Izgradnja kuce

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

SadSul

#1 Izgradnja kuce

Post by SadSul »

Cao svima,

Interesuje me za koliko konvertibilni maraka se moze izgraditi kuca u Bosni.

Mislim na kucu tip vikendica, kao npr. 4 prostorije, 1 kuhinja, 1 kupatilo...

Hvala vam unaprijed na odgovorima.
chuchumbamayumbe

#2 Re: Izgradnja kuce

Post by chuchumbamayumbe »

Ako već imaš zemlju i dovolu za sve priključke, računaj na cifru od 25k KM, pa naviše.
Ako ćeš stavljati pozlaćene WC daske i pipe, iznosi su milionski. 8-)
innovision

#3 Re: Izgradnja kuce

Post by innovision »

uglavnom dosta jeftinije od stana
zonbirile

#4 Re: Izgradnja kuce

Post by zonbirile »

chuchumbamayumbe wrote:Ako već imaš zemlju i dovolu za sve priključke, računaj na cifru od 25k KM, pa naviše.
Ako ćeš stavljati pozlaćene WC daske i pipe, iznosi su milionski. 8-)
----------------------------------------
pa čovjek ne reče kvadraturu,elem 4 sobe,kuhinja,kupatilo ne može ni blizu 40K KM,ako nisu sobe 2x2.
blackberry

#5 Re: Izgradnja kuce

Post by blackberry »

Odeš ing.arh. On/ona ti napravi projekat i predmjer radova. Cijene se lako saznaju. Ukoliko ti treba preporuka za arhitektu, kontakt broj mogu poslati na pp.
abdulazizsarajevo

#6 Re: Izgradnja kuce

Post by abdulazizsarajevo »

cijene su ti :
grubi radovi od 300-400 pa cak i 500KM /m2
MC_82

#7 Re: Izgradnja kuce

Post by MC_82 »

prema rječima jednog građevinca cijena kvadrata kuće do završnih radova (uključujući iste) uz upotrebu nekih uobičajenih materijala je oko 900-1000 KM/m2.
to je bilo prije godinu dvije, ne znam je li od tada bilo kakvih izmjena. ima li ko kakvih ličnih iskustava?
DenisSarajevo

#8 Re: Izgradnja kuce

Post by DenisSarajevo »

MC_82 wrote:prema rječima jednog građevinca cijena kvadrata kuće do završnih radova (uključujući iste) uz upotrebu nekih uobičajenih materijala je oko 900-1000 KM/m2.
to je bilo prije godinu dvije, ne znam je li od tada bilo kakvih izmjena. ima li ko kakvih ličnih iskustava?
To je puno. 400 do 500 KM kljuc u ruke.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9 Re: Izgradnja kuce

Post by JoseMujica »

preplaćujem se na ovu temu :thumbup: ...čeka me ova muka, ali ne vikendica ko u slučaju startera, nego baš kuća. :-) ..samo se nadam da će tema biti sadržajna, informativna i po broju strana napucana barem ko one političke teme na ovome forumu :(
odsad šutim i samo vas gledam :shock:
Dr.Mr.Fr.

#10 Re: Izgradnja kuce

Post by Dr.Mr.Fr. »

blackberry wrote:Odeš ing.arh. On/ona ti napravi projekat i predmjer radova. Cijene se lako saznaju. Ukoliko ti treba preporuka za arhitektu, kontakt broj mogu poslati na pp.

ma što ce mu to bolje na forumu pitati pa poslje izvuci neku prosjecnu cijenu :) :) :)
al_akhisari

#11 Re: Izgradnja kuce

Post by al_akhisari »

...zanimljiva tema :D

...jedan sam od onih koji su se vec odavno upustili u avanturu pravljenja doma...poceo sam je praviti kad sam imao 23 godine, sto je bila jako dobra stvar, jer nisam plaho brinuo o tome sta me ceka, kako i koliko ce biti tesko ili skupo :D ...pravljenje kuce sam odabrao iz razloga sto nisam imao zelju zivjeti u stanu i, moram reci da sam u 5 - 6 navrata ( onda kada mi je pravo dodijalo ), pozalio sto ne kupih stan :D ...inace volim kazati da "oni koji su na bilo koji nacin dobili kucu, nemaju pojma koliko su sretni"...u svakom slucaju, ceka te jako puno iskusenja, truda, napora ( bez obzira na nacin na koji ces pristupiti gradnji ), strpljenja,...ali, isplati se, mada ja jos nisam svoj zivotni projekat doveo do kraja :D

...sto se cijena tice ili ukupnog iznosa, to je tesko kazati...pocevsi o pitanju da li vec imas zemljiste, u kojoj opcini imas namjeru da gradis, u kojoj zoni, koja je vrsta objekta,...u svakom slucaju sretno ( trebat ce ti ) :thumbup:
MC_82

#12 Re: Izgradnja kuce

Post by MC_82 »

DenisSarajevo wrote:
MC_82 wrote:prema rječima jednog građevinca cijena kvadrata kuće do završnih radova (uključujući iste) uz upotrebu nekih uobičajenih materijala je oko 900-1000 KM/m2.
to je cijena sa svim uračunatim troškovima, grubi, fini radovi, majstori, materijal, baš sve. materijal je neka normalna kvaliteta, nije neki luksuz. po meni je to ok. naravno i ja bih volio da je to po ovoj cijeni koju ti spominješ, ali čisto sumnjam da je tako jeftino. :)
SadaMeHuseine

#13 Re: Izgradnja kuce

Post by SadaMeHuseine »

Što se ne baziraš na kupovinu montažne kuće???
Uz mala ulaganja dobiješ fakat pristojan objekat....
Intal Milići,Krivaja Zavidovići i slično...oni rade kvalitetne kuće, a imaš i firmi u Srbiji i Hrvatskoj što se bave ovim poslom...
DenisSarajevo

#14 Re: Izgradnja kuce

Post by DenisSarajevo »

MC_82 wrote:
DenisSarajevo wrote:
to je cijena sa svim uračunatim troškovima, grubi, fini radovi, majstori, materijal, baš sve. materijal je neka normalna kvaliteta, nije neki luksuz. po meni je to ok. naravno i ja bih volio da je to po ovoj cijeni koju ti spominješ, ali čisto sumnjam da je tako jeftino. :)
Naravno tako je bas kako si rekao, znaci materijal nije najjeftiniji al naravno i ne najskuplji znaci zlatna sredina. Ako ne vjerujes javis mi se na pp ja ti dam broj mogu ti pokazati i kucu sto su ti majstori radili. U toj cijeni imas i parket pa izvoli
talić

#15 Re: Izgradnja kuce

Post by talić »

ako ćeš sve legalno i po propisima nije baš tako ni jeftino. Prvo projekat, drugo uređenje zemljišta, treće renta koja se plaća zavisno od lokacije (ne znam za Sarajevo ali u Zenici je nekad iznosila i do 200 KM po m2) priključci struja i voda, drenaža, ploče, zidovi, izolacije, prozori,... nakupi se fino. Još ako sve to radi firma kako bi i trebalo a ne crnjak, priučeni majstori onda je to 800 do 1000 maraka po kvadratu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#16 Re: Izgradnja kuce

Post by JoseMujica »

po ovme znači da montaža ima isplativost...mi još dumamo kako graditi kada dođe do toga: montaža ili klasika? da samo dodam razmišljamo o kući za sebe, a ne koliko ću zaraditi ako je prodam za npr. 10-15 godina

ja bih molio sve vas, ko ima iskustva, i sa klasičnom gradnjom i sa montažom da ih podijelite sa nama

hvala
belfy

#17 Re: Izgradnja kuce

Post by belfy »

ja sam kucu napravio prije dvije godine (2008), uselio prije godinu (2009), a ove godine zavrsio fasadu (jesen 2010). kuca je prizemlje + sprat (bez podruma) ukupne korisne povrsine 150 m2, sa garažom i kotlovnicom uz kucu ukupne povrsine 36 m2. sve zajedno me izaslo oko 95k. u ovu cijenu nisu ukljuceni zemljiste i dozvole, jer sam njih vec od ranije imao, ali su ukljuceni prikljucci struje, kanalizacije, telefona i kablovske, kao i vrlo bitna stavka - grijanje (kotao, radijatori, razvod...). materijali koje sam koristio su gornja srednja klasa, tipa termoblokovi, vrlo kvalitetna hidro i termo izolacija, pregabaritisana armatura (da bih imao opciju nadogradnje u buducnosti), parket 1. klase i sl.

nakon sveg ulozenog novca, truda, rada i gubljenja zivaca svakom bih radije preporucio montazu. naravno, ko je tvrdoglav kao ja napravice po svome, pa poslije zaliti sto nije izabrao jednostavniju varijantu. :) iako, ima stvari kod kojih mi je krivo sto sam poslusao savjete umjesto da sam uradio po svome... u svakom slucaju sretno sa izgradnjom.
HomeSweetHome

#18 Re: Izgradnja kuce

Post by HomeSweetHome »

uselili prije tri mjeseca, poceli 2008... jos nam treba fasada i neki radovi oko kuce... Kuca: Podrum+Prizemlje+Potkrovlje (visoko), povrsina 160 m2 sa oko 220 m2 okucnice, opstina Stari Grad - Sarajevo.
Ukupni troskovi, ukljucujuci kupovinu stare kuce sa zemljistem, njeno rusenje, dozvole, rente... 135000 KM.

Zaboravih ostalo... za sve devere, sekiracije, nerviranja, stres... tu je Masterkard... pardon apaurin :)
innovision

#19 Re: Izgradnja kuce

Post by innovision »

ako ces uzimati neku ekipu za radove i na to pazi svakakavih ima
tema :thumbup:
HomeSweetHome

#20 Re: Izgradnja kuce

Post by HomeSweetHome »

Ovo sto sam ja napisala odnosi se na "sam svoj majstor" u 70% slucajeva... majstore smo uzimali samo ako je nuzda ili ako nesto stvarno nismo smjeli sami cackati poput instalacija itd...

Ustvari, po mom misljenju je izgradnju kuce najvaznije je dobar plan (u glavi) a onda dobar projekat (na papiru). Sve dobro osmisliti, ne zaliti para za konsultacije s arhitektom... Ne mora sve biti ekstra skupo, a bome ni ekstra kvalitetno da bi bilo lijepo i, kao cjelina, cinilo atmosferu za ugodno zivljenje...
Last edited by HomeSweetHome on 26/01/2011 16:25, edited 1 time in total.
nova_korisnica

#21 Re: Izgradnja kuce

Post by nova_korisnica »

HomeSweetHome wrote:uselili prije tri mjeseca, poceli 2008... jos nam treba fasada i neki radovi oko kuce... Kuca: Podrum+Prizemlje+Potkrovlje (visoko), povrsina 160 m2 sa oko 220 m2 okucnice, opstina Stari Grad - Sarajevo.
Ukupni troskovi, ukljucujuci kupovinu stare kuce sa zemljistem, njeno rusenje, dozvole, rente... 135000 KM.

Zaboravih ostalo... za sve devere, sekiracije, nerviranja, stres... tu je Masterkard... pardon apaurin :)

je li ti fali mozda jedna nula?????????? gdje si u SG tako povoljno kupio staru kucu i novu sagradio??? tell me please!!!!!!!!!! i would like toooooooooooooooo :) seriously! :)
Alfons Kauders

#22 Re: Izgradnja kuce

Post by Alfons Kauders »

SadSul wrote:Cao svima,

Interesuje me za koliko konvertibilni maraka se moze izgraditi kuca u Bosni.

Mislim na kucu tip vikendica, kao npr. 4 prostorije, 1 kuhinja, 1 kupatilo...

Hvala vam unaprijed na odgovorima.
ja kontam s burazom za par godina raditi nesto slicno... s tim da bi koristili stari plac i srusili postojecu vikendicu... nema zajebancije oko dozvola i prikljucaka...

posto smo se vec posteno izjebali oko pravljenja regularne kuce, najvjerovatnije bi se odlucili za montaznu... npr ova firma nam je blizu

http://www.stecocentar.com/modeli.html

znaci za nekih 12-15k se moze dobiti pristojna brvnarica od 60 kvadrata, ali tu je jos metar troskova, tako da bi sigurno izasli na 20tak hiljada ne racunajuci opremanje... cak i u najjeftinijoj varijanti kupatilo i kuhinja bi izasli jos nekoliko hiljada, a bio bi red i ubaciti kakav namjestaj... :D

uglavnom mislim da je zanimljiva opcija, cak i ako na kraju ne izadje puno jeftinija od klasicne fush kuce - bitna je usteda na zivcima i vremenu... a vala i gotivnija mi je nekako brvnara za vikendicu od obicne zidane kuce... romantika :D
VjecitiStudent

#23 Re: Izgradnja kuce

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: posto smo se vec posteno izjebali oko pravljenja regularne kuce, najvjerovatnije bi se odlucili za montaznu... npr ova firma nam je blizu

http://www.stecocentar.com/modeli.html

znaci za nekih 12-15k se moze dobiti pristojna brvnarica od 60 kvadrata, ali tu je jos metar troskova, tako da bi sigurno izasli na 20tak hiljada ne racunajuci opremanje... cak i u najjeftinijoj varijanti kupatilo i kuhinja bi izasli jos nekoliko hiljada, a bio bi red i ubaciti kakav namjestaj... :D

uglavnom mislim da je zanimljiva opcija, cak i ako na kraju ne izadje puno jeftinija od klasicne fush kuce - bitna je usteda na zivcima i vremenu... a vala i gotivnija mi je nekako brvnara za vikendicu od obicne zidane kuce... romantika :D
Nigdje ne pise sta uopste ulazi u ovu cijenu?
Ako su samo drveni zidovi u pitanju, onda macku o rep, smrznut ces se jos u oktobru, ne moras cekati zimu.
HomeSweetHome

#24 Re: Izgradnja kuce

Post by HomeSweetHome »

nova_korisnica wrote:
HomeSweetHome wrote:uselili prije tri mjeseca, poceli 2008... jos nam treba fasada i neki radovi oko kuce... Kuca: Podrum+Prizemlje+Potkrovlje (visoko), povrsina 160 m2 sa oko 220 m2 okucnice, opstina Stari Grad - Sarajevo.

je li ti fali mozda jedna nula?????????? gdje si u SG tako povoljno kupio staru kucu i novu sagradio??? tell me please!!!!!!!!!! i would like toooooooooooooooo :) seriously! :)
na Vratniku :) i kupila :) ne, ne fali nijedna nula :) Bit ce tu jos jedno 10-tak hiljada, kao sto rekoh fali fasada i malo sredjivanja oko kuce... znaci racunaj 145000 KM :)

Lijepo zasuces rukave i radis, tako smo i mi :) Nista majstori, osim ako bas moras :) doduse, mi se oboje prilicno razumijemo u gradnju, to mnogo olaksava stvari...
Filter

#25 Re: Izgradnja kuce

Post by Filter »

montazne kuce :thumbup:
kad sve saberes i oduzmes, najmanje sekirancije, najmanje para ulozenih a kvalitet je bare-bare.
ja licno nikad nisam kupio tu montaznu, ali, kad skontam, koliko ove klasicne pojedose para, brrrrrr...
vikndice je ludost raditi na klasicni nacin (jos da sam mogao staru majku u to ubijediti :roll: )

za ove ljude znam da rade pismene objekte http://www.promo.ba/ ...
Post Reply