IZJEDNACAVANJE PLATA PARLAMENTARACA, MINISTARA I RADNIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vedderedi

#1 IZJEDNACAVANJE PLATA PARLAMENTARACA, MINISTARA I RADNIKA

Post by vedderedi »

Valter071 je već pokrenuo ovu temu koja je po mom mišljenju neopravdano zaključana jer zaslužuje posebnu diskusiju.
Mislim da bi ovo bila dobra poruka kojom bismo (mi koji protestujemo subotom) pridobili veliki dio javnosti, jer su se ljudi više i prestali zgražavati nad konstantnim rastom plata i paušala u našim institucijama.
Mislim da bi se ovim zahtjevom pridobili i radnici (čija su prava trenutno najugroženija u ovoj svekolikoj "tranziciji") kao i penzioneri (kojima je dosta preživljavanja i kopanja po kontejnerima).

Mislim da bi se ovim zaista pružila prilika pravim patriotima, pravim braniocima "nacionalnih interesa", jer je za pretpostaviti da oni koji to ističu kao najveću vrijednost ne bi imali ništa protiv da rade i za prosječnu bh. platu.

EVO ODLIČNE PRILIKE DA SVOJ PATRIOTIZAM I ZABRINUTOST ZA "NACIONALNE INTERESE" DOKAŽU I NA DJELU, PA KAD STANDARD DOVOLJNO PORASTE SVIMA NEKA ONDA POVEĆAJU PLATE I PAUŠALE, DAKLE KADA IH I ZASLUŽE.
vedderedi

Post by vedderedi »

OK, ovo očigledno treba ostaviti za neka druga vremena, dok nadodjemo na ovaj nivo. S tim da mislim da je bolje sto prije djelovati i u ovom pravcu. Tako cemo prije i saznati ko su pravi branioci nasih VITALNIH NACIONALNIH INTERESA.
:roll:

I da, jel' iko sinoć gledao prilog iz Parlamenta FBiH na Hayatu (diskutovalo se o sigurnosnoj situaciji u FBiH i borbi protiv maloljetničkog kriminala) gdje je prikazano da je jedan od poslanika nagulio brdo košpica ispred sebe tokom zasjedanja Parlamenta.
ins

Post by ins »

A zasto bi revizor u Grasu trebao imati 2000 KM platu?
vedderedi

Post by vedderedi »

Ne mislim da bi revizor u Grasu trebao imati platu 2000KM nego mislim da bi poslanik u bilo kojem parlamentu trebao imati platu 500KM.
Vecina ih ionako ne dolazi na sjednice, niti izlaze za govornicu.

Nek se potrude da nam svima bude bolje pa nek onda dizu plate. Ionako ogromna administracija pojede oko 60-70% GDP-a. Zamisli koji bi se sve razvojni projekti mogli pokrenuti kada bi im se srezale plate i ti iznosi bili usmjereni u tom pravcu.
ins

Post by ins »

Na taj nacin ce se ionako ocajna "kvaliteta" poslanika srozati na grozni nivo. :roll:

Razmisli: recimo ti si univerzitetski profesor, doktorirao si, govoris dva jezika, pproputovao cijelom evropom zadnjih 30 godina, bio u USA na studijskom putovanju. Jednog dana odlucis da se pocnes baviti politikom ne bi li promijenio stvari (ala Danis Tanovic), i da se kandidujes u stranci XYQ za parlamentarne izbore.

Kada dodjes tamo ispostavi se da zbog toga moras zanemariti karijeru, predavanja, da moras provoditi sate iscitavajuci materijale za sjednicu, da jednomsedmicno moras 5-6 sati provesti na radu komisije za obrazovanje ili slicno, i da za to dobije svakog mjeseca 5 stoja u padje...

Kazes: ovi su ludi i odes u vikendicu na Peljesac...

Drugim rijecima: niko normalan i uspjesan, a takvi nam trebaju u skupstini na svim nivoima vlasti, nece tamo sjediti za 500 KM!
*mima*

#6 Re: IZJEDNACAVANJE PLATA PARLAMENTARACA, MINISTARA I RADNIKA

Post by *mima* »

vedderedi wrote:Valter071 je već pokrenuo ovu temu koja je po mom mišljenju neopravdano zaključana jer zaslužuje posebnu diskusiju.
Mislim da bi ovo bila dobra poruka kojom bismo (mi koji protestujemo subotom) pridobili veliki dio javnosti, jer su se ljudi više i prestali zgražavati nad konstantnim rastom plata i paušala u našim institucijama.
Mislim da bi se ovim zahtjevom pridobili i radnici (čija su prava trenutno najugroženija u ovoj svekolikoj "tranziciji") kao i penzioneri (kojima je dosta preživljavanja i kopanja po kontejnerima).

Mislim da bi se ovim zaista pružila prilika pravim patriotima, pravim braniocima "nacionalnih interesa", jer je za pretpostaviti da oni koji to ističu kao najveću vrijednost ne bi imali ništa protiv da rade i za prosječnu bh. platu.

EVO ODLIČNE PRILIKE DA SVOJ PATRIOTIZAM I ZABRINUTOST ZA "NACIONALNE INTERESE" DOKAŽU I NA DJELU, PA KAD STANDARD DOVOLJNO PORASTE SVIMA NEKA ONDA POVEĆAJU PLATE I PAUŠALE, DAKLE KADA IH I ZASLUŽE.

Prosvijetli nas.
Last edited by *mima* on 20/02/2008 11:45, edited 1 time in total.
vedderedi

Post by vedderedi »

Na taj nacin ce se ionako ocajna "kvaliteta" poslanika srozati na grozni nivo. Rolling eyes

Razmisli: recimo ti si univerzitetski profesor, doktorirao si, govoris dva jezika, pproputovao cijelom evropom zadnjih 30 godina, bio u USA na studijskom putovanju. Jednog dana odlucis da se pocnes baviti politikom ne bi li promijenio stvari (ala Danis Tanovic), i da se kandidujes u stranci XYQ za parlamentarne izbore.

Kada dodjes tamo ispostavi se da zbog toga moras zanemariti karijeru, predavanja, da moras provoditi sate iscitavajuci materijale za sjednicu, da jednomsedmicno moras 5-6 sati provesti na radu komisije za obrazovanje ili slicno, i da za to dobije svakog mjeseca 5 stoja u padje...

Kazes: ovi su ludi i odes u vikendicu na Peljesac...

Drugim rijecima: niko normalan i uspjesan, a takvi nam trebaju u skupstini na svim nivoima vlasti, nece tamo sjediti za 500 KM!
Vecina onih koji sjede tamo (i nista ne rade) su dosli do tih pozicija tako sto su koristili retoriku koja se uglavnom fokusirala na odbranu "vitalnih nacionalnih interesa" (nigdje nisu spominjali platu za koju bi to radili) da bi se u medjuvremenu ispostavilo da nekoliko puta vidimo inicijative za povecanje ionako (za bh. uslove) enormnih iznosa raznih nadoknada. Smanjenje plata i pausala bi bila idealna prilika da tu zabrinutost za nacionalni interes dokazu i na djelu. Neka se potrude i usvoje sve one zakone koji su nam potrebni za sto brze priblizavanje EU i NATO strukturama, kroz koje cemo dobiti sredstva za unapredjenje razvoja, pa nek onda povecaju plate i sebi, tj. kad i ostatku naroda bude bolje.
Mislim da se ovako samo vrtimo u krug, oni nama pricaju price o nacionalizmu i ugrozenosti pred svake izbore, narod naivan pa povjeruje, oni dodju na vlast, opletu istu pricu (jer ne znaju raditi posao za koji su izabrani), mlate iste pare i traze povecanje nadoknada i pausala, a narodu skacu cijene, penzioneri rove po kontejnerima, radnici jedva prezivljavaju i odgajaju djecu kojoj ne mogu priustiti pristojan zivot, i onda u svom tom haosu odraste jedan Nermin Sikirica kojem jedan dan prekipi i koji onako iz dosade ubije Denisa Mrnjavca.
ins

Post by ins »

Najgora stvar po BiH je kada njezini umovi pocnu izmisljati toplu vodu!

Nama treba copy/paste ocajnicki! :x

A nigdje na kugli zemaljskoj poslanici nemaju platu u visini vozaca kamiona gradske cistoce!

LOCK molim...
vedderedi

Post by vedderedi »

Predlazem onda da pocnes raditi svoj posao konacno i nastavis kupiti svoje pausale, dok ne crknu ovi koji vas biraju.
ins

Post by ins »

Vidi, vidi demokrate...

Pateticno!
vedderedi

Post by vedderedi »

ins wrote:Najgora stvar po BiH je kada njezini umovi pocnu izmisljati toplu vodu!

Nama treba copy/paste ocajnicki! :x

A nigdje na kugli zemaljskoj poslanici nemaju platu u visini vozaca kamiona gradske cistoce!

LOCK molim...
Mislim da je ovo citirano pateticno.
Uostalom, branjenjem ovih nasih "demokrata" si pokazala da si i ti kao i oni.

I nigdje drugo u Evropi (u ostatku svijeta da, vjerovatno u Africi i nekim azijskim zemljama) nema ovoliko korupcije, kriminala, ratnih zlocina, nacionalizma, nepotizma, neodgovornosti, stela, nezaposlenosti...
vedderedi

Post by vedderedi »

Pos'o je dobar, a para laka...

Image
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Imam amandman... političare, parlamentarce i svu ostalu bandu na minimalac...
Asana

Post by Asana »

uvjek dobar gost wrote:Imam amandman... političare, parlamentarce i svu ostalu bandu na minimalac...
ili na - pausal... ako mogu jedni, mogu i drugi.

Zanima me gdje se moze vidjeti kolike telefonske i druge troskove pravi nas paralment? Imaju li oni ikakvih limita, preko kojih sami snose troskove? Ili su svi presli na maxi100 :)
zenny

Post by zenny »

very funny shit
vedderedi

Post by vedderedi »

Evo kako je to Zoran Jankovic radi u Sloveniji.
Ljubljana Life Interview:
City Mayor Zoran Janković

by william wagner, march 2007

Ljubljana Life editor William Wagner spoke recently with the city's new mayor, Zoran Janković , to get a better picture of who he is and how he thinks about his work after four months on the job. Mr. Janković was previously well known in Slovenia as the Director of the country's largest retailer, Mercator, but until his recent election victory he has had no previous experience holding a political office.

When did you first start thinking about going into politics?

June 29. That day at ten o'clock pm I decided to run for this position, and I announced this on July 11. We started by opening an office here by the Ljubljanica river on August 1st, with open doors for everybody from Ljubljana from 10 am till 8pm. During the first two months I had more than two thousand visitors. They told me about problems in Ljubljana, expressed me good wishes, and so on.

What inspired you to run for Mayor of Ljubljana?

It was eight months after my job in Mercator, and during those eight months I tried to find new motivation. I had three different wishes. One of these was with a private company, the second was an offer from abroad, which would have me leave the country and work between London and Moscow. But then I also had a feeling I could find another job that would motivate me and also on the other side give something back to my fellow inhabitants here in Ljubljana.

I made the decision that I could work here for the city like a manager, but with a different goal than in a company. In a company the goal is to help customers, have the best employees and make a profit. Here the goal is to make the best service for our inhabitants, to offer friendly municipal service with a smile.

At the end of the year the inhabitants of Ljubljana will determine how well they believe I am doing in my job and decide the salary I should receive. There will be a poll conducted, and the percentage of people who approve of my work as Mayor will be the percentage of my salary that I shall receive. The rest of my salary will be donated to charity.

http://www.slovenia-life.com/ljubljana/ ... e=jankovic
Evo i prevoda najzanimljivijeg dijela.

Odlucio sam da bih mogao raditi za grad kao neka vrsta rukovodioca, ali sa drugacijim ciljem nego u nekoj kompaniji. U kompaniji je cilj pomoci kupcima, imati najbolje uposlenike i ostvariti profit. Ovdje je cilj obezbjediti najbolje moguce usluge za nase stanovnike, pruziti opstinsku uslugu na prijateljski nacin, uz osmijeh na licu.

Na kraju godine, stanovnici Ljubljane ce odluciti koliko dobro radim svoj posao i odlucice koliki bi trebao biti iznos moje plate. Provest ce se anketa i procenat ljudi koji podrze moj nacin obavljanja poslova gradonacelnika ce biti procenat plate koji cu dobiti. Ostatak moje plate ce biti doniran u humanitarne svrhe.
pita

Post by pita »

vedderedi wrote:Evo kako je to Zoran Jankovic radi u Sloveniji.
Ljubljana Life Interview:
City Mayor Zoran Janković

by william wagner, march 2007

Ljubljana Life editor William Wagner spoke recently with the city's new mayor, Zoran Janković , to get a better picture of who he is and how he thinks about his work after four months on the job. Mr. Janković was previously well known in Slovenia as the Director of the country's largest retailer, Mercator, but until his recent election victory he has had no previous experience holding a political office.

When did you first start thinking about going into politics?

June 29. That day at ten o'clock pm I decided to run for this position, and I announced this on July 11. We started by opening an office here by the Ljubljanica river on August 1st, with open doors for everybody from Ljubljana from 10 am till 8pm. During the first two months I had more than two thousand visitors. They told me about problems in Ljubljana, expressed me good wishes, and so on.

What inspired you to run for Mayor of Ljubljana?

It was eight months after my job in Mercator, and during those eight months I tried to find new motivation. I had three different wishes. One of these was with a private company, the second was an offer from abroad, which would have me leave the country and work between London and Moscow. But then I also had a feeling I could find another job that would motivate me and also on the other side give something back to my fellow inhabitants here in Ljubljana.

I made the decision that I could work here for the city like a manager, but with a different goal than in a company. In a company the goal is to help customers, have the best employees and make a profit. Here the goal is to make the best service for our inhabitants, to offer friendly municipal service with a smile.

At the end of the year the inhabitants of Ljubljana will determine how well they believe I am doing in my job and decide the salary I should receive. There will be a poll conducted, and the percentage of people who approve of my work as Mayor will be the percentage of my salary that I shall receive. The rest of my salary will be donated to charity.

http://www.slovenia-life.com/ljubljana/ ... e=jankovic
Evo i prevoda najzanimljivijeg dijela.

Odlucio sam da bih mogao raditi za grad kao neka vrsta rukovodioca, ali sa drugacijim ciljem nego u nekoj kompaniji. U kompaniji je cilj pomoci kupcima, imati najbolje uposlenike i ostvariti profit. Ovdje je cilj obezbjediti najbolje moguce usluge za nase stanovnike, pruziti opstinsku uslugu na prijateljski nacin, uz osmijeh na licu.

Na kraju godine, stanovnici Ljubljane ce odluciti koliko dobro radim svoj posao i odlucice koliki bi trebao biti iznos moje plate. Provest ce se anketa i procenat ljudi koji podrze moj nacin obavljanja poslova gradonacelnika ce biti procenat plate koji cu dobiti. Ostatak moje plate ce biti doniran u humanitarne svrhe.
Jankovic zakon...do kad je on na vlasti nema vise klosara ispred tusa i merkatora....a kaze da ce biti dzamija :D (al ti siftari imaji kesa kad su njega potkupili :-) :) )
Šapat

Post by Šapat »

Evo malo copy/paste vlastitog posta na drugoj temi...

Pa zamislite samo kada bi se administrativni troskovi drzave sa trenutnih preko 60% sveli na, recimo, 40%. A toliko bi se moglo ustediti samo na rezanju najvisih plata, ne dirajuci sitnu administracijsku buraniju...

A da ne pricamo o tome kad ane bi postojali kantoni i sva sila te administracije, usput receno - totalno nepotrebne...

To bi izgledalo nekako ovako, otprilike. Ako je budzet FBiH milijarda KM (1.000.000.000),a 60% od toga ide na administraciju, znaci FBiH jede sama sebe, tada racunica izgleda ovako:
1.000.000.000-600.000.000=400.000.000.
I ovo je cifra koja ostaje za sve ostalo - obrazovanje, ekonomiju, socijalu, razvoj, puteve, blablabla....

A kada bi se srezali najvise plate te administracije (ministri, pomocnici, parlamentarci na svim nivoima i sl.), dobili bismo, vjerovatno, nesto ovako:
1.000.000.000-40% (400.000.000)=600.000.000 KM.
Sica od 50% u odnosu na prethodnu racunicu koja je trenutno na snazi.

Naravno, ovo je vrlo plastican prikaz svega i ne moze se racunati na ovaj nacin jer u svemu ima i poreza, doprinosa, blablabla, ali isto tako nije ni predaleko od istine...
pita

Post by pita »

vedderedi wrote:Pos'o je dobar, a para laka...

Image
U jeb...pa ovi bolje zaradjuju nego tajo :D
Post Reply