Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Locked

Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

1. Naravno da jesam!
88
52%
2. Ne, jos nije vrijeme.
18
11%
3. Ne dolazi u obzir, ni sada ni nikada!
63
37%

Total votes: 169

Fljamurtari

#176 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

saxxxovac wrote:s obzirom da dolazi sve veći broj Turaka i Arapa koji će vjerovatno i na more u Neum svakako da jedan islamski kulturni centar je potreban u turističkom gradu kakav je Neum. čak šta više, vjerujem da će u dogledno vrijeme sve veći broj Arapa i Turaka kupovati parcele i graditi kuće u toj općini i trajno se naseljavati, tako da će im svakako trebati i vjerski objekat kakav je džamija ili islamski centar.
Mislim da se takav centar može graditi samo uz suglasnost lokalne zajednice jer sumnjam da može izaći na dobro ako se takva odluka bude forsirala.

Jedno je suradnja a drugo je nametanje.
vatrogasac

#177 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

saxxxovac wrote:s obzirom da dolazi sve veći broj Turaka i Arapa koji će vjerovatno i na more u Neum svakako da jedan islamski kulturni centar je potreban u turističkom gradu kakav je Neum. čak šta više, vjerujem da će u dogledno vrijeme sve veći broj Arapa i Turaka kupovati parcele i graditi kuće u toj općini i trajno se naseljavati, tako da će im svakako trebati i vjerski objekat kakav je džamija ili islamski centar.
Uh, nemoj da je Turci i Arapi prave. Vidjet će se iz Italije munare. :mrgreen: U verziji kojoj smo mogli vidjeti u 'Beogradu na vodi'.
RahatHurmašica

#178 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by RahatHurmašica »

Fljamurtari wrote:
Mislim da se takav centar može graditi samo uz suglasnost lokalne zajednice jer sumnjam da može izaći na dobro ako se takva odluka bude forsirala.

Jedno je suradnja a drugo je nametanje.
vrlo mudro. s tim što je lokalna zajednica faštistički orjentisana i saglasit se dobrovoljno nikad neće.
Hafis

#179 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

Drinski wrote:
Mislim da bi najmudrije bilo da oni /turci, arapi/ prvo pokupuju nekretnine i turisticke kapacitete, pa onda da otvore dzamiju, mada poznavajuci ove hercegovce, onda ce oni sami otvoriti dzamiju u kojoj će naplaćivati ulaz jer se tu se desio neki novi Ajvaz dedo.
Iako još nisu počeli, velika je mogućnost da Turci i Arapi pokupuju cijeli Neum i njegovo zaleđe. To ima stvarno veliku ekonomsku opravdanost i sigurno neće propustiti tu priliku. A onda će halal turizam, islamski centar i ostali progresivni procesi sami od sebe doći.
Fljamurtari

#180 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

RahatHurmašica wrote:
Fljamurtari wrote: Jedno je suradnja a drugo je nametanje.
vrlo mudro. s tim što je lokalna zajednica faštistički orjentisana i saglasit se dobrovoljno nikad neće.
Ti dakle ljude iz te zajednice nazivaš fašistima?
vatrogasac

#181 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

saxxxovac wrote:
vatrogasac wrote:
Uh, nemoj da je Turci i Arapi prave. Vidjet će se iz Italije munare. :mrgreen: U verziji kojoj smo mogli vidjeti u 'Beogradu na vodi'.
u Italiji su fina raja, onako opušten, veseo i južnjački tip ljudi, u Italiji bi napravili džamiju i u Vatikanu kad bi bilo samo volje arapskih šejhova da dovoljno odriješe kesu.
U Rimu je napravljena još u prošlom stoljeću. 30,000 m2.

Image
Fljamurtari

#182 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

saxxxovac wrote: ja znam da tolerantna lokalna zajednica kakva je u Neumu ne bi imala ništa protiv gradnje vjerskog islamskog objekta. osim toga ako znaju da bi imali i finansijske (ili se ono kaže finanCijske? :? ) koristi od toga kao što reče Drinski vrlo moguće da bi i sami otkrili neke stare temelje prastare džamije koju su pohodili putnici namjernici koji bi išli u Dubrovnik po robu pa tu svraćali i klanjali.

Ne znam - možda si u pravu "glede" financijske stimulacije...

Što se tiče "džamije u Neumu" - mislim da se radi o mitu. Osim toga samo mjesto Neum nije niti postojalo do prije 100 godina, prve kuće su tu napravljene oko 20-ih godina prošlog stoljeća. Inače, samo mjesto Neum, što inače zovu "Stari Neum" je uvučeno koji kilometar dalje u brdu.... Tako da džamija nije imala kome stajati...
homega

#183 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

Fljamurtari wrote:
saxxxovac wrote: ja znam da tolerantna lokalna zajednica kakva je u Neumu ne bi imala ništa protiv gradnje vjerskog islamskog objekta. osim toga ako znaju da bi imali i finansijske (ili se ono kaže finanCijske? :? ) koristi od toga kao što reče Drinski vrlo moguće da bi i sami otkrili neke stare temelje prastare džamije koju su pohodili putnici namjernici koji bi išli u Dubrovnik po robu pa tu svraćali i klanjali.

Ne znam - možda si u pravu "glede" financijske stimulacije...

Što se tiče "džamije u Neumu" - mislim da se radi o mitu. Osim toga samo mjesto Neum nije niti postojalo do prije 100 godina, prve kuće su tu napravljene oko 20-ih godina prošlog stoljeća. Inače, samo mjesto Neum, što inače zovu "Stari Neum" je uvučeno koji kilometar dalje u brdu.... Tako da džamija nije imala kome stajati...
Najbliža džamija mogla je biti u rejonu Hutova, u blizini "Hadžibegovog grada". Ako je nekadašnja džamija slijed ideje za izgradnju nove, neka se gradi u Hutovu :oops:
Fljamurtari

#184 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

saxxxovac wrote: ja sam čuo od jednog franjevca kako je na prostoru današnjeg Neuma postojala jedna mala ali jako lijepa džamija takozvana Sidrija, a koja je dobila u narodu taj naziv jer bi se turski moreplovci ponekad na putu ka Veneciji i drugim mediteranskim odredištima tu usidrili, te su tako nekad vremenom napravili i džamiju, i koja spada među najstarije džamije u Bosni ako nije i najstarija, jer je sagrađena prije dolaska Turaka u Bosnu.

ne znam koliko je to tačno, no franjevac kaže da bi se temelji te džamije sigurno mogli pronaći i otkriti kad bi bilo dovoljno volje, entuzijazma i finanCijske podrške od eventualno nekog arapskog ili turskog donatora..
"Mala ali jako lijepa džamija"?!

Na području današnjeg Neuma nije bilo crkve, čak niti put nije vodio uz obalu - kako bi neki franjevac mogao znati da je džamija "bila lijepa" ako nije bilo crkve, samostana, mjesta, nije bilo ni puta?
homega

#185 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

saxxxovac wrote:ja sam čuo od jednog franjevca kako je na prostoru današnjeg Neuma postojala jedna mala ali jako lijepa džamija takozvana Sidrija, a koja je dobila u narodu taj naziv jer bi se turski moreplovci ponekad na putu ka Veneciji i drugim mediteranskim odredištima tu usidrili, te su tako nekad vremenom napravili i džamiju, i koja spada među najstarije džamije u Bosni ako nije i najstarija, jer je sagrađena prije dolaska Turaka u Bosnu.

ne znam koliko je to tačno, no franjevac kaže da bi se temelji te džamije sigurno mogli pronaći i otkriti kad bi bilo dovoljno volje, entuzijazma i finanCijske podrške od eventualno nekog arapskog ili turskog donatora..
Jah, eto franjevac zna, a ne zna istorija :-) Ja preseravanja i izmišljanja u pm :-)
neki

#186 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by neki »

saxxxovac wrote: ja sam čuo od jednog franjevca kako je na prostoru današnjeg Neuma postojala jedna mala ali jako lijepa džamija takozvana Sidrija, a koja je dobila u narodu taj naziv jer bi se turski moreplovci ponekad na putu ka Veneciji i drugim mediteranskim odredištima tu usidrili, te su tako nekad vremenom napravili i džamiju, i koja spada među najstarije džamije u Bosni ako nije i najstarija, jer je sagrađena prije dolaska Turaka u Bosnu.
Jasta, inace je neum usput kad krenes prema veneciji, ko i kresevo kad krenes iz sarajeva prema mostaru..
homega

#187 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

neki wrote:
Jasta, inace je neum usput kad krenes prema veneciji, ko i kresevo kad krenes iz sarajeva prema mostaru..
Možda su turski moreplovci bili turski gusari, u neumskom zalivu krili zarobljene žene i djecu, i opljačkani plijen. Možda u kakvoj podvodnoj špilji ima sakrivenog blaga, ko zna :D

Treba tog franjevca priupitati za to blago :lol: :lol:
Hafis

#188 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

Fljamurtari wrote:

"Mala ali jako lijepa džamija"?!

Na području današnjeg Neuma nije bilo crkve, čak niti put nije vodio uz obalu - kako bi neki franjevac mogao znati da je džamija "bila lijepa" ako nije bilo crkve, samostana, mjesta, nije bilo ni puta?
Možda je taj ''franjevac'' iz ove priče prerušeni Broj 1 iz Alan Forda.

@saxxxovac, je li taj pratar bio u kolicima ?
moa

#189 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by moa »

Meni ne smetaju ni dzamije ni crkve u seheru, zasto bi nekome smetala dzamija u Neumu.
Fljamurtari

#190 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

moa wrote:Meni ne smetaju ni dzamije ni crkve u seheru, zasto bi nekome smetala dzamija u Neumu.
Ako su u funkciji zapišavanja teritorija - meni smetaju.
RahatHurmašica

#191 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by RahatHurmašica »

Fljamurtari wrote:
moa wrote:Meni ne smetaju ni dzamije ni crkve u seheru, zasto bi nekome smetala dzamija u Neumu.
a sve džamije su u funkciji zapišavanja i kao takve ti sve smetaju?

jesi li dočekao kordića?
vatrogasac

#192 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

Džaba pričamo dalje o ovome. Rješenje je pronađeno na prethodnoj stranici.
homega wrote: Ako na određenoj lokaciji nema vjerskog objekta, nije li muslimanima dozvoljena molitva i na improviziranom mjestu, samo higijenski uslovnom?
RahatHurmašica

#193 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by RahatHurmašica »

vatrogasac wrote:Džaba pričamo dalje o ovome. Rješenje je pronađeno na prethodnoj stranici.
homega wrote: Ako na određenoj lokaciji nema vjerskog objekta, nije li muslimanima dozvoljena molitva i na improviziranom mjestu, samo higijenski uslovnom?
pa i tebi je dozvoljeno živjeti u pećini pa što ne živiš? ili možda i živiš?
Fljamurtari

#194 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

RahatHurmašica wrote:
Fljamurtari wrote:
a sve džamije su u funkciji zapišavanja i kao takve ti sve smetaju?
Naravno da nisu sve - ali inzistiranje da se gradi džamije u mjestu gdje ima više HIV pozitivnih nego muslimana i koje pritom ima zanimljiv zemljopisni položaj - sigurno ne ukazuje na potrebu zadovoljenja duhovnih potreba.
jesi li dočekao kordića?

Dočeko sam ti [da sad ne kažem koga]
vatrogasac

#195 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

RahatHurmašica wrote:
vatrogasac wrote:Džaba pričamo dalje o ovome. Rješenje je pronađeno na prethodnoj stranici.
pa i tebi je dozvoljeno živjeti u pećini pa što ne živiš? ili možda i živiš?
To je bila ironija na 'praktično rješenje'.
RahatHurmašica

#196 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by RahatHurmašica »

Fljamurtari wrote:[q

slobodno ti odčepi....
Fljamurtari

#197 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

Jovanka56_ wrote:U Neumu je vecina kapitala i zemljista u Bosnjackom vlasnistvu. Recimo hotel Sunce je jedini veliki Hotel u Neumu i u vlasnistvu je Sarajevskom Unisa. Zemljista na otoku Klek su u vlasnistvu Sarajevskog penzionog fonda dok je suma na tom otoku vecim dijelom istu u vlasnistvu istog fonda.

Ovo me podsjeca na one price od Srba kako je vecina Bosne njihovo katastarski...

Inače:
“Sunce” je prvi privatizirani hotel u Neumu: država ga je prodala prije sedam godina, a privatnik i novi vlasnik odonda u njega uložio četiri milijuna eura.
http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/dobr ... m--jarane-
Fljamurtari

#198 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Fljamurtari »

RahatHurmašica wrote:

slobodno ti odčepi....

Imam bolju ideju - ajde ti u filter...
homega

#199 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

RahatHurmašica wrote:pa i tebi je dozvoljeno živjeti u pećini pa što ne živiš? ili možda i živiš?
vatrogasac wrote:To je bila ironija na 'praktično rješenje'.
Zar ovakvo praktično rješenje nije propisano Kur'anom?
RahatHurmašica

#200 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by RahatHurmašica »

Fljamurtari wrote:
RahatHurmašica wrote:

slobodno ti odčepi....

Imam bolju ideju - ajde ti u filter...
baš sam se ražalostio :roll: . ne zaboravi da pišeš.
Locked