Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bravodenisu

#1 Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Zdravo ! :)
Jel mozete da komentarisete ili da mi date ideju koji je ipak auto bolji uzeti izmedju:
((Grande 1.3 mjt 75KS)) i ((Stilo 1.9 mjtd 120KS od posle 2005 godine)).
Meni ne treba toliko jak auto tek da ide lepo,ne vozim vise od 5000Km godisnje, cetvoro vrata,jeftin za odrzavanje, mala potrosnja sto bi meni mnogo znacio i dobar dizel motor. Do 4000Eura. max koliko mogu da platim. E sad moja jaca karta za sad mi je na Grande jer je noviji po godini malo trosi ima taj lanac ako uopste nesto znaci i nema taj (zamajac). Ne razumem se toliko! :run:
Dvoumim se i za drugog modela (Stilo) samo zato sto mi kod Grande izgleda manji gepek zbog toga i izgleda mi nekako slab,plastican od spolja ili mozda gresim... Dva puta sam ih video uzivo. Moje pitanje je dal vredi zbog gepeka potraziti Fiat-Stilo? Ni Fiat Stilo mi ne izgleda lose sa 4 vrata,naprotiv izgleda mocniji veci,jaci i vise mesta od Grande. Znam da ima koliko sam citao kajs ne lanac,taj zamajac i da vise trosi od Grande-a ali ne znam koliko,jel puno vise ili ne, koliko???
Ako komentarisete da ne vredi gledati Stila onda cu odustati od njega pa snaci cu se nekako i sa Grande-om ali ako mi kazete da bi mogao i Stila onda da vidim sta da gledam da bude (multijet) 120KS kako sam razumeo to su dobri i posle 2005 da budu sto mladji.Ne bi hteo JTD 2001-2002godine.
Svaki vas komentar bi mi dobrodosao da znam za kog automobila da se odlucim... :bih:
drndalo

#2 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by drndalo »

Sa 5000 km godisnje, koji ce ti klinac Dizel koji je prasao barem 375.000 km ? Za slicne pare mozes naci barem 2 godine mladjeg benzinca, sa barem 200.000 km manje pregazenih...
Zvek

#3 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by Zvek »

Grande Punto je po svemu kvalitetniji automobil od Stila, a i tvojim potrebama vise odgovara.
Samo gledaj da nije bijeli uvezen iz Italije. To su bili ili teretnjaci ili su ih vozili taksisti, opstinari, medicinari.
johntra

#4 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

Ne bi se baš složio da je kvalitetniji, pogotovo nakon FL Stila, da je jeftiniji za održavati jeste, ali kvalitetniji nije...u suštini, oba modela boluju od istih fabričkih greški, tipa letva volana, ali je kod FL Stila mnogo stvari ispravljeno i rjeđe se dešavaju takve stvari u odnosu na modele sa početka proizvodnje, dok je GP tek počeo tada sa proizvodnjom i bio pun dječijih bolesti...

moj glas ide za Stila, iako je GP mlađi i ljepši...
bravodenisu

#5 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Hvala puuno! :zoka:
Svaki vas komentar meni puno znaci da se opredelim izmedju ova dva modela. Opet za sad ne mogu da znam koji tacno je bolji za mene. Grande je za mene OK jedino sto mi je gepek nekako previse mali samo sam ga video uzivo iz daleka a Stilo 1.9 multijet usao u njega i komfort ima dobar,velik gepek izgleda ceo auto dosta veci od Grande-a zato sam i hteo malo da mi pomognete jer vec deset dana citam za nih i ne znam jos kao kad bi znao ljudi koji se razumeju vise oko automobila. Ja sam hteo 1.9 mjet(multijet) jer je novija generacija i dizel sto svi mi preporucuju bas zbog potrosnje i ovih dobrih motora. Inace na znam sta znaci ( FL Stilo ) sta je to? :?
johntra

#6 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

FL (facelift) manja dizajnerska osvježenja enterijera i eksterijera, početak upotrebe M-Jet motora i to...to je krenulo nakon kraja 2004 i početka 2005. godine...nego, reci ti nama, koje su tvoje potrebe? jesi li porodičan čovjek ili si još mladi samac? :D
bravodenisu

#7 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Ja i supruga za sad! :wink:
Nemam neke potreba da ide auto dobro i da ne bude beli :D 4 vrata ocuvan to mi je bitno i klima. Ostalo mi ne znaci toliko. Ne treba mi kubikaza jaka i ne znam ni ja to ne patim.Ja sad i dalje vozim Renault 19Chamade 1.4 plin 91 godiste koji je veoma ocuvan nema ni jednu rupicu nigde ceo zivot garaziran je ima samo 154 hiljade Km. Po tome se vidi kakav sam vozac.Bas zbog toga sam izabrao strogo samo ova dva modela fiata pogotovo zbog jeftinog odrzavanja i trosenja naravno. I deset dana mi je trebalo da se ipak odlucim samo za ova dva modela !!!
johntra

#8 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

Gore ti je drndalo već rekao, ako prelaziš malo kilometara, dizel ti nije dobra opcija, jer je skuplji za održavanje i veće su šanse da ćeš pazariti nekog groba sa milion km...danas je vraćanje kilometraže masovno raspostranjeno, pogotovo kod dizela, pa su benzinci sigurnija opcija...ako već imaš dobra iskustva sa plinom, onda bi ja i gledao benzince u ova dva modela...kod Grande su većinom oni slabiji, 1,2 i 1,4, dok su kod Stila većinom jači 1,6 i 1,8...oba motora su se pokazala dobrim, pogotovo u tim FL verzijama...inače, ako planiraš proširenje porodice Stilo je bolja opcia zbog većeg gepeka, ali ako budeš stavljao plin, moraćeš staviti onu bocu koja dođe umjesto rezervnog točka...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by mali_milojica »

Do 4k € koliko mislis platiti tesko da ces naci JTD da nije pregazen i sa realnom kilometrazom ispod 300 000 km u oba slucaja.
Posto prelazis 5000 km godisnje okreni se benzincu.
Moja preporuka Grande Punto 1.4 8V ili 16V.
bravodenisu

#10 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Ja sam hteo Diesel zato sto svi kazu da su mnoogo bolji motori,mnogo duze traju i manje trosi sto je po meni najbitnije. A pogotovo ova dva motora 1.9 jtd multijet120KS ili 1.3mjtd 75KS mnooogo dobri motori. Zato sam hteo diesel. Jedino jos ne znam koja od ova dva modela su bolja za mene da bi znao sta tacno da se opredelim i za kog modela Stilo ili Grande. Danima se mucim oko toga,citam komentare,citam forume i ne znam koji bi bio bolji,kvalitetnji. Kazem ja bih najvise dao glas Grande-Punto jer je novija generacija,moderan ali cini mi se da je previse mali nekako. Gledao sam ga ovako na brzinu a u Stilo sam usao unutra i vidim velik,veci gepek...e sad... :-)
Ne treba meni veelik gepek nego mislio sam da mi ne bude nekako malecki pa kasnije da ne mogu skoro ni da ga koristim za nista. Sta god vi mislite da je bolje uraditi to bi uradio.Morao sam da pitam za vise misljenja jer izgleda ne mogu sam... :) :-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#11 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by mali_milojica »

Ne mozes naci ni Grande Punta niti Stila Multijet za te pare da ista valja,inace te ceka sudbina proklinjanja Fiatovih vozila,kako ne valjaju,kako se kvare,kako su skupi za odrzavanje bla bla itd itd. Ovo ti je najdobronamjerniji savjet koji ti mogu dati,a ti sada radi kako hoces.
Stilo sa 4 vrata ima gepek od 370 lit,dok Grande ima 275 lit.
MOR kod Stila je 260 cm,dok Grande ima 251 cm.
Razlika u potrosnji ti se moze kretati i do 2 lit u korist Grande Punta.
meth

#12 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by meth »

bravodenisu wrote:Ja sam hteo Diesel zato sto svi kazu da su mnoogo bolji motori,mnogo duze traju i manje trosi sto je po meni najbitnije.
Sve ovo je tačno, dizel se u startu skuplje plati, ali i skuplje proda, a jeftinije vozi. Suprotno pričaju samo oni što ga nisu imali, inače Sarajevo ima tu neku "bolest" za benzincima i fascinantno je koliko "argumenata" mogu izmisliti da opravdaju svoj izbor, valjda zaborave da smo mi prije dizela vozili, a Boga mi i stalno točili :) benzin.
drndalo

#13 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by drndalo »

Zaboravio si mu napomenuti koliko km su pregazili ti dizeli koje moze kupiti za te pare ? I koliko ce kostati popravka kada pukne kvar, a puci ce, jer se kod nas za te pare prodaju pregazena smeca, da ne kazem zagrnuti grobovi...
goran16v

#14 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by goran16v »

bravodenisu wrote:Ja sam hteo Diesel zato sto svi kazu da su mnoogo bolji motori
To su svi kazu se odnosi na teoriju, konstrukciona rjesenja i sl i te motore opste, ali tu pricu mozes da okacis macku o rep jer tebi koji kupujes polovan auto u ogranicemom budzetu je bitan konkretan motor, a ne prica o motorima uopste. U tvom slucaju benzinac koji je presao 150 - 200k km puno je puno bolji motor od dizela koji je presao 100 - 150k km vise!
bravodenisu

#15 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Potpuno vas razumem i bitan mi je svaki vas savet! HVALA :thumbup: Znaci po vama za mene koji ne vozim preko 5000km/godisnje i ne volim velike brzine i hocu sto manje litre da potrosim jer znaci mi puno, da ne uzmem nikako Diesel! Tako sam razumeo. OK a sad mozete onda da mi kazete koji auto bi bio po vama dobar za mene 4 vrata novije generacije ipak ne toliko jak i velik naravno i da bude jeftin za odrzavanje na plin (Gas) a isto do max 4000Eura? Da ima bar maaalo veci gepek od Punto-Grande i ne bi (japance) zbog odrzavanja i da ima klimu ... Na plin vec godinama vozim i OK mi je ali sam hteo i ja na Diesel.Ali posto nije resenje za mene Diesel onda koji auto i model na plin?
Isto koliko je moguce manji potrosac a da kolko tolko vuce dobro. Nek ide max. 150km/h ni ne mora vise jer mi ne treba. Od 2006 g. pa novije hteo bi ... :zoka:
Last edited by bravodenisu on 05/06/2013 10:47, edited 1 time in total.
johntra

#16 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

Ako imaš dobra iskustva sa Renaultom, što ne razmišljaš o nekom njihovom modelu? Megane, Scenic, pa možda i Laguna?
bravodenisu

#17 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Probao bi i nesto drugo!
A inace Renault je uvek skup za odrzavanje i svaki deo bilo sta kad se kupi je papren. :(
johntra

#18 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

Ma nije, to je šuplja priča...održavanje polovnih Renaulta te cijene i godišta, nije ništa skuplje u odnosu na polovne automobile iste cijene i godišta, nemoj da te to zavarava...ako si već odlučio za FIAT-a, Stilo FL je meni bolja opcija od GP, iako je ovaj dizajnom ljepši i po godini početka proizvodnje mlađi...
bravodenisu

#19 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

Stilo FL je meni bolja opcija od GP, iako je ovaj dizajnom ljepši i po godini početka proizvodnje mlađi...
Samo nisam razumeo koji Stilo mi preporucis? Isto onaj Stilo 1.9JTD multijet ili Stilo benzinac?
johntra

#20 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

To je Stilo koji se proizvodi od 2005. godine i ima Multijet motor...ali, kako je to i dalje dizel, teško ćeš ga naći sa normalnom kilometražom i da nije previše ishaban...preporuka ide za benzinca 1,6, ima dovoljno snage i povoljan je za registraciju, a i nema problema sa ugradnjom plina na njega...
Zvek

#21 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by Zvek »

ali zato ima sa ECU modulom i slabim performansama
johntra

#22 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by johntra »

Nema ECU problema nakon FL, a i da ima, danas je reparacija smiješna cijenom, u odnosu na novi ECU...performanse nisu trkačke, taman za porodičnog čovjeka...
bravodenisu

#23 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by bravodenisu »

A koje misljenje imate za Punto Grande ali na benzin 1.4 77KS? Jel isto tako dobar i mali potrosac slicno kao 1.3 mjet Diesel motor 75KS posto vidim preporucujete mi benzin zato sto malo vozim u toku godine oko 4000km!
Kako sam ja razumeo Punto-Grande 1.2 je nekako previse slab i kao tacno se vidi da mu fali jos malo dodatne snage u toku voznje a kao ne trosi manje od Grande 1.4 ili sta mi uopste preporucujete da uzmem i da potrazim? :sad:
rebelionone

#24 Re: Izmedju Fiat Stilo i Fiat Grande

Post by rebelionone »

Pozdrav, nadam se da nisam zakasnio sto se tice savjeta. Moja preporuka bi ti ipak bila Stilo, benzinac 1.6 16v i samo poslije 2004. godista. Pri kupovini obrati paznju na lezajeve, nosace motora i sve u vezi tockova. Ovaj 1.6 motor jeste malo slab u odnosu na tezinu auta, ali vidim da si napisao da ti snaga i nije toliko bitna tako da ti preporucujem taj motor jer je jeftiniji pri velikom servisu i registraciji, a i izdrzljiviji je u odnosu na ostale benzinske motore. Ispod 1.6 nemoj ni gledati. Potrosnja ne smije da ti ide preko 10.5 l i to je provjereno(autpotut 120Km/h 6l, otvorena cesta 90/Km/h 4.5l... ako mene laze board comp onda i ja lazem vas) . Vozim Stila vec tri godine i evo vec godinu i po nisam imao nijedan kvar, apsolutno nijedan. Samo ako ga redovno odrzavas sluzice ti jos puno puno vremena. Stilo je veoma udobno auto i dobro opremljeno... takodje veoma lijepo, vjeruj mi da ces uzivati u voznji.
Post Reply