Ne kontam bas sta hoces da kazes.Šandor wrote:jeza u ledja wrote:Slazem se, s tim sto tu nisu izdvojene opstine u kojima nije bilo vecine, a u kojima je bilo Srba vise od Bosnjaka ili Hrvata (tj. bilo ih je manje od 50%, a vise od ostalih). Medju tim opstinama su Kljuc i Ilijas od ovih koje sam nabrojao iznad, a u RS opstine Derventa, Modrica i Kotor Varos,
Dalje, ima greska na mapi, opstina Sekovici je plave boje, a u njoj su ubjedljivu vecinu cinili Srbi 91-e.
Takodje od ovih opstina sa bosnjackom i hrvatskom 'vecinom' u RS sto sam nabrojao, treba izdvojiti ove sto imanju manje od 50% Bosnjaka, odnosno Hrvata, a to su Bosanski Brod, Bosanski Samac, Doboj i Prijedor.
Znaci, jedino opstine:
Bosanski Petrovac
Bosansko Grahovo
Glamoc
Kupres
Drvar
u FBiH
te opstine:
Trnovo
Bratunac
Foca
Rogatica
Srebrenica
Visegrad
Vlasenica
Zvornik
u RS su pripale entitetima u kojima vecinsko stanovnistvo nije isto.
Grešku sam ispravio. Šekovići su tamno crveni. Ali ne kontam ovu tvoju priču. U Modriči, Kotor Varoši, Ključu i Ilijašu je razlika neznatna. U Kotor Varoši i Modriči Srbi su jedva imali trećinu jer je broj sva 3 naroda u te dvije opštine bio gotovo izjednačen. Primjera radi, u Modriči je bilo 12,000 Srba, 10,000 Bošnjaka i 9,000 Hrvata. Veoma slično i u Kotor Varoši. Nisi u pravu kada u listu nisi uračunao i druge opštine u kojima niko nije bio većina. Doboj, Derventa, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Brčko, Prijedor. Niti u jednoj od tih opština Srbi nisu bili većina a nisu bili ni najbrojniji (osim u Derventi).
Ježa u Leđa, zar je 1953. bilo Muslimana. Moji su se tada izjašnjavali kao Srbi i Hrvati jer nisu imali izbora.
Ja samo kazem da ako se govori o opstinama u RS tipa Prijedor ili Doboj u kojima su Bosnjaci bili najbrojniji ali ih je bilo manje od 50% onda treba gledati i opstine tipa Ilijas ili Kljuc u kojima su pak Srbi bili najbrojniji.