Izjasnjavanje na popisu

Locked
respo

#3901 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

muniza wrote:
Hjoj moramo se nas dvoje naći na nekoj drugoj temi, možda da bockamo jugonostalgičare negdje ha :)?
muniza odabij ja sam to zapiko :)
respo

#3902 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

lazni liberal wrote: Steta sto je izbrisana anketa pa da vidis da se vise krscana izjasnilo kao Bosnjaci nego kao Bosanci. A tu pricu o "izdaji vjere pradjedovske" smo culi dosad milion puta i svaki put pokazali koliko je besmislena pa ako te zanima vrati se i pogledaj sta se pisalo na temi
kakva izdaja vjere pradjedovske
vjera je licni odabir
kakve to veze sta je ko po vjeri kad je jedna nacija
al kad se nacija poistovjeti sa vjerom e onda nastaje sranje
ta sapunica u bih traje vec 20 godina uzivo na svakoj televiziji
vatrogasac

#3903 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by vatrogasac »

muniza wrote:
vatrogasac wrote:
muniza wrote:
Naravno da neće jer je šteta iz' 93 po republiku BiH nepopravljiva, odustajanje od onog zašta smo izašli na referendum, za šta je već do tada izginulo više od pola žrtava, na sve to se popišaše Bošnjaci na kongresu, zauvijek...
A ko je ginuo do '93? Koji narod najviše?
Bosanski muslimani, Bosanci muslimanske vjerovispovjesti, kako god, nije nam ni bilo bitno, bilo je bitno preživjeti.
Ne znam da je na kongresu bilo nekih retroaktivnih odluka...
Bili smo Muslimani. Nismo mi to birali ni referendumom ni kongresom nego nam dali drugi. Da li je logično i da li igdje na svijetu postoji nacija na osnovu vjere i da li je trebalo tako ostati? Traži tu smisao odluke Kongresa. Ne vidim da je retrogradna jer se Bošnjaci spominju kroz historijske dokumente i kao takva davala je bujruma i pravoslavcima i katolicima, a i ostalima i daje još uvijek.
muniza

#3904 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

respo wrote:
muniza wrote:
Hjoj moramo se nas dvoje naći na nekoj drugoj temi, možda da bockamo jugonostalgičare negdje ha :)?
Vidiš Sarajko, ovako bi Bosanci kad bi došli na vlast, odabij moja fotelja, odabij moje mjesto u tramvaju, odabij moja boza...
Respo razočaro si me, isti si ovi konstitutivni :D
RahatHurmašica

#3905 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by RahatHurmašica »

respo wrote: jesu li kosaca kotromanici banovi svi znaci za vrijeme prije turaka bili muslimani? nisu nego bili bogumili katolici crkva bosanska sta su vec bili sve to su bili al su bili bosnjani bosnjaci i na poslijetku bosanci jer je to evolucija te rijeci a nikakvo drugo znacenje
kakve to ima veze u šta su tada vjerovali. dolaskom turaka veliki dio bogumila je preuzeo islam. i šta sad. mi bi se trebali stiditi svoga porijekla? muslimani nisu došli sa turcima, neko su bogumili koji u živjeli u bih preuzeli islam.
respo wrote:e pa i za vrijeme turaka sultani su zvali i muju i antu i stefana bosnjacima ako su bili odavde bez obzira na vjeru
i husein kapetan gradascevic im je bio bosnjak kao i omer pasa latas i svi ostali koji su bili i na njihovoj strani i protiv njih a poticali su sa ovih prostora pa i malo sire jer svi znamo (bar bi trebali znati) gdje se sve prije bosna prostirala al to je vec druga prica...
niko anti ni danas ne brani da se zove bošnjak. ali ne, oni su se i ranije prozvali hrvatima, prije tog famoznog kongresa. oni su bošnjaštvo odbacili, ali to ne znači da ga i mi trebamo odbaciti, čak šta više.
respo wrote:e onda dodjose ovi "intelektualci" i iz naftalina izvukse da ce se muslimani sa velikim M od kongresa zvati bosnjaci i da im je vjera islam kao sto se i propagira u kampanji
vjera je intimna stvar, i ma ko šta propagirao to nema veze sa razumom. bošnjakom se zove onaj ko se tako osjeća, bez obzira na vjeru.
respo wrote:a tom odlukom odbacise sve one katolike pravoslavce ateiste budiste i koje sve konfesije da se poistovjete sa svojom istorijom koja traje nekoliko stoljeca
nikoga mi nismo odbacili. mi znamo ko smo, i znamo svoje porijeklo. to što se drugi stide tog porijekla i hoće da su nešto drugo njihova je lična stvar. uzgred, ti pravoslavci su na ove prostore došli u vrijeme turske, tako da tu historiju ne mogu ni dijeliti.
respo wrote:i onda savo koji je bosanac ne moze reci moji preci su bili bosnjaci jer se odmah stvara konotacija da su bili muslimani i slicno jer je sadasnjost takva da dok bi ti nekome objasnio situaciju trebalo bi ti 150 stranica foruma a on jos ne bi to shvatio
pročitaj gore. glupost i nemogućnost shvatanja je privatna stvar. ne pada mi na pamet da se zbog nečije gluposti odričem svoje historije.

respo wrote:jel jasnije i shvatas?
ti si taj koji treba shvatiti. ja sam davno shvatio, još onda kad me je karadžić pokušavao 4 godine ubiti samo zato što sam musliman. ja sebi neću dopustiti luksuz da idem mimo mog naroda, pa makar se i eskimi zvali. naš opstanak je ugrožen, i samo jedinstvom se možemo održati na ovim prostorima. prema tome, velikosrpsko podmetanje bosanstva kod mene ne prolazi. ne znam ko si ti, i iz kojeg naroda dolaziš, ali kod mene je ovako.
respo

#3906 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

muniza wrote:
respo wrote:
muniza wrote:
Vidiš Sarajko, ovako bi Bosanci kad bi došli na vlast, odabij moja fotelja, odabij moje mjesto u tramvaju, odabij moja boza...
Respo razočaro si me, isti si ovi konstitutivni :D
igram po njihovim pravilima a kad dodjem na vlast mjenjam pravila :)
muniza

#3907 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

vatrogasac wrote:
muniza wrote:
vatrogasac wrote:
A ko je ginuo do '93? Koji narod najviše?
Bosanski muslimani, Bosanci muslimanske vjerovispovjesti, kako god, nije nam ni bilo bitno, bilo je bitno preživjeti.
Bili smo Muslimani. Nismo mi to birali ni referendumom ni kongresom nego nam dali drugi. Da li je logično i da li igdje na svijetu postoji nacija na osnovu vjere i da li je trebalo tako ostati? Traži tu smisao odluke Kongresa. Ne vidim da je retrogradna jer se Bošnjaci spominju kroz historijske dokumente i kao takva davala je bujruma i pravoslavcima i katolicima, a i ostalima i daje još uvijek.
Ne znam šta nam je falilo da budemo Bosanci, taman stekli neovisnost i mogli smo se identificirati sa državom, ovako samo izazvaše komplikacije koje traju i dan danas...
shmizlica

#3908 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by shmizlica »

muniza wrote:
Ne znam šta nam je falilo da budemo Bosanci, taman stekli neovisnost i mogli smo se identificirati sa državom, ovako samo izazvaše komplikacije koje traju i dan danas...

što bi jednostavno, kad može komplikovano :mrgreen:
vatrogasac

#3909 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by vatrogasac »

muniza wrote:
vatrogasac wrote:
muniza wrote:
A de i ti iskreno. Da su onda na kongresu rekli da smo Bosanci koliko bi danas iz RS-a Srba i iz Hercegovine Hrvata se pisalo Bosancima? To bi Bosanac postalo vremenom 'balija' kao i Bošnjak i posebno izbilo mogućnost da se nekada svi u BiH nazivamo Bosancima. Ako mi u pasošu piše da sam državljanin BiH ja sam i Bosanac. Zar za zastavu nismo uzeli ljiljane i sada su ljiljani znak Bošnjaka. Nismo uzeli poumjesec i zvijezdu kao što ima Turska ili Alžir, ali opet ne žele te ljiljane.
respo

#3910 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

RahatHurmašica wrote:
respo wrote: jesu li kosaca kotromanici banovi svi znaci za vrijeme prije turaka bili muslimani? nisu nego bili bogumili katolici crkva bosanska sta su vec bili sve to su bili al su bili bosnjani bosnjaci i na poslijetku bosanci jer je to evolucija te rijeci a nikakvo drugo znacenje
kakve to ima veze u šta su tada vjerovali. dolaskom turaka veliki dio bogumila je preuzeo islam. i šta sad. mi bi se trebali stiditi svoga porijekla? muslimani nisu došli sa turcima, neko su bogumili koji u živjeli u bih preuzeli islam.
veliki dio je veliki dio al je ostalo i onih koji nisu postali muslimani a i oni su bili bosnjaci e sada se njima sere na istoriju sa kongresom koji se desio 93-e
respo wrote:e pa i za vrijeme turaka sultani su zvali i muju i antu i stefana bosnjacima ako su bili odavde bez obzira na vjeru
i husein kapetan gradascevic im je bio bosnjak kao i omer pasa latas i svi ostali koji su bili i na njihovoj strani i protiv njih a poticali su sa ovih prostora pa i malo sire jer svi znamo (bar bi trebali znati) gdje se sve prije bosna prostirala al to je vec druga prica...
niko anti ni danas ne brani da se zove bošnjak. ali ne, oni su se i ranije prozvali hrvatima, prije tog famoznog kongresa. oni su bošnjaštvo odbacili, ali to ne znači da ga i mi trebamo odbaciti, čak šta više.

brani brani jer se definicijom intelektualaca izjasnjavanjem bosnjakom odmah postaje musliman
a vama to odgovara a ovamo prica nece on mene praviti srbinom kad nisam
znaci dvolicnost na dijelu

respo wrote:e onda dodjose ovi "intelektualci" i iz naftalina izvukse da ce se muslimani sa velikim M od kongresa zvati bosnjaci i da im je vjera islam kao sto se i propagira u kampanji
vjera je intimna stvar, i ma ko šta propagirao to nema veze sa razumom. bošnjakom se zove onaj ko se tako osjeća, bez obzira na vjeru.

sad je vjera intimna a na pocetku ovog posta nije bila jel?
al si mi kontradiktoran
respo wrote:a tom odlukom odbacise sve one katolike pravoslavce ateiste budiste i koje sve konfesije da se poistovjete sa svojom istorijom koja traje nekoliko stoljeca
nikoga mi nismo odbacili. mi znamo ko smo, i znamo svoje porijeklo. to što se drugi stide tog porijekla i hoće da su nešto drugo njihova je lična stvar. uzgred, ti pravoslavci su na ove prostore došli u vrijeme turske, tako da tu historiju ne mogu ni dijeliti.

odbacujete sve sto je bilo prije 93-e samim tim sto se proglasilo ono sto se proglasilo

i cuj to dosli za vrijeme turaka i ne mozemo tu istoriju dijeliti
sto ne mozemo?
jel to imas 500 godina u nogama pa se niko nije s tobom mjesao od turaka na ovamo?
jah eto sve cistokrvni iliri koji su presli na islam
respo wrote:i onda savo koji je bosanac ne moze reci moji preci su bili bosnjaci jer se odmah stvara konotacija da su bili muslimani i slicno jer je sadasnjost takva da dok bi ti nekome objasnio situaciju trebalo bi ti 150 stranica foruma a on jos ne bi to shvatio
pročitaj gore. glupost i nemogućnost shvatanja je privatna stvar. ne pada mi na pamet da se zbog nečije gluposti odričem svoje historije.
procitaj ovo gore pa ces mozda i shvatiti nesto
respo wrote:jel jasnije i shvatas?
ti si taj koji treba shvatiti. ja sam davno shvatio, još onda kad me je karadžić pokušavao 4 godine ubiti samo zato što sam musliman. ja sebi neću dopustiti luksuz da idem mimo mog naroda, pa makar se i eskimi zvali. naš opstanak je ugrožen, i samo jedinstvom se možemo održati na ovim prostorima. prema tome, velikosrpsko podmetanje bosanstva kod mene ne prolazi. ne znam ko si ti, i iz kojeg naroda dolaziš, ali kod mene je ovako.
nisi ti shvatio izgleda
kad mi dasa argumente onda mozemo pricati a do tada sve to sa tvoje strane izgleda

nemoj mi pricati znam ja a kad ti odgovorim konkretno onda ma pusti to ja sam ugrozen itd

a inace su i srdjana aleksica ubili jer je musliman
respo

#3911 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

vatrogasac wrote: A de i ti iskreno. Da su onda na kongresu rekli da smo Bosanci koliko bi danas iz RS-a Srba i iz Hercegovine Hrvata se pisalo Bosancima? To bi Bosanac postalo vremenom 'balija' kao i Bošnjak i posebno izbilo mogućnost da se nekada svi u BiH nazivamo Bosancima. Ako mi u pasošu piše da sam državljanin BiH ja sam i Bosanac. Zar za zastavu nismo uzeli ljiljane i sada su ljiljani znak Bošnjaka. Nismo uzeli poumjesec i zvijezdu kao što ima Turska ili Alžir, ali opet ne žele te ljiljane.
a iskreno koji ce kurac uopste praviti kongres a granate tuku po citavoj bih kao kad je pljusak
eto oni se nasli proglasavati se nekim imenom u sred rata
e tu je sva fora sto je uopste i bio taj kongres jer su se do tada svi i borili za bih koji su bili u armiji bih
i muhamed i ante i srdjan
al vec od tada pocinju politicke igre i tu je kraj svim pricama
i bono voxu pise u pasosu drzavljanin bih je li i on bosanac?
muniza

#3912 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

vatrogasac wrote:
muniza wrote:
vatrogasac wrote:
A de i ti iskreno. Da su onda na kongresu rekli da smo Bosanci koliko bi danas iz RS-a Srba i iz Hercegovine Hrvata se pisalo Bosancima? To bi Bosanac postalo vremenom 'balija' kao i Bošnjak i posebno izbilo mogućnost da se nekada svi u BiH nazivamo Bosancima. Ako mi u pasošu piše da sam državljanin BiH ja sam i Bosanac. Zar za zastavu nismo uzeli ljiljane i sada su ljiljani znak Bošnjaka. Nismo uzeli poumjesec i zvijezdu kao što ima Turska ili Alžir, ali opet ne žele te ljiljane.
Nisam ja nikad ni očekivao da će neka veća masa onih koji su branili Jugoslaviju ili se borili za RS ikada prihvatiti bosanstvo ili bošnjaštvo.
Meni je žao svih onih koji su bili uz nas i koji su se osjetili razočaranima nakon kongresa i islamiziranja armije, oni su većinom poslije '93 i poslije rata otišli i to većinom vani a ne u RS što govori da fakat iskreno nisu htjeli prihvatiti politiku genocida.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3913 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Chmoljo »

izjašnjavanje na popisu je privatna stvar. tema se pretvorila u ad hominem napade, tako da ne vidim svrhu njenog posotojanja.

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» lazni liberal, _Sarajka

vas dvoje, po mjesec
Locked