Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

erni3

#1 Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by erni3 »

Nakon bezuspjesnog pokusaja da skinem kilograme, zapravo vise njih svatio sam svoj glavni problem koji me je sprjecavao da uspijem u svojoj namjeri.
To je bio problem gladi. Nisam znao kada sam gladan. I kada sam bio na dijeti ili nisam - uvijek sam jeo po nahodjenju.
Onako, kad imam priliku da jedem, a imao sam mnogo prilika.
Da ne spominjem kako je svaki prolazak pored frizidera znacio bar komad salame ili necega sta je dostupno.
Buduci da ne znam sta je glad, jer nikad nisam bio gladan (samo sam imao gladne oci) odlucio sam na nesto nerazumno, drasticno i bezkompromisno: ne unosim kalorije u svoj organizam uopste. Samo cigarete i voda ili kiseljak.
Proslo je vec 36 sati od kako sam poceo i nadam se da ce mi ovo omoguciti da uspostavim kontrolu nad gladi i gladnim ocima.

Eh, sad, zasto ovo pisem? Veze nemam ni ja, mozda zato sto ce mi biti lakse ako to sa nekim podjelim jer ne govorim o tome sa ukucanima.
Razlog zasto ne govorim svojim ukucanima je jer mi oni daju podrsku, a ja ne volim niti podrsku, niti kritike, niti pametovanje.
Ako to ovdje objavim, znaci da cu to podjeliti sa ljudima, pa bi mi trebalo biti lakse, ali sve komentare mogu zanemariti, ili ih mogu citati - kako me volja ;)
Loulou

#2 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by Loulou »

erni3 wrote:ne unosim kalorije u svoj organizam uopste. Samo cigarete i voda ili kiseljak.
Proslo je vec 36 sati od kako sam poceo i nadam se da ce mi ovo omoguciti da uspostavim kontrolu nad gladi i gladnim ocima.
:-)
I koliko dugo namjeravaš tako? Što uopće želiš postić'? Kako misiš "uspostavit kontrolu nad gladi" na taj način?
Čovječe božji, jedi voće, salate od sirovog povrća i, naravno, pij vodu ako su kilogrami problem. Ovako možeš samo još jedan navući - onaj zdravstveni.
ryan

#3 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by ryan »

ne znam koliko imas godina,i koliko kg namjeravas izgubiti....
ali ne bi trebao tako...min 1000kcal bi trebao unositi...bilo kakva dijeta da je!!!
because_of_you

#4 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by because_of_you »

Loulou :thumbup:

Kontrolu nas sobom i nad gladi ćeš unijeti upravo ovim što je ona rekla, ako već nećeš da jedeš nikako, ostavi samo voće, povrće i vodu.

Btw, znam kako ti je, nakon puno onih dijeta od 2 dana i ostalih gluposti, također sam se odlučila na skoro totalno ukidanje ugljikohidrata (a oni su skoro sva prehrana- kruh, šećer, tjestenina....), tj. onoga što mi je i bio najveći problem. I osjećam se dobro, navikla sam, ma koliko ekstremno bilo... Još samo nekoliko kilograma, a koliko ih je otišlo... :-) Hvala Bogu, i ne vratile se!

Sretno, u svakom slučaju!

BTW, ne zamjeri, ali mislim da ti cigarete više štete tako na prazan stomak, nego inače :roll: Pokušaj i njih sad ostaviti, kad si uspio ostalo ;-)
Cyber-harambashica

#5 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by Cyber-harambashica »

To je u redu, al najvise 10 dana, pod uslovom da PUNO pijes (vodu, cajeve)
Nakon deset dana smanjice ti se i zeludac, kreni polako da jedes, promeni nacin ishrane.

Taj post ima i smisla, jer se brzo skinu kilogrami koji ce te bodriti da ides dalje.

Puno uspeha
patrius

#6 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by patrius »

Vrlo dobro jarane. Kad vec ne zelis ni podrsku ni kritiku niti pametovanje, nek ti bude. Samo, kad si nas vec nepotrebno obavijestio o svom pothvatu, onda budi ljubazan pa nas izvijesti kako je experiment zavrsio. Vazi?
erni3

#7 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by erni3 »

patrius wrote:Vrlo dobro jarane. Kad vec ne zelis ni podrsku ni kritiku niti pametovanje, nek ti bude. Samo, kad si nas vec nepotrebno obavijestio o svom pothvatu, onda budi ljubazan pa nas izvijesti kako je experiment zavrsio. Vazi?
Netko nije procitao post do kraja, helem, bit ce detaljan izvjestaj jer ovo ce potrajati, nije lahko skinuti 70+kg viska da bih dosao do zeljenih 100 kg.
Cyber-harambashica wrote:du, al najvise 10 dana, pod uslovom da PUNO pijes (vodu, cajeve)
Nakon deset dana smanjice ti se i zeludac, kreni polako da jedes, promeni nacin ishrane.

Taj post ima i smisla, jer se brzo skinu kilogrami koji ce te bodriti da ides dalje.

Puno uspeha
Ovako nesto sam i htio, pored one kontrole gladi. Naime, kod svake dijete mi je pocetak bio pre-tezak i rezultati prespori. Ovako cu mozda naci i jos jaci motiv da nastavim dalje.
Loulou wrote:
erni3 wrote:ne unosim kalorije u svoj organizam uopste. Samo cigarete i voda ili kiseljak.
I koliko dugo namjeravaš tako? Što uopće želiš postić'? Kako misiš "uspostavit kontrolu nad gladi" na taj način?
Čovječe božji, jedi voće, salate od sirovog povrća i, naravno, pij vodu ako su kilogrami problem. Ovako možeš samo još jedan navući - onaj zdravstveni.
Sa mojim kilama i sa djetinstvom u kojemu su se kile same gomilale u opasnosti je ne samo zdravlje, nego i zivot ako se ovako nastavi. Dakle, tesko da moze biti veci problem trenutno.
sumayya wrote: Sretno, u svakom slučaju!

BTW, ne zamjeri, ali mislim da ti cigarete više štete tako na prazan stomak, nego inače :roll: Pokušaj i njih sad ostaviti, kad si uspio ostalo ;-)
Hvala, pokusat cu i cigare kontrolirati jer puno pusim, ne moze skoditi ako barem smanjim.
putnica_dunjalucka wrote:

Znaci, kad pocnes unositi hranu, tecniju hranu prvo, pa sve pomalo povecevaj... - mislim na gustocu hrane. Ako sta nije jasno, slobodno mi pisi na pp. Lijep pozdrav i sretno! :-D
Korisni savjeti, hvala.
Cyber-harambashica

#8 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by Cyber-harambashica »

I NE zaboravi da krenes da se bavis nekim sportom. Akosi...sad 170kila..ne znam da sam dobro skontala...onda kreni da setas, ili yoga...
neretvanac

#9 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by neretvanac »

Loulou wrote:
S vocem se ne bi trebalo pretjerivati, jer je krcato glukozom, fruktozom(koja u organizmu zavrsi kao glukoza).
Ako se zeli skinut visak kg, dvije-tri vocke, i to u prvom dijelu dana, nikako navecer, pred spavanje.
Povecan unos proteina sa kombinovanim smanjenim unosom UH je kljucan za gubitak kg.
modesti

#10 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by modesti »

Trebaš naučiti kontrolisati obroke a ne glad. Ovako ćeš samo izgubiti vodu iz organizma i nadoknaditi izgubljene kilograme čim prvi put nešto pojedeš. Misli dugoročno a ne kratkoročno.
PalaSa Marsa

#11 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by PalaSa Marsa »

Prouci sta prije objdeda, jal' se pomoli, ne znam sta ti je dostupnije. :-D

Nego htjedoh rec' slj., stvar. Ma kakva god dijeta bila na snazi, sve moguce vitamine, minerale moras jednako unosit' u organizam, bez obzira sto imas podsvjesnu sumnju da te sve to goji. Dakle, unosis vitamine, al' izbacis visokokaloricnu hranu (salame, namaze, crveno meso, bijeli hljeb, slatkise), a navalis, na voce koje nije puno slatko, povrce koje je svjeze, dosta tekucine, mineralne vode, H2O, i sve ovo fino lijepo jest u nekoliko navrata tj., sto cesce a manje :D uz naravno redovno kretanje i fizicku aktivnost. Haj' nek ti je sretno i javni sta je bilo. :-D
erni3

#12 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by erni3 »

izdrzao vec evo 54 sata. Sinoc pred spavanje 30 sklekova, cucnjeva i nekih improvizovanih vjezbi, samo da se malo preznojim :)
immuno

#13 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by immuno »

kad se obadnadacis ...javi....
voda i cigare koja kombinacija wau...momak zelim ti uspjeha ali to sto ti radis nije skidanje kila vec ubijanje.....bez masti JA...bez ugljenih hidrata JA ali bez vitamina i minerala NO .Smrsat "hoces" ali bice preskupo,ti hoces tvoj organizam bujrum ,sretno!
wewa

#14 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by wewa »

sljedeca ti je faza da jetra jede misice i samu sebe :sad:
PalaSa Marsa

#15 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by PalaSa Marsa »

erni3 wrote:izdrzao vec evo 54 sata. Sinoc pred spavanje 30 sklekova, cucnjeva i nekih improvizovanih vjezbi, samo da se malo preznojim :)
A da ti nisi prest'o jest? :zoka:
erni3

#16 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by erni3 »

PalaSa Marsa wrote:
erni3 wrote:izdrzao vec evo 54 sata. Sinoc pred spavanje 30 sklekova, cucnjeva i nekih improvizovanih vjezbi, samo da se malo preznojim :)
Jesam, prest'o sam. Ali evo sad sam upravo jeo prije par minuta. Razlog je sto nisam osjetio jebenu glad niti jednom, sto prosto ne mogu da vjerujem. Tako da sam sinoc mislio da ce malo vjezbice potrositi nesto energije i onda nastupiti glad.
PalaSa Marsa

#17 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by PalaSa Marsa »

erni3 wrote:
PalaSa Marsa wrote:
Jesam, prest'o sam. Ali evo sad sam upravo jeo prije par minuta. Razlog je sto nisam osjetio jebenu glad niti jednom, sto prosto ne mogu da vjerujem. Tako da sam sinoc mislio da ce malo vjezbice potrositi nesto energije i onda nastupiti glad.
Presto jest'. Hm, to ne smijes nikako. Pij barem vode, da ti metabolizam ne krene ne daj Boze u .. vraga. Napravi si neki plan obroka, nema veze sto ne osjetis glad, ti sebi daj neke termine, recimo svako 4 sata pomalo da jedes i da pijes puno vode, a u tim obrocima, najmanje nek' bude 2-3 sa vocem povrcem i zitaricama i ne masnim mlijecnim proizvodima. Nemoj se trpat' sta god ti dodje pod ruku da jedes, jedi umjereno i cesto. Vjezbaj tek nakon sto prodje 2 sata od objeda, ili prije objeda. A nemoj ziv bio prestat' jesti., ne igraj se sa zivotom. :zoka:

PS: Ne znam koje si marke, al' mislim da ti nebi skodilo da malo ovaj Ramazan iskoristis. :-D
erni3

#18 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by erni3 »

PalaSa Marsa wrote:

Presto jest'. Hm, to ne smijes nikako. Pij barem vode, da ti metabolizam ne krene ne daj Boze u .. vraga. Napravi si neki plan obroka, nema veze sto ne osjetis glad, ti sebi daj neke termine, recimo svako 4 sata pomalo da jedes i da pijes puno vode, a u tim obrocima, najmanje nek' bude 2-3 sa vocem povrcem i zitaricama i ne masnim mlijecnim proizvodima. Nemoj se trpat' sta god ti dodje pod ruku da jedes, jedi umjereno i cesto. Vjezbaj tek nakon sto prodje 2 sata od objeda, ili prije objeda. A nemoj ziv bio prestat' jesti., ne igraj se sa zivotom. :zoka:

PS: Ne znam koje si marke, al' mislim da ti nebi skodilo da malo ovaj Ramazan iskoristis. :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: Postit cu svakako, ali post nije samo gladovanje, valja i klanjati i postiti od srca.
Buduci da mi je prevruce i predug dan, ne mogu izdrzati bez vode, tako da cu poceti uskoro postiti i onda mozda nastaviti nakon sto se zavrsi ramazan jos nekoliko dana :)

Kao sto sam rekao, prekinuo sam gladovanje. Prije nekih pola sata sam pojeo malo supe. Danas cu jesti samo supu, da ne bih sokirao organizam necim "tezim".
PalaSa Marsa

#19 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by PalaSa Marsa »

:-D :D Gladovanje je bezveze, to ti je najveci sok za organizam. I nikad vise kila ne mos' nabacit' nego gladovat' citav dan i na kraju dana sjest i najest se k'o slon ( da 'prostis). Ubaci voca, povrca uz tu supu, mozes i crnog hljeba malo udrobit' i kad jedes, jedi polako i ne hlapci :D . Sala :lol: :lol: U svakom slucaju sve najbolje i cuvaj zdravlje dok ga jos imas. :-D :thumbup:
Michun

#20 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by Michun »

Nemojte covjeka osudjivati...ja poznajem covjeka koji je gladovao i po 30ak dana. Bio deblji, imao protezu ispod koljena pa mu naravno kilaza smetala da se normalno krece. Nije covjek znao prestati jesti normalno da smanji, nego ukine sve, samo voda, caj. Znam da je povratak na normalnu ishranu trajao dugo, prvo samo sokovi, pa onda kasasta hrana, itd. Isao je redovno dr. da prati stanje.
darprirode

#21 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by darprirode »

sumayya wrote:Loulou :thumbup:

Kontrolu nas sobom i nad gladi ćeš unijeti upravo ovim što je ona rekla, ako već nećeš da jedeš nikako, ostavi samo voće, povrće i vodu.

Btw, znam kako ti je, nakon puno onih dijeta od 2 dana i ostalih gluposti, također sam se odlučila na skoro totalno ukidanje ugljikohidrata (a oni su skoro sva prehrana- kruh, šećer, tjestenina....), tj. onoga što mi je i bio najveći problem. I osjećam se dobro, navikla sam, ma koliko ekstremno bilo... Još samo nekoliko kilograma, a koliko ih je otišlo... :-) Hvala Bogu, i ne vratile se!

Jel ovo izbacivanje ugljikohidarata Dukanova dijeta? Citala sam o tome,ali nikako da se odlucim . Ja bi trebala skinuti 5 kg, a citam na netu da ova Dukanova dijeta nije teska i kontam da bi to mogla s njom ? Koliko dugo ne jedes ugljikohidrate i sta jedes osim mesa. Dukan preporucuje i mlijecne proizvode, ribu,....
mericak

#22 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by mericak »

OK gladovanje par dana, ali problem sa tim sto se samo djelimicno kontrolises. Ako skroz prestanes jesti (sto je na duze staze neodrzivo) ni ne osjecas zelju za hranom - tijelo je mocna i prilagodljiva masina. Veca je samokontrola moci odoljeti nekim namirnicama (losim po tebe), a otvoriti vrata drugim - za tebe prihvatljivim.

Te stvari ne shvataju oni koji imaju par kila viska. Ja sam sa pocetkom godine krenula sa 130 kg i sad sam na 116...
Probaj sa necim drugim, manje radikalnim...
Ukucaj na netu Montignac-ova dijeta, nacin ishrane - kako god., ako nisi vec upoznat sa tim i probaj....Dopusta da jedes i po 2 tanjira hrane dnevno ako treba, a skinut ces mnogo, bar 5 kila mjesecno (to vazi za one preko 100 kg). A smijes jesti i cokoladu i orahe, kikiriki, bademe, smokve....Sve sto je u drugim dijetama nezamislivo....Ipak, neka odricanja postoje, al probajte ljudi!
JThomas

#23 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by JThomas »

pa će mu đavo bit' kriv kad ekipa za reanimaciju dođe po njega.
_22222_d

#24 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by _22222_d »

erni3 wrote:Nakon bezuspjesnog pokusaja da skinem kilograme, zapravo vise njih svatio sam svoj glavni problem koji me je sprjecavao da uspijem u svojoj namjeri.
To je bio problem gladi. Nisam znao kada sam gladan. I kada sam bio na dijeti ili nisam - uvijek sam jeo po nahodjenju.
Onako, kad imam priliku da jedem, a imao sam mnogo prilika.
Da ne spominjem kako je svaki prolazak pored frizidera znacio bar komad salame ili necega sta je dostupno.
Buduci da ne znam sta je glad, jer nikad nisam bio gladan (samo sam imao gladne oci) odlucio sam na nesto nerazumno, drasticno i bezkompromisno: ne unosim kalorije u svoj organizam uopste. Samo cigarete i voda ili kiseljak.

Eh, sad, zasto ovo pisem? Veze nemam ni ja, mozda zato sto ce mi biti lakse ako to sa nekim podjelim jer ne govorim o tome sa ukucanima.
Razlog zasto ne govorim svojim ukucanima je jer mi oni daju podrsku, a ja ne volim niti podrsku, niti kritike, niti pametovanje.
Ako to ovdje objavim, znaci da cu to podjeliti sa ljudima, pa bi mi trebalo biti lakse, ali sve komentare mogu zanemariti, ili ih mogu citati - kako me volja ;)
OVAKO JE ISTO JEDAN CIGO SVOG PSA FIDU UCIO DA KONTROLISE GLAD PA MU NIJE DAVAO DA JEDE DANIMA, SAMO JE FIDO PIO VODU..
I KAD JE CIGO FIDU NAUCIO DA GLADUJE FIDO KREPO'...
....
because_of_you

#25 Re: Izgladnjivanje kao kontrola gladi? (Moja djeta - mali dnevn)

Post by because_of_you »

darprirode wrote:
sumayya wrote:Loulou :thumbup:

Jel ovo izbacivanje ugljikohidarata Dukanova dijeta? Citala sam o tome,ali nikako da se odlucim . Ja bi trebala skinuti 5 kg, a citam na netu da ova Dukanova dijeta nije teska i kontam da bi to mogla s njom ? Koliko dugo ne jedes ugljikohidrate i sta jedes osim mesa. Dukan preporucuje i mlijecne proizvode, ribu,....
Dukanova dijeta je, koliko sam upoznata, blaža verzija, jer se ugljikohidrati izbacuju samo jedan dan u sedmici, što je po meni ok ali samo za održavanje težine, ne baš za gubljenje kilograma, makar ne primjetno.

Ja sam doktorirala na dijetama, hehe.. I skontala da mi jedino te sa nikakvim ili skoro nikakvim unosom ugljikohidrata odgovaraju. Sada sam na nekakvoj "svojoj" dijeti... Lakše je reći šta sam jela/jedem nego šta ne :D Znači, meso i riba( sve vrste i na sve načine osim pohovano), jaja, povrće, voće, salate, jogurt. I to je to :D . Kad zagusti, tj. kad mi stvarno treba šećer, onda si dozvolim voćni jogurt ili malo čokolade za kuhanje... Bilo je malo nezgodno na početku, ali nakon nekog vremena navikla sam, te sad i nemam želju za bilo čime...

Ako ti treba bilo kakav savjet, slobodno se javi na pp :)
Post Reply