelo SMŽ nije bilo novih zapošljavanja u Županiji te da su Marjanovića provjerili jer su za njega imali indicije da se radi o izmišljenoj diplomi.

Komentar o svemu zatražili smo i od Željka Marjanovića koji je kratko rekao da će se žaliti na odluku.

"Dobio sam odluku o razrješenju, a obzirom da se radi o odlukama koje nisu konačne ne bi zasad komentirao. Sukladno Zakonu o radu i Zakonu o ustanovama iskoristit ću pravo pravorijeka i žaliti se na tu odluku", rekao je Marjanović.

Na upit kako komentira potvrde Univerziteta iz Bana Luke rekao je da ne može komentirati potvrde koje su pribavljene na taj način.

"Podsjećam da je rješenje Općinskog suda u Zagrebu pravomoćno rješenje, nemam daljih komentara", rekao je Marjanović za Index.
Image


Post Reply