Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
potpuni stranac

#1 Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by potpuni stranac »

U zadnje vrijeme se sve vrti oko ove famozne izgradnje, cini me se da je to trenutno najvaznije ekonomsko i politicko pitanje u FBiH. Moze li iko pojasniti, po mogucnosti na objektivan nacin, o cemu se tu zapravo radi.
VjecitiStudent

#2 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by VjecitiStudent »

Jedna od stranaka na vlasti je naumila da na brzinu rasproda vrijedne resurse ove zemlje, a ovi drugi ih kao kobajagi principijelno koce u tome.
potpuni stranac

#3 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

VjecitiStudent wrote:Jedna od stranaka na vlasti je naumila da na brzinu rasproda vrijedne resurse ove zemlje, a ovi drugi ih kao kobajagi principijelno koce u tome.
pa dobro, rasproda, to se danas zove privatizacijom, sve se prodaje, samo ne kontam u cemu je problem, da li je cijena nerealno niska ili sta vec. mislim, nema ni od suplje nista, evo autoput ce "pravi" vec 10-15 godina a kako stvari stoje potrajat ce jos 30ak, mislim da je bolje bilo dati ga pod koncesiju, valjda bi ga do sad napravili.
Thinker

#4 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Thinker »

Igra oko energije u BiH je regionalno pitanje. Mi imamo najviše energetskog potencijala u regiji,pogotovo obnovljivog. Ko uspostavi kontrolu nad energetskim sektorom u BiH drži ove ostale (Srbiju a pogotovo Hrvatsku) u šaci. Eh pošto mi imamo političare kakve imamo njim je naravno cilj da u čitavoj priči što bolje prođu, pa po cijenu kršenja zakona i interesa zemlje.
Energetski sektor je zadnji i najvredniji resurs koji nismo prodali.
VjecitiStudent

#5 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by VjecitiStudent »

potpuni stranac wrote:
VjecitiStudent wrote:Jedna od stranaka na vlasti je naumila da na brzinu rasproda vrijedne resurse ove zemlje, a ovi drugi ih kao kobajagi principijelno koce u tome.
pa dobro, rasproda, to se danas zove privatizacijom, sve se prodaje, samo ne kontam u cemu je problem, da li je cijena nerealno niska ili sta vec. mislim, nema ni od suplje nista, evo autoput ce "pravi" vec 10-15 godina a kako stvari stoje potrajat ce jos 30ak, mislim da je bolje bilo dati ga pod koncesiju, valjda bi ga do sad napravili.
Problema ima vise, evo tek par najvaznijih:
- stranka na vlasti je svojom rucicom probrala investitore, umjesto da napravi tender, za sta su obavezni po zakonu,
- nikakve javne rasprave nije bilo, niti su studije pravljene o mogucem stetnom utjecaju tih elektrana na okolis, za sta su takodjer obavezni po zakonu.

Nego ho-ruk, rasprodajmo dok vladamo. A posebna ubleha je da ce investitori 'pobjeci'. EU uvodi vrlo striktna pravila o emisiji ugljen dioksida sto ce znatno poskupiti investicije ove vrste unutar EU, tako da je mogucnost investiranja unutar Evrope, cisti dar sa neba, za bilo kog investitora.
jaaa

#6 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by jaaa »

Ako mislite na struju mi u BiH nemamo toliko struje kao što se priča mi smo samo uništili sve velike potrošače energije,jednom sam čitao da bi pokretanje punog kapaciteta samo tri BiH firme,to je bilo Željezare,Elektrobosna i ne znam koje treće potrošilo sav višak federalne struje.Mislim da treba praviti elektrane ali ne kao Silajdžić(10 god. samo tupi zube ) već da se krene s poslom.Vidimo da naša država to neće moći,jer sve pare troši na svoje plate,ne vidim ništa loše u tome da drugi to prave,naravno pravila moramo mi odrediti.Čitao sam da termo elektrane u EU na potrošenu 1t uglja izbacuju 4puta manje CO2 u zrak i proizvodi 30% više struje,zašto ne dati tim firmama da rade i ovdje,pustite to što nas ovi "štite",oni nas pljačkaju i truju.Elktrodistribucija je puna ljudi koji su vezom došli tu,tako i svaki pogon za proizvodnju struje,svi znaju da ako dođe neko iz vana da ti ljudi idu van.Nemojte slušati ove kriminalce koji spominju da Slovenija nije prodala svoje velike firme,mi nismo Slovenija,niti znamo raditi kao oni niti smo pismeni kao oni,niti oni imaju problema kao mi.Ja 4god.tražim posao,2god. s završenim fakultetom i sit sam te zaštite BiH imovine i ljepote.Ovdje se ne štiti imovina ovdje se štiti kriminal i kriminalci.Guzonje su ugurale svoje sinove u javna preduzeća,oni ljetuju po Tunisu,Egiptu a ja treba da ih štitim i da ne mogu ni na Jadran.Po meni sve treba na tender i to tako da se ne gleda više para dobiti nego tzv. dokapitalizacija,država daje u zajedničko preduzeće imovinu firme a strateški partner ulaže lovu i istoj vrijednosti,vlasništvo buduće firme 50%-50%,naši zakoni,njihovo upravljanje,nesposobni van.
Thinker

#7 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Thinker »

Ovo je jedna fina analiza energetskih potencijala (koji BTW nisu mali) u našoj zemlji koju je napravio ESI:
http://www.esiweb.org/index.php?lang=en ... tory_ID=17
Mislim da je dobra polazna osnova da se informišemo o materiji pa ko hoće i ima vremena i volje neka izvoli.
VjecitiStudent

#8 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by VjecitiStudent »

jaaa wrote:Ako mislite na struju mi u BiH nemamo toliko struje kao što se priča mi smo samo uništili sve velike potrošače energije,jednom sam čitao da bi pokretanje punog kapaciteta samo tri BiH firme,to je bilo Željezare,Elektrobosna i ne znam koje treće potrošilo sav višak federalne struje.Mislim da treba praviti elektrane ali ne kao Silajdžić(10 god. samo tupi zube ) već da se krene s poslom.Vidimo da naša država to neće moći,jer sve pare troši na svoje plate,ne vidim ništa loše u tome da drugi to prave,naravno pravila moramo mi odrediti.Čitao sam da termo elektrane u EU na potrošenu 1t uglja izbacuju 4puta manje CO2 u zrak i proizvodi 30% više struje,zašto ne dati tim firmama da rade i ovdje,pustite to što nas ovi "štite",oni nas pljačkaju i truju.Elktrodistribucija je puna ljudi koji su vezom došli tu,tako i svaki pogon za proizvodnju struje,svi znaju da ako dođe neko iz vana da ti ljudi idu van.Nemojte slušati ove kriminalce koji spominju da Slovenija nije prodala svoje velike firme,mi nismo Slovenija,niti znamo raditi kao oni niti smo pismeni kao oni,niti oni imaju problema kao mi.Ja 4god.tražim posao,2god. s završenim fakultetom i sit sam te zaštite BiH imovine i ljepote.Ovdje se ne štiti imovina ovdje se štiti kriminal i kriminalci.Guzonje su ugurale svoje sinove u javna preduzeća,oni ljetuju po Tunisu,Egiptu a ja treba da ih štitim i da ne mogu ni na Jadran.Po meni sve treba na tender i to tako da se ne gleda više para dobiti nego tzv. dokapitalizacija,država daje u zajedničko preduzeće imovinu firme a strateški partner ulaže lovu i istoj vrijednosti,vlasništvo buduće firme 50%-50%,naši zakoni,njihovo upravljanje,nesposobni van.
Ako bude nesposobni van, bit ce onda velikih iznenadjenja, jer gore citirani izvjestaj kaze da bi 80% rudara trebalo izgubiti posao, kako bi rudnici postali profitabilni.
Sve gore pobrojane firme vec rade punim kapacitetom, kad je potrosnja struje u pitanju, a mi i dalje izvozimo oko 2500 GWh godisnje.
Samo Aluminijski kombinat u Mostaru, koji bi vrlo skoro trebao biti 100% privatna firma, ukupno potroši oko 1890 GWh električne energije ili skoro cetvrtinu godisnje Federalne proizvodnje struje (oko 8.500 GWh).
Da li treba da pravimo jos elektrana i unistimo Unu i Neretvu samo da bi Aluminij i slicne fabrike imale jos veci profit?
Jedna moderna hidroelektrana kapaciteta ko ove sto Heco misli da pravi ne zaposljava vise od 20-ak ljudi x 3 hidroelektrane = 60.
Morat ces biti jako, jako sretan da bas ti budes jedan od tih sezdeset.
zonbirile

#9 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by zonbirile »

treba još ukalkulisati,da sada krenu,bar 5 godina za izgradnju im treba.Tuga pregolema,to je 17g od rata,da se pusti novi pogon-to je 1962g u titino doba.
potpuni stranac

#10 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

VjecitiStudent wrote:
jaaa wrote:Ako mislite na struju mi u BiH nemamo toliko struje kao što se priča mi smo samo uništili sve velike potrošače energije,jednom sam čitao da bi pokretanje punog kapaciteta samo tri BiH firme,to je bilo Željezare,Elektrobosna i ne znam koje treće potrošilo sav višak federalne struje.Mislim da treba praviti elektrane ali ne kao Silajdžić(10 god. samo tupi zube ) već da se krene s poslom.Vidimo da naša država to neće moći,jer sve pare troši na svoje plate,ne vidim ništa loše u tome da drugi to prave,naravno pravila moramo mi odrediti.Čitao sam da termo elektrane u EU na potrošenu 1t uglja izbacuju 4puta manje CO2 u zrak i proizvodi 30% više struje,zašto ne dati tim firmama da rade i ovdje,pustite to što nas ovi "štite",oni nas pljačkaju i truju.Elktrodistribucija je puna ljudi koji su vezom došli tu,tako i svaki pogon za proizvodnju struje,svi znaju da ako dođe neko iz vana da ti ljudi idu van.Nemojte slušati ove kriminalce koji spominju da Slovenija nije prodala svoje velike firme,mi nismo Slovenija,niti znamo raditi kao oni niti smo pismeni kao oni,niti oni imaju problema kao mi.Ja 4god.tražim posao,2god. s završenim fakultetom i sit sam te zaštite BiH imovine i ljepote.Ovdje se ne štiti imovina ovdje se štiti kriminal i kriminalci.Guzonje su ugurale svoje sinove u javna preduzeća,oni ljetuju po Tunisu,Egiptu a ja treba da ih štitim i da ne mogu ni na Jadran.Po meni sve treba na tender i to tako da se ne gleda više para dobiti nego tzv. dokapitalizacija,država daje u zajedničko preduzeće imovinu firme a strateški partner ulaže lovu i istoj vrijednosti,vlasništvo buduće firme 50%-50%,naši zakoni,njihovo upravljanje,nesposobni van.

Ako bude nesposobni van, bit ce onda velikih iznenadjenja, jer gore citirani izvjestaj kaze da bi 80% rudara trebalo izgubiti posao, kako bi rudnici postali profitabilni.
Sve gore pobrojane firme vec rade punim kapacitetom, kad je potrosnja struje u pitanju, a mi i dalje izvozimo oko 2500 GWh godisnje.
Samo Aluminijski kombinat u Mostaru, koji bi vrlo skoro trebao biti 100% privatna firma, ukupno potroši oko 1890 GWh električne energije ili skoro cetvrtinu godisnje Federalne proizvodnje struje (oko 8.500 GWh).
Da li treba da pravimo jos elektrana i unistimo Unu i Neretvu samo da bi Aluminij i slicne fabrike imale jos veci profit?
Jedna moderna hidroelektrana kapaciteta ko ove sto Heco misli da pravi ne zaposljava vise od 20-ak ljudi x 3 hidroelektrane = 60.
Morat ces biti jako, jako sretan da bas ti budes jedan od tih sezdeset.
nije jedina korist od zaposljavanja 20 ljudi, bitno je da se stvara kapital u bih, tu su koncesije, porezi i sl. a da ne spominjem profit gradjevinskih firmi. neretva se ne moze vise unistiti nego sto jeste, najveci zagađivać iste je kanalizacija, zato ne vidim zasto nebi postavili jos koju elektranu.
VjecitiStudent

#11 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by VjecitiStudent »

potpuni stranac wrote:nije jedina korist od zaposljavanja 20 ljudi, bitno je da se stvara kapital u bih, tu su koncesije, porezi i sl. a da ne spominjem profit gradjevinskih firmi. neretva se ne moze vise unistiti nego sto jeste, najveci zagađivać iste je kanalizacija, zato ne vidim zasto nebi postavili jos koju elektranu.
Sve ove brane bi trebale biti u gornjem toku, gdje je Neretvu moguce piti, bukvalno.
Kakve su garancije da bi domace firme, ovako sposobne kakve jesu, gradile te elektrane?
A sto se tice koncesija, godisnji prihod kantona Sarajevo, od svih kamenoloma itd. je svega 90.000 km.
jaaa

#12 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by jaaa »

Ja nisam mislio da ćemo izgradnjom elektrana riješiti problem države ali takvim pristupom u svim granama hoćemo.Što se tiče Une,to je kanal,ja sam se rodio uz Unu,ta Una se ne može porediti s ovom.Obala je puna betona,oni što zagovaraju očuvanje njene ljepote napravili su vile s PVC stolarijom na samoj obali,sad traže budale da protestuju da se njihov pogled očuva.Šta je s drvetom.Samo USK godišnje usječe 500 000m3 drveta,to se izvozi i 20tak ljudi ubire korist i zašto se ne pomognu firme koje ga prerađuju,opet oni isti kriminalci koji ga izvoze nam ne daju.Ako već ostajemo bez drveta nek bar svi mi imamo koristi.
homo_sapiens

#13 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by homo_sapiens »

potpuni stranac wrote:U zadnje vrijeme se sve vrti oko ove famozne izgradnje, cini me se da je to trenutno najvaznije ekonomsko i politicko pitanje u FBiH. Moze li iko pojasniti, po mogucnosti na objektivan nacin, o cemu se tu zapravo radi.
Prije svega, ne postoji Prostorni plan Bosne i Hercegovine, koji treba da kvalitetno i podrobno ukaze na potrebe ili opravdanost izfgradnje ovakvih energetskih objekata.
Iako je pocetkom ove 2008. godine potpisan Ugovor za pripremu izrade Prostornog plana, Plan jos nije ni blizu donosenja, a za njegovu izradu je, inace, potrebno mnogo vise vremena nego sto treba vremena za kompletiranje javne i kuloarske rasprave i izgradnji energetskih objekata.
Prostorni plan Federacije BiH se donosi za period od 2008. do 2028. godine, i on treba da determinira dugoročne ciljeve i nacine prostornog razvoja i planove ukupnog privrednog razvoja, socijalnog, istorisjkog, i sl. razvoja, a sadrzi jos i pravce i nacine korištenja poljoprivrednog, gradjevinskog, sumskog i dr. zemljišta.

Dakle, bez donesenog Prostornog plana FBiH nema price o izgradnji energetskih, ali i ostalih slicnih, objekata u FBiH.
BISCANIN2

#14 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by BISCANIN2 »

a nisam mislio da ćemo izgradnjom elektrana riješiti problem države ali takvim pristupom u svim granama hoćemo.Što se tiče Une,to je kanal,ja sam se rodio uz Unu,ta Una se ne može porediti s ovom.Obala je puna betona,oni što zagovaraju očuvanje njene ljepote napravili su vile s PVC stolarijom na samoj obali,sad traže budale da protestuju da se njihov pogled očuva.Šta je s drvetom.Samo USK godišnje usječe 500 000m3 drveta,to se izvozi i 20tak ljudi ubire korist i zašto se ne pomognu firme koje ga prerađuju,opet oni isti kriminalci koji ga izvoze nam ne daju.Ako već ostajemo bez drveta nek bar svi mi imamo koristi.
to se tiče Une,to je kanal[
Tebi je pasa Una kanal i ti si se rodio kraj Une .
E vo mladog tehnokrate koji bi gradio i gradio.
Otidji pasa u Jablanicu i vidi domete gradnje a tamo se u hidrocnetrale koje 10 Una nebi potkovalo .
Cazin je super carsija za Jabalanicu(nek mi Jablanicani ne zamjere) a u Cazinu nema ni rijeke ni zeljeznice.
Jarane mani se ti shupljiranja po forumima i prihvati se posla ,pa ce biti od tebe nekog hajra .
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#15 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Toto »

Da li mi neko moze provjeriti da li je tacna informacija da je BiH dobila oko 150 miliona eura kredita za izgradnju vjetrtogeneratora negdje u blizini Mostara??? Ne mislim na medijske izvore (portale i forume) nego izvore iz elektoprivrede, vlade itd.
Last edited by Toto on 30/06/2009 14:54, edited 1 time in total.
koler

#16 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by koler »

Taj ti je projekat pokrenut od strane elektoprivrede BiH...misli da je zavrsena faza idejnog projektovanja...kako kod nas sve ide polako, za ocekivat je dok naprave i vjetar ce prestat duvat:)
Haris.ba

#17 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Haris.ba »

Problem je politicki, manje ekonomski,pravni ili nesta drugo.

Tacno: zakonska regulativa za gradnju energetskih objekata kroz princip javno - privatnog partnerstva postoji (hidroelektrana) kroz zakon o koncesijama fbih
Tacno: zakonska regulativa za gradnju energetskih objekata(prvenstveno termoelektrana) kroz princip javno-privatnog partnerstva je u najmanju ruku oskudna, da ne kazem ne postoji.
Tacno: ne postoji jedinstven i kvalitetan zakon o javno - privatnom partnerstvu
Tacno: Ispostovane su sve procedure iz zakona o koncesijama
Tacno: i prije su radjeni razni objekti na principu javno - privatnog partnerstva, sto nije predstavljalo problem. (npr. zeljezara zenica, bh airlanes, slovenacke terme,....)
Tacno: vlada je izglasala podrsku izboru strateskih partnera
Tacno: sve je stopirano u parlamentu federacije
Tacno: Izabran je dugorocno najbolji model gradnje takve vrste objekata (drzava se ne zaduzuje, objekti nakon isteka koncesionog roka prelaze 100% u vlasnistvo drzave)
Tacno: Ovaj strateski model ako nema iza sebe cist zakon(e) - a nema, jasne procedure, javni interes, jasan finansijski racun, javnu raspravu moze se veoma lahko izopaciti.
Tacno: Krenulo se u ove projekte bez potrebnih zakona, ali oni koji su to spocitavali uopce nisu ponudili te zakone(tako da se o njihovom motivu moze raspravljati).
Tacno: Federacija BiH ce za maksimalno 10 godina suociti se sa uvozom struje bez pokrivenosti izvozom.
Tacno: Federacija BiH ce dozivjeti stagnaciju privrednog/ekonomskog razvoja i mogucu propast energetskog sektora ako se ubrzano ne pocnu graditi novi energetski objekti(narocito termoelektrane i novi blokovi u vec postojecim), AKO se rudnici spoje (a 99% da hoce) sa Elektroprivredom.
Tacno: Narod nije spreman da plati cijenu energetskog razvoja zemlje!
koler

#18 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by koler »

ELEKTROENERGETSKI SEKTOR SPAŠAVA BH EKONOMIJU OD KOLAPSA
13:35 / 30.06.2009.
Od katastrofalnih gospodarskih rezultata u ovoj godini Bosnu i Hercegovinu će najvjerojatnije spasiti elektroenergetski sektor, prognozira se u makroekonomskoj analizi koju je za potrebe državne Vlade uradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Negativni tragovi

Budući da produbljivanje globalne ekonomske krize u 2008. godini nije ostavilo negativne tragove na ovaj sektor, značajnije promjene se ne očekuju ni u ovoj ni u sljedećoj godini. Unatoč tome što hidrološka situacija nije bila sukladna očekivanjima, poboljšano funkcioniranje termoelektrana rezultiralo je povećanjem proizvodnje u elektroenergetskom sektoru BiH.
Sve tri kompanije koje se bave proizvodnjom struje zabilježile su dvozna-menJcaste stope rasta proizvodnje.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), u prošloj godini proizvodnja struje u BiH povećana je prosječno 15 posto, što je najviša razina proizvodnje elektroenergetskog sektora nakon 1991. godine. Službene su procjene da će ovaj sektor, usprkos ekonomskoj kri zi, nastaviti pozitivan trend rasta od 10 posto tijekom ove i iduće godine. -Trend oporavka elektroenergetskog sektora tijekom 2008. godine najznačajnije se osjetio kroz izvoz električne energije, što je rezultiralo povećanjem stope izvoza od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Stabilan rast

Ako ovome dodamo moguće smanjenje potrošnje električne energije u industrijskim postrojenjima u BiH, te višu razinu cijena na međunarodnom tržištu, tijekom 2009. i 2010. godine očekuje se stabilna stopa rasta izvoza struje od 30 posto, zaključuje se u analizi direkcije.

OČEKIVANJA 00 VJETROELEKTRANA

U prilog optimističnim prognozama Direkcije za ekonomsko planiranje fdu I najave Iz sve tri elektroprivrede. Primjerice, Elektroprivreda BiH u ovoj godini planira dobit od 80 milijuna KM, a ukupne prihode u iznosu većem od milijardu maraka. U razvoj elektro-dlstrlbutlvne mreže planirano Je ulaganje od 141,5 milijuna KM. Početkom 2010. godine očekuje se I početak radova Izgradnje vjetroelektrana na području Podveležja, čija Je vrijednost 35 milijuna maraka.

Eh eto pocetkom godine, ali koje to ti je veliko pitanje
vivaldi

#19 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by vivaldi »

Hidropotencijal jeste nas najveci potencijal i mislim da nam je to jedina sansa da ubrzamo razvoj. Sva ova frka oko toga ko ce graditi jeste borba oko toga ko ce od domacih imati neki tal/procenat. Cifre su ogormne pa je i borba bespostedna.
Neko spomenu ekologiju i nema sumnje da ce ekosistem promjeniti, ali mi smo jedna jako siromasna zemlja koja tek treba da se razvija pa izmedju siromastva/bijede i potocne pastrmke bar ja nemam dilemu.
Nijedna od danasnjih ekonmskih sila nije bas marila za ekologiju kad se razvijala jer postoje prioriteti.
Sjecam se prije par godina kad je cini mi se Heco bio tamo negdje kod Konjica pa ga ljudi ubjedjuju kako u slucaju gradnje HE nece biti raftinga vise, a od raftinga zaradjuju sto hiljada maraka godisnje. Heco im kratko odgovorio kako kad se HE napravi to ce zaradjivati za jedan dan (drzava naravno).
Doduse, u pravu je je ovaj forumas sto kaze da nasi viskovi nisu bas toliko veliki koliko nam je slaba industrija, ali sa izgradnjom novih kapaciteta kupaca bi uvijek bilo iako se bas ne slazem da i susjedi nemaju potencijala. U sred beograda se ulijeva najveca ex yu rijeka Sava u jednu od najvecih evropskih rijeka Dunav, zatim Drinu dijele sa nama.., a negdje sam procitao davno da je i 60% njihovog potencijala neiskoristeno, ali i njima trebaju pare i investitori. CG je isto tako puna rijeka. Sto se tice vjetrenjaca mislim da nam trenutno ne trebaju jer su uzasno skupe (mislim da se jedna krece oko par miliona $), a trebas ih bruku postaviti da bi nesto profitirao tako da se one prave u bogatim zemljama samo zbog ekologije, a u EU postoji i neki zakon da odredjeni procenat energije do neke godine mora biti iz ekoloski prihvatljivih izvora, ali to je trenutno pitanje za svedsku a ne za nas.
Haris.ba

#20 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Haris.ba »

vivaldi wrote:ne slazem da i susjedi nemaju potencijala. U sred beograda se ulijeva najveca ex yu rijeka Sava u jednu od najvecih evropskih rijeka Dunav,
Na Dunavu i Savi se ne smiju praviti hidrocentrale.
vivaldi wrote:zatim Drinu dijele sa nama..,
Ne dijele. Uzimaju i dan danas 100% proizvedene struje (naravno i nista ne placaju).
vivaldi wrote:, a negdje sam procitao davno da je i 60% njihovog potencijala neiskoristeno
Procenti, procenti. Imaju oni rijeka, ali Bosna ima mnogo vise pogodnih za hidroelektrane.
vivaldi wrote:CG je isto tako puna rijeka
Odustali su od gradnje u kanjonju Tare. CG je sto se tice hidroelektrana otpisana. Jel sve ostalo je buranija (ako se hoce nesta novo praviti). Njihova buducnost su termoelektrane, eventualno nuklearka(ako odluce uci u savez sa Albanijom i Hrvatskom)
vivaldi wrote:Sto se tice vjetrenjaca mislim da nam trenutno ne trebaju jer su uzasno skupe (mislim da se jedna krece oko par miliona $), a trebas ih bruku postaviti da bi nesto profitirao tako da se one prave u bogatim zemljama samo zbog ekologije, a u EU postoji i neki zakon da odredjeni procenat energije do neke godine mora biti iz ekoloski prihvatljivih izvora, ali to je trenutno pitanje za svedsku a ne za nas.
Nije tacno. Nit su vjetrenjace toliko skupe, nit su neisplative. Ali jedino su termoelektrane mogucnost za ekonomski i privredni rast u BiH(jer se odustalo od nuklearki - a i nema smisla pored neiskoristenih drugih potencijala).
vivaldi wrote:Sjecam se prije par godina kad je cini mi se Heco bio tamo negdje kod Konjica pa ga ljudi ubjedjuju kako u slucaju gradnje HE nece biti raftinga vise, a od raftinga zaradjuju sto hiljada maraka godisnje. Heco im kratko odgovorio kako kad se HE napravi to ce zaradjivati za jedan dan (drzava naravno).
Ma ovo vise poprima epidemioloske razmjere. Gradnja MINI - HIDROCENTRALA, i mjesta na kojima ce se graditi nece nista specijalno uticati na rafting. Radi se o borbi za povecanje cijene otkupa zemlje. Skoro niko se na terenu ne buni zbog tih centrala, jer to su izgubljena sela. I to im je jedina nada za civilizaciju. Nit imaju struju, nit imaju puta. Kad se naprave MINI(protocne) -HIDROCENTRALE to nece uticati na okolis nista pretjerano, niti ce biti napravljena ogromna jezera. A ljudi ce dobiti normalan put do kuca i struju, koju ironicno nemaju. I da, koliko znam opcina Konjic nema nijednu hidrocentralu.
vivaldi

#21 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by vivaldi »

Lijepo si mi defragmentisao post :-D .
Al evo ukratko, najvece HE u srbiji su Djerdap 1 i 2 i one su na DUNAVU.
Ja sam pisao o potencijalima, pa izmedju ostalog spomenuo i Drinu, a ti pricas o vec postojecoj (Bajina basta), dok sam ja mislio o buducim ( Buk Bijela), a od nje se jos nije odustalo.
Od ostalog se slazem za TE, a oko vjetrenjaca ipak nisam bas previse upucen pa necu ulazit u to.
Haris.ba

#22 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by Haris.ba »

vivaldi wrote:Al evo ukratko, najvece HE u srbiji su Djerdap 1 i 2 i one su na DUNAVU.
Ma znam ja da Srbi idu na te brane, ima plan i za monstruma - Djerdap 3. Ali pravljenje tih brana zahtjeva i one prljevne kanale(zbog prometa brodovima), a ne znam isplati li se stranom kapitalu praviti te preskupe instalacije(jer Srbi jos zele i reverzibilne centrale) kad na drugim mjestima ima jeftinije -npr. kod nas :D . Jer nema vise jake drzave pa da presipa ziv novac u gradnju tih objekata. Eto koliko pricaju o ideji za branu u Novom Sadu, pa nista.
vivaldi wrote:Ja sam pisao o potencijalima, pa izmedju ostalog spomenuo i Drinu, a ti pricas o vec postojecoj (Bajina basta), dok sam ja mislio o buducim ( Buk Bijela), a od nje se jos nije odustalo.
Nije se odustalo skroz, ali jes sa CG strane. I to je znatno smanjilo jacinu te centrale. Na to sam mislio

http://www.bukbijela.info/srp/energ_opsteinfo_s.htm
zonbirile

#23 Re: Izgradnja energetskih objekata u FBiH

Post by zonbirile »

meni samo nije jasno,a znam da je BiH država za infrakt,zašto se u svemu izmišlja bosanska topla voda.Evo možda jednostavniji primjer ,a isti je i za elektrane,deponije,kaznionice.Lokalna uprava ne želi ovo,ne želi ono,ok,poštujem,ali kako je to riješeno u savremenom svijetu,od kojih smo i pokupili pojam lokalne uprave.Svi oni sve grade bez problema.
Post Reply