Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
BUDIMPEŠTA - Delegacija Savjeta ministara BiH predvođena predsjedavajućim Adnanom Terzićem i mađarska delegacija predvođena premijerom Ferencom Gjurksanijem razgovarale su juče u Budimpešti o ekonomskoj saradnji, viznom režimu, te izgradnji koridora 5c i o evroatlantskim integracijama.
"Definitivno u februaru 2006. godine prve mašine mogu izaći na trasu. To podrazumijeva da se u toku ljetnog perioda završi pretfizibiliti i konačna fizibiliti studija sa studijom trase i da u periodu izrade idejnog projekta nađemo strateškog partnera i investitore koji bi se pojavili kao budući koncesionari", naveo je Terzić.
On je dodao da nema razloga da mađarski investitori ne iskoriste ponudu BiH i učestvuju u dobijanju koncesije na cijelu dužinu puta. Sagovornici su konstatovali da dobri bilateralni odnosi nisu praćeni adekvatnom ekonomskom saradnjom.
Gjurksani je naglasio da bi Mađarska željela da njeni državljani bez viza mogu da putuju u BiH.
Terzić je istakao da s obzirom na to da su dobijena snažna uvjeravanja da će Mađarska u Briselu biti zagovornik ukidanja viznog režima za BiH, normalno je da u partnerskom odnosu i Mađarska bude prva zemlja kojoj će BiH trajno ukinuti vize.
(Agencije)
Eto, "snazna uvjeravanja Madjarske" ce biti dovoljna da im Terzic ukine vize.
ma da...i sad se cekaju studije IZVODLJIVOSTI (ne fizibiliti je*emu )
i onda ce to da se otegne do mjesec dana pred izbore i onda ide gnjavaza kao i svaki put....
dok mi ne uzmemo lopate u ruke i ne sredimo sami to, nista od toga...
a sto se studija IZVODLJIVOSTI tice, koliko znam vec ih je par napravljeno...
makar je naplaceno (ako je vjerovati novinama koje mozete kupiti na kioscima u Sarajevu)....
Ja sam nov na ovom forumu i shvatio sam da ovdje ima 4-5 normalnih ljudi, s kojima se da konstruktivno pricati (medju kojima su MIRCERKA I PRENJ; PA I CINCILATOR)
Ali to nije tema ove emisije.....
Hotio sam da kaem, nejma nam asvalta ako ne bide radne akcije, ono po omladinski
ZAGREB - U nedjelju 26. lipnja otvara se kompletna autocesta Split—Zagreb dužine 380 km. Za promet će biti zatvorena do ponedjeljka 27. lipnja samo nova dionica Pirovac—Vrpolje.
— Možemo biti ponosni na realizaciju ovog starog hrvatskog sna o povezivanju kontinentalne i južne Hrvatske — istaknuo je premijer Ivo Sanader. Zahvalio je svim generacijama hrvatskih političara koje su radile na relizaciji ovoga sna još od Savke Dabčević-Kučar.
Ministar prometa Božidar Kalmeta posebno je zahvalio svima koji su radili na izgradnji autoceste i omogućili njezin završetak nekoliko dana prije planiranog roka. Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić tomu je dodala da su gotove i sve dozvole, a za Krčki most i uporabna dozvola uz posebne pohvale HAC-u za dobro obavljen posao. Vlada je odmah dala i suglasnost HAC-u na visinu cestarine i sustav njezine naplate, pa će za prvu kategoriju vozila cijena vožnje autocestom od Splita do Zagreba iznositi 157 kuna. Ministar Kalmeta opovrgnuo je napise prema kojima su naše cestarine osjetno veće od onih u susjednim europskim zemljama. Sa zadržanom istom cijenom cestarine od 0,40 kuna po kilometru za prvu kategoriju, 0,60 za drugu, 0,91 za treću i 1,32 kune po kilometru za četvrtu kategoriju vozila Hrvatska je s cijenama izjednačena sa susjednom Slovenijom. Italija i Francuska skuplje su po kilometru za 50 posto, a u susjednoj Austriji uz vinjete se naplaćuje i tunelarina, pa su cestarine za treću i četvrtu kategoriju u Austriji skuplje za 10 odnosno 80 posto, a nešto jeftinije samo za prve dvije kategorije vozila.
Kalmeta je odmah najavio i uvođenje jeftinijih zimskih cestarina, a uz smart karticu u jesen će se uvesti i beskontaktna kartica — telepassing. Usto, organiziran je zatvoreni sustav naplate, pa će vozači plaćati na izlazu s autoceste i kada se voze na dionicama kojima upravljaju dva različita poduzeća.
Završetkom autoceste Split—Zagreb, već proglašenom jednom od najljepših i najsigurnijih autocesta u Europi, ne staje izgradnja novih kilometara autoceste. Ministar Kalmeta pobrojao je skori završetak dionice Rijeka—Rupa ukupne dužine 16 km, završnog kraka Istarskog ipsilona od Vodnjana do Pule koji će biti gotov za iduću turističku sezonu, do 2008. godine Rijeka i Zagreb bit će spojeni punim profilom autoceste, iduće godine planiran je završetak dionice Županja—Lipovac, dok bi 96 km autoceste od Splita do Ploča trebalo biti gotovo krajem 2008. godine. U pripremi su, među ostalim, dionice na koridoru 5C, više zaobilaznica te početak izgradnje bolje cestovne veze između Čilipa i Dubrovnika i spajanje poluotoka Pelješca s kopnom.
Vlada je dala suglasnost za sklapanje ugovora o financiranju između Hrvatskih cesta i Europske investicijske banke za projekt izgradnje splitske obilaznice, te odmah odobrila i postupak za davanje jamstva EBRD-u. Projekt je ukupno vrijedan 203 milijuna eura, a EBRD će odobriti zajam u iznosu od 60 milijuna eura na 25 godina uz poček od pet godina. Ta će se sredstva iskoristiti za rekonstrukciju dionice Kaštel Sućurac—Plano duge 11,1 km, izgradnju nove dionice Stobreč—Dugi Rat dužine 13,9 km i izgradnju dionice Dugi Rat—Omiš dužine 6,7 km. Ugovor o zajmu bi se mogao potpisati već početkom kolovoza. Izgradnja splitske obilaznice, koja uključuje i zaobilaznicu Omiša u profilu dvotračne ceste, bitna je za smanjivanje prometnih gužvi u turističkoj sezoni, naglasio je ministar Kalmeta.
Iduce godine bi se trebalo poceti sa gradnjom zaobilaznice oko Sarajeva. Cifra mi se cini nekako paprena, rekose da ce kostati 118 miliona eura. Ima li gdje kakav plan da bi se mogao pogledati na netu
Interesantan link, radi se o dionici Kakanj-Visoko. Ima svega seizmoloski proracuni, emisija stetnih gasova, o istorijskim spomenicima na podrucju ovih opstina, stanovnistu, podzemnim i nadzemnim vodama itd.itd. Izgleda da je najproblematicniji dio koji prolazi pored TE Kakanj, izmedju ostalog i zbog pare koju ispusta, sto moze direktno ugroziti sigurnost saobracaja.
Titi za Samac - Sarajevo nije trebala studija izvodljivosti i izmjeni covjek reljef za 5 mjeseci i napravi prugu koju ni sa danasnjom mehanizacijom ne bi bili u stanju napraviti za 2 godine, a nije imo studiju izvodljivosti. jebote kako se nesto uopste moze graditi bez studije izvodljivosti? Fakat mi nije jasno.
Dovoljno je samo htjeti i imati casnu namjeru, a onda te boli neka stvar za studije izvodljivosti
Evo sad gledam TV i uporedjujem. U Hrvatskoj se slavi s razlogom, auto-put Zagreb-Split definitivno zavrsen i pusten u saobracaj. Na svecanostima sirom drzave prisutni svi politicari kako oni iz prosle SDP/HNS-ove vlasti koja je zapocela gradnju i zavrsila vise od pola posla, tako i HDZ-ova vlast na celu sa Sanaderom. Premijer Sanader porucuje gradjanima da to je poklon za njih.
Tako rade premijeri i vlast kojoj je stalo do svojih gradjana. A gdje je u isto vrijeme bio nas premijer Adnan Terzic? Danas na Ajvatovici sa reisom Cericem, a sutra u Sarajevu sa koalicionim partnerima iz SDS/PDP-a raspravlja kako preraspodjeliti fotelje i spasiti vlast koja je za tri godine unazadila drzavu barem 10 godina.
Uz poruku da SVAKI NAROD IMA VLAST KAKVU ZASLUZUJE podsjetimo se nekih datuma:
Neposredno nakon sto je Hrvatska 2001. pocela gradnju auto ceste, u BiH je vlast Alijanse pocela razmisljati o koridoru 5C i godinu kasnije pocela graditi dosada jedinu zavrsenu dionicu od 11 kilometara. Sredstva za gradnju osigurana su profitom BH Telekoma za 2001. godinu, odnosnu prvu i jedinu punu kalendarsku godinu u kojoj je vlast Alijanse upravljala ovom profitabilnom firmom u drzavnom vlasnistvu.
Kako se SDA vratila na vlast, stadose i radovi. Pardon, nije da se nista nije radilo. Po vise puta je placeno IPSA-i (firma bliska SDA, u kojoj je radio Dedo otac nacije) da uradi "projektnu dokumentaciju". IPSA uzme pare za projektnu dokumentaciju, pa se ispostavi da to ne valja, pa se raspise "tender" i opet IPSA "projektuje" i naplacuje.
Tek TRECU godinu nakon povratka SDA na vlast pocinje se graditi dionica Podlugovi-Visoko koja je znatno jednostavnija za gradnju (pet puta manje mostova) od dionice Josanica-Podlugovi. I u drugom slucaju gradnja se finansira profitom BH Telekoma, navodno za 2004. godinu. Moze li neko objasniti gdje je zavrsio profit BH Telekoma u periodu 1996-2000. kada je ovom firmom gazdovala SDA, odnosno gdje je profit BH Telekoma za kalendarsku 2003. godinu (takodje SDA na vlasti)? I da ne zaboravimo: koalicioni partner i SDP-u i SDA bila je Stranka za BiH ciji su ljudi vodili sve donedavno Ministarstvo prometa i komunikacija i imali svoje ljude u upravnom odboru BH Telekoma.
Gledam na HTV-ju i dodje mi da plačem ,kad se sjetim gdje smo mi.
Joj Terza jeb.. te u usta lazljiva.
Evo slusam ovih dana opet laze sebe i svjetske politicare o reformi policije.
Pa kontam mi,Srbi i Albanci smo jedine zemlje u Evropi sto trebamo za svaki kur.. vizu.
umro je mostar wrote:Titi za Samac - Sarajevo nije trebala studija izvodljivosti i izmjeni covjek reljef za 5 mjeseci i napravi prugu koju ni sa danasnjom mehanizacijom ne bi bili u stanju napraviti za 2 godine, a nije imo studiju izvodljivosti. jebote kako se nesto uopste moze graditi bez studije izvodljivosti? Fakat mi nije jasno.
Dovoljno je samo htjeti i imati casnu namjeru, a onda te boli neka stvar za studije izvodljivosti
"Studija izvodljivosti" je obicno sranje koje samo koci i ono malo sto se gradi kod nas. Evo, split-zagreb napravise, a bez ikakve frke oko "iZvodljivosti".....samo mi budale placamo kojekakve budalastine zapadnim hostaplerima......tako nam i treba kada dopustamo da nam se drugi mijesaju u sve.....(na kraju ce sve stranci pokupovat, i eto ti "studije izvodljivosti".......
atmel wrote:Gledam na HTV-ju i dodje mi da plačem ,kad se sjetim gdje smo mi.
Pa kontam mi,Srbi i Albanci smo jedine zemlje u Evropi sto trebamo za svaki kur.. vizu.
Jarane, no sikiriki. Pa narod je tako izabrao.
Od 1996. do 2000. na vlasti bila SDA i napravljeno 0 (nula) kilometara autoputa iako je Bicakcic dva puta polagao kamen temeljac.
Onda od 2000. do 2002. na vlasti Alijansa predvodjena SDP-om i nadjose se pare za pocetak 11 kilometara autoputa.
A onda dolazi ono najbolje - izbori 2002. Narod mogao da bira izmedju 0 (nula) kilometara koje je za 4 (cetiri) godine izgradila SDA i sa druge strane - 11 kilometara koje za 2 (dvije) godine napravio SDP. I sta je narod izabrao? Sad se svi cude sto se za tri godine od povratka SDA na vlast nista nije napravilo.
Iz SDA imaju potpuno pravo kad kazu da stite interese bosnjackog naroda. Narod je izabrao da ne zeli autoput, pa je logicno da Terza i ostali SDA-ovci samo slusaju glas naroda. Ma koji autoput od Zagreba od Splita, danas je spektakl bio na Ajvatovici.
sudnjidan wrote:
Iz SDA imaju potpuno pravo kad kazu da stite interese bosnjackog naroda. Narod je izabrao da ne zeli autoput, pa je logicno da Terza i ostali SDA-ovci samo slusaju glas naroda. Ma koji autoput od Zagreba od Splita, danas je spektakl bio na Ajvatovici.
A, .... da mi napravimo jedan autoput od Ajvatovice do Medjugorja. Mislim, ... eto, ...`nako, da se raja voza, .... dzah tamo, dzah `vamo.
sudnjidan wrote:
A, .... da mi napravimo jedan autoput od Ajvatovice do Medjugorja. Mislim, ... eto, ...`nako, da se raja voza, .... dzah tamo, dzah `vamo.
atmel wrote:Gledam na HTV-ju i dodje mi da plačem ,kad se sjetim gdje smo mi.
Jarane, no sikiriki. Pa narod je tako izabrao.
Od 1996. do 2000. na vlasti bila SDA i napravljeno 0 (nula) kilometara autoputa iako je Bicakcic dva puta polagao kamen temeljac.
Onda od 2000. do 2002. na vlasti Alijansa predvodjena SDP-om i nadjose se pare za pocetak 11 kilometara autoputa.
A onda dolazi ono najbolje - izbori 2002. Narod mogao da bira izmedju 0 (nula) kilometara koje je za 4 (cetiri) godine izgradila SDA i sa druge strane - 11 kilometara koje za 2 (dvije) godine napravio SDP. I sta je narod izabrao? Sad se svi cude sto se za tri godine od povratka SDA na vlast nista nije napravilo.
Evo sam i ja gledo ta dva usporedna koncerta u Splitu i Zagrebu Drago mi je a i muka mi je Drago mi je zbog napredka u regiji jer cu i ja koristiti taj auto put i svaka im cast nek je sasrecom ,a opet mi je muka jer tek sada vidim gdje je Sarajevo Pa hocemol mi ikad naprijed ej ljudiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
libertyBiH wrote:BiH ima vizni rezim samo zbog RS i dok je ta genocidna tvorevina na papiru nevele nam u EU.
I ovakve puteve imamo zbog genocidne tvorevine RS.
ovakve puteve imamo samo radi trenutne lopovske vlasti, treba par politicara na panj okaciti ispred zgrade parlamenta kao primjer da budu, da svaki dan kada odlaze na posao da znaju da nema zajebancije, narod zeli mir, prosperitet, dobre plate, autoputeve, a ne konstatno prebacivanje odgovornosti sa jedne strane na drugu.
libertyBiH wrote:BiH ima vizni rezim samo zbog RS i dok je ta genocidna tvorevina na papiru nevele nam u EU.
I ovakve puteve imamo zbog genocidne tvorevine RS.
Da, da... zbog genocidne tvorevine RS se ziva u termometru u federaciji dize do 35-tog podeoka iznad nule u hladu.
Jeli to oni u RS ne dopustaju da se Vc gradi preko "njihovog" teritorija?
Ovi vasi komentari mi izgledaju poput vica...
Dodje postariji dobro drzeci gospodin u javnu kucu i plati kao sto je red i obicaj. Uvede ga prostitutka u sobicak, raspremi, okupa, povali... ali nista.
On ceka... Ona oko njega, na vrh njega, ispod njega... opet nista.
On i dalje izvaljen poledjuske ceka... Ona opet...
Opet nista.
On razocaran i ljut poslije isteka vremena placenog za sex... ne uradeci nista... obuce se i upita prostitutku:
"Mala... da li cesto tebi desava ovo da se ne digne?"
Da u pravu si Fair. Mogli su politicari federacije izgraditi kroz federalni dio do sada kompletu autocestu. Tu im tkz "rs" nije mogla smetati. Medjutim tu im "rs" dodje kao vadiona i alibi za njihov nerad i ne angazman.
Dok se ovi u FBiH glođu oni u RS će čini mi se prije izgraditi onih svojih 40km od BL do Gradiške. Neumjesno je porediti BiH sa Hrvatskom koja grabi naprijed. Čak i u Srbiji se prave novi autoputevi. Evo čitam Grci će im graditi dionicu od Niša do granice sa Makedonijom a oni već grade dionice po Vojvodini i prema granici sa Bugarskom a mi stojimo u mjestu. Negdje je bila i anketa koje bi godine mogli dobiti taj autoput. Nisam htio da budem totalni pesimista pa sam kliknuo na opciju 2025. godinu. Možda se nešto dogodi i ranije oko 2015.godine.