Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo
-
Dxo
#1 Izgradnja stanova za mlade u kantonu Sarajevo
Pozdrav forumaši,
Stalno se vrti priča u medijima da u KS mladi bračni parovi imaju povoljne uslove za kupovinu stanova. Ja nisam uspjeo ni na jednoj adresi dobiti konkretne informacije (Fond za izgradnju KS i sl.). Zanima me kako ide to sa stanovima, kome se treba obratiti i koja je procedura...
Inače sam VSS, zaposlen i oženjen bez rješenog stambenog pitanja.
Stalno se vrti priča u medijima da u KS mladi bračni parovi imaju povoljne uslove za kupovinu stanova. Ja nisam uspjeo ni na jednoj adresi dobiti konkretne informacije (Fond za izgradnju KS i sl.). Zanima me kako ide to sa stanovima, kome se treba obratiti i koja je procedura...
Inače sam VSS, zaposlen i oženjen bez rješenog stambenog pitanja.
- Asana
Ovo bi trebala biti prava adresa
[email protected]
Tel: 033 562 073
Savjetnica za pitanja mladih
Dijana Simanić
[email protected]
Tel: 033 562 073
Savjetnica za pitanja mladih
Dijana Simanić
- nebojeplavo
Mislim da ce tek u martu, nakon polaganja kamena temeljca za stanove koje se grade na Dobrinji 5, biti raspisan konkurs ili vec sta 
- nebojeplavo
Ja samo cula da ce i oni moci kupiti te stanove
dakle, ne samo za bracne parove, nego za sve mlade ljude 
-
Dxo
U redu slažem se sa vam treba za sve malde ljude, ali imali išta konkretno kome se treba javiti za više informacija.
ja sam također pročitao za dobrinju ali zanima me imali išta sada trenutno, jer dobrinja neće u skorije vrije biti napravljena (min 18 mjeseci)
ja sam također pročitao za dobrinju ali zanima me imali išta sada trenutno, jer dobrinja neće u skorije vrije biti napravljena (min 18 mjeseci)
- nebojeplavo
Ima, uzmes fino oglase i trazisDxo wrote:U redu slažem se sa vam treba za sve malde ljude, ali imali išta konkretno kome se treba javiti za više informacija.
Salim se, sto se tice Zavoda za stambenu izgradnju KS, nema gotovih stanova za mlade, vec se planira izgradnja u narednih nekoliko godina
Tako sam ja bar citala u novinama i na netu
-
Dxo
otplaćivao bi ga dok sam živ kakve su kamatenebojeplavo wrote:Ima, uzmes fino oglase i trazisDxo wrote:U redu slažem se sa vam treba za sve malde ljude, ali imali išta konkretno kome se treba javiti za više informacija.
ja sam također pročitao za dobrinju ali zanima me imali išta sada trenutno, jer dobrinja neće u skorije vrije biti napravljena (min 18 mjeseci)![]()
![]()
- uvjek dobar gost
Ma joj... ljudi od nekih 30. godina .. to je generacija koja živi sa starcima...
A stanovi su samo za dobro situiranu omladinu... ona cijena od 1300-1600 po kvadratu..
mi smrtnici moramo kihati kupovinu stana bar 30. godina... jer nama je kvadrat 2000 i više....
Pa sjetimo se nadziživanja zgrada, stanovi fol za demobilisane borce i invalide... ahhhaaa useliće invalida na peti sprat bez lifta ....
Šuplja priča....
A stanovi su samo za dobro situiranu omladinu... ona cijena od 1300-1600 po kvadratu..
mi smrtnici moramo kihati kupovinu stana bar 30. godina... jer nama je kvadrat 2000 i više....
Pa sjetimo se nadziživanja zgrada, stanovi fol za demobilisane borce i invalide... ahhhaaa useliće invalida na peti sprat bez lifta ....
Šuplja priča....
-
leeloo
Dok se oni nakane da nesto naprave, ja vise necu biti mladi bracni par.
Posto je mom muzu 1993. godine poginuo otac, raspitivali se mi za stanove za porodice sehida i poginulih boraca... Medjutim, shipak... ne mozes doci do toga . I tako u pricu sa jednim poznanikom i kaze on nama da zna nekoga ko radi na tome. Jako fin covjek i hoce pomoc mladima koje je zajebala administracija. Obradovasmo se mi... evo ga stan napokon... Dva dana kasnije nadjosmo se mi sa tim divnim covjekom...
Sta nam treba od papira?
"Ma lako cemo za papire... Za pocetak morate imati pare... oko 10.000-15.000 KM"... kontamo mi... odmah prva uplata za stan (naivicne)... Kaze on, ma kakve crne uplate... Treba platiti ovom oko 3000-4000 KM, pa onom 2000 KM itd.
I tako, ko posrani se vratismo kuci... trebas izvaliti 15.000 maraka (koje nemamo) i nadati se da te niko nece zajebati...
Posto je mom muzu 1993. godine poginuo otac, raspitivali se mi za stanove za porodice sehida i poginulih boraca... Medjutim, shipak... ne mozes doci do toga . I tako u pricu sa jednim poznanikom i kaze on nama da zna nekoga ko radi na tome. Jako fin covjek i hoce pomoc mladima koje je zajebala administracija. Obradovasmo se mi... evo ga stan napokon... Dva dana kasnije nadjosmo se mi sa tim divnim covjekom...
Sta nam treba od papira?
"Ma lako cemo za papire... Za pocetak morate imati pare... oko 10.000-15.000 KM"... kontamo mi... odmah prva uplata za stan (naivicne)... Kaze on, ma kakve crne uplate... Treba platiti ovom oko 3000-4000 KM, pa onom 2000 KM itd.
I tako, ko posrani se vratismo kuci... trebas izvaliti 15.000 maraka (koje nemamo) i nadati se da te niko nece zajebati...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Dok je ovakve vlasti, forumashi ce imati prednost samo da budu oni koji ce nosati cigle da se "mladima" prave stanoviella_sa wrote:e da je meni jedan stan...imamo li mi sa foruma neku prednost..
- uvjek dobar gost
461 552 - 461 553
neka neko nazove i u eter postavi ovo pitanje na 202-ci
Neka onda oni nazovu nadležne i pitaju ih...!!!
neka neko nazove i u eter postavi ovo pitanje na 202-ci
Neka onda oni nazovu nadležne i pitaju ih...!!!
- Asana
leeloo wrote: "Ma lako cemo za papire... Za pocetak morate imati pare... oko 10.000-15.000 KM"... kontamo mi... odmah prva uplata za stan (naivicne)... Kaze on, ma kakve crne uplate... Treba platiti ovom oko 3000-4000 KM, pa onom 2000 KM itd.
-
ella_sa
Ja bi radno nosila cigle za svoj stan, hehe.. mozemo napraviti radnu akciju..mIRCerka wrote:Dok je ovakve vlasti, forumashi ce imati prednost samo da budu oni koji ce nosati cigle da se "mladima" prave stanoviella_sa wrote:e da je meni jedan stan...imamo li mi sa foruma neku prednost..
mislim nosila bih i za druge vrlo rado, kad bi to imalo smisla i kad bi se znao cilj..
- uvjek dobar gost
U velikoj Britaniji je postojala ovakva akcija i bila je pravo uspješna...ella_sa wrote:Ja bi radno nosila cigle za svoj stan, hehe.. mozemo napraviti radnu akciju..mIRCerka wrote:Dok je ovakve vlasti, forumashi ce imati prednost samo da budu oni koji ce nosati cigle da se "mladima" prave stanoviella_sa wrote:e da je meni jedan stan...imamo li mi sa foruma neku prednost..
mislim nosila bih i za druge vrlo rado, kad bi to imalo smisla i kad bi se znao cilj..
No kod nas je lakše podići kuću bespravnu na tri sprata bez fasade na klizištu....
-
ella_sa
Evo imamo inicijativuuvjek dobar gost wrote:U velikoj Britaniji je postojala ovakva akcija i bila je pravo uspješna...ella_sa wrote:Ja bi radno nosila cigle za svoj stan, hehe.. mozemo napraviti radnu akciju..mIRCerka wrote: Dok je ovakve vlasti, forumashi ce imati prednost samo da budu oni koji ce nosati cigle da se "mladima" prave stanovi
No kod nas je lakše podići kuću bespravnu na tri sprata bez fasade na klizištu....
- Tahta
Sa ovom vlsašću tajom i kompanijom nikad ništa đaba se nadate.Nema tu priče ako nemaš taju,dajdžu,tetka nisi stranački čovjek... nikad ništa od tog stana.
Kolko se sjećam Tajo- S Silajdžić je bio ministar u prošlom sazivu baš iz tog stambenog resora.Njegove riječi neče se više bavit problematikom kreditiranja mladih za stambeno zbrinjavanje ono skino čovjek ko s neke stvari.
Kolko se sjećam Tajo- S Silajdžić je bio ministar u prošlom sazivu baš iz tog stambenog resora.Njegove riječi neče se više bavit problematikom kreditiranja mladih za stambeno zbrinjavanje ono skino čovjek ko s neke stvari.
- van Basten
ja sam informacije o tome prikupio iz novina i sa jednog sajta kojeg ne bih reklamirao jer ne znam jeli po pravilima foruma, iako se vrtio ovdje link za njega... helem... Dobrinja V 180ak stanova za mladu populaciju, 47,64 i 75 m2, 1.500-2.000 KM/kvadratu, kamen temeljac krajem ovog mjeseca, brzo poslije konkurs za prijavljivanje, rok završetka radova 18 mjeseci.
Eh, to sve na papiru izgleda izvrsno i da je više ovakve (kvalitetne!) gradnje bilo bi extra. Ali... izvinite me što sam skeptičan i što bih postavio par konkretnih pitanja...
- koji će biti uslovi na konkursu? Prije svega - ko su mladi? Hoće li (opet) ta granica biti 40 god
zato što npr neki Tajin sestrić ima 38 i još nije riješio stambeno pitanje
- ko gradi? Jer vrlo bitan je i kvalitet izgradnje... džaba i nova gradnja ako će firma to sfušeriti i ako ću ja u svom stanu osjetiti svaki povjetarac kroz svoja rebra i čuti svaku psovku na sto metara od stana (primjer takve gradnje - Dobojska ulica)
- ko nadzire sve to?
- hoće li biti kakvih pogodnosti... ono da Kanton dogovori neku pristojnu kamatu sa nekom bankom za dizanje kredita onima koji prođu na konkursu. Ne moraju Makre mi platiti od kamate ali nek se izbore za npr 5% kamate. Mislim da bi bilo banki kojima bi se isplatilo dobiti 180ak klijenata vezanih dugoročnim stambenim kreditom.
- etc, etc...
Eh, to sve na papiru izgleda izvrsno i da je više ovakve (kvalitetne!) gradnje bilo bi extra. Ali... izvinite me što sam skeptičan i što bih postavio par konkretnih pitanja...
- koji će biti uslovi na konkursu? Prije svega - ko su mladi? Hoće li (opet) ta granica biti 40 god
- ko gradi? Jer vrlo bitan je i kvalitet izgradnje... džaba i nova gradnja ako će firma to sfušeriti i ako ću ja u svom stanu osjetiti svaki povjetarac kroz svoja rebra i čuti svaku psovku na sto metara od stana (primjer takve gradnje - Dobojska ulica)
- ko nadzire sve to?
- hoće li biti kakvih pogodnosti... ono da Kanton dogovori neku pristojnu kamatu sa nekom bankom za dizanje kredita onima koji prođu na konkursu. Ne moraju Makre mi platiti od kamate ali nek se izbore za npr 5% kamate. Mislim da bi bilo banki kojima bi se isplatilo dobiti 180ak klijenata vezanih dugoročnim stambenim kreditom.
- etc, etc...
-
Dxo
upravo sam na to i mislio kad sam postavio temu na forumuvan Basten wrote:ja sam informacije o tome prikupio iz novina i sa jednog sajta kojeg ne bih reklamirao jer ne znam jeli po pravilima foruma, iako se vrtio ovdje link za njega... helem... Dobrinja V 180ak stanova za mladu populaciju, 47,64 i 75 m2, 1.500-2.000 KM/kvadratu, kamen temeljac krajem ovog mjeseca, brzo poslije konkurs za prijavljivanje, rok završetka radova 18 mjeseci.
- koji će biti uslovi na konkursu? Prije svega - ko su mladi? Hoće li (opet) ta granica biti 40 godzato što npr neki Tajin sestrić ima 38 i još nije riješio stambeno pitanje
- ko nadzire sve to?
- etc, etc...