Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Moderator: _BataZiv_0809
-
the_darkness
#1 Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Interesuje me da li imam pravo, kao stranka u postupku na sudu ( optuzeni) da trazim po zakonu o pristupu informacijama, izjavu koju je policajac dao unutrasnjoj kontroli ( na prijavu o prekoracenju ovlastenja). Na sudu je promijenio iskaz u potpunosti i meni bi ta izjava mogla ici u korist.Dali je ta izjava njihova interna stvar i nedostupna javnosti ili moguda je trazim i na koji nacin. Da li preko suda ili.....?
-
zenicablues
#2 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Članak 6. Zakona o krivičnom postupku
1)osumnjičeni već na prvom ispitivanju mora biti obaviješten o djelu za koje se tereti i o
osnovama sumnje protiv njega i da njegov iskaz moze biti koristen kao dokaz u daljnjem toku postupka.
(2) Osumnjičenom, odnosno optuženom se mora omogućiti da se izjasni o svim
činjenicama i dokazima koji ga terete i da iznese sve činjenice i dokaze koji mu idu u korist.
(3) Osumnjičeni, odnosno optuženi nije dužan iznijeti svoju odbranu niti odgovarati na postavljena pitanja.
Zamolio bih te da pojasnis da li si osumnjičeni ili optuženi,tj . Da li je protiv tebe potvrđena optužnica i za koje krivično djelo iili je postupak u fazi istrage. Koje krivično djelo je u pitanju?
1)osumnjičeni već na prvom ispitivanju mora biti obaviješten o djelu za koje se tereti i o
osnovama sumnje protiv njega i da njegov iskaz moze biti koristen kao dokaz u daljnjem toku postupka.
(2) Osumnjičenom, odnosno optuženom se mora omogućiti da se izjasni o svim
činjenicama i dokazima koji ga terete i da iznese sve činjenice i dokaze koji mu idu u korist.
(3) Osumnjičeni, odnosno optuženi nije dužan iznijeti svoju odbranu niti odgovarati na postavljena pitanja.
Zamolio bih te da pojasnis da li si osumnjičeni ili optuženi,tj . Da li je protiv tebe potvrđena optužnica i za koje krivično djelo iili je postupak u fazi istrage. Koje krivično djelo je u pitanju?
-
HM 2011
#3 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Postavlja se pitanje kako znaš koju je izjavu dao unutrašnjoj kontroli odnosno kako znaš da je promjenio iskaz ?the_darkness wrote:Interesuje me da li imam pravo, kao stranka u postupku na sudu ( optuzeni) da trazim po zakonu o pristupu informacijama, izjavu koju je policajac dao unutrasnjoj kontroli ( na prijavu o prekoracenju ovlastenja). Na sudu je promijenio iskaz u potpunosti i meni bi ta izjava mogla ici u korist.Dali je ta izjava njihova interna stvar i nedostupna javnosti ili moguda je trazim i na koji nacin. Da li preko suda ili.....?
-
the_darkness
#4 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Pod pretpostavkom sam. Znaci izjava u istraznom postupku i na sudu se razlikuju pa sam misljenja da je unutrasnjoj kontroli dao neku trecu izjavu. Postupka je na sudu i ja sam optuzen (lazno) od strane policajca kao cin osvete za prijavljivanje za neprofesionalno ponasanje.HM 2011 wrote:Postavlja se pitanje kako znaš koju je izjavu dao unutrašnjoj kontroli odnosno kako znaš da je promjenio iskaz ?the_darkness wrote:Interesuje me da li imam pravo, kao stranka u postupku na sudu ( optuzeni) da trazim po zakonu o pristupu informacijama, izjavu koju je policajac dao unutrasnjoj kontroli ( na prijavu o prekoracenju ovlastenja). Na sudu je promijenio iskaz u potpunosti i meni bi ta izjava mogla ici u korist.Dali je ta izjava njihova interna stvar i nedostupna javnosti ili moguda je trazim i na koji nacin. Da li preko suda ili.....?
-
zenicablues
#5 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Hajde napisi za koje konkretno krivično djelo si optužen? Jesi li dobio optužnicu?
-
the_darkness
#6 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Postupak je vec na sudu. Spremam dokaze za odbranu ( tj pobijanje njegovog iskaza). Optuznica je za sprecavanje sl. osobe u obavljanju duznosti.zenicablues wrote:Hajde napisi za koje konkretno krivično djelo si optužen? Jesi li dobio optužnicu?
Iako je ovo sve nebitno za moje pitanje a to je da li mogu zahtijevati uvid u njegov iskaz un. kontroli.
-
zenicablues
#7 Re: Izjava unutrasnjoj kontroli MUP-a
Možeš se svakako obratiti sa zahtjevom MUP-u da ti daju taj dokument,uz obrazloženje da imaš pravni interes da izvršis uvid u isti,a obzirom da se protiv tebe vodi krivični postupak. Ako ti MUP ne bude dao,predloži taj dokaz na sudu,ali moraš dokazati da ga ti nisi mogao pribaviti od MUP-a,pa će ga sud tražiti po službenoj dužnosti a onda ga moraju dati.
Ne znam da li sam pripremas odbranu,ali s obzirom da se radi o krivičnom postupku,ja ti savjetujem da uzmeš advokata. To zbog razloga ako se ne uspijes odbraniti,pa ti sud recimo izrekne novčanu kaznu ili uslovnu kaznu ( svaka kazna je kazna) onda ti to ulazi u krivičnu evidenciju,pa ti to može poslije stvarati u zivotu mnoge poteškoće.
Pozdrav i sretno....
Ne znam da li sam pripremas odbranu,ali s obzirom da se radi o krivičnom postupku,ja ti savjetujem da uzmeš advokata. To zbog razloga ako se ne uspijes odbraniti,pa ti sud recimo izrekne novčanu kaznu ili uslovnu kaznu ( svaka kazna je kazna) onda ti to ulazi u krivičnu evidenciju,pa ti to može poslije stvarati u zivotu mnoge poteškoće.
Pozdrav i sretno....