Haris033 wrote:Naravno da ih braniš!
Kod nas nema nikakvog izvještaja od strane firme OKI.
Za novce koje mjesečno izdvajam želim da vidim i rezultat. Ispada da ja treba njih još da ganjam i molim da promjene sijalice, okreče ulaz, naprave poštansko sanduče, interfon,itd.
I mi se nešto bunimo kako su komunalije skupe?! U odnosu na rad upravitelja voda treba da bude 200% skuplja, baš kao i odvoz smeća.

Drug, smiri se malo.
Prva stvar koju trebas uraditi jeste da se malo upoznas sa terminima, sta je to upravitelj, sta je to predstavnik etaznih vlasnika (PEV) itd. Sta su to zajednicke prostorije itd. I kako uopste to sve funkcionise.
Imas zakon na netu, skini i procitaj. Dakle to ti je cca. 30 minuta. Imas sve u zakonu ti pise. Kad to uradis, onda dodji ovdje, pa da vidimo na cemu smo. Bice ti mnoge stvari jasnije.
Bez ikakve uvrede, uradi to - zbog sebe. Jer iskreno ni ja nisam tacno znao sta su obaveze upravitelja, a vjeruj mi 90% gradjana uopste ne zna kako to funkcionise. Niti ih zanima. Jbg. Valja procitat 20-ak stranica teksta. To je ono za vecinu naroda SF.
Dakle, fino ti je napisao covjek @Haris.ba.
OKI nije duzan da ti dostavlja nikakve izvjestaje. Izvjestaje je duzan postavljati na oglasnoj ploci PEV. I to SVAKI MJESEC. Tako pise u zakonu. Plus godisnji izvjestaj, na kraju godine. Sta je uradjeno. Na sta su pare potrosene. Koliko ima novca na racunu. Na oglasnoj ploci.
To malo koji PEV radi. A ponavljam, po zakonu, moraju.
Nakon sto iscitas zakon, drugi korak jeste da odmah kontaktiras svog PEV-a i zatrazis sastanak stanara. Na tom sastanku fino kazes PEV da hoces izvjestaj da se kaci mjesecno na oglasnu plocu da znas sta se desava. On to mora uraditi. Ako nece, onda nadjite PEV-a koji ce to raditi.
Napisano ti je vec o procentima koliko ko uzima.
I imaj na umu jos jednu - veoma bitnu stvar. Vecina gradjana ne placa odrzavanje. U mom ulazu 50% njih ne placa odrzavanje. A vjeruj mi da je tako u vecini haustora. Tako da to moras staviti u svoju racunicu.
Znaci upravitelj ti je tu jedan zakonski kamatar. Koji eto, klepa neku proviziju, mada realno, poznavajuci nas narod, da nema upravitelja - tek onda bi bilo opste rasulo. Jer sad narod ne placa, kad su obavezni po zakonu. Zamisli tek da imas neko adhoc upravljanje. Ono, kad se nesto pokvari - popravlja se.