Izjasnicu se kao Bosanac

Locked
Zox

#1 Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

http://www.radiosarajevo.ba/novost/93691/
Znam, znam, u posljednje vrijeme se vodi prilicno ostra kampanja kako bi se bosnjaci zaustavili u mogucem raskolu i padanju na manji procenat od stvarnog u momentu popisa stanovnistva koji je pred nama. Ipak, ne mogu se oteti utisku da bi ovo sa bosancima bila jos bolja opcija. Izgleda, sudeci po clanku, da je ovo izjasnjavanje kao "bosanac" dosta transverzalno. Neki veci procenat bosanaca i hercegovaca ce se u svakom slucaju morati uzeti u obzir. A sad, da budem malo provokativan: ako se bosnjaci ne izjasne kao bosanci i hercegovci, da li je to opet mlacenje gloginja tudjim k...? to jest, iz kog razloga se zaliti da se srbi i hrvati ne osjecaju kao bosanci, ako se tako ne osjecaju ni bosnjaci? sve ovo me jako podsjeca na prve visestranacke izbore: glasao bih ja za reformiste da znam da ti neces glasati za svoje. Da li smo ista naucili u medjuvremenu, ili nam je tako kako je za vijekih vijekova? Prije nego sto me, po ko zna koji put, neko prozove po nicku kao nebosnjaka koji gura razdor, zelio bih da mi se odgovori na ovo jednostavno pitanje. Da li smo stvarno taoci straha, onako kako su nam zacrtali "ovi nasi" i "oni njihovi" ili postoji tracak nade? Ne treba nas 100 posto da se nesto promijeni. Ovaj postotak koji se navodi u clanku od 35% je sasvim dovoljan da nas vise ne guraju u manjinu.
Edit: takodjer sam svjestan da ce pojedinci osporiti i sam clanak, i cinjenicu da su rezultati probnog popisa ikako izasli u javnost, i uzorak na kojem je radjeno. Ali opet, cini mi se da postoji nesto vise nade nego sto sam mislio.
Last edited by Zox on 02/11/2012 19:58, edited 1 time in total.
madner

#2 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

To nije procenat koji ce se ostvariti na popisu. Ni blizu. Kada bi bio, bili bi najveca grupa u drzavi. :D
Zox

#3 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

pa i nece, osim ako se malo ne dozovemo.
udrch

#4 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by udrch »

svaki Bošnjak će reći da je on Bosanac i Hercegovac, a osim toga tako će se uvijek i osjećati ako mu je zemlja rođenja ili življenja Bosna i Hercegovina..
taj dio nije sporan uopće..
izjasni se kako hoćeš, tvoj problem..u ovom slučaju ćeš biti ostali, ja ću kao Bošnjak..
madner

#5 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

Zox wrote:pa i nece, osim ako se malo ne dozovemo.
Treba se izjasniti kako se osjecas. Ja sam Bosanac i sa tim pojmom imam neku emotivnu vezu. Ne mozes me ti dozvati ili odzvati. :D
sinuhe

#6 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by sinuhe »

Nakon toliko izbora u 17 godina bas ce na popisu doci Bosanci do izrazaja. E moj sinko.....

Tracak nade. Komsic, popis, sta je sljedece :-)
Last edited by sinuhe on 02/11/2012 20:03, edited 1 time in total.
udrch

#7 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by udrch »

sad viđoh procenat, ovo je čista izmišljotina..
Zox

#8 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

@madner: Nije samo stvar osjecanja, nego i instrumenta da se nesto promijeni. Lako cemo mi za osjecanja, to nas (ne tebe, u ovom slucaju) i handri evo vec dvadeset i kusur godina.
Banksy

#9 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Banksy »

udrch wrote:sad viđoh procenat, ovo je čista izmišljotina..
trećina ...
Zox

#10 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

a sta ako nije? sta ako je, barem parcijalno, i raskol izmisljotina?
Zox

#11 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

Banksy wrote:
trećina ...
zavisi od uzorka, to prihvatam. uzorak je bio i centar sarajevo i novi grad, sto je uticalo na rezultat.
Zox

#12 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

sinuhe wrote:Nakon toliko izbora u 17 godina bas ce na popisu doci Bosanci do izrazaja. E moj sinko.....

Tracak nade. Komsic, popis, sta je sljedece :-)
to i jeste njihova igra. i ne slazem se da je svaki izbor bio fula. POSLIJE se pokazalo da je fula, ali bosanci su u par navrata glasali za ono sto je u tom trenutku zaista izgledalo kao najbolja opcija. poslije se pokazalo da nije, jbg.
Last edited by Zox on 02/11/2012 20:05, edited 1 time in total.
madner

#13 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

Nije izmisljotina nego je ovo produkt testnih sredina.
emigrazione

#14 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by emigrazione »

Ja cu se izjasniti kao Hercegovac :-)
Helikopter

#15 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Helikopter »

Ja cu se licno na popisu izjasniti na slijedeci nacin:

Etnicki Narod: Bosnjak
Etnicki Narodi/etnicko dvojno porijeklo, mjesoviti brakovi: -
Nacija: Bosnjak
Jezik: Bosanski
Vjeroispovjest: Islam
Drzavljanin/Drzavljanstvo: Bosna i Hercegovina
Drzavljanin/Drzavljanstvo, dvojno drzavljanstvo, drzavljanstvo dvije drzave: -

Kada odem u inostranstvo i ako me neki stranac pita ko sam reci cu da sam Bosanac zato sto dolazim iz Bosne i Hercegovine drzave mog rodjenja a ako me neko pita kojem etnickom narodu iz Bosne i Hercegovine pripadam reci cu da sam Bosnjak.

Zasto cu se izjasniti da sam i po etnickom narodu Bosnjak i po naciji Bosnjak zato sto ne zelim da se odricem svog naroda i svoje nacije Bosnjaka iz svih drzava Balkana kao i dijaspore, ne zelim da se Bosnjaci i Bosanci dijele jer na taj nacin gube i Bosnjaci i Bosanci mjesta u parlamentu drzave Bosne i Hercegovine i odlaze iz vecinskih naroda u manjinski narod sto drugim rjecima znaci da postaju mnogo slabiji faktor odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na dva druga naroda Srbe i Hrvate.
madner

#16 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

Ti si kralj, kazes da si Bosanac vani a izjasnis se kao Bosnjak.

Tako i ja, kazem da sam glasao za SDA kada prolazim blizu dzamije a vamo drugu pricu pricam. :D
Zox

#17 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

emigrazione wrote:Ja cu se izjasniti kao Hercegovac :-)
:thumbup:
Zox

#18 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by Zox »

Helikopter wrote:Ja cu se licno na popisu izjasniti na slijedeci nacin:

Kada odem u inostranstvo i ako me neki stranac pita ko sam reci cu da sam Bosanac zato sto dolazim iz Bosne i Hercegovine drzave mog rodjenja a ako me neko pita kojem etnickom narodu iz Bosne i Hercegovine pripadam reci cu da sam Bosnjak.

Zasto cu se izjasniti da sam i po etnickom narodu Bosnjak i po naciji Bosnjak zato sto ne zelim da se odricem svog naroda i svoje nacije Bosnjaka iz svih drzava Balkana kao i dijaspore, ne zelim da se Bosnjaci i Bosanci dijele jer na taj nacin gube i Bosnjaci i Bosanci mjesta u parlamentu drzave Bosne i Hercegovine i odlaze iz vecinskih naroda u manjinski narod sto drugim rjecima znaci da postaju mnogo slabiji faktor odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na dva druga naroda Srbe i Hrvate.
Izgleda da niko ne zeli da se dijeli... a svi bi da se ujedine.
palermo

#19 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by palermo »

madner wrote:Ti si kralj, kazes da si Bosanac vani a izjasnis se kao Bosnjak.

Tako i ja, kazem da sam glasao za SDA kada prolazim blizu dzamije a vamo drugu pricu pricam. :D
Pošlo te večeras.

Čovjek napiše onako kako jeste, a ti ga ovdje prozivaš.

Bolan,piši se kako hoćeš i pusti druge da sepišu onako kakohoće, , ja zaista ne vidim potrebu da bilo ko ovdje iznosi kako će se izjasniti....svako je ono što jeste, ili makar što želi da bude...
madner

#20 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Ti si kralj, kazes da si Bosanac vani a izjasnis se kao Bosnjak.

Pošlo te večeras.

Čovjek napiše onako kako jeste, a ti ga ovdje prozivaš.

Bolan,piši se kako hoćeš i pusti druge da sepišu onako kakohoće, , ja zaista ne vidim potrebu da bilo ko ovdje iznosi kako će se izjasniti....svako je ono što jeste, ili makar što želi da bude...
Sta si ti po naciji?
miki.ba

#21 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by miki.ba »

Helikopter wrote:Ja cu se licno na popisu izjasniti na slijedeci nacin:

Sve nabrojano stoji samo te to niko nece pitati u inostranstvu, dovoljno da kažeš odakle si oni te svrastaju odma među Bosance, nije samo tebe nego i H i S.
Vrlo rijetko se u inostranstvu pita iz kojeg si plemena. :D
palermo

#22 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by palermo »

madner wrote: Sta si ti po naciji?
To je jednostavno nepristojno pitanje.
madner

#23 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote: Sta si ti po naciji?
To je jednostavno nepristojno pitanje.
Sta onda radis na nepristojnoj temi, ne smeta ti kada neko to napise?
palermo

#24 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by palermo »

madner wrote: Sta onda radis na nepristojnoj temi, ne smeta ti kada neko to napise?
ne smeta mi,ja ni od koga nisam tražio da mi kaže šta je po nacionalnosti, ili vjeroispovijesti, ni ovdje ni u stvarnom životu. Ako neko želi javno da izrazi svoja nacionalna ili vjerska osjećanja i to poštujem.

I ne pada mi na pamet da ga zbog toga kritikujem.
madner

#25 Re: Izjasnicu se kao Bosanac

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote: Sta onda radis na nepristojnoj temi, ne smeta ti kada neko to napise?
ne smeta mi,ja ni od koga nisam tražio da mi kaže šta je po nacionalnosti, ili vjeroispovijesti, ni ovdje ni u stvarnom životu. Ako neko želi javno da izrazi svoja nacionalna ili vjerska osjećanja i to poštujem.

I ne pada mi na pamet da ga zbog toga kritikujem.
Onda postuj moje pravo da izrazim svoje misljenje o tom izrazavanju.
Locked