homega wrote: Zar se neumska džamija planira zbog vjernika?
Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
-
prizemnia
#601 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
- exliberal-ex
#602 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
homega wrote:Zar se neumska džamija planira zbog vjernika?exliberal-ex wrote:Djuro......ko je vjernik njemu je bog u glavi I dusi, njemu ne treba zgrada I prostor
ma sve kontam doci ce tobe
- fatamorgana
#603 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Ma mora da je odma' poslije drugog rata čim je pisalo "sa čamcOm",hugoo wrote:Iz koje godine je taj bukvar. U zadnjem je pisalofatamorgana wrote:Sad kad spomenu Šimu sjetih se jedne rečenice iz bukvara za prvi osnovne:
"Šime i Ibro su se vozali sa čamcom".
Eh, bratstvo i jedinstvo ....
PLIVA PATKA (preko save) ...ili tako nesto
-
Mibej
- homega
#605 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Kratko i jasnoMibej wrote:Nisam.
Nema dalje, ne treba.... zatvaraj temu
-
budza
#606 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
dobra ideja.
-
bossnjak
#607 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Džamiju napraviti i k tome još i munaru. 
-
Hafis
#608 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Odlična ideja.
Mogli bismo napraviti temu za darovitije forumaše, pa da ovdje iznesu neka svoja idejna projektna rješenja. Hebat ga, more je to, plavetnilo, galebovi, folovi...treba nekako i stilski uklopiti objekt u ambijent. Vi bi samo pravili, pa makar i elementaru, samo da je, što bi rekli ''uzgor''.
Mogli bismo napraviti temu za darovitije forumaše, pa da ovdje iznesu neka svoja idejna projektna rješenja. Hebat ga, more je to, plavetnilo, galebovi, folovi...treba nekako i stilski uklopiti objekt u ambijent. Vi bi samo pravili, pa makar i elementaru, samo da je, što bi rekli ''uzgor''.
-
Djuro11
#609 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Prije 18 godina Hrvati su cinili 91% osnovaca na podrucju Glamoca.To je bila Hrvatska opcina.Drvar je bio Hrvatsko mjesto.PovicimaU Neumu vas nema dovoljno da bi trazili tako nesto i to je kraj price.
A sta cete vi.Saka jada.Da nam kazete.Hrvati su Bosnjake omalozavali dole u Glamocu
1997/1998
Samo 16 Bosnjaka u osnovnim skolama i preko 170 Hrvata.Uostalom?Ko je vjerovao da ce Bosnjaci postati vecina ucenika u Osnovnim skolama na podrucju Glamoca za manje od 20 godina.I ko je vjerovao te iste godine da ce Hrvati lagano nestajati iz Drvara.Pa manje od 20 godina kasnije imas fakticki Spomenik Armije Bih u centru Glamoca,sve ratne zastave dole.Bosanski jezika a sam kec na desetku je cinjenica da su Bosnjaci najmladji narod dole s najvise osnovaca,najboljim prirodnim prirastajem.Nesto sto nije neko mogao da zamisli prije 20 godina,a sad je fakticki realnost.U Neumu zivi preko 100 Bosnjaka u samom gradicu.Sto je daleko vise od Kljuca,Bosanskog Krupe i mnogih sela s brojkom od desetak katolika s tim da broj Bosnjaka u Neumu je procentualno znatno veci i od nekih dijelova Sarajeva.E,sad poredi tih 16 Bosnjaka u osnovnim skolama s 99 danas.I smanji broj Hrvata s 160+ na ispod 95.Onda fakat.Vidi,vidi.Masovne promjene se desile u Glamocu demografske,socijalne ali i sve vise privredne
Neum ima znatno vise Bosnjaka.I ocito neki ovdje iz Hrvatske kao i skutorija iz Zagreba zeli da kaze da nema dzamije iako iu sam popis iz 1991 je rekao da u gradicu ima Bosnjaka.I nije da ih nema literarno kao naprimjer u Sirokom Brijegu
Samo dok u Bosanskoj Krupi moze da bude katolicka crkva.Onda reciprocitet mora da bude dzamija u Neumu
A 1000 godina je isuvise dug period.I 20 je dovoljno za neke opcine
-
jiji
#610 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Evo našao si svrhu postojanja,stvori uvjete za đamiju. Postupak je jednostavan,preseli u Neum i onda možeš početi radit na tome.Ti si neki tipkovnica muđahedin.Djuro11 wrote:Prije 18 godina Hrvati su cinili 91% osnovaca na podrucju Glamoca.To je bila Hrvatska opcina.Drvar je bio Hrvatsko mjesto.PovicimaU Neumu vas nema dovoljno da bi trazili tako nesto i to je kraj price.
A sta cete vi.Saka jada.Da nam kazete.Hrvati su Bosnjake omalozavali dole u Glamocu
1997/1998
Samo 16 Bosnjaka u osnovnim skolama i preko 170 Hrvata.Uostalom?Ko je vjerovao da ce Bosnjaci postati vecina ucenika u Osnovnim skolama na podrucju Glamoca za manje od 20 godina.I ko je vjerovao te iste godine da ce Hrvati lagano nestajati iz Drvara.Pa manje od 20 godina kasnije imas fakticki Spomenik Armije Bih u centru Glamoca,sve ratne zastave dole.Bosanski jezika a sam kec na desetku je cinjenica da su Bosnjaci najmladji narod dole s najvise osnovaca,najboljim prirodnim prirastajem.Nesto sto nije neko mogao da zamisli prije 20 godina,a sad je fakticki realnost.U Neumu zivi preko 100 Bosnjaka u samom gradicu.Sto je daleko vise od Kljuca,Bosanskog Krupe i mnogih sela s brojkom od desetak katolika s tim da broj Bosnjaka u Neumu je procentualno znatno veci i od nekih dijelova Sarajeva.E,sad poredi tih 16 Bosnjaka u osnovnim skolama s 99 danas.I smanji broj Hrvata s 160+ na ispod 95.Onda fakat.Vidi,vidi.Masovne promjene se desile u Glamocu demografske,socijalne ali i sve vise privredne
Neum ima znatno vise Bosnjaka.I ocito neki ovdje iz Hrvatske kao i skutorija iz Zagreba zeli da kaze da nema dzamije iako iu sam popis iz 1991 je rekao da u gradicu ima Bosnjaka.I nije da ih nema literarno kao naprimjer u Sirokom Brijegu
Samo dok u Bosanskoj Krupi moze da bude katolicka crkva.Onda reciprocitet mora da bude dzamija u Neumu
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#611 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
da su ovi dole normalni, s obzirom da se radi o turističkom mjestu, sve bi živo izgradili samo da ljudi dolaze: i džamiju i pravoslavnu crkvu i budistički hram i kockarnice i striptiz klubove itd. odnosno šta god gosti traže
-
Djuro11
#612 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Kako si ti ipak ''Hafis'' i razumijes se u Islamsku tematiku i kulturu a znas napamet Quran.Jer eto ti si ipak ''Hafis''Pa nije mi jasno ukoliko ih ne bude dovoljno? I znaš li otprilike koliki bi minimalni broj bio neophodan, da možemo dalje raspraviti ovu situaciju?
Sve zavisi od dzemata.Naprimjer negdje imas naselja s vise od 80 Muslimanskih domacinstava.Koje nemaju dzamiju.No dzamija zavisi od lokaliteta.Moze da se formira ako u dzematu znaci zajednici Muslimana.Ima najmanje 20 Muslimanskih domacinstava.S tim da u samom gradu Neumu.Ima daleko vise od 20 Muslimanskih domacinstava
E,sad.Naravno imas danas i nekad bivsa naselja gdje nema Muslimana ali je nekad bilo tipa Hotovlje kraj Konjica ili Zelomici na podrucju Glavaticeva.Ipak stvar je u tome da li Islamska zajednica misli da se moze napraviti takvo sta
Ili ne
A Islamska zajednica ce napraviti dzamiju kao sto je napravila srusenu Sinan Pasinu dzamiju u Mostaru i kao sto je napravila dzamije tamo gdje ih i nije bilo.Sve zavisi od ljudi koji zive na tom podrucju
-
prizemnia
#613 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Vidiš, to je taj vaš problem.Vas za dzamiju, kao objekt, kao mjesto za molitvu boli neka stvar.Radi se samo o zapišavanju teritorija.Djuro11 wrote:Prije 18 godina Hrvati su cinili 91% osnovaca na podrucju Glamoca.To je bila Hrvatska opcina.Drvar je bio Hrvatsko mjesto.PovicimaU Neumu vas nema dovoljno da bi trazili tako nesto i to je kraj price.
1997/1998
Nadalje, bosnjaka nema u Neumu koliko bi vi volili (i koliko zelite prikazati), to ti je to.Nema muljanja, cista cinjenica.
Takodjer, taj popis iz 1991 nije ni priblizno tocan (cini mi se da je bilo govora o 150-200 ljudi).No, i da jest, ogromna vecina tih ljudi je rasprodala objekte nakon rata (isto kao malo Srba sto je bilo), i tek su prije par godina novi bosnjaci poceli kupovati nekretnine.No, ponovo govorim, ne radi se (ni blizu) o brojevima sa kojim vi baratate.
Hoće li vas više biti za 20-30 godina, to je nešto što ne možemo znati.No, trenutno, o nikakvoj dzamiji na podrucju Neuma nema govora.
-
prizemnia
#614 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Molim te, nemojte mi vi o fašizmu pričati...saxxovac wrote: a zašto? ovo već liči na otvoreni fašizam i šovinizam, no bar je direktno i otvoreno a ne lažljivo i licemjerno upakovano u različite izgovore
Čim vam nešto nije po volji, okrećete priču na fašizam i ugnjetavanje vas jednih Bošnjaka.
Prosto jednostavno, nema potrebe za njom.U Neumu ne živi dovoljno Bošnjaka i nema potrebe za dzamijom.
-
Djuro11
#615 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Rasprodala?U kojem ti crtanom filmu zivis.Bosnjaci danas imaju u Neumu par puta vise nekretnina nego prije rata a ti mi pricas o prodaji.
Interes Bosnjaka ne lezi trenutno u Neumu zbog politike koja vlada kod Bosnjaka jer da su sve Pro-Bosanske stranke sigurne u sebe i rade za interes Bosnjaka.Tamo bih davnih dana bilo Bosnjaka
Tu pricu da Bosnjaci prodaju masovno imovinu u centru Neuma je samo kljucno razmisljanje Zapadno Hercegovackog lobiranja od strane Hrvatske da pod svaku cijenu sprijece Bosnjake u izgradnji dzamije u Neumu.Bilo kojim sredstvima
To si samo dokazao a i mnogi drugi koji prijete Bosnjacima i spominju 1000 godina
Bosnjaka u Bosni nema 10%.Cine preko 50% stanovnistva i to je drzava gdje Bosnjaci i Bosanci i svi ostali kojim je maternji jezik Bosanski.Cine apsolutnu vecinu,.Sad hoce li meni neki seljak iz Neuma pricati da se tamo nece praviti dzamija jer lokalna vlast nece to dopustiti
To je totalna glupost.Bosna je nasa zemlja i ako Bosnjaci zazele.Oni ce napraviti dzamiju tamo
Neum ima vise nego dovoljno Bosnjaka za dzamijom.
Interes Bosnjaka ne lezi trenutno u Neumu zbog politike koja vlada kod Bosnjaka jer da su sve Pro-Bosanske stranke sigurne u sebe i rade za interes Bosnjaka.Tamo bih davnih dana bilo Bosnjaka
Tu pricu da Bosnjaci prodaju masovno imovinu u centru Neuma je samo kljucno razmisljanje Zapadno Hercegovackog lobiranja od strane Hrvatske da pod svaku cijenu sprijece Bosnjake u izgradnji dzamije u Neumu.Bilo kojim sredstvima
To si samo dokazao a i mnogi drugi koji prijete Bosnjacima i spominju 1000 godina
Bosnjaka u Bosni nema 10%.Cine preko 50% stanovnistva i to je drzava gdje Bosnjaci i Bosanci i svi ostali kojim je maternji jezik Bosanski.Cine apsolutnu vecinu,.Sad hoce li meni neki seljak iz Neuma pricati da se tamo nece praviti dzamija jer lokalna vlast nece to dopustiti
To je totalna glupost.Bosna je nasa zemlja i ako Bosnjaci zazele.Oni ce napraviti dzamiju tamo
-
prizemnia
#616 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Upravo suprotno, interes vas "Bošnjaka" jest bio i jest Neum.Počevši sa pričom o dzamiji, luci i evo ponovo dzamiji.Djuro11 wrote:Rasprodala?U kojem ti crtanom filmu zivis.Bosnjaci danas imaju u Neumu par puta vise nekretnina nego prije rata a ti mi pricas o prodaji.
"prijete Bošnjacima"...Da, to je to, svi prijete jadnim Bošnjacima, tim finim cvjećkama.Ja iskreno neznam kakve tebe paranoje pucaju.
Da, točno, lokalna vlast je baš ta koja će ti zabraniti.Isto kao što je zabranila izgranju poslovnog kompleksa na poluotoku od strane neke "Danske" kompanije (aka Saudijske Arabije), tako će zabraniti i izgradnju dzamije.
Nadalje, ovaj "seljak iz Neuma" (za razliku od tebe, velikog graĐŽana), ti poručuje da se smiriš.
Na tvoju veliku žalost, ne živiš u Bosni.Živiš u Bosni i Hercegovini.
Ljudi koji žive u ovoj zemlji nisu svi Bošnjaci ni Bosanci.
Pomiri se sa tim, radi nešto u životu, nemoj samo maštati i sanjariti.
Pozdrav od Neumskog seljaka
-
prizemnia
#617 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Možda zato što živim u Neumu i poznajem situaciju bolje od tebe?Dali ti je to palo na pamet?saxxovac wrote: otkud ti znaš da nema potrebe za džamijom ?reci mi sad odakle meni pravo da ja određujem treba li nekoj vjerskoj zajednici vjerski objekat ili ne ? valjda to oni znaju najbolje da li im treba ili ne?
ja mislim da treba podržati Cerića za predsjednika, on će izgraditi džamiju u Neumu i tako privući veliki broj Arapa i Turaka kao investitore. da su Neumljani mudri kao što nisu svi bi listom glasali za tog čovjeka koji bi od njihove općine za par godina napravio novi Dubrovnik.
Sretno vam sa Cerićem!
-
Djuro11
#618 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Sta mene briga gdje ti zivis.Jel ti misis da me zanima.Dzamije ce biti i to je kraj price.A ako ti mislis da nece.Uradi nesto.Možda zato što živim u Neumu i poznajem situaciju bolje od tebe?Dali ti je to palo na pamet?
Nehum je Bosnjacki gradic.Bio je,bit ce.I bit ce dzamija.Prvi katolici dolaze s Hutova Blata dole 1927.Prvo sto rade dole je da ruse dzamije.Ali nece to moci
Kome da se ja prilagodjavam?
-
prizemnia
#619 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
A gledaj, nikako ne mogu voliti ljude koji meni kao Hrvatu biraju predstavnika, koji ubijaju Hrvatske povratnike i pale Hrvatske zastave, koji navijaju za Tursku kad Hrvatska izgubi, čiji kandidat (Cerić) priča o "velikoj islamskoj dravi" i čiji reprezentativci pozivaju Turke da naviju za njih "jer su braća".Prosto jednostavno.saxxovac wrote:pa i pretpostavio sam da živiš u Neumu, otuda tolika i mržnja spram džamije, Bošnjaka muslimana, možda si ti i jedan od onih koji su pisali one zanimljive grafite prije neki dan po Neumu
Za razliku od toga što vaš mediji govore, u Neum su svi dobrodošli.No, isto kao što se ja ne busam o prsa sa svojim Hrvatstvom kada sam u Sarajevu, isto tako očekujem da se Bošnjaci ne busaju svojom "velikom Bosnom" kada su u Neumu.Živimo u duboko podijeljenoj zemlji i svaka akcija je praćena reakcijom.
No, jako dobro znam kako se velika većina vas ponaša kada je ovdje.Stoga, da, poštuj domaćina i sve će biti dobro.
Da ti nisi jedan od onih koji su mlatili djecu od 15 godina radi Hrvatskih dresova?
-
prizemnia
#620 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Okej, ako ti tako kažeš, onda će je biti 100%Djuro11 wrote:Sta mene briga gdje ti zivis.Jel ti misis da me zanima.Dzamije ce biti i to je kraj price.A ako ti mislis da nece.Uradi nesto.
Nehum je Bosnjacki gradic.Bio je,bit ce.I bit ce dzamija.Prvi katolici dolaze s Hutova Blata dole 1927.Prvo sto rade dole je da ruse dzamije.Ali nece to moci
Kome da se ja prilagodjavam?
Samo se smiri, prijateljski ti kažem.
-
Djuro11
#621 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Tvoje se nece pitati jer si manjina kao sto se Srbin iz Donjeg Lapca ne pita danas u Hrvatskoj pa makar i zivio u Bosnjackom Nehumu
Uclanio si se danas da nam to kazes inace?
-
prizemnia
#622 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Yep, mislio sam da je ovo normalna rasprava, no čini mi se da sam se prevarioDjuro11 wrote:Tvoje se nece pitati jer si manjina kao sto se Srbin iz Donjeg Lapca ne pita danas u Hrvatskoj pa makar i zivio u Bosnjackom Nehumu
Samo ti uživaj prijatelju, snivaj i dalje!
-
Djuro11
#623 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Jesi danas dosao da se uclanis da mi kazes to??
Iako sve vise i vise imas Bosnjaka.Cijelu ulicu smo uzeli u Neumu inace.Koliko smo u zadnje 3 godine uzeli nekretnina dole
Jedino da uzmemo Tudjmanovu ulicu.No kazem
Neum je samo saka jada.Selo bez zaledja.Okolo neuma su obicni katuni u nestajanju nisu to neka velika sela da se treba muciti.Samo uzmes Neum i kraj price
Padobranac
Bosnjaci su vladali Bosnom 500 godina.Sa razlogom
I to bez snova.
Iako sve vise i vise imas Bosnjaka.Cijelu ulicu smo uzeli u Neumu inace.Koliko smo u zadnje 3 godine uzeli nekretnina dole
Neum je samo saka jada.Selo bez zaledja.Okolo neuma su obicni katuni u nestajanju nisu to neka velika sela da se treba muciti.Samo uzmes Neum i kraj price
Padobranac
I to bez snova.
-
prizemnia
#624 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Naravno da jeste prijatelju, što god ti kažeš!Djuro11 wrote:Jesi danas dosao da se uclanis da mi kazes to??
Padobranac
I to bez snova.
Prije nego kreneš džamiju praviti bilo bi dobro da se pravopisa malo uhvatiš, 'ta neće vam valjda nepismeni ljudi džamije praviti.
I sa takvim kao ti treba živjeti u ovoj državi...
-
shadowblade
#625 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?
Jesi ti ikad čuo za pojam Hercegovina? Kakve veze ima Bosna sa Neumom? Pa bliži je Zagreb moru nego Bosna redikulu.Bosnjaci su vladali Bosnom 500 godina.Sa razlogom
I to bez snova.
Kakva neobrazovanost i nepismenost, vidi se da si se "obrazovao" po bogomoljama, a da si škole preskočio.