Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Locked

Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

1. Naravno da jesam!
88
52%
2. Ne, jos nije vrijeme.
18
11%
3. Ne dolazi u obzir, ni sada ni nikada!
63
37%

Total votes: 169

salvatore paradise

#651 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by salvatore paradise »

BHCluster wrote:
salvatore paradise wrote: Naravno. Dok god se novac poreznih obveznika bude koristio za izgradnju vjerskih objekata, to je ocekivano.
A ne donacijama?
Nemam nista protiv da se bogomolje grade donacijama i novcem vjernika.
BHCluster

#652 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

Pitanje koje svako preskace jeste imali vjernika muslimana u Neum, koji tamo zive i da im treba dzamija.
jiji

#653 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by jiji »

BHCluster wrote:
jiji wrote: Eto vidis ,ako Srbi nasele Neum gradit će se pravoslavna crkva,a ne džamija. Možda dođu kinezi nasele Neum,dobiju izbore i izgrade hram sa zmajevima i tigrovima. Tko smo ja i ti da kažemo što će se graditi,a što neće .
Znaci politika gradi bogomolje a ne vjerske zajednice?
Politika i birokracija određuju što se i gdi može graditi. ZA takve stvari postoje prostorni planovi,nemožeš sagraditi tvornicu gdi želiš jer po prostornom planu postoji mjesto,recimo izvan grada predviđeno za to...da ljudima ne smeta buka,smrad... Isto tako ako želiš graditi bogomolju neke vrste,moraš tražiti građevinsku dozvolu,ili ako misliš prenamjeniti neki objekat u bogomolju dozvolu za prenamjenu... Dozvole izdaje gradski urbanisticki ured,oni gledaju prema prostornom planu šta se smije graditi na tom području, čestici..,ako se po prostornom planu to ne uklapa u urbanis.plan dozvole se ne izdaju. Postoje izmjene urbanist.plana,njih donosi gradska vlast ili politika. Eto.
Hafis

#654 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

Ima i te logike, ali ja bih se ipak poslužio nadahnutim razmišljanjima našeg neimara Đure.
Njegova čuvena izreka ide:

Danas je sve Bosnjacko u Sarajevu i Konjicu
Sutra moze i u Neumu

Inače, što ga ovo nema?
Da nije na uobičajenom redovnom osmatranju kamenjarskog foruma? Baš je vižle...a možda je i tu svoju navodnu curu poveo, da skrate vrijeme :D
BHCluster

#655 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

jiji wrote:
BHCluster wrote:
jiji wrote: Eto vidis ,ako Srbi nasele Neum gradit će se pravoslavna crkva,a ne džamija. Možda dođu kinezi nasele Neum,dobiju izbore i izgrade hram sa zmajevima i tigrovima. Tko smo ja i ti da kažemo što će se graditi,a što neće .
Znaci politika gradi bogomolje a ne vjerske zajednice?
Politika i birokracija određuju što se i gdi može graditi. ZA takve stvari postoje prostorni planovi,nemožeš sagraditi tvornicu gdi želiš jer po prostornom planu postoji mjesto,recimo izvan grada predviđeno za to...da ljudima ne smeta buka,smrad... Isto tako ako želiš graditi bogomolju neke vrste,moraš tražiti građevinsku dozvolu,ili ako misliš prenamjeniti neki objekat u bogomolju dozvolu za prenamjenu... Dozvole izdaje gradski urbanisticki ured,oni gledaju prema prostornom planu šta se smije graditi na tom području, čestici..,ako se po prostornom planu to ne uklapa u urbanis.plan dozvole se ne izdaju. Postoje izmjene urbanist.plana,njih donosi gradska vlast ili politika. Eto.
A ja mislio da je Bosna i Hercegovina sekularna drzava.
salvatore paradise

#656 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by salvatore paradise »

BHCluster wrote:
jiji wrote: Politika i birokracija određuju što se i gdi može graditi. ZA takve stvari postoje prostorni planovi,nemožeš sagraditi tvornicu gdi želiš jer po prostornom planu postoji mjesto,recimo izvan grada predviđeno za to...da ljudima ne smeta buka,smrad... Isto tako ako želiš graditi bogomolju neke vrste,moraš tražiti građevinsku dozvolu,ili ako misliš prenamjeniti neki objekat u bogomolju dozvolu za prenamjenu... Dozvole izdaje gradski urbanisticki ured,oni gledaju prema prostornom planu šta se smije graditi na tom području, čestici..,ako se po prostornom planu to ne uklapa u urbanis.plan dozvole se ne izdaju. Postoje izmjene urbanist.plana,njih donosi gradska vlast ili politika. Eto.
A ja mislio da je Bosna i Hercegovina sekularna drzava.
Na papiru da. Ali papir trpi puno toga...
reis1

#657 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by reis1 »

Da!

Ja kao uvazeni reisululema, Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, podrzavam izgradnju dzamije u Neumu. Poglavito ako ce se na namaze moc ic u kupacim i tangama. Najprije abdest, skocis u Jadran, okupas se, i onda direkt s plaze boss na ikindiju, ne treba ti ni obuca. Znaci kako se toga prije nismo sjetili, pa to je idealno mjesto za prakticirani islam!

Vela-havle, veselatu-veselamu!

:-)
dalmatinka

#658 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by dalmatinka »

Hafis wrote:Ima i te logike, ali ja bih se ipak poslužio nadahnutim razmišljanjima našeg neimara Đure.
Njegova čuvena izreka ide:

Danas je sve Bosnjacko u Sarajevu i Konjicu
Sutra moze i u Neumu

Inače, što ga ovo nema?
Da nije na uobičajenom redovnom osmatranju kamenjarskog foruma? Baš je vižle...a možda je i tu svoju navodnu curu poveo, da skrate vrijeme :D
Misliš na ovog ? :D
PostPostao/la Djuro11 dana 12/03/2013 01:51

Moje ime je Djuro.I ja sam Hrvat.Pardon.Katolicki Srbin.Kod nas imena su Gojko, Milos, Slobodan, a ima nas i Srbomira.Mi smo vas u dusi ponosni Srbi.

Tja.Zna se kod nas da do 1802 godine nije bilo katolika./Sve je to kasnije za 2 porcije graha prebranca prebaceno u staru katolicku veru

http://www.klix.com

Ko je Jack ne znam.Administracija moze da provjeri da sam iz Kanade, upisan sam u yahoo canada.Pogledajte mi stare postove.Tako

A, skutoristan.Ne znam, ali pomog bog brate.Kad cemo na pecenje vola kad nam oslobode generale uskoro.A, ako ne oslobode.

A, na tom forumu sam vidio, da covjek ima podataka.A, kako je Sarajevo x najveci portal.Opet

Mora i Djuro malo da zaradi.Jel strasno.Ha, ja

Nekom rad, nekom grah, a nekom ustipci

:bih: :thumbup:
PostPostao/la Djuro11 dana 17/02/2013 00:41

Ja cu se izjasniti kao Bosnjak pravoslavac na popisu 2013. Bez obzira sto sam se nekad osjecao Srbinom.
i Mile sigurno nece moci promjeniti moj stav. :bih:
Čovjek se izgubio pa se traži, kako ćeš ga ti naći kad ni on sam sebe ne može? :-)
crn,visok

#659 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

Svojedobno sam čuo i argument da bi, u slučaju gradnje džamije u Neumu, europski turisti na putu za Dubrovnik morali istu gledati, što bi, po njima, naravno, bilo neprihvatljivo da na putu za predivni Dubrovnik vide nešto takvo odvratno i sablažnjivo kao što je džamija. :D
Eto s kakvim "komšijama" imamo posla.
reis1

#660 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by reis1 »

crn,visok wrote:Svojedobno sam čuo i argument da bi, u slučaju gradnje džamije u Neumu, europski turisti na putu za Dubrovnik morali istu gledati, što bi, po njima, naravno, bilo neprihvatljivo da na putu za predivni Dubrovnik vide nešto takvo odvratno i sablažnjivo kao što je džamija. :D
Eto s kakvim "komšijama" imamo posla.
A kad su im dzamija i muslimani branili Dubrovnik od Europejaca s druge strane Jadrana, onda su bili ok! :-)
crn,visok

#661 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

reis1 wrote: A kad su im dzamija i muslimani branili Dubrovnik od Europejaca s druge strane Jadrana, onda su bili ok! :-)
Branili su ih i u zadnjem ratu od Evropejaca iz Trebinja i Bara. Bio jednom u Dubrovniku negdje zimi kad obilježavaju godišnjicu Bitke za Dubrovnik, i vidim plakat na kojem piše gdje se sve odaje pošta, šta se sve događa koji dan itd. Međuostalim, piše komemoracija na "Bošnjačkom groblju Bulinovo". Bio sam tamo i ispada da se zovu "Muslimanski Mezari Bulinovo", međutim, da ne bi Rvatinama upadalo u oči, prekstili su ih u "Bošnjačko groblje". Eh.
arslanbey

#662 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by arslanbey »

crn,visok wrote:
reis1 wrote: A kad su im dzamija i muslimani branili Dubrovnik od Europejaca s druge strane Jadrana, onda su bili ok! :-)
Branili su ih i u zadnjem ratu od Evropejaca iz Trebinja i Bara. Bio jednom u Dubrovniku negdje zimi kad obilježavaju godišnjicu Bitke za Dubrovnik, i vidim plakat na kojem piše gdje se sve odaje pošta, šta se sve događa koji dan itd. Međuostalim, piše komemoracija na "Bošnjačkom groblju Bulinovo". Bio sam tamo i ispada da se zovu "Muslimanski Mezari Bulinovo", međutim, da ne bi Rvatinama upadalo u oči, prekstili su ih u "Bošnjačko groblje". Eh.
Mezar je bosnjacka rijec i slabo koji hrvati zna sta to znaci,zbog toga bosnjacko groblje
crn,visok

#663 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

arslanbey wrote:
Mezar je bosnjacka rijec i slabo koji hrvati zna sta to znaci,zbog toga bosnjacko groblje
Pa dobro, jel može onda Muslimansko groblje, ili im je musliman isto nepoznata riječ (osim kad negiraju bošnjačku naciju) pa i to moraju prevesti kao "Bošnjak"? A da se razumijemo, to uopće nije sinonim. Ko kaže da nema Albanaca na tom mezarju? Evidentno da su kroz to "Bošnjačko groblje" zakamuflirali da se tu radi o muslimanima, da ih ne bi previše bolo u oči, kao što bi eventualna munara bola nebesa u Neumu. :D
arslanbey

#664 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by arslanbey »

crn,visok wrote:
arslanbey wrote:
Pa dobro, jel može onda Muslimansko groblje, ili im je musliman isto nepoznata riječ (osim kad negiraju bošnjačku naciju) pa i to moraju prevesti kao "Bošnjak"? A da se razumijemo, to uopće nije sinonim. Ko kaže da nema Albanaca na tom mezarju? Evidentno da su kroz to "Bošnjačko groblje" zakamuflirali da se tu radi o muslimanima, da ih ne bi previše bolo u oči, kao što bi eventualna munara bola nebesa u Neumu. :D
Jah...a bosnjaci su inace vecinom katolici,ili bar to hrvati svi misle :lol: :roll: daj ba svako zna kojoj vjeri 99% bosnjaka pripada
crn,visok

#665 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

arslanbey wrote:
Jah...a bosnjaci su inace vecinom katolici,ili bar to hrvati svi misle :lol: :roll: daj ba svako zna kojoj vjeri 99% bosnjaka pripada
Ne kontaš šta hoću reć. Hoću reć da njima "Bošnjačko groblje" zvuči finjaka u odnosu na "Muslimanski mezari", te da su zato to i promijenili....
thea

#666 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by thea »

mazar je turska rijec- znaci groblje
Maharadza

#667 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Maharadza »

Ma to je ba hrvatsko cviće šta vam je. :oops:
arslanbey

#668 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by arslanbey »

thea wrote:mazar je turska rijec- znaci groblje
mezar je bosnjacka rijec,arapskog porijekla
arslanbey

#669 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by arslanbey »

hugoo wrote:
arslanbey wrote:
mezar je bosnjacka rijec,arapskog porijekla
mezar je jedino mjesto gdje su bosnjaci svoji na svome
Pa to je konacno odrediste svakoga ne samo bosnjaka
Hafis

#670 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

crn,visok wrote:
arslanbey wrote:
Tko će drugi nego lukavi latini.
Kada dobiju prvi mliječni zub, prvo što im padne na pamet je kako nekako prejebati naivne Bošnjake. A ni gedže nisu ništa bolji.
crn,visok

#671 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

Hafis wrote: Tko će drugi nego lukavi latini.
Kada dobiju prvi mliječni zub, prvo što im padne na pamet je kako nekako prejebati naivne Bošnjake. A ni gedže nisu ništa bolji.
Općepoznata stvar da u Hrvatskoj braniteljske udruge imaju poseban pik na Bošnjake u svojim redovima, još od rata pa na ovamo bošnjački borci u Hrvatskoj su pod posebnom prismotrom, a i povelika podozrivost je usmjerena na njih (gdje će nam Suljo bit hrvatski prvoborac, niđe veze...). Mislim da i samoinicijativno preimenovanje mezarja koje se tako nigdje službeno ne zove ide u tom smjeru.
Hafis

#672 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

crn,visok wrote: Općepoznata stvar da u Hrvatskoj braniteljske udruge imaju poseban pik na Bošnjake u svojim redovima, još od rata pa na ovamo bošnjački borci u Hrvatskoj su pod posebnom prismotrom, a i povelika podozrivost je usmjerena na njih (gdje će nam Suljo bit hrvatski prvoborac, niđe veze...). Mislim da i samoinicijativno preimenovanje mezarja koje se tako nigdje službeno ne zove ide u tom smjeru.
Ma ja... Calimero sindrom :zzzz:
I onda se pošten čovjek pita na koga su ovi naši domaći latini.
crn,visok

#673 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by crn,visok »

Hafis wrote: I onda se pošten čovjek pita na koga su ovi naši domaći latini.
Malo ipak ja bolje znam o čemu govorim pošto sam u dosluhu s ljudima odozdo, ostaje ti samo da kroz ironiziranje zamagliš stvari akvarelnom tehnikom. '95. su u Dubrovniku u pobjedničkom defileu postrojavali odrede HVO-a iz Čapljine i Stoca kao oslobodioce Dubrovnika, dok su muslimani koji su 91. branili Dubrovnik bili izostavljeni iz stroja. Kasnije kad je papa dolazio tamo, pojedine muslimanske borce su "evakuirali" na otok, da se ne bi slučajno gruhnuli među mnoštvom ili ubili papu, s obzirom da su bili u ratu i znaju sa oružjem. :D
Hafis

#674 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

Stvarno ne shvaćam što hoćeš s tim reći?
Pretpostavljam da znaš da govorimo o drugoj državi, koja je kakva god da je, ipak predstavlja za nas dobar primjer što se tiče odnosa prema nacionalnim manjinama, ne samo u zakonodavstvu, već i samom provedbom ''na terenu'' po mnogim pitanjima.
Iz tog svega izvlačiti i stavljati u nekakav poseban kontekst odnos prema bošnjačkoj manjini u R Hrvatskoj, zaslužuje ipak malo dublju analizu, a ne samo ''poznavanje situacije u Dubrovniku''.

Da se mi ipak vratimo džamiji u Neumu, za čiju moguću izgradnju nekim čudom još uvijek nije podnesen, niti učinjen bilo kakv akt od bilo koga u tom pravcu.
Fljamurtari

#675 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

crn,visok wrote:Kasnije kad je papa dolazio tamo, pojedine muslimanske borce su "evakuirali" na otok, da se ne bi slučajno gruhnuli među mnoštvom ili ubili papu, s obzirom da su bili u ratu i znaju sa oružjem. :D
:mrgreen: stvarno, calimero i munchausenovski sindrom pomijesano sa ruralnim legendama (skoro sam napisao urbanim)
Locked