Kao što nas naš omiljeni portal obaviještava (http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110210100#) počeli su "pripremni radovi na izgradnji podzemne garaže". U tu svrhu se danas pred Narodnim pozorištem ukazao bager i iskopao rupu od 5-6 metara (obećavajući početak, nema šta).
Garaža bi trebala imati oko 530 mjesta, a bila bi završena za 18 mjeseci, s tim da se koncesija dodijela firmi "Centrotrans - transport robe" na 25 + 25 godina.
Možda nije nebitno i naglasiti da je dodijeljivanje koncesije za ovaj projekat bio jedan od prvih poteza Behmenove vlade (pored prodaje NTV 99 i sl.).
I sve krasno da nema par sitnih nedostataka:
1. koncesija je dodijeljena firmi koja je također dobila dozvolu da izgradi ruglo od parkinga kod Markala, koje nedovršeno stoji već nekoliko godina i gdje se naplaćuje parking na nekoj izlivenoj betonskoj ploči, bez ikakvog normalno izgrađenog prilaza. O prijavljenim prihodima tog parkinga ne želim ni pričati (čisto sumnjam da se tu i 50% prijavljuje), a izgradnja parkinga je stala jer firmu više nije htjela finansirati nijedna banka. Sada tako poludovršen objekt (navodno su i tužen zbog potkopavanja okolnih zgrada) stoji i nikome ništa. Kao što se vidi - divna referenca za dobijanje posla.
2. S obzirom da je ovo projekat od javnog interesa, vrlo je čudno da se nije vodila nijedna javna rasprava (ako jeste, onda se izvinjavam što sam pogrešno informisan), već je nekako sve odrađeno hinjski i u tišini. Niti je predstavljen projekat, niti se koga šta pitalo, već je sve išlo po devizi "samo ti počni kopati, kasnije ćemo sve to srediti".
3. SFF će vjerovatno morati tražiti malo bolju lokaciju narednih nekoliko godina, jer rupčaga i bageri se nikako uklapaju u lažni glamur crvenog tepiha. Ali, to mi ionako nije toliko bitno.
Poenta svega ovoga je da ovo posao ala "SCT", i da fakat ne znam kako je moguće dati koncesiju firmi koja će navodno "uložiti 15 mio KM", a nema novaca ni da završi već postojeći projekat.
I naravno, niko neće ni glasa dići sve dok ne bude u jednom trenutku došlo do "stali radovi zbog nedostatka novca", a odgovorni će dotad već biti u političkoj penziji.
Fakat banana država i grad.