Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15651 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 31/12/2022 01:25
sehohari wrote: 31/12/2022 01:11 Računaj da bi se komotno veliki dio kolača prometa unutar Kantona Sarajevo, pa i van njega (Visoko, Konjic) mogao prebaciti na šine.
Drugo je to što je SDA ovdje utuvila narodu u glavu da su vozovi već prošlost.
Željeznički saobraćaj u BiH, putnički saobraćaj, može oživjeti najprije kad se promijeni kompletna struktura radnika u oba entitetska željeznička preduzeća, kad se uspostavi intezivniji promet u zemlji, i kad se uspostavi međunarodni saobraćaj, i najvažnije - kad bude dovoljno putnika. A sa dosadašnjim trendom odlazaka u inostranstvo, putnika je sve manje.

Prigradski saobraćaj Sarajeva je ok, ali je li neko mjerio promet, zna li se popunjenost kapaciteta u tom dolasku i odlasku vozova u Visoko, Kakanj, Pazarić, itd. Koliko je mjesta u vozu, koliko putnika koristi taj voz, i koliko ih dnevno saobraća? Ako je to frekvencija gradskih autobusa, onda je ok, ako je to 2-3 voza dnevno, zaključak sam napravi :-)

Da nema voza za Čapljinu, Glavnu željezničku stanicu obuhvatila bi paučina :-)
Pa ti govoriš o trenutnom stanju, a ja pišem o potencijalu. Jasno je da fajde ima samo od linija brzih vozova kada je frekvencija prigradskih vozova toliko mizerna.

Ali to se može promijeniti. Uz promjene u preduzeću (ili osnivanje novog za prigradski saobraćaj Sarajeva), malo ulaganja i dobru reklamu sve se to da uraditi.

Pa imaš hrpu ljudi koji se muče po kojekakvim autobusima, višesatnim gužvama u autu koji bi sutra prešli na elegantniju alternativu voza da mogu.

Ponavljam, u normalnim zemljama većina prometa je na prigradskim linijama, a ne na relacijama od po nekoliko stotina kilometara. I većina para je tu.
mistek

#15652 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Međunarodni saobraćaj nema veze s ovim o čemu ti pričaš. Niti oživljavanje željeznica generalno. Za međunarodni saobraćaj je generalno ok da je stanica bilo gdje.

I što je bitno koliko danas putnika prometuje prigradskim vozom? Možda negdje i ima podatak, ali govorimo o perspektivi. U perspektivi možeš imati voz svako 2 sata za Visoko, svako 2 sata za Tarčin. Čak i češće. Saraevo-Visoko je 45 minuta i recimo da se voz svako 2 sata može i sada postići. Za Tarčin i lakše. Dakle, mogu biti i češći. Evo otvorena stanica Buća Potok. S uvezivanjem stanice na Ilidži bolje s gradom, još bi ga pojačao. Ovo je i više nego ok ovo opslužuje sasvim ok broj putnika. Pa tek na ovo dodaj Čapljinu i Mostar ili međunarodne linije. Ne treba uopšte raspravljati je li sad iskorišteno kako treba, nije. Da je pameti, ljeti bi makar vozovi za Mostar furali puno češće (recimo poput Rima i Napolija, koji su maksuz za turiste uvezani) i bili puni, samo da se turistima nametne to kao rješenje. Čak i za Visoko to ostaje super opcija. Turista iz Poljske koji je u Sarajevu će vrlo rado skoknuti do Visokog vozom kad zna da to može uraditi iz centra, između doručka i ručka praktično. Stvar je samo menadžmenta. Ali, kad uzmeš prugu, ne pomaže ti ni najbolji menadžment na svijetu.

A evo što se prevoza tiče, najbolji podatak koji mogu naći je da je u periodu januar-august ove godine prevezeno skoro 250.000 putnika. I to je sve još uvijek debelo ispod predpandemijskog perioda, jer je tad godišnji promet bio pola miliona putnika. I da, postoji podatak da je 40% ukupnog broja putnika upravo na prigradskim linijama (doduše, u prvom kvartalu godine i bez Visokog; ali, nek je 10% za cijelu godinu, to je sasvim ok broj).

Ponavljam: Sarajevo-Visoko i Sarajevo-Pazarić, nabaviti 4 voza za ove namjene i pojačati frekvenciju saobraćaja. Uz redovan saobraćaj tramvaja sa željezničke stanice, uz autobus na Ilidži koji će pratiti dolazak voza, istu stvar u Vogošći, uz stajanje u Buća Potoku, te promociju te linije Sarajevo-Visoko kao turističke (dakle, da se uključe i turističke zajednice), sve bi živnulo do mjere da su željeznice samo za to dovoljne. Ovome samo dodati češće voz za Mostar u jeku sezone (pored onog u 07:00 dodati barem još jedan prije podne) i također izreklamirati, što ljepotu puta, što brzinu dolaska iz Sarajeva u Mostar.
kakaljin

#15653 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 31/12/2022 00:40
Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:24 Postoje tri vrste ljudi, koji bi premjestili zelj stanicu u Rajlovac
1. Neznalice, koje nemaju blage veze o tome, ali eto zele da se upisu u temu.

2. Ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva, pa im je cudno koji ce qrac zelj stanica usred grada. Ljudi konzerve, koji ne shvataju da je npr jedan Bec renovirao svoju stanicu, da gradovi poput Pariza, Helsinkija i sl imaju stanice usred, ponavljam USRED JEBENOG grada.

3. Interesdzije. Ogroooooman je komad zemlje duz pruge, tu su milijarde u pitanju za izgradnju nekretnina.

Nema cetvrtih. Pa se nadjite koji ste na ovoj listi kad sljedeci put spomenete ovakvu glupost.

Necete bagro. Nije vam uspjelo. Necete i tacka.
Europejac, od forme se ne živi :-)

Željeznički saobraćaj u BiH, naročito putnički saobraćaj, već 30 godina preživljava od danas do sutra. Ubijen je u glavu, i više se ne može oporaviti. Uskoro neće ni imati za koga, jer će svi otići u Beč, Pariz i Helsinki, i s tih pozicija pametovati kako je Sarajevu potrebnija željeznička stanica "u centru" koja prima jedva 2-3 voza dnevno, nego gradski autoput, koji predstavlja drastično i preznačajno rasterećenje cestovnog gradskog saobraćaja, i možda najznačajniju gradsku saobraćajnicu. Europejac, a i ostali, od suštine se živi.

Da imam ingerencije, glavna željeznička stanica Sarajeva bila bi u Rajlovcu, i cijelu prugu od Bačića do Velešića, podigao bih, i na njenoj trasi izgradio autoput prema Betaniji i dalje... A sa rajlovačke željezničke stanice, putnici mogu odlaziti u sarajevska naselja autobusima.
Sva sreća pa samo možeš pisati po forumu. Sto je nekad i to previše.
Thorgerson

#15654 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Thorgerson wrote: 30/12/2022 10:24 Postoje tri vrste ljudi, koji bi premjestili zelj stanicu u Rajlovac

2. Ljudi koji nisu makli dalje od Sarajeva, pa im je cudno koji ce qrac zelj stanica usred grada. Ljudi konzerve, koji ne shvataju da je npr jedan Bec renovirao svoju stanicu, da gradovi poput Pariza, Helsinkija i sl imaju stanice usred, ponavljam USRED JEBENOG grada.

3. Interesdzije. Ogroooooman je komad zemlje duz pruge, tu su milijarde u pitanju za izgradnju nekretnina.

Nema cetvrtih. Pa se nadjite koji ste na ovoj listi kad sljedeci put spomenete ovakvu glupost.

Željeznički saobraćaj u BiH, naročito putnički saobraćaj, već 30 godina preživljava od danas do sutra. Ubijen je u glavu, i više se ne može oporaviti. Uskoro neće ni imati za koga, jer će svi otići u Beč, Pariz i Helsinki, i s tih pozicija pametovati kako je Sarajevu potrebnija željeznička stanica "u centru" koja prima jedva 2-3 voza dnevno, nego gradski autoput, koji predstavlja drastično i preznačajno rasterećenje cestovnog gradskog saobraćaja, i možda najznačajniju gradsku saobraćajnicu. Europejac, a i ostali, od suštine se živi.

Da imam ingerencije, glavna željeznička stanica Sarajeva bila bi u Rajlovcu, i cijelu prugu od Bačića do Velešića, podigao bih, i na njenoj trasi izgradio autoput prema Betaniji i dalje... A sa rajlovačke željezničke stanice, putnici mogu odlaziti u sarajevska naselja autobusima.
Bravo genijalac.

Umjesto jednog voza koji moze povuci kao 6-7 autobusa, ti bi to potrpao u buseve, pa busevima zakrcio isti taj autoput koji bi napravio.

Bravo genije.

Uostalom, pruga ne smeta autoputu, otkud ti ta ideja da je to dvoje iskljucivo?
Laplace

#15655 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

mistek wrote: 31/12/2022 01:01 Od mase stvari koju su uspjeli da useru u Sarajevu, nekako se izvukla pruga i željeznička stanica. Sarajevo ima prugu do centra, ima super mogućnosti u tom pogledu i onda još fakat ima neko ko bi to razvaljivao :D Da ne postoji pruga osim ove u kantonu Sarajevo i blago šire, ta željeznička je potrebna.

I ne kontam ogorčenost željeznicom, ljudi je nikad više nisu koristili. Dosta raje iz Hadžića, Visokog, Ilijaša koju znam, sada koristi voz. Mislim da će vrlo brzo postati racionalno razmišljati i o novim nabavkama kako bi se poačala frekvencija na tim nekim lokalnim linijama. A, stanica u centru je zbog ovih upravo i bitna.
Još kad bi uveli liniju Vareš-Sarajevo... Mojoj ženi bi redovna željeznička linija bila najbolja opcija za dolazak na posao. A ni meni ne bi bilo loše, s tim da bih morao da presijedam u Podlugovima.
Haris.ba

#15656 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 02/01/2023 14:13 Još kad bi uveli liniju Vareš-Sarajevo...
Ona dobrim dijelom nije elektrificirana koliko se sjecam?
Laplace

#15657 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 02/01/2023 14:20
Laplace wrote: 02/01/2023 14:13 Još kad bi uveli liniju Vareš-Sarajevo...
Ona dobrim dijelom nije elektrificirana koliko se sjecam?
I meni se čini. Dalo bi se to uraditi kad bi bilo interesa.
dr_Evil

#15658 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

NIje moj grad, pa nema smisla da se mjesam, ali izmjestanje stanice mi je bezveze. Bolje nabaviti kakve tramvaje(ako nema onda napraviti) koje mogu koristiti tu prugu pa uvezati prigradska mjesta. Nije da imamo nesto vozova non stop pa da smetaju.

Znam bila je prica hajde izmjestiti stanicu, pa onda dalje tramvajem, ali mislim da to isto je poprilicno glupavo. Cestovna infrastruktura svakako treba da se gradi, ali nije to zamjena za sinski saobracaj.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#15659 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

dr_Evil wrote: 02/01/2023 14:33

Bolje nabaviti kakve tramvaje(ako nema onda napraviti) koje mogu koristiti tu prugu pa uvezati prigradska mjesta.
na sta ce ti ici tramvaj po pruzi od voza?? na jogurt??
tramvaj radi na 660 V
voz na 25.000 V
dr_Evil

#15660 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 14:36
dr_Evil wrote: 02/01/2023 14:33

Bolje nabaviti kakve tramvaje(ako nema onda napraviti) koje mogu koristiti tu prugu pa uvezati prigradska mjesta.
na sta ce ti ici tramvaj po pruzi od voza?? na jogurt??
tramvaj radi na 660 V
voz na 25.000 V
Nemam pojma koji je napon u tramvaju i vozu, ali znam da to nije problem niti po cemu, rekoh ako nema kupit ima napravit, pa nismo toliko bas pali qrcu za usi, mogli su se napraviti i ovi tramvaji za Sarajevo, samo niko nije pitao. Eto ti ga nazovi gradski niskpodni voz, ako ce ti biti dusi lakse. Kakvo god da mu je upravljanje, bitno je kako izgleda unutra i van, da odgovara namjeni.
Laplace

#15661 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Za intenziviranje željezničkog saobraćaja ka Visokom, Zenici i dalje trebalo bi prethodno riješiti i pružne prelaze u Ilijašu i Podlugovima.

Naime, svaki put kad bilo kojim od ta dva prelaza prođe voz, tu dolazi do kompletnog saobraćajnog kolapsa od Podlugova do Visokog jer su prelazi užasno loše riješeni + blizu je željeznička stanica. Rampa se spusti a onda se dugo čeka voz dok se kolona vozila uvećava. Kad voz prođe, u Podlugovima imamo raskrsnicu sa naplatnim kućicama, Edekom i par firmi dok u Ilijašu imamo dva puta koji se na glavni put uključuju odmah kod pružnog prelaza (kod Dijane).

Ako bi vozovi prolazili svakih sat (da ne pričamo o češćim prolazima), imali bismo skoro konstantan kolaps saobraćaja na ovim mjestima.
bitanga_sa_otesa

#15662 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

dr_Evil wrote: 02/01/2023 14:40

Nemam pojma koji je napon u tramvaju i vozu, ali znam da to nije problem niti po cemu
:lol: :lol: :lol:
ovim si sve rekao ,nemamo sta vise raspravljati :run:
dr_Evil

#15663 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 14:48

Nemam pojma koji je napon u tramvaju i vozu, ali znam da to nije problem niti po cemu
Ja mislim da si ti jedna obicna neznalica koja voli da kopira podatke sa interneta, ali nema osnovno razumijevanje istih. Svaki dan se prave custom & tailor made proizvodi koji treba da ispune zelje i potrebe klijenta. Inzinjer je tu da rijesi problem, kao sto i rijesavamo svaki bozji dan.

Poklopi se usima.
Laplace

#15664 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 14:48

A i ti sitničariš na 24.340 V razlike u naponu... :-D
bitanga_sa_otesa

#15665 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

dr_Evil wrote: 02/01/2023 14:54
Ja mislim da si ti jedna obicna neznalica koja voli da kopira podatke sa interneta, ali nema osnovno razumijevanje istih. Svaki dan se prave custom & tailor made proizvodi koji treba da ispune zelje i potrebe klijenta. Inzinjer je tu da rijesi problem, kao sto i rijesavamo svaki bozji dan.

Poklopi se usima.
naravno da jesam,doktore ,kako si me samo provalio ,sad cu da se poklopim ,samo dok mi ti objasnis kako mislis preraditi tramvaje koji se namjenski prave za naponski nivo 660v svuda po evropi i ostalim zemljama ,to je standard .sad ce samo za nas napraviti 5 tramvaja koji imaju trafostanicu u sebi i ispravljac sa izmjenicne na istosmjernu struju koji ce zautet pola tramvaja i koji ce kostati 17.765.986 eura po komadu :lol: :lol:
sve si gore rekao u svom postu koji cu ti opet citirati

nemoj se javljati ubuduce i pisati gluposti o stvarima o kojim nemas pojma,vec slusaj pametnije sta ti pisu .
ja se ne javljam na temama o mobitelima i o operaciji srca i bubrega jer o tome nemam pojma.
dr_Evil

#15666 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 15:02
dr_Evil wrote: 02/01/2023 14:54

Poklopi se usima.
naravno ,da jesam ,kako si me samo provalio ,sad cu da se poklopim ,samo dok mi ti objasnis kako mislis preraditi tramvaje koji se namjenski prave za naponski nivo 660v svuda po evropi i ostalim zemljama ,to je standard .sad ce samo za nas napraviti 5 tramvaja koji imaju trafostanicu u sebi i ispravljac sa izmjenicne na istosmjernu struju koji ce zautet pola tramvaja i koji ce kostati 17.765.986 eura po komadu :lol: :lol:
sve si gore rekao u svom postu koji cu ti opet citirati

nemoj se javljati ubuduce i pisati gluposti o stvarima o kojim nemas pojma,vec slusaj pametnije sta ti pisu .
ja se ne javljam na temama o mobitelima i o operaciji srca i bubrega jer o tome nemam pojma.
Ja mislim da je sva sreca da ti ne pricas o operaciji srca, jer zadnje sta mi treba je jedan doktor koji ce pacijenta otpisati cim mu se stvori problem koji nije po standardu.

Jeste li vi ljudi normalni tita vam, da vas ovako upitam? BiH je proizvodila vagone prije nego smo se i ja i ti rodili, a ako se ne varam ta fabrika je jos uvijek samo svijetlo upalit u njoj, jel zaista tesko napraviti hebeni vagon i napraviti da izgleda kao moderan tramvaj? Ako smo toliko pali qrcu za usi, i da nismo u stanju napraviti hebeni vagon(mislim da nismo, ali sve je moguce), onda otidji kod proizvodjaca bilo kojeg i reci kakav hoces pa ces ga dobiti, i rekoh vec ko sto ti rekoh u prvom postu, nazovi ga gradski niskopodni voz ako ce ti dusi biti lakse, a ja cu ga zvati tramvaj ili prigradska zeljeznica. Ja sam u prvom postu prihvatio tvoju tezu da nije isti napon, i odmah sam rekao da je to potpuno nebitno, sto se mene tice skini struju i ubaci cumur, samo nek vozi.

Kopiranjem podataka samo stvaramo problem, koga pobogu briga na koliko volti se nesto pokrece, sve dok postoji masina koja je u stanju prihvatiti i raditi na toj voltazi, a ocito postoji cim svaki dan ide hebeni voz za Sarajevo.

Valjda je citava poenta da se okolna mjesta spoje sa postojecim tramvajom ili gradskim prevozom, ako se moze iskoristiti postojeca infrastruktura, vozi do stanice, svi mrs vani, i idi na drugi tramvaj. Nema razloga da taj tramvaj, pardon VOZ ide dalje gradskom mrezom, zato se i prave cvorista.

Meni nije jasno kakvim se ti znanjem ovdje ponosis, ja u tvom odgovoru vidim samo aroganciju i smisao za napraviti problem, a to po mnogo cemu nije ponasanje iskusnog inzinjera, covjek kojeg je pregazio posao nije arogantan, to je stav uhljeba.

mala investicija za olaksati zivot ljudima
bitanga_sa_otesa

#15667 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

dr_Evil wrote: 02/01/2023 15:16

Ja mislim da je sva sreca da ti ne pricas o operaciji srca, jer zadnje sta mi treba je jedan doktor koji ce pacijenta otpisati cim mu se stvori problem koji nije po standardu.
sva je sreca pa imamo tebe,doktore i takve poput tebe koji nemaju dodira s tehnikom pa dodju ovdje i prave se pametni lupetanjem nekih nebuloza ...
uhvati se politike mani se tehnike ...
dr_Evil wrote: 02/01/2023 15:16 Meni nije jasno kakvim se ti znanjem ovdje ponosis, ja u tvom odgovoru vidim samo aroganciju i smisao za napraviti problem, a to po mnogo cemu nije ponasanje iskusnog inzinjera, covjek kojeg je pregazio posao nije arogantan, to je stav uhljeba.

ja se ne ponosim nikakvim znanjem ,nego ukazujem tebi na tvoje lupetanje i neznanje kojim si se prosuo .
takvih je puno ovdje na forumu ,dokazuju svoju ''pamet'' jer u real life ih ne yebe niko 2% :lol: :lol: :lol:

Nemam pojma , ali znam da to nije problem niti po cemu
ovaj post treba uokviriti , 2. januar,a vec imamo post godine 2023. :D
dr_Evil

#15668 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dr_Evil »

bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 15:23
sva je sreca pa imamo tebe i takve poput tebe koji nemaju dodira s tehnikom pa dodju ovdje i prave se pametni lupetanjem nekih nebuloza ...
uhvati se politike mani se tehnike ...
Politika je hobi, a od tehnike zivim s hajrom vec dugo godina, konstruisao sam toliko stvari u zivotu da znam kada je nesto problem, a kada ne.
bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 15:23
ja se ne ponosim nikakvim znanjem ,nego ukazujem tebi na tvoje lupetanje i neznanje kojim si se prosuo .
takvih je puno ovdje na forumu ,dokazuju svoju ''pamet'' :lol: :lol: :lol:
Jos nisi objasnio sta je problem u mom postu. Naveo si svoj primjer koji bi kostao, a koji ja nisam ni spomenuo. Kao sto rekoh, uhljebski nacin govora.

Nemam pojma koji je napon u tramvaju i vozu , ali znam da to nije problem niti po cemu
bitanga_sa_otesa wrote: 02/01/2023 15:23 ovaj post treba uokviriti , 2. januar,a vec imamo post godine 2023. :D
Bujrum, uokviri. Mozda do kraja 2023 ako cesto budes citao i ti sam uvidis da problema nema.
mahalas505

#15669 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalas505 »

HelaS wrote: 31/12/2022 01:25 Da nema voza za Čapljinu, Glavnu željezničku stanicu obuhvatila bi paučina :-)
Ma joj, neka nama padobranaca :D . Ono bi nastavilo ukidati zeljeznicu, nema prosperiteta :D , ne znam vjerujes li ti sam sebi kad nesto tako napises.
So What!

#15670 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Svako ko predlaze da se stanica izmjesti sa Marijin Dvora na periferiju, nebitno kojoj politickoj opciji pripadao, za mene je idiot.

Sarajevo je iz SFRJ naslijedio losu cestovnu infrastrukturu, ali fantasticnu zeljeznicku infrastrukturu ukljucujuci remek djelo Zeljeznicke stanice, koju je samo trebalo odrzavati i nadogradjivati u skladu s vremenom.
So What!

#15671 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Nastavlja se izgradnja IX transverzale - Objavljen tender za radove na kružnom toku
Image

Nakon što je tokom prošle godine završeno uklanjanje objekata na IX transverzali, velikom infrastrukturnom projektu, čiji je investitor Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, stvoreni su uslov za nastavak izgradnje i završetak kružnog toka.

Ovim povodom Općina Novi Grad Sarajevo je raspisala tender za izgradnju kružne raskrsnice na spoju ulica IX transverzale, ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića sa projektom izmještanja ili zaštite komunalne infrastrukture na području kružne raskrsnice.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a je
1.452.991 KM, odnosno 1,7 mil KM sa obračinatim PDV-om.

Rok za prijem ponuda je 18. januar 2023. godine, a za više informacija pogledajte OVDJE.

Kako je ranije istako Minstar saobraćaja KS Adnan Šteta, važnost ovog višemilionskog projekta najviše se ogleda u velikom rasterećenju gužvi, sigurnosti u saobraćaju i kvalitetu saobraćajnica.

- Završetkom radova na ovom kružnom toku, te završetkom radova na spoju IX transverzale i Autoputa A1, imat ćemo spojenu funkcionalnu cjelinu koja će značajno promijeniti sliku Sarajeva. Do sada je za radove za ovu cjelinu, uključujući i saobraćajnicu Džemala Bijedića, isplanirano i uloženo oko 27 mil KM, a u pripremi je uz radove na IX transverzali i dodatna obnova i izgradnja određenih dijelova u Ulici Džemala Bijedića - naveo je u avgustu prošle godine ministar Šteta.
eKapija
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15672 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Hehehe do godine u oktobru
mistek

#15673 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Znači trebali bismo do kraja naredne godine imati KT na presjeku Džemala Bijedića sa VII transverzalom i još jedan sa IX transverzalom.
Samo još da su imali mozga pa nastavili sa širom cestom dalje.
Thorgerson

#15674 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

So What! wrote: 04/01/2023 10:55 Svako ko predlaze da se stanica izmjesti sa Marijin Dvora na periferiju, nebitno kojoj politickoj opciji pripadao, za mene je idiot.

Sarajevo je iz SFRJ naslijedio losu cestovnu infrastrukturu, ali fantasticnu zeljeznicku infrastrukturu ukljucujuci remek djelo Zeljeznicke stanice, koju je samo trebalo odrzavati i nadogradjivati u skladu s vremenom.
Stanica se mora ozivjeti.

Pisao sam na drugim forumima, uopste ne zahtjeva veliki zahvat niti lovu.

- ulicu franca lehara pretvoriti u setaliste, duz ulice posaditi drvece, napraviti aleju

- setaliste i aleja ce vizuelno pribliziti zeljeznicku stanicu, jer ce se golom okom vidjeti iz pravca SCC-a.

- revitalizirati trg ispred stanice, koji je ogroooman, najveci u gradu, tako da bi se taj trg mogao koristiti ubuduce za proslave nove godine i sl. Znaci ukinuti parkinge, generalno srediti prostor, zasaditi drvece okolo i citav prostor poplocati da je jedan nivo

- udaljenost trga od scc je cca 700m. To je smijesno. Naravno da udaljenost sada psihicki izgleda veca jer se valja provuci kroz franca lehara koja je krcata sa automobilima.

I onda kad se uvede jos koja stanica, linija to ce ozivjeti. Kad malo prostor priblizis ljudima. Zasto ne bi neko sa ilidze isao vozom, ako ce taj put trajati 4x krace nego tramvajem? O prigradskim naseljima da ne govorim. Pa ne postoji brzi moguci prevoz od voza d npr dodjes u centar grada iz Hadzica. Nema ga.

Al ponavljam, taj dio mora se malo uljuditi, da ne izgleda tako zapusteno i nekako po strani, iako se radi o strogom centru grada.
NediM17

#15675 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by NediM17 »

Ne sjećam se da je kod nas bilo šinobusa.
Čini mi se da su u bivšoj YU najčešće operisali po Vojvodini, bilo ih je nešto i po Hrvatskoj.

Post Reply