partybreaker wrote:Fair-ovih prica sam se naslusao jedino od Abdicevaca u Des Moinesu i Pittsburghu, i od Srba po New Yorku, Floridi i Pennsylvania...
To su mi rekli i u UNHCR-u nekada...
Vidis nismo svi isti. Nisam od onih koji proklinju sudbinu, udaraju glavom o zid i koji svakim svojim gestom zele pokazati posljedice drugima...
Dovoljno mi je da mi vjeruju istrazitelji Haskog tribunala. Onima koji su sa mnom zajedno bili ne trebam bilo sta objasnjavati.
_______
Nacionalizam je opasna stvar partybrakers...
Vi nacionalisti ste fanatici kolektivne identifikacije. Pali andjeli Jedinstva, promotori temeljnog okrivljavanja drugih: svih onih koji ne zele da se pokore nalozima poistovjecivanja "u jatu" ili, sto je isto, primjenjeno na nase norme "zivota u toru" - krivi su.
To je vise nego izvjesno: nacionalizam je najmocnije (ideolosko) sredstvo za utjerivanje krivice (drugima) ljudima!
Tesko je smisliti nesto sto bi, u tom pogledu, bilo efikasnije. Svaki pokusaj da se bude iznimka, u bilo cemu, da se bude drugi i drugaciji shvata se, s vase strane brda, kao (po pravilu: spolja inicirana) subverzija uperena protiv trazenog (i nikada dovoljno nadjenog!) nacionalnog identiteta ili jedinstva. Nacionalizam se, na taj nacin, profilise kao jedna od najopasnijih ideologija Prokrustovog kreveta, u koji se, zatim, na silu smjesta sve drugo, razlicito, neistovjetno...
_______
(Razbojnik Damast, u antickoj Grckoj nazvan Prokrust ili Rastezac je putnike namjernike zaustavljao na putu, odvodio svojoj kuci i prisiljavao da legnu u njegov krevet. Svima onima koji su bili podugacki i nisu mogli stati u njegov krevet, odsjecao je glavu, ruke ili noge, vec prema potrebi, i svodio ih na mjeru svoga kreveta.
One koji su bili prekratki, pomaleni, razvlacio je za ruke, noge ili glavu da bi i njih doveo na mjeru svog kreveta.
_______
Vi nacionalisti ste slicni ovom blenti Prokrustu u zelji da sve oko sebe svedete na mjeru svog "nacionalistickog kreveta".
Jednog dana cete i vi zaustaviti pogresnog putnika, bas kao sto je to uradio Prokrust sa mladim sesnaestogodisnjim Tezejem i najebat .
Jebati vas (nacionaliste)!!