Izjava Mladena Ivanića

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Izjava Mladena Ivanića

Post by valterbranisarajevo »

Neće biti lako onom ko pobedi na izborima

Teško onome ko pobedi na narednim izborima. Ako je potrebno 1,2 milijarde KM kredita od MMF za BiH vratiti za tri godine, zamislite koliko će opterećenje biti kada jedne godine po tom osnovu stigne na naplatu 400 miliona maraka. Vladajuća struktura verovatno razmišlja da, ako pobedi, uzme novi kredit da bi vratila prvi. Time će gurati zemlju u dužničku krizu – tvrdi u intervjuu za „Blic nedelje“ predsednik PDP Mladen Ivanić, nakon Petog sabora stranke, kojim je obeleženo deset godina njenog postojanja.

Ivanić tvrdi da izjave ministra finansija RS Aleksandra Džombića da RS manjak u budžetu može da pokrije sa „eskrou računa“, na kome je novac od privatizacije, ako propadne kredit sa MMF, „nisu u sladu sa zdravim razumom“.
„To bi bilo isto kao kad bi domaćin sve svoje imanje trošio na hranu i nakon nekoliko godina potrošio sve što ima. Postao bi puki prosjak. Tako je i u ovom slučaju. Ako bi iko hteo da sluša, tome bi se svim sredstvima trebalo suprotstaviti“, kaže Ivanić.

Ova izjava me pravo uznemirila. Kontam ekonomista je i ne priča bez argumenata. Da li smo na putu da, pored svih jada koji su nas snašli postanemo evropska Bolivija ili Paragvaj..Ili je to samo neki predizborni trik? Baš sumorno... :(
Skijash

#2 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Skijash »

Najgore je što nema druge opcije. Nametnuli su sve poreze kojih su se mogli sjetiti, zajam je jedina opcija.
Socijalista

#3 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Socijalista »

valterbranisarajevo wrote:Neće biti lako onom ko pobedi na izborima

Teško onome ko pobedi na narednim izborima. Ako je potrebno 1,2 milijarde KM kredita od MMF za BiH vratiti za tri godine, zamislite koliko će opterećenje biti kada jedne godine po tom osnovu stigne na naplatu 400 miliona maraka. Vladajuća struktura verovatno razmišlja da, ako pobedi, uzme novi kredit da bi vratila prvi. Time će gurati zemlju u dužničku krizu – tvrdi u intervjuu za „Blic nedelje“ predsednik PDP Mladen Ivanić, nakon Petog sabora stranke, kojim je obeleženo deset godina njenog postojanja.

Ivanić tvrdi da izjave ministra finansija RS Aleksandra Džombića da RS manjak u budžetu može da pokrije sa „eskrou računa“, na kome je novac od privatizacije, ako propadne kredit sa MMF, „nisu u sladu sa zdravim razumom“.
„To bi bilo isto kao kad bi domaćin sve svoje imanje trošio na hranu i nakon nekoliko godina potrošio sve što ima. Postao bi puki prosjak. Tako je i u ovom slučaju. Ako bi iko hteo da sluša, tome bi se svim sredstvima trebalo suprotstaviti“, kaže Ivanić.

Ova izjava me pravo uznemirila. Kontam ekonomista je i ne priča bez argumenata. Da li smo na putu da, pored svih jada koji su nas snašli postanemo evropska Bolivija ili Paragvaj..Ili je to samo neki predizborni trik? Baš sumorno... :(
Nije to nikakav predizborni trik, ja vidim Mladena Ivanica kao jednog od najrealnijih politicara u RS pa cak i BiH. Covjek govori vec 10god. kako postoji PDP da trenutno nije vrijeme za velike promjene i da se moramo okrenuti ekonomiji i zastiti gradjana, zaposljavanju, razvoju itd. Ali kako da ta politika prodje pored referendumanja odredjenih (odredjene) stranke? Zbilja sam uvjeren da ce se na sljedecim izborima birati izmedju lijevo i desno i to sva tri naroda. Ivanic realan, direktan kao uvijek, vjerujem da je ovom izjavom u pravu.
Haris.ba

#4 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Haris.ba »

Ovo je već bilo u Mađarskoj slično. Samo da bi dobili drugi kredit od istih,da isplatimo ovaj(jer ja ne vidim nikakve druge mogućnosti za pronalaženje para), trebaćemo ispuniti neke sitne njihove uslove. Ti sitni uslovi su možda: prodaja elektroprivrede, telekoma, vodovoda...

Druga mogućnost uistinu postoji za pronalazak keša, ali je nevjerovatna jer nijedan ozbiljan političar - populista to ne bi prihvatio. Npr. ukidanje raznih socijalnih izdavanja, smanjivanje plaća u državnoj upravi, otkazi u državnoj upravi, razni vidovi štednje... To bi svakako značilo vraćanje standarda života za jedno 5 godina. Smanjivanje potrošnje ovih razmjera udar na domaću privredu...

Haj ba, eno Grčka ima 300 milijardi eura duga. Pa žive ljudi.
Socijalista

#5 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Socijalista »

Haris.ba wrote:Ovo je već bilo u Mađarskoj slično. Samo da bi dobili drugi kredit od istih,da isplatimo ovaj(jer ja ne vidim nikakve druge mogućnosti za pronalaženje para), trebaćemo ispuniti neke sitne njihove uslove. Ti sitni uslovi su možda: prodaja elektroprivrede, telekoma, vodovoda...

Druga mogućnost uistinu postoji za pronalazak keša, ali je nevjerovatna jer nijedan ozbiljan političar - populista to ne bi prihvatio. Npr. ukidanje raznih socijalnih izdavanja, smanjivanje plaća u državnoj upravi, otkazi u državnoj upravi, razni vidovi štednje... To bi svakako značilo vraćanje standarda života za jedno 5 godina. Smanjivanje potrošnje ovih razmjera udar na domaću privredu...

Haj ba, eno Grčka ima 300 milijardi eura duga. Pa žive ljudi.
Imaju 300mlrd. ali imaju 50 puta vecu proizvodnju od nas. Ali opet, sto jes jes 300mlrd. :D
Haris.ba

#6 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Haris.ba »

Socijalista wrote: Imaju 300mlrd. ali imaju 50 puta vecu proizvodnju od nas. Ali opet, sto jes jes 300mlrd. :D
Ma znam ja da su haman svi dužni. Tako je podešeno u ovome svijetu to. Ali razlika između pametnih i glupih jeste što jedni su se zaduživali za razvoj pa mogu servisirati taj dug, a drugi na potrošnju. Ali nama je tapija ovoliko zaduživanje. Da nije kratko vrijeme otplate i da ne idu ove pare u buđet za socijalu - svako bi podržao ovaj kredit.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ublic_debt
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ernal_debt
valterbranisarajevo

#7 Re: Izjava Mladena Ivanića

To je kada je čovjek neinformisan, ali iskreno nije bilo puno toga u medijima. Uglavnom se govorili šta će se sve pokrpiti tim kreditom i kako nam bez njega slijedi propast.

Ja sam mislio da je odgoda vraćanja jedno 10 godina, i da rate nisu toliko velike. Sada razmišljam ako npr FBiH ima budžet milijardu i 400, a dođe rata od 400 miliona na otplatu. To će rasturiti budžet,što znaći da nećemo propasti odmah već za dvije-tri godine. Ovo je samo odgađanje propasti... :run:

Da li je to ovako crno ili ja pretjerujem. Slab sam u ekonomiji pa nisam siguran u ove svoje navode. Uglavnom mene je sada strah ovog kredita.. :(
red01

#8 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by red01 »

Ovo oko MMF i kredita jasno pokazuje svu nemoć ove vlasti.
na vlasti se nalze politički hohštapleri i ljudi koji pojma nemaju sa ekonomijom, ko je gledao u nedelju Omera Brankovića na teleringu jasno mu je i kolika je stručna kompetencija tih i sličnih ministara, ma ni dvije ovce on me može sačuvati a kamoli da brine o povratnicima.

Kredit MMF iznosi 1,2 MLD EURA, od toga F BIH 800 miliona i RS 400 miliona eura, grejs period 2 godine i povrat u naredne 3 godine, što znači da za F BIH je povrat 266,667 miliona eura godišnje + kamate.

Ovaj budžet za 2010 god. od 1,6 MLD KM je socijalni , znači nije razvojni, dakle slijedom toga nema ni investicija u proizvodnju i poljoprivredu, što posljedično dovodi i stagnacije u tom sektoru.

Ovaj kredit od MMF je jedini smisao imao ako bi otišao u proizvodnju , dakle u stvaranje nove vrijednosti, a ne kao što ovi "pametnjakovići" iz vlasti FBiH i RS rade davanjem u socijalni sektor i administraciju.

O razmjerama krize u BiH najbolje govore brojke o zaposlenosti , u F BIH 450 hiljada u RS 250 hiljada ukupno 700 hiljada na 3,5 miliona stanovnika, zvanično prijavljenih na biroima u BiH je 500 hiljada soba koji traže posao.

U susjednoj nam Hrvatskoj uposleno 1,5 miliona na 4,5-5 miliona , a prijavljeno na biroima oko 280 hiljada ljudi koji traže posao.
U Srbiji koja ima oko 8-8,5 miliona stanovnika oko 750 hiljada ljudi je na biroima.

A BiH uvozi li i uvozi robu iz te dvije zemlje, uz deficit u razmjeni koji se mjeri sa par milijardi KM godišnje. Uvozi se sve od igle, preko prehrambene pa do čak i auto industrije, uz brojna Predstavništva ovih zemalja i eksponiranih firmi tipa Dukat, Podravka, centroprom , Delta,Svislion kao i trgovačkih lanaca tipa Konzum, Delta, i sa svojim bankama kao što su Unikredit banka Mostar u kojem večinsko vlasništvo ima ZG banka iz Zagreba i koja čak je glavna u prikupljanju doprinosa po osnovu PIO F BIH, kao i za zdravstvenu zaštitu KS, kao i da je i depozitna banka za prikupljanje prihoda i poreza za KS, a ne jedna npr državna banka tipa UNION banke sarajevo.
Ono što bi doista trebalo uraditi je razvrgnuti ugovor sa Ceftom, koji je jako nepovoljan za BiH, jer je omogućio supremaciju susjednih zemalja na tržištu BiH, uvesti bilaterizam i reciprocitet sa drugim zemljama, otvoriti javne radove i dati našim domačim firmama da grade autoputeve, jer time spašavamo hiljade radnih mjesta i posljedično tome uplate za PIO, zdravstvo, zapošljavanje, poreze, jednom riječju punimo buđet svoje države, A NE DA NAM KONZORCIJI IZ SLO I CRO upošljavaju svoju radnu snagu , a NAŠU ŠALJU NA BIROE......

Na ovom nivou razvoja ulazak u EU predstavlja totalnu ludost, primjeri Mađarske i Rumunije su jasan pokazatelj kako je stanje postalo još lošije nego što je to bilo prije ulaska u EU.
A da može i gore dobar primjer je BUGARSKA, koja je u finansijskom kolapsu i gdje se počelo sa naturalnom razmjenom jer je tržište novca otilo k vragu, i Bugari puno gore žive nego prije ulaska u EU.
A u kontaktima sa Česima, se može čuti konstatacija da se jedva preživljava i da EU nije ono što su oni mislili prije ulaska u tu zajednicu.

Već sa ulaskom EURA kao zvanične valute počeo je pad životnog standarda u većini i samih članica EU, prije svega u Njemačkoj, plate smanjenje za pola zbog kursa, a trškovi namirnica ostali isti, jer su cijene samo promjenile valutu.

EU nove države dođu k'o prije 100-200 godina Francuzima i Englezima kolonije poput Indije, i niza država u Africi, za lično bogačenje.

Ovdje nam Dodica , u svom neznanju služi, kao najbolji patriot, odbijanjem da ispuni uvjete za približavanje EU.... :lol: :lol: :lol:

Moglo bi se još mnogo pisat ali nema potrebe ovo je valjda dovoljno....
kiky

#9 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by kiky »

nije problem u vlasti ...
ona je takva kakvi su stručnjaci u njoj ...
problem je u narodu koji ih izabere a onda ide štrajkat ...
salter071

#10 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by salter071 »

red01 wrote:Ovo oko MMF i kredita jasno pokazuje svu nemoć ove vlasti.
na vlasti se nalze politički hohštapleri i ljudi koji pojma nemaju sa ekonomijom, ko je gledao u nedelju Omera Brankovića na teleringu jasno mu je i kolika je stručna kompetencija tih i sličnih ministara, ma ni dvije ovce on me može sačuvati a kamoli da brine o povratnicima.

Kredit MMF iznosi 1,2 MLD EURA, od toga F BIH 800 miliona i RS 400 miliona eura, grejs period 2 godine i povrat u naredne 3 godine, što znači da za F BIH je povrat 266,667 miliona eura godišnje + kamate.

Ovaj budžet za 2010 god. od 1,6 MLD KM je socijalni , znači nije razvojni, dakle slijedom toga nema ni investicija u proizvodnju i poljoprivredu, što posljedično dovodi i stagnacije u tom sektoru.

Ovaj kredit od MMF je jedini smisao imao ako bi otišao u proizvodnju , dakle u stvaranje nove vrijednosti, a ne kao što ovi "pametnjakovići" iz vlasti FBiH i RS rade davanjem u socijalni sektor i administraciju.

O razmjerama krize u BiH najbolje govore brojke o zaposlenosti , u F BIH 450 hiljada u RS 250 hiljada ukupno 700 hiljada na 3,5 miliona stanovnika, zvanično prijavljenih na biroima u BiH je 500 hiljada soba koji traže posao.

U susjednoj nam Hrvatskoj uposleno 1,5 miliona na 4,5-5 miliona , a prijavljeno na biroima oko 280 hiljada ljudi koji traže posao.
U Srbiji koja ima oko 8-8,5 miliona stanovnika oko 750 hiljada ljudi je na biroima.

A BiH uvozi li i uvozi robu iz te dvije zemlje, uz deficit u razmjeni koji se mjeri sa par milijardi KM godišnje. Uvozi se sve od igle, preko prehrambene pa do čak i auto industrije, uz brojna Predstavništva ovih zemalja i eksponiranih firmi tipa Dukat, Podravka, centroprom , Delta,Svislion kao i trgovačkih lanaca tipa Konzum, Delta, i sa svojim bankama kao što su Unikredit banka Mostar u kojem večinsko vlasništvo ima ZG banka iz Zagreba i koja čak je glavna u prikupljanju doprinosa po osnovu PIO F BIH, kao i za zdravstvenu zaštitu KS, kao i da je i depozitna banka za prikupljanje prihoda i poreza za KS, a ne jedna npr državna banka tipa UNION banke sarajevo.
Ono što bi doista trebalo uraditi je razvrgnuti ugovor sa Ceftom, koji je jako nepovoljan za BiH, jer je omogućio supremaciju susjednih zemalja na tržištu BiH, uvesti bilaterizam i reciprocitet sa drugim zemljama, otvoriti javne radove i dati našim domačim firmama da grade autoputeve, jer time spašavamo hiljade radnih mjesta i posljedično tome uplate za PIO, zdravstvo, zapošljavanje, poreze, jednom riječju punimo buđet svoje države, A NE DA NAM KONZORCIJI IZ SLO I CRO upošljavaju svoju radnu snagu , a NAŠU ŠALJU NA BIROE......

Na ovom nivou razvoja ulazak u EU predstavlja totalnu ludost, primjeri Mađarske i Rumunije su jasan pokazatelj kako je stanje postalo još lošije nego što je to bilo prije ulaska u EU.
A da može i gore dobar primjer je BUGARSKA, koja je u finansijskom kolapsu i gdje se počelo sa naturalnom razmjenom jer je tržište novca otilo k vragu, i Bugari puno gore žive nego prije ulaska u EU.
A u kontaktima sa Česima, se može čuti konstatacija da se jedva preživljava i da EU nije ono što su oni mislili prije ulaska u tu zajednicu.

Već sa ulaskom EURA kao zvanične valute počeo je pad životnog standarda u većini i samih članica EU, prije svega u Njemačkoj, plate smanjenje za pola zbog kursa, a trškovi namirnica ostali isti, jer su cijene samo promjenile valutu.

EU nove države dođu k'o prije 100-200 godina Francuzima i Englezima kolonije poput Indije, i niza država u Africi, za lično bogačenje.

Ovdje nam Dodica , u svom neznanju služi, kao najbolji patriot, odbijanjem da ispuni uvjete za približavanje EU.... :lol: :lol: :lol:

Moglo bi se još mnogo pisat ali nema potrebe ovo je valjda dovoljno....
Bravo! :thumbup:
Predvidjam novi hit u zemljama novim clanicama EU, a koje su pripadale nekada istocnom bloku.... :D
Zar vas nije stid?
Vratite nam zid! :music2:
http://www.youtube.com/watch?v=BgAJgUF7 ... re=related

P.S.
Sjecate li se onog vica kada mama lavica govori malom lavu:"Ne boj se sine, vidis da su oni u velikom kavezu" ?
valterbranisarajevo

#11 Re: Izjava Mladena Ivanića

Čini mi se da smo mi jedva, nakon mnogo peripetija, protesta, prijetnji ispunili uslove i za ovaj kredit...ja predviđam da će ovi na vlasti u narednih nekoliko godina naštancati još ovoliko korisnika socijanih davanja po raznim osnovama kupujući njihove glasove, odnosno da će ispunjavanje uslova za drugi kredit kojim bi se vratio prvi biti naučna fantastika.

Osim naravno, što je predviđeno na ovoj temi, zbog tog drugug kredita ne budemo morali prodati telekom i ostala javna preduzeća budzašto.. :(

tako su nas Špirić, Mujezinović i Dodik momački uvalili-jadna nam majka... :x
salter071

#12 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by salter071 »

valterbranisarajevo wrote:Čini mi se da smo mi jedva, nakon mnogo peripetija, protesta, prijetnji ispunili uslove i za ovaj kredit...ja predviđam da će ovi na vlasti u narednih nekoliko godina naštancati još ovoliko korisnika socijanih davanja po raznim osnovama kupujući njihove glasove, odnosno da će ispunjavanje uslova za drugi kredit kojim bi se vratio prvi biti naučna fantastika.

Osim naravno, što je predviđeno na ovoj temi, zbog tog drugug kredita ne budemo morali prodati telekom i ostala javna preduzeća budzašto.. :(

tako su nas Špirić, Mujezinović i Dodik momački uvalili-jadna nam majka... :x
Nisu sami. Mi smo im davanjem glasova na svim dosadasnjim poslijeratnim izborima i te kako pomogli. :(
kecher II

#13 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by kecher II »

referendum je rjesenje :-) :lol: Neka se narod izjasni, ima demokratsko prvo na to, trebali nama ovaj kredit ili ne :zjev:
mO k3

#14 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by mO k3 »

kiky wrote:nije problem u vlasti ...
ona je takva kakvi su stručnjaci u njoj ...
problem je u narodu koji ih izabere a onda ide štrajkat ...
joj uvijek to narod izabere pa koga izabrati onda... muju,dzenabetu,milodraga,stipu????ß???
Control panel

#15 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Control panel »

ovo SDP i Zlaja trube ima poodavno i mole MMF da nam ne odobre kredit a niko nista. Zlaja ih je jos pitao ko ce vam to vracati. mi ako pobijedimo mi vam to necemo vracati, nego cete ganjati one koji su se zaduzili pa neka vam oni vrate.

tesko onome ko pobijedi na sljedecim uizborima. bice to gorka pobjeda.
Vodenjak

#16 Re: Izjava Mladena Ivanića

Post by Vodenjak »

Ima nade... 15 postova i svi do jednog, neki uz (pozeljnu) dozu crnog humora, na istoj liniji... Odavno na tako sta ne naidjoh! :thumbup:
Post Reply