IZLET
- The Nightwatchman
#1 IZLET
gdje otici iz Sarajeva bez auta u prirodu? da li postoje neke autobuske linije koje vode do nekog mjesta gdje se moze raspalit rostilj i odmorit dusa?
sta mi preporucujete?
- The Nightwatchman
#2 Re: IZLET
ne psujem ja sto mi niko ne odgovara vec zato sto sam svjestan da mi niko ne moze odgovoriti zato jer takvo mjesto ne postojiveca_sa wrote:da nebi psovao, sto ti niko ne odgovara, ja cu ti samo reci, niposto barice, klosarluka, papanluka na sve stranegeronimove mudrolije wrote:gdje otici iz Sarajeva bez auta u prirodu? da li postoje neke autobuske linije koje vode do nekog mjesta gdje se moze raspalit rostilj i odmorit dusa?sta mi preporucujete?
- The Nightwatchman
nista onda, odo se navuc na hors 
- nowhere man
Sjednes rano ujutro na voz za ploce, izadjes u Pazaricu, i onda pravac planinarski dom Stanari. Trebace ti jedno 3 sata hoda, ali bices adekvatno nagradjen prelijepom prirodom i dobrom domacom hranom u domu. Tako da se ne moras ni gnjaviti sa rostiljom. Ponesi vode i nesto za presvuci jer ces se oznojiti. Ja nisam isao vozom vec autom, ali znam da se moze ici, raspitaj se za red voznje.
Eto
Eto
-
big_bud
postoji, kako ne postoji, samo sto ukljucuje dosta pjesacenja. recimo, iz ulice sutjeska vozi kombi do nahoreva, a od nahoreva put pod noge, pa na skakavac. ljepota, milina, tisina, zelenilo.... ili pak cavljak, koji je iznad barica, nekih pola sata hodanja, pa bukovik. elem, moze se, samo treba prohodat malo, jbg. sva mjesta do kojih je jednostavno doci su pretrpana i zagadjena sto svakakvim spodobama, sto smecem koje iza sebe ostavljaju.
- The Nightwatchman
koliko treba do skakavca od nahoreva pješke? ima li čakijaša?big_bud wrote:postoji, kako ne postoji, samo sto ukljucuje dosta pjesacenja. recimo, iz ulice sutjeska vozi kombi do nahoreva, a od nahoreva put pod noge, pa na skakavac. ljepota, milina, tisina, zelenilo.... ili pak cavljak, koji je iznad barica, nekih pola sata hodanja, pa bukovik. elem, moze se, samo treba prohodat malo, jbg. sva mjesta do kojih je jednostavno doci su pretrpana i zagadjena sto svakakvim spodobama, sto smecem koje iza sebe ostavljaju.
- The Nightwatchman
a, cekaj, ima li tamo mjesto predviđeno za izletnike sa predviđenim sadržajima (mjesto za vatru, kontejneri za smeće, klupe itd...) ili je to sve divljak?veca_sa wrote:mislim da je 4 km od nahoreva, nisam sigurangeronimove mudrolije wrote:koliko treba do skakavca od nahoreva pješke? ima li čakijaša?big_bud wrote:postoji, kako ne postoji, samo sto ukljucuje dosta pjesacenja. recimo, iz ulice sutjeska vozi kombi do nahoreva, a od nahoreva put pod noge, pa na skakavac. ljepota, milina, tisina, zelenilo.... ili pak cavljak, koji je iznad barica, nekih pola sata hodanja, pa bukovik. elem, moze se, samo treba prohodat malo, jbg. sva mjesta do kojih je jednostavno doci su pretrpana i zagadjena sto svakakvim spodobama, sto smecem koje iza sebe ostavljaju.
i sutjeska nahorevo nije organizovani prevoz za izletnike neg regularna linija
- The Nightwatchman
a ima li kakva druga opcija (pristojna) osim skakavca? zna li iko?
-
big_bud
nema od rostiljanja nista na skakavcu, to je park prirode i zabranjeno je paljenje vatre. naravno, mnogi to ignorisu, ali u sustini, ne smije se lozit vatra. jebiga, kome je do cevapa i sudzukica, nek ide do zmaja, mrkve il zelje... sto se prirode tice, to je takva ljepota, da bih ja tamo svaki dan isao da mogu
-
big_bud
ima, brus na trebevicu. na drugu stranu imas igman i bjelasnicu, pa bujrum brate. sta si navalio ispitivat, ruksak na ledja i put pod noge. gdje ti se svidi, sjedi, zarostiljaj, idi dalje...geronimove mudrolije wrote:a ima li kakva druga opcija (pristojna) osim skakavca? zna li iko?
- The Nightwatchman
pa dobro ljudi ima li igdje? sve ću počistit kunem se (kao i uvijek) neće ostat ništa iza mene.big_bud wrote:nema od rostiljanja nista na skakavcu, to je park prirode i zabranjeno je paljenje vatre. naravno, mnogi to ignorisu, ali u sustini, ne smije se lozit vatra. jebiga, kome je do cevapa i sudzukica, nek ide do zmaja, mrkve il zelje... sto se prirode tice, to je takva ljepota, da bih ja tamo svaki dan isao da mogu
-
sumiko
geronimove mudrolije wrote:a ima li kakva druga opcija (pristojna) osim skakavca? zna li iko?
Meni je super na Bjelasnici, ovo ti je link Planinarskog drustva Bj. gdje su ti navedeni svi domovi, najblizi je Savnici, i onda dalje idu ostali, imas na webu opisano sve gdje, sta, kako, a u krajnjem slucaju otici do njih u office na carsiji, imas tu adresu. Ne ocekuj naravno nigdje luxuz, hranu i pice mozes i sam nositi mada je i kod njih sve to ok, najbolje kombinovati. Boravak preko dana ne placas, samo boravak preko noci i za to se trebas najaviti. Najbolje ti je da izaberes dom na web stranici, zovnes tog domara i on ti sve objasni..
http://www.pdbjelasnica.ba/savnici.htm
Preko Nahoreva osim na Skakavac ima tura na Bukovik, preko 7 vrela, gore si za satak i po, taj dom je na super mjestu, ima prostranu okolnu livadu za razbacat se okolo
A na tom istom putu, u podnozju 7 vrela, pravo blizu Nahoreva imas dom kod Dragana, to ti je blizu, i nije lose.
Mada su meni uvijek bolji oni sto su na visoj nadm. visini! To sad zavisi od tvoje kondicije.
I nije tacno da nema mjesta za izlete. Ima ih gomilu, samo se trebas raspitati
Osim PD Bjelasnica, imas i dr. planinarskih draustava, nadji brojeve tel i adrese, svi su uvijek super ljubazni i spremni za pomoc
-
sumiko
Cula sam je da je na Trebi odlicno, nisam jos bila, ima li u tim domovima nocenja?stochar wrote:
Subotom i nedjeljom u 9 ujutro sa Latinske cuprije ide minibus za Trebevic. Ima stanicu kod Prvog sumara i kod Planinskog kutka (Dom Zeljeznicara) a ide do Brusa. Povratak je u 17h (mada treba uvijek pitati vozaca da nema nekih promjena) a karta je 1,60 KM.
Kad dodjes na Prvi sumar ili u Planinski kutak (tu se moze popiti kafa, rakijica, pojesti nesto) mozes se uputiti obiljezenom planinskom stazom prema vrhu Trebevica (odlican put).
Moze se prosetati i do Vidikovca i bob-staze, s tim da se na tom dijelu ne treba udaljavati od asfalta, jer su tu bile linije. Dio od Prvog sumara prema Brusu i vrhu je siguran obzirom da nije ni bio miniran i da tu nije bilo linija.
Sretno!
-
sumiko
Hvalastochar wrote:sumiko wrote:na Trebevicu je super ali je nazalost zanemaren, kako od raje tako i od vlasti (koja, ruku na srce, u posljednje vruijeme pokusava animirati raju da idu gore). nisam siguran da se moze nociti u Planinskom kutku, ali mislim da bi ti u PD Zeljeznicar znali reci.stochar wrote:
Cula sam je da je na Trebi odlicno, nisam jos bila, ima li u tim domovima nocenja?
http://www.pdzeljeznicar.co.ba/kontakt.html
- The Nightwatchman
a moze li se skroz do skakavca biciklom doci? 
-
MUNAFIK
Moze!geronimove mudrolije wrote:a moze li se skroz do skakavca biciklom doci?
Ako imas kondicije da bicom sa ciglana odes do Vogosce i da se vratis, do skakavca ces lahke sale na bicu se popeti!
A ako ne zelis na Trebevic mozes otici do vidikovca i bob staze samo, imas redovnu kombi liniju Latinska cuprija-Jarcedoli tu sjednes i onda lagano 2-3 km pjehe i eto ga, a tu mozes svratiti i do male i velike Coline kape (brdasca sa kojih imas bas dobra pogled na grad) samo gore 'ima' mina, uglavnom u sumovitom dijelu, dok su livade prema gradu ciste!
-
ifbbpro
Ako je 4km to i nije puno (s obzirom da u Velikoj Aleji imas skoro 3 km), jest da se ide uzbrdo, al za sat i po se moze doci?veca_sa wrote:mislim da je 4 km od nahoreva, nisam sigurangeronimove mudrolije wrote:koliko treba do skakavca od nahoreva pješke? ima li čakijaša?big_bud wrote:postoji, kako ne postoji, samo sto ukljucuje dosta pjesacenja. recimo, iz ulice sutjeska vozi kombi do nahoreva, a od nahoreva put pod noge, pa na skakavac. ljepota, milina, tisina, zelenilo.... ili pak cavljak, koji je iznad barica, nekih pola sata hodanja, pa bukovik. elem, moze se, samo treba prohodat malo, jbg. sva mjesta do kojih je jednostavno doci su pretrpana i zagadjena sto svakakvim spodobama, sto smecem koje iza sebe ostavljaju.
i sutjeska nahorevo nije organizovani prevoz za izletnike neg regularna linija
Korisna informacija, najvjerovatnije skoknem do Skakakvca sljedeci vikend.
A zna li neko slucajno kada je zadnji bus sa Nahoreva do grada? Da ne bi isao na slijepo..
-
skojotovski
ima. cakija!geronimove mudrolije wrote:a ima li kakva druga opcija (pristojna) osim skakavca? zna li iko?
- van Basten
Jesam li ja dobro negdje vidio da idućih 6-7 dana na Bjelašnici i Igmanu ima nekakav eco-city ili neka manifestacija sličnog naziva? Ili je to bilo u junu a ja opet pobrkao mjesece? 
-
belay_djecko
Moja preporuka... pošto trazis autobusku liniju, ILIDZA - ŠABIĆI - SINANOVIĆI, bus imaš 3 puta sedmično, a u toku tih dana.. 2 puta dnevno, (ovako je ranije bilo, ne znam sad mozda je doslo do neke promjene) znači odeš oko 9 (treba ti sat vremena vožnje otprilike) i povratak je oko 5.
Posjetiš kanjon Rakitnice, obiđeš selo Umoljani... priroda, ljepota... pravi odmor za oči i dušu
Et', a raspored vožnje nisam 100% siguran tako da ne bi bilo loše da posjetiš
http://www.gras.co.ba/
Ako se pak odlučiš za ovu destinejšn, javi pa da ti posaljem nekih slika da vidiš gdje bi mogli otići, čisto da ne lutate pa da propustite prave prizore kao što su propustili ovi sa sa-x (Bjelašnica u ljetnim danima - fotogalerija bila prije par dana)
Posjetiš kanjon Rakitnice, obiđeš selo Umoljani... priroda, ljepota... pravi odmor za oči i dušu
Et', a raspored vožnje nisam 100% siguran tako da ne bi bilo loše da posjetiš
http://www.gras.co.ba/
Ako se pak odlučiš za ovu destinejšn, javi pa da ti posaljem nekih slika da vidiš gdje bi mogli otići, čisto da ne lutate pa da propustite prave prizore kao što su propustili ovi sa sa-x (Bjelašnica u ljetnim danima - fotogalerija bila prije par dana)
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#22 Re: IZLET
koliko blizu se moze prici Skakavcu nekim terencem?
u pitanju je osoba koja ne moze previse da hoda, pa me interesuje
- hakazvaka
#23 Re: IZLET
ako je visok i dobar kakav terenac, mozes doci do ulaza u park. onda imas pjesacit mozda 2 km, i onda se spustis niz neke vratolomneFaruk wrote:koliko blizu se moze prici Skakavcu nekim terencem?
preporuka definitivno
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#24 Re: IZLET
znaci mozehakazvaka wrote:ako je visok i dobar kakav terenac, mozes doci do ulaza u park. onda imas pjesacit mozda 2 km, i onda se spustis niz neke vratolomneFaruk wrote:koliko blizu se moze prici Skakavcu nekim terencem?
u pitanju je osoba koja ne moze previse da hoda, pa me interesujestepenice do podnozja i dobar.
preporuka definitivnomi smo biciklima nedavno isli, nesto neopisivo.
terenac odlican
hvala na savjetu