jeza u ledja wrote:Entitetske linije crtane su na osnovu stanja na terenu. Zar to nije ocito?
Dayton se itekako razlikuje od tadašnjeg stanja na terenu:

Naranđasto su teritorije ustupljene RS-u. Svijetlozelene i svjetloplave su teritorije ustupljene Federaci. Dakle stanje na terenu se svakako nije poštovalo.
Mada ako si pratio moje postove na drugim temama onda znaš da ja mislim i da je to stanje na terenu postignuto dogovorom. Već 1994-e je kontakt grupa zacrtala omjer 51-49 i pitanje je bilo samo kojih 51% će dobiti Federacija. Ovo je stanje na terenu u momentu kada kontakt grupa zadaje 51-49:

Od tog stanja situacija se mogla razvijati u više smjerova. Mogli su Bošnjacima i Hrvatima dati potpuno drugih 51% pa bi onda Armija i HVO oslobađali neke druge teritorije. Recimo Armija i HV su mogli oslobađati posavini i podrinje. Ali izabrano je da oslobađaju ovo što su oslobađali a to je vodilo kompaktnosti a ne popisu iz 91-e.
jeza u ledja wrote:Vec imas etnicki ociscene teritorije i novu realnost na terenu, neces valjda crtati po "granicama" iz 91e i provrtiti jos bar pola miliona ljudi negdje drugo?
Čuj provrtiti? Da su Bošnjacima dali podrinje, Hrvatima posavinu a Srbima Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac samo bi se desilo da bi se izbjeglice vratile odakle su protjerane. Zar bi to bila tolika tragedija?
jeza u ledja wrote:Nisam uopste shvatio sta si htio reci sa ovim geografskim objasnjenjima jer za mene je relacija izmedju granica i tvoje argumentacije tesko dokuciva.
Žao mi je što to čujem jer sam se baš potrudio. Da probam ponovo ali ovaj put ukratko:
-Kontakt grupa je odredila da bude 51-49
-Imaš gore kartu kakvo je u tom trenutku bilo stanje na terenu
-U dogovoru se tada 94-e dogovara šta će se oslobađati. Isti oni koji su odredili da bude 51% odredili su i kojih 50%
-Po entitetskim linijama se može zaključiti da je napravljen preduslov za buduću podjelu a ne integraciju
jeza u ledja wrote:Ono sto se danas zove opcina Ravno je oslobodjena jos na samom pocetku rata, te su teritorijalna razgranicenja izmedju HVO/HV i VRS ostala maltene ista pri potpisu Dejtona. Sela koja su cinila opcinu Ravno sveukupno su imala mozda 2000 stanovnika, od cega je pola bilo hrvatsko - pola srpsko. Samo selo Ravno je bilo hrvatsko selo. Dakle nije tacno to sto si napisao. No sve i da je tacno, nije mi bas najjasnija argumentacija, kako je to povezano i sa cim?
Jeste oslobođeno na samom početku ali i tada u dogovoru da Hrvatska ima zaleđe dubrovnika. Selo Ravno je naravno bilo Hrvatsko ali ono se nalazi gotovo na vrhu današnje opštine. Sve južno od toga (čitav „rep“) su bila Srpska sela. Jedina poenta tog repa je da bude zaleđe Dubrovniku. Bar se to moglo vratiti Srbima u Daytonu jer je bilo čisto Srpsko. Da se to vratilo Srbima moglo se ostaviti nešto drugo u Fedeeraciji. Ali nije se vratilo jer se skontalo da bude zaleđe Dubrovniku a to je dokaz da se taj rep planira jednog dana pripojiti Hrvatskoj.
jeza u ledja wrote:Dalje, Srbi u Istocnoj RS su sve samo ne kompaktni., Od FBiH do granice Crne Gore na jednom potezu mozda ima max 20ak km, a da bi od Foce, odnosno od Trebinja dosao do recimo Visegrada, morao bi prolaziti kroz neke gudure ako neces preko Gorazda.
Pogledaj etničku mapu po popisu iz 91-e. Da se istok BiH dijelio po toj mapi Srpska bi bila prekinuta na strašno puno mjesta. Ustvari, bila bi jedna Srpska enklava na Romaniji, jedna Rudo i Čajniče i onda dole istočna Hercegovina. Ovako su uvezani pa makar kod Goražda nemaju dobar put.
jeza u ledja wrote: U zapadnoj Bosni su takodje uglavnom nacrtane granice po stanju na terenu. Dio oko Mrkonjic Grada je vracen RS radi 49%. .
To stanje na terenu je rezultat dogovora kako je ranije rečeno.
jeza u ledja wrote: A dijelovi oko Sarajeva su dobijeni za dijelove istocne Bosne .
U tom primjeru su upravo pomjereni starosjedioci. Dakle čisto etnički Srpsko područje prepušta se Federaciji a u cilju da se sutra može lakše podijeliti zemlja.
jeza u ledja wrote:Odzak/Orasje takodje, jedini razlog sto su u FBiH je sto su cijelo vrijeme rata bili pod kontrolom HVO. Nije postojao razlog zasto bi Hrvati taj dio teritorija prepustali Srbima. Kako je to objasnjenje za teritorijalnu kompaktnost RS ili FBiH mi je totalno nejasan.
Odžak je bio pod kontrolom VRS prije Daytona. Razlog zašto sam spominjao PK je što je sve ostalo uvezano ali samo PK nije. A onda pogledaš da jeste uvezan sa Hrvatskom i skontaš šta je cilj.
jeza u ledja wrote:Da su htjeli podijeliti BiH uradilo bi se to davno i lagano.
Pa ja i tvrdim da nisu htjeli podjeliti BiH. Ali su htjeli stvoriti uslove da je podjele kada dođe vrijeme (kada Srbi demografski toliko oslabe da ih neki budući 1 mart može zajebat).