...gospodo, Bosna je postojala puno, puno prije Alije i alijica....
....Bosnu nisu unistili ni Turska Imperija, Austro-Ugarska Monarhija, Kraljevina Jugoslavija, NDH, KPJ, cetvrta vojna sila Europe sa kraja '80-tih prosloga vijeka, kao ni Franjin HDZ....Bosna i njeni narodi su uvijek pronasli nacin za prezivljavanje i nastavak zajednickog zivota i postojanja...Bosna ce prezivjeti i ovaj period, a nakon toga ce doci na red objektivno sagledavanje pojedinacnih uloga i istoriske vrijednosti glavnih politickih aktora....
...ako pogledamo pojedine likove, npr. Milosevic, Tudjman, Karadjic....itd...cak i sa ovako kratke vremenske distance nije problem zakljuciti da ce djeca u bosanskim skolama za nekih stotinjak godina o njima citati kao zlocincima i monstrumima....
...sto se tice Alije, jos uvijek je malo rano za kolektivno realno gledanje na njegov lik i djelo....rane jos uvijek nisu zarasle i tesko je sagledati realnu sliku dok jos uvijek osjecas bol....
....moje licno misljenje je da postoji samo jedna varijanta u kojoj ce o Aliji, za nekih sto godina od danas, djeca citati pozitivne stvari i uciti o njemu kao heroju....ta jedina varijanta iskljucuje postojanje Bosne i podrazumjeva dijecu Nezavisne Bosnjacke Republike nastale na dijelu pocjepane teritorije nekadasnje RBIH....
...licno sumnjam da je ovakav rasplet situacije moguc i stoga mislim da ce Alija biti zapamcen kao negativan lik "bosanske" istorije...za sve one koji su voljni trijezno pogledati argumente, nemam nikakvih problema da ih iznesem u sljedecim postovima (prepucavanje sa idiotima me ne interesuje.....mamne vremena).....
....Bosna je postojala, postoji i postojace, ukljucujuci sve njene narode i ja se nadam da cu za mog "vakta" ponovo sa mirom u srcu slusati mujezina, rabina, popa i svecenika kako u razmaku od pet minuta pozivaju
Bosance na molitvu....
ps- delegati sa srbometrima i logorskim cuvarometrima....zamislite da vas neko optuzi za podmetanje granate na Markalama....nebi bilo fino....nebi....