Izgubljen još jedan mladi život

Podforum za motocikliste...
Como_Sarajevo

#1 Izgubljen još jedan mladi život

Post by Como_Sarajevo »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080226095

Sezona nije ni počela a tragedije su već počele da se događaju.Kako pomoći ovim mlađim učesnicima u saobraćaju??Ovo zubato sunce izvuklo je dosta ljubitelja dvotočkaša na ulice.Vidim i puno novih motora.O skuterima da i ne govorim.Loše gume,oprema gotovo nikakva,iskustvo sa hladnim i masnim asfaltom je za mnoge misaona imenica.Kod većine iskustvo se svodi na čistu nulu.Ljudi čuvajte se i nek nam je bog na pomoći ove sezone.
forza milan

Post by forza milan »

Treba trazit da svi koji se ista pitaju u drzavi podnesu ostavke jer su - direktno ili indirektno - odgovorni i za ovaj slucaj.
MirzaK

Post by MirzaK »

Vidjeh jutros, kriza :(

Problem je što bi čovjek trebao učiti na greškama, al' kod nas (čitaj Balkan)
treba zbog iste greške poginuti 50 ljudi da bi se došlo pameti.

Šta drugo nego u ovim tužnim situacijama najbolje se zahvaliti

- :x MUPu na "profesionalnim" ispitivačima za vozače A kategorije,
- :x pojedinim auto školama koje umjesto certificiranih koriste GUMENE kacige ?!
- :x Robot komercu na "eXtra kvalitetnim" motorima & skuterima.

See 'u in China !
Last edited by MirzaK on 27/02/2008 15:40, edited 1 time in total.
d2

#4 Re: Izgubljen još jedan mladi život

Post by d2 »

Hollister wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/080226095

Sezona nije ni počela a tragedije su već počele da se događaju.Kako pomoći ovim mlađim učesnicima u saobraćaju??Ovo zubato sunce izvuklo je dosta ljubitelja dvotočkaša na ulice.Vidim i puno novih motora.O skuterima da i ne govorim.Loše gume,oprema gotovo nikakva,iskustvo sa hladnim i masnim asfaltom je za mnoge misaona imenica.Kod većine iskustvo se svodi na čistu nulu.Ljudi čuvajte se i nek nam je bog na pomoći ove sezone.
uopste se ne radi o tome kako njima pomoci nego da li oni hoce da im se pomogne odnosno jos bolje da li oni uopste ucestvuju u saobracaju na nacin koji je po njih siguran

ne ucestvuju, pa kad njih zaboli nije ni mene pretjerano briga, odnosno briga me je u onom obimu u kojem stitim sebe kao vozaca, zastita njega kao vozaca motora me ne zanima jer prvenstveno njega samog ne zanima njegova zastita

kako ja to tako mogu govoriti ?

- svi voze bez kacige da bi se moglo vidjeti ko je laf na motoru, padnes, glavom od asfalt ili trotoar ili sta bilo = vozdra
- svi voze kao ludaci, najcesce izmedju traka, jedna otvorena vrata, jedno primicanje tvog auta susjednom autu = vozdra
- svi se guraju na celo kolone na semaforu cak i ako voze mali skuter, stavljaju sami glavu u torbu jer ako padne eto lole preko njega
- cesto voze bez ruku radi foliranja, ako tocak zaigra on leti ako leti pod tokocima je jer to najcesce rade kad su prvi u koloni ili kad voze izmedju ostalih
- nerijetko kad voze skutere stanu na onaj srednji dio pa voze stojeci (pogledaj prethodnu tacku)
- cesto voze u grupama namjerno da blokiraju vise traka pa ako oni nemaju obzira sto bih ja imao obzira

- gledao sam 101 put kad je motor prvi i kad obavezno hadzija prica sa nekim na cesti (titova) a upali mu se zeleno a ovaj stoji i dalje i prica ko da je na kafi pa lola iza svirne, a onda se motorista okrene pa mu pljune na auto pa nesto turira, przi gume , on na motoru, on snaga
- gledao sam i 101 put kad auto po misljenju motoriste uzme pravo prvenstva motoru (zglave jer niko ne skrece tako da ubije motoristu ali je motorista u svojim ocima bog ceste) a ovaj prodje i pljune ga iako sam stalno uzima prvenstvo drugima itd itd

iz svih ovih razloga savrseno me se jebe za sve koji se pronadju u gornjem tekstu, apsolutno me ne zanima da li ce se zabiti u mene ili u nekog drugog sve dok ja nisam kriv i dok cu naplatiti stetu od kaska

oni koji voze normalno a njih je jako malo - nisu predmet ovog teksta nego su normalni vozaci kao i svi ostali.

sad sam vidio da je tekst napisan iz raloga nesrece koja je juce bila, moj tekst nema veze s tim, ne znam momka niti znam sta je bilo u njegovom slucaju, govorim generalno.

u ovoj zemlji prvo treba stati ukraj divljoj voznji sto motora sto auta pa tek onda pricati o tome sta vozaci auta mogu uraditi za vozace motora, onog momenta kad motor postane ucesnik u saobracaju kao i automobil tj koristi sigurnosu opremu, koristi horizontalnu i vertikalnu signalizaciju - ja cu ga poceti postovati kao sto postujem svako auto bez obzira sto je on na motoru, dok to ne bude - nije me briga da li je on koga pokupio ili je neko njega pokupio.
uvala_borova

Post by uvala_borova »

cuj 'kako im pomoc'? pa sve su to pederi teski, krkani, mentalni seljacine ..samo nek se dere auspuh gas gas gas u nadi da ce ih kakva kurvica napucana primijetiti...svaka cast d2, slazem se s tim da dokle god nisam kriv, jebe mi se za njih.sami sebi traze sranje
MirzaK

Post by MirzaK »

uvala_borova wrote:pa sve su to pederi teski, krkani, mentalni seljacine ..samo nek se dere auspuh gas gas gas u nadi da ce ih kakva kurvica napucana primijetiti..
Čestitam, ovo ti je do sad najbolji opis vozača Golfova :D
lordi

Post by lordi »

MirzaK wrote:Vidjeh jutros, kriza :(

- :x MUPu na "profesionalnim" obukama vozača A kategorije,
- :x pojedinim auto školama koje umjesto certificiranih koriste GUMENE kacige ?!

See 'u in China !

Za tvoju info MUP ne obucava kandidate valjda toliko znas o tome :roll:
d2

Post by d2 »

MirzaK wrote:
uvala_borova wrote:pa sve su to pederi teski, krkani, mentalni seljacine ..samo nek se dere auspuh gas gas gas u nadi da ce ih kakva kurvica napucana primijetiti..
ne odnosi se na vas ciji motori imaju manji broj obrtaja motora od sekundarice na satu :D
olduser

Post by olduser »

krivi su oni koji voze i budaljesu..goni ih u onu stvar..nijednog ne zalim ako pogine svojom krivicom..a vecina ih tako gine...
vozaju bez kacige, kroz crvena prolijecu, izvlace maximum iz motora, budaljesu na zadnjem, posebno ovi sa skuterima se nesta ufurali...idi na poligon pa se tamo ofiraj a ne gdje se odvija saobracaj i kad poginu krivi drugi..
MirzaK

Post by MirzaK »

lordi wrote:
MirzaK wrote:Vidjeh jutros, kriza :(

- :x MUPu na "profesionalnim" obukama vozača A kategorije,

See 'u in China !

Za tvoju info MUP ne obucava kandidate valjda toliko znas o tome :roll:
Mislio na ispitivače, eno editovao sam 8)
MirzaK

Post by MirzaK »

d2 wrote:
MirzaK wrote:
ne odnosi se na vas ciji motori imaju manji broj obrtaja motora od sekundarice na satu :D
Brz ti neki sat, mora da je iz Golfa :D :D :D :D
Ninj@

Post by Ninj@ »

ljudi...ovo po gradu je sve *ebano i s*ebano....i mi motoristi i ljudi u autima i pjesaci....sve mahnito majke mi. na motorima sam presao preko 200.000 km....vozio svakako....i glupirao se, a Bogami vozio i po pravilima ali nikada bas NIKADA nisam vozio bez full opreme....

znaci imam jako puno iskustva ali jos uvijek nisam provalio kako se covjek treba ponasati dok vozi motor u ovom nasem gradu....kada divljas svi bjeze od tebe, pjesaci se cak izmicu u stranu kada su na trotoaru...ljepota, ali dok negdje ne opalis....vozis najregularnije dodje levat i skinete s ledja kao mene...jedva zivu glavu izvukoh....i poslije toga nisam pametan u ovom gradu kretena kako da vozim....

sada za vikend izadjem malo da se provozam i vidim tonu nekih novih motora i likova bez kacige i bilo kakve opreme...doduse sada je furka da nose naopako okrenute kackete pa ih je bilo par i jos na R1.....divljaju po gradu ko zadnji idioti....kontam odoh malo do jablanice da se provozam jer mi takvi likovi idu na zivce.

vjerujte mi ali mi se voznja motorom po Sarajevu pravo ogadila....kada mi se voza izletim van grada i ispusem se...ako mi se divlja ima auto-put pa ako cu ginuti bar necu nikoga ubiti :D

ovo je katastrofa....koliko me iznerviraju pojedini komentari vozaca toliko ih i razumijem jer i ja kada parkiram motor sjednem u auto pa me pojedini degeni na motoru nerviraju

:x
bice_bice

Post by bice_bice »

drzava kriva sto nam se tinejdzeri pale na kriminalce i pogotovo na provincijalne, zahebane motordzije u majicama kratkih rukava, bez sljema na glavi?

"gledaj ga, NIKO MU NISTA NEMERE!"
blue15

Post by blue15 »

ŠTA SE ČUDITE, PA TI IDIOTI NA MOTORIMA (ONI KOJI IH VOZE IZ OBIJESTI) NAM RAZVLAČE PAMET DECIBELIMA ČIM OTOPLI U SARAJEVU DO KASNIH POPONOĆNIH SATI. ZNAJU TO DOBRO BESPOMOĆNI STANARI BUL. MEŠE SELIMOVIĆA (DOK SE SAMI NE ORGANIZIRAJU DA STANU OVOJ VRSTI TERORA U KRAJ). NARAVNO DA VOZE ISPRED SJEDIŠTA SAOBRAĆAJNE POLICIJE NA MARINDVORU. PROŠLO LJETO SU VOZILI U KONTRA SMJERU BULEVAROM M. SELIMOVIĆA. NARAVNO TO ZA POLICIJU NIJE DOGAĐAJ- SAMO ZA IZBEZUMLJENE OČEVICE. SELJAČINE SE ZAUSTAVE ISPRED KAFIĆA I POKUPE INTELEKTUALNE "GUSKE" ŽELJNE PROVODA, DA NAPRAVE KRUG I VOZE 120-180 KM/h PRAVEĆI NESNOSNU BUKU, NEMA ŠTA PRAVI HEROJI.KAD ZOVETE POLICIJU, ONI NARAVNO NE MOGU NIŠTA, REĆI ĆE VAM DA NEMA ZAKONA, NE MOGU IZMJERITI BUKU (IAKO SE ČUJE DO MOSTARA), NEMAJU "KOD SEBE RADAR", A ONI SAMO ŠTO NE LETE, VIDI SE GOLIM OKOM I VIDE SVI I ČUJU SVI.
ŽALOSNO JE TO ŠTO JE OVO SVE GOLIM OKOM VIDILJIVO, PA POMISLI LI TAJ ŠEF SAOBRAĆAJNE POLICIJE IMA LI OVO IGDJE U SVIJETU.
PA JOŠ DA IM POMOGNEMO, DA IM RODITELJI KUPE JAČE MOTORE.
Ninj@

Post by Ninj@ »

MirzaK wrote:
d2 wrote:
MirzaK wrote: Čestitam, ovo ti je do sad najbolji opis vozača Golfova :D

hahahahahhahahha :lol: :lol: :lol: :lol:

ma hajde sto ima likova u Golfovima.....nego od 50 auta sa kojima sam se mogao sudariti sigurno je 48 bilo Passat u narodu poznat kao "pijacar" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MirzaK

Post by MirzaK »

Ninj@ u pravu si u potpunosti, slažem se i sa D2 u dobrom dijelu stvari, ginu motoristi, ali ginu i vozači & pješaci, a na ovoliki automobila, kamiona i motora u Sarajevu + eXtra blage kazne, mislim da tome nema kraja, bar ne uskoro.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

svidja mi se ova diskusija i drago mi je da ima i kontra gledista i sve postujem i slazem se sve dok nema generalizovanja

drago mi je da i oni koji su najvise ogorceni prepoznaju one koji voze kako treba

zao mi je sto su ti isti do te mjere neprimjetni pa ispada da je ovih gorih vise sto tvrdim da nije istina

isto tako opet meni koji za sebe tvrdim da vozim po propisima i po pravilima i da mi motor nije visokoturazni :D nista ove diskusije nece pomoci u tome da danas kad sjednem na motor opet ne dodjem u situaciju da spasavam zivu glavu
Ninj@

Post by Ninj@ »

ama ljudi otidjite na poligon gdje se polazu vozacki ispiti...da vidite kako se pare zaradjuju....i kome se vozacka daje u ruke

sjecam se prosle godine kada mi je prijatelj polagao A kategoriju...dodje neki lik da polaze i instruktor mu kaze kada stanes na semaforu po pravilu spustas lijevu nogu...kaze on zasto bas lijevu....objasni mu on da u ovom slucaju spusta lijevu jer je kod vespe mjenjac na guvernali, a zadnja kocnica kod desne noge tako da mu lijeva ne treba za ubacivanje u brzinu....gleda on i kaze pa sto uopste moram na semaforu spustati noge "vidio lik da vespa ima onaj pod gdje dodju noge i konta ne mora ih ni spustati".....nakon prepirke sjedne on na vespu da pokaze kako se ne mora spustati noga....pao je ko s kruske i opalio glavom od asfalt...jos uvijek mu nije bilo jasno kako motor sam ne stoji......takav lik je polozio, a nije uspio ni kruga napraviti kako treba

treba i komisiju i instruktore malo nacepiti
d2

Post by d2 »

Ninj@ wrote:
MirzaK wrote:
d2 wrote: ne odnosi se na vas ciji motori imaju manji broj obrtaja motora od sekundarice na satu :D

hahahahahhahahha :lol: :lol: :lol: :lol:

ma hajde sto ima likova u Golfovima.....nego od 50 auta sa kojima sam se mogao sudariti sigurno je 48 bilo Passat u narodu poznat kao "pijacar" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vise ne vozim u golf klasi, sad sam u klasi pasat pijacar, to je malo jaca od klase pasat lubenicar :D
terapija

Post by terapija »

Jedan divljak manje,

i za nijansu smo blizi bezbijednijem saobracaju :D

Sori za ovaj stav, ali svi koji ginu namjerno svojom krivicom, za mene su debili.
Vise bih zalio za nekim jadnikom koji je u ocaju digao ruku na sebe nego za ovakvim...

Odite na darwinawards.com i vidjecete da ima mnogo ljudi koji misle ovako.
Dodijelimo mu posthumno nagradu sto je uklonio svoje "glupe" gene iz pool-a.
Manje se se radjati manijaka ;)
terapija

Post by terapija »

Ninj@ wrote:ljudi...ovo po gradu je sve *ebano i s*ebano....i mi motoristi i ljudi u autima i pjesaci....sve mahnito majke mi. na motorima sam presao preko 200.000 km....vozio svakako....i glupirao se, a Bogami vozio i po pravilima ali nikada bas NIKADA nisam vozio bez full opreme....

znaci imam jako puno iskustva ali jos uvijek nisam provalio kako se covjek treba ponasati dok vozi motor u ovom nasem gradu....kada divljas svi bjeze od tebe, pjesaci se cak izmicu u stranu kada su na trotoaru...ljepota, ali dok negdje ne opalis....vozis najregularnije dodje levat i skinete s ledja kao mene...jedva zivu glavu izvukoh....i poslije toga nisam pametan u ovom gradu kretena kako da vozim....

sada za vikend izadjem malo da se provozam i vidim tonu nekih novih motora i likova bez kacige i bilo kakve opreme...doduse sada je furka da nose naopako okrenute kackete pa ih je bilo par i jos na R1.....divljaju po gradu ko zadnji idioti....kontam odoh malo do jablanice da se provozam jer mi takvi likovi idu na zivce.

vjerujte mi ali mi se voznja motorom po Sarajevu pravo ogadila....kada mi se voza izletim van grada i ispusem se...ako mi se divlja ima auto-put pa ako cu ginuti bar necu nikoga ubiti :D

ovo je katastrofa....koliko me iznerviraju pojedini komentari vozaca toliko ih i razumijem jer i ja kada parkiram motor sjednem u auto pa me pojedini degeni na motoru nerviraju

:x
Svaka cast, jos ima normalnih motorista.

Respect.
tech10

Post by tech10 »

Jel' i za ovo kriva Semiha?
stripiii

Post by stripiii »

Ma brate mili kad vidim one na Harley i kako uzivaju u voznji,svaka im cast :thumbup: Jedne prilike tip na motoru pao kod DZ "O.Maslic" a prije toga jurcali od Otoke do M.Dvora ma ludnica ziva.I prije nego ce pasti tip stavi kacigu koliko sam cuo spasila ga je) i desi mu se to sto se desilo.Narednih sat vremena nema ko nije dosao na motoru (sve njegova raja predpostavljam) i desava se po meni nesto neshvatlji...Svi prilaze motoru,gledaju ga,procjenjuju koja je steta,sta ce morati zanjenjiti ALI osim dva momka niko nije upitao kako je ON :? Ostao sam tada definitivno zatecen...
Ninj@

Post by Ninj@ »

onda ih samo par u gradu uziva jer ne voze svi Harley-a nego copere :D

brate nisi nas vidio negdje na Jadranskoj magistrali kako uzivamo...milina vidjeti ispred sebe 4-5 motorista na R-ovima u full opremi kako voze ( ne mislim na divljanje) :D

svaki motor ima svoju draz ( sve su to shejtanske naprave ) :lol: :lol: :lol: :lol:
terapija

Post by terapija »

tech10 wrote:Jel' i za ovo kriva Semiha?
Vodi je brate kuci kad je gotivis, samo dalje od mene
Post Reply