Dakle, hiljadu puta smo zvakali ovu temu, sad je ponovo zvacemo u kontekstu popisa, ali... ja ne znam da jos uvijek imamo JASNU definiciju bosnjastva.
Imamo, naravno, milion licnih ili manje licnih definicija, imamo i nesto sto su pokusaji KONACNE DEFINICIJE, ali i to je u najcesce u kontradikciji.
I jos nesto: imamo i koliziju izmedju onoga sto je bosnjastvo nekad bilo i sta je ono danas, pa na to sve i koliziju izmedju onoga sto je to bosnjastvo po nekakvoj definiciji a sta je u praksi.
Da stvar nije nimalo jednostavna podsjeticu vas na cinjenicu da se bosnjacima izjasnjavaju i muslimani koji sa Bosnom veze nemaju! A, sa druge strane, bosnjacima se ne smatraju nekadasnji bosanski Muslimani, ako su ateisti, tj. nisu muslimani.
Prema tome,
nije problem predstojeceg popisa u tome kako ce se ko izjasnjavati. Problem je u odsustvu definicije sta je sta.
I taj problem ne postoji na strani Srba i Hrvata, oni su to davno razjasnili. Bez obzira sto znamo da je i tu rijec o religijskom ishodistu ateista Mitar i agnostik Hrvoje nemaju dileme oko svog nacionalnog izjasnjavanja. Dilema je, kako vidimo, uglavnom na strani Bosnjaka koji sebe ne smatraju muslimanima. Naravno, ima i odredjen broj drugih bosanaca i hercegovaca koji preziru SHB izjasnjavanje, ali taj je broj zanemariv.
Bilo je ovih dana i nekakvih POJEDINACNIH pokusaja da se naglasi da Bosnjak moze biti i ateista. Ali kasno. Praksa pokazuje da se bosnjastvo poistovjecuje, ne sa prijeratnim Muslimanima, vec prijeratnim muslimanima. Tako da danas imate i ove kampanje kojim se i crnogorski i makedonski muslimani nagovaraju da se izjasnjavaju kao Bosnjaci. Sve pod izgovorom jedinstva.
Neuspio eksperiment sa jugoslovenstvom itekako onemogucava ovu novu "nadnacionalno-anacionalnu" opciju - Bosanstvo (i "Hercegovstvo"). To je bilo jedno gorko iskustvo, kroz koje sam i sam prosao i koje se u osnovi svodi na ovo - nije dovoljno ispravno se izjasniti u ovom trenutku, treba paziti sta ce to sto sad smatras da jesi, znaciti sutra!
Kroz takvu jednu redefiniciju upravo prolaze Muslimani / Bosnjaci i zato nimalo ne cudi ova konfuzija.
I umjesto da se ljudima objasni sta je zapravo bosnjastvo, imamo ovu zapjenjenu kampanju osporavanja prava ljudima da se izjasnjavaju kako su skontali.
A s obzirom kako im je objasnjeno, dobro su ista skontali.