Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

seldzuk

#1 Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

U Bosni i Hercegovini je prelazak s imena Musliman na ime Bošnjak završen proces, bez obzira što među običnim narodom puno puta čujemo: Muslimani, Srbi i Hrvati. :-?

Za razliku od BiH u zemljama regiona situacija zavisi od gustoće naseljenosti, stepena organizovanosti kulturnih institucija i Islamske zajednice itd.

U Srbiji prema popisu iz 2011. u odnosu na 145 278 Bošnjaka, postoji 22 301 onih koji su se izjasnili kao Muslimani.
https://www.makroekonomija.org/demograf ... muslimani/
Na popisu u Crnoj Gori 2011. osim 53 605 Bošnjaka, bilo je: 20 537 Muslimana, 183 Muslimana-Bošnjaka i 181 Bošnjaka-Muslimana.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_sta ... Gori_2011.

U Hrvatskoj se na popisu 2011. 9 647 muslimana izjasnilo kao Hrvati, a oni koji su se izjasnili u nacionalnom smislu kao Muslimani su upisani u vjersko izjašnjavanje.

Ukratko, u zemljama regiona ima još dosta Bošnjaka koji nisu svjesni svog nacionalnog imena, na čemu treba da porade naše kulturne institucije.
Npr. u Malom Zvorniku za čiju je džamiju bila sergija u petak na nivou IZ u BiH, 2011. se 72 izjasnilo kao Bošnjak, a 376 kao Musliman. Za bosanski jezik se opredijelilo njih 40. A ne bi me čudilo da je naših bilo i u neopredijeljenim.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_sta ... i_Zvornik)
seldzuk

#2 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

Image
iz teksta koji sam već citirao
Hamolj

#3 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Hamolj »

Izvan Sandžačkog i Zlatiborskog okruga u kojem živi oko 13 hiljada Muslimana koji su u 90 % slučajeva Bošnjaci ne žive Bošnjaci u pravom smislu te riječi, odnosno Muslimanima se izjašnjavaju Romi, uglavnom porijeklom sa Kosova. Brojka od 13 hiljada i nije toliko strašna kad se skonta da postoji podjela u IZ i da oni koji se izjašnjavaju Muslimanima uglavnom pripadaju Zilkićevoj izdajničkoj struji. I to će se s vremenom promijeniti, odnosno broj Muslimana će biti sve manji i manji.

Crna Gora je poprilično specifična. S obzirom da su Crnogorci minorna nacija nastoje se svim silama ukrupniti pa kako sam čuo vrši se pritisak, naročito na one koji rade u državnim institucijama, a nisu Crnogorci (Bošnjaci, Albanci, Srbi) da se izjašnjavaju kao takvi. Druga stvar, u Crnoj Gori stvarno žive Crnogorci muslimani, odnosno dio plemena Kuči koji je prešao na islam. Bošnjaci Južnog Sandžaka iz etnički čistih općina poput Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice nemaju problem sa bošnjastvom. Problem se javlja u mješovitim općinama poput Pljevlja, Berana ili Bijelog Polja gdje se očigledno vrši pritisak na Bošnjake i njihovo nacionalno izjašnjavanje. Ono što je jako bitno jeste da bošnjačka populacija u mjestima poput Bara ili Tuza sve više raste i to bi definitivno mogle postati dvije baze razvoja bošnjačke nacije izvan Sandžaka.

U Hrvatskoj među izjašnjenim Hrvatima muslimanima ima svega, od Bošnjaka, Albanaca, Roma pa do Arapa.
listopad

#4 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by listopad »

Oni muslimani regiona, dakle izvan BiH, koji se jos uvijek ne izjasnjavaju kao Bosnjaci i nisu mogli biti svjesni "svog nacionalnog imena" zato sto ono u povijesti nikada nije ni bilo njihovo.
seldzuk

#5 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

Hamolj wrote:Izvan Sandžačkog i Zlatiborskog okruga u kojem živi oko 13 hiljada Muslimana koji su u 90 % slučajeva Bošnjaci ne žive Bošnjaci u pravom smislu te riječi, odnosno Muslimanima se izjašnjavaju Romi, uglavnom porijeklom sa Kosova. Brojka od 13 hiljada i nije toliko strašna kad se skonta da postoji podjela u IZ i da oni koji se izjašnjavaju Muslimanima uglavnom pripadaju Zilkićevoj izdajničkoj struji. I to će se s vremenom promijeniti, odnosno broj Muslimana će biti sve manji i manji.

Crna Gora je poprilično specifična. S obzirom da su Crnogorci minorna nacija nastoje se svim silama ukrupniti pa kako sam čuo vrši se pritisak, naročito na one koji rade u državnim institucijama, a nisu Crnogorci (Bošnjaci, Albanci, Srbi) da se izjašnjavaju kao takvi. Druga stvar, u Crnoj Gori stvarno žive Crnogorci muslimani, odnosno dio plemena Kuči koji je prešao na islam. Bošnjaci Južnog Sandžaka iz etnički čistih općina poput Plava, Gusinja, Rožaja, Petnjice nemaju problem sa bošnjastvom. Problem se javlja u mješovitim općinama poput Pljevlja, Berana ili Bijelog Polja gdje se očigledno vrši pritisak na Bošnjake i njihovo nacionalno izjašnjavanje. Ono što je jako bitno jeste da bošnjačka populacija u mjestima poput Bara ili Tuza sve više raste i to bi definitivno mogle postati dvije baze razvoja bošnjačke nacije izvan Sandžaka.

U Hrvatskoj među izjašnjenim Hrvatima muslimanima ima svega, od Bošnjaka, Albanaca, Roma pa do Arapa.
Aferim na vladanju informacijama. Samo što Zilkić više nije na čelu beogradske IZ.
seldzuk

#6 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

U Malom Zvorniku su očito Bošnjaci, a ne Romi.
http://www.preporod.com/sve-vijesti/isl ... m-zvorniku
seldzuk

#7 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

listopad wrote:Oni muslimani regiona, dakle izvan BiH, koji se jos uvijek ne izjasnjavaju kao Bosnjaci i nisu mogli biti svjesni "svog nacionalnog imena" zato sto ono u povijesti nikada nije ni bilo njihovo.
Jesi li čuo za termin "migracije". Bošnjaci su odlazili npr. u Zagreb od vremena A-U. A o dijelovima današnje Crne Gore i Srbije se nema šta ni pričati.
breuer

#8 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by breuer »

seldzuk wrote:
listopad wrote:Oni muslimani regiona, dakle izvan BiH, koji se jos uvijek ne izjasnjavaju kao Bosnjaci i nisu mogli biti svjesni "svog nacionalnog imena" zato sto ono u povijesti nikada nije ni bilo njihovo.
Jesi li čuo za termin "migracije". Bošnjaci su odlazili npr. u Zagreb od vremena A-U. A o dijelovima današnje Crne Gore i Srbije se nema šta ni pričati.
samo još da su tad Bošnjaci znali da se zovu Bošnjaci, mogli bi o nečemu i pričati :D
Kejn

#9 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Kejn »

breuer wrote:
seldzuk wrote:
samo još da su tad Bošnjaci znali da se zovu Bošnjaci, mogli bi o nečemu i pričati :D
Pa znali su naravno. Imao si list Bošnjak Mehmeda Bega Kapetanovića. U prvom svijetskom ratu si imao i marš Bošnjaci dolaze.... :-)
hAZNADAR

#10 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by hAZNADAR »

seldzuk wrote:U Bosni i Hercegovini je prelazak s imena Musliman na ime Bošnjak završen proces, bez obzira što među običnim narodom puno puta čujemo: Muslimani, Srbi i Hrvati. :-?

Za razliku od BiH u zemljama regiona situacija zavisi od gustoće naseljenosti, stepena organizovanosti kulturnih institucija i Islamske zajednice itd.

U Srbiji prema popisu iz 2011. u odnosu na 145 278 Bošnjaka, postoji 22 301 onih koji su se izjasnili kao Muslimani.
Na popisu u Crnoj Gori 2011. osim 53 605 Bošnjaka, bilo je: 20 537 Muslimana, 183 Muslimana-Bošnjaka i 181 Bošnjaka-Muslimana.

U Hrvatskoj se na popisu 2011. 9 647 muslimana izjasnilo kao Hrvati, a oni koji su se izjasnili u nacionalnom smislu kao Muslimani su upisani u vjersko izjašnjavanje.

Ukratko, u zemljama regiona ima još dosta Bošnjaka koji nisu svjesni svog nacionalnog imena, na čemu treba da porade naše kulturne institucije.
Npr. u Malom Zvorniku za čiju je džamiju bila sergija u petak na nivou IZ u BiH, 2011. se 72 izjasnilo kao Bošnjak, a 376 kao Musliman. Za bosanski jezik se opredijelilo njih 40. A ne bi me čudilo da je naših bilo i u neopredijeljenim.

Svakome su informacije dostupne o sebi, historiji, kulturi,... ama bas sve.
Ne vidim razlog da nase institucije uticu
Kejn

#11 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Kejn »

Smatram da se Re Bošnjakizacija muslimana Srbije i Crne Gore mora izvršiti u potpunosti, jer su djelovi te dvije zemlje bile dio Bosanske države tkz. gornja Bosna i još važnije Bosanskog Ejaleta. Mnogi čuveni Bošnjaci Sandžaka poput Avde Međedovića najvećeg guslara na Balkanu su nam pokazatelj da se nikako ne smijemo odreći našeg naroda izvan države. Ne treba se libiti Bošnjakizirati i ne Bošnjake tipa Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku a koji su prešli na Islam.Vidim da raja tamo masovno prelazi na Islam. Međutim treba stati upravo tu. Trenutno postoji svjest Muslimana Balkana da su jedini bijeli muslimani koji su cool upravo Bošnjaci. I sam znam koliko se Turaka, Šiptara, Goranaca i Roma nastoje izjašnjavati kao Bošnjaci. Ovo je naročito istina za Gorance koji su se po nekoj inerciji počeli izjašnjavati kao Bošnjaci. Oni moraju znati da su oni upravo Goranci i da pod svaku cijenu moraju zadržati svoj etnički prefiks. Ne smijemo poput Srba i Hrvata nacionalizirati sve što nam padne u šake upravo da bi izbjegli oksimorone tipa bosanskih Hrvata. Vidimo kako se to završilo.
seldzuk

#12 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

hAZNADAR wrote:
seldzuk wrote:U Bosni i Hercegovini je prelazak s imena Musliman na ime Bošnjak završen proces, bez obzira što među običnim narodom puno puta čujemo: Muslimani, Srbi i Hrvati. :-?

Svakome su informacije dostupne o sebi, historiji, kulturi,... ama bas sve.
Ne vidim razlog da nase institucije uticu
Tamo gdje su institucije kulture slabe, normalno je da je i svijest slaba. Šta npr. imaju Bošnjaci Malog Zvornika osim Islamske zajednice. Imam im je Albanac ali kažu da je aktivan. Poneka posjeta nekih naših KUD-ova, poneka tribina, šta tome fali. Na popisu kod njih je bilo više Bošnjaka nego govornika bosanskog jezika, a i Bošnjaka je malo.
Last edited by seldzuk on 01/04/2017 16:21, edited 1 time in total.
seldzuk

#13 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

Kejn wrote:Smatram da se Re Bošnjakizacija muslimana Srbije i Crne Gore mora izvršiti u potpunosti, jer su djelovi te dvije zemlje bile dio Bosanske države tkz. gornja Bosna i još važnije Bosanskog Ejaleta. Mnogi čuveni Bošnjaci Sandžaka poput Avde Međedovića najvećeg guslara na Balkanu su nam pokazatelj da se nikako ne smijemo odreći našeg naroda izvan države. Ne treba se libiti Bošnjakizirati i ne Bošnjake tipa Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku a koji su prešli na Islam.Vidim da raja tamo masovno prelazi na Islam. Međutim treba stati upravo tu. Trenutno postoji svjest Muslimana Balkana da su jedini bijeli muslimani koji su cool upravo Bošnjaci. I sam znam koliko se Turaka, Šiptara, Goranaca i Roma nastoje izjašnjavati kao Bošnjaci. Ovo je naročito istina za Gorance koji su se po nekoj inerciji počeli izjašnjavati kao Bošnjaci. Oni moraju znati da su oni upravo Goranci i da pod svaku cijenu moraju zadržati svoj etnički prefiks. Ne smijemo poput Srba i Hrvata nacionalizirati sve što nam padne u šake upravo da bi izbjegli oksimorone tipa bosanskih Hrvata. Vidimo kako se to završilo.
Temu sam počeo samo iz razloga što smatram da postoji još jedan broj Bošnjaka koji se ne izjašnjava nacionalnim imenom. Ako je neko Rom i želi da se izjašnjava kao Musliman, njegov izbor. Meni se samo čini da se brojevi još uvijek ne slažu. Podosta je Muslimana u nekim dijelovima Sandžaka (Priboj i Prijepolje čini mi se).
radostan dan

#14 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by radostan dan »

:lol: Pa sta je ovo led te jebo... :mrgreen:

:sax: :sax: :sax:
Connaisseur Karlin

#15 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Connaisseur Karlin »

Re Bošnjakizacija muslimana
:D
breuer

#16 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by breuer »

Kejn wrote:Pa znali su naravno. Imao si list Bošnjak Mehmeda Bega Kapetanovića. U prvom svijetskom ratu si imao i marš Bošnjaci dolaze.... :-)
jedan intelektualac nije narod...
Kejn

#17 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Kejn »

Karlin čita moje postove :stidljiv:
seldzuk

#18 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

breuer wrote:
Kejn wrote:Pa znali su naravno. Imao si list Bošnjak Mehmeda Bega Kapetanovića. U prvom svijetskom ratu si imao i marš Bošnjaci dolaze.... :-)
jedan intelektualac nije narod...
list je nazvan po narodu, a ne narod po listu
seldzuk

#19 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

Connaisseur Karlin wrote:
Re Bošnjakizacija muslimana
:D
na žalost svih ožalošćenih :D
seldzuk

#20 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by seldzuk »

Hamolj wrote:Izvan Sandžačkog i Zlatiborskog okruga u kojem živi oko 13 hiljada Muslimana koji su u 90 % slučajeva Bošnjaci ne žive Bošnjaci u pravom smislu te riječi, odnosno Muslimanima se izjašnjavaju Romi, uglavnom porijeklom sa Kosova. Brojka od 13 hiljada i nije toliko strašna kad se skonta da postoji podjela u IZ i da oni koji se izjašnjavaju Muslimanima uglavnom pripadaju Zilkićevoj izdajničkoj struji. I to će se s vremenom promijeniti, odnosno broj Muslimana će biti sve manji i manji.

Naumpade mi jo nešto. Bio sam sa Bošnjacima Makedonije 15-tak dana. Svi odreda govore o 50 000 Bošnjaka u Makedoniji. Popis je pokazao samo 17 hiljada. Gdje je razlika, ne znam. Ali znam da je problem asimilacije prisutan.
Connaisseur Karlin

#21 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Connaisseur Karlin »

seldzuk wrote: Naumpade mi jo nešto. Bio sam sa Bošnjacima Makedonije 15-tak dana. Svi odreda govore o 50 000 Bošnjaka u Makedoniji. Popis je pokazao samo 17 hiljada. Gdje je razlika, ne znam. Ali znam da je problem asimilacije prisutan.
logicna ocekivajuca reakcija, ali si ti ocekivao da ce osobe svoje identitete promjeniti, ili se oderci istih,i preko noci prihvatiti jedan i jedini bosnjacki identiet :D
Hamolj

#22 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Hamolj »

seldzuk wrote:

Naumpade mi jo nešto. Bio sam sa Bošnjacima Makedonije 15-tak dana. Svi odreda govore o 50 000 Bošnjaka u Makedoniji. Popis je pokazao samo 17 hiljada. Gdje je razlika, ne znam. Ali znam da je problem asimilacije prisutan.
Mislim da je to više rezultat trpanja Torbeša u Bošnjake nego stvarno stanje. Čisto sumnjam da nas ima toliko tamo.
Grean

#23 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by Grean »

Interesantno je da se na Kosovu odrzalo nacionalno ime Bosnjaka i medju samim Bosnjacima a i medju Albancima. Oni su uvijek bili Bosnjaci i kad je bilo nezvanicno i kad se u samoj Bosni nije ni pominjalo.

Islam je lijepa religija, najvaznije sto nam je doslo sa osvajanjem Osmanlija ali ima jedan problem, gusi nacionalni identitet na racun vjerskog. Kroz to su prosli mnogi muslimanski narodi, cak i Turci koji su u vrijeme Osmanlija svoj identitet zanemarivali na racun zajednistva i isticanja toga da su Osmanlije. Ataturk je pokrenuo proces nacionalnog budjenja Turaka ali u odnosu na sve evropske narode ti procesi su kasnili. O Bosnjacima da i ne pricam.
escobar__

#24 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by escobar__ »

breuer wrote:
seldzuk wrote:
Obično ne volim postavljat velikosrpske pamflete bilo gdje ali je u neku ruku i paradoksalno da još davne 1825. godine upravo velikosrpski projekti govore o Bošnjacima tri vjere.
Image

Normalno, to vjerovatno ništa ne znači onim za koje historija počinje i završava s bivšom državom ali ću ipak svakako postavit ovu fotografiju čisto da takvim jebem živce. :thumbup:

Bog
Bosna
Bošnjaci :thumbup:
KB9

#25 Re: Izjašnjavanje Bošnjaka u zemljama regiona

Post by KB9 »

pokrenut ce i nas el bake
Post Reply